Kevät 2017
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
KOULUTUKSEN NIMI
Sosiaalialan koulutus Turun ammattikorkeakoulussa on osa sosiaali- ja terveysalan koulutusta.
TUTKINTO
Tutkintonimike on sosionomi (AMK).
LAAJUUS (OP, VUOSI)
Sosionomi (AMK) -tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä. Tutkinnon suoritusaika on noin 3 vuotta (monimuotototeutus) tai 3,5 vuotta (päivätoteutus).
KOULUTUKSEN TAVOITE
Turun ammattikorkeakoulun sosionomitutkinnon osaamistavoitteet perustuvat valtakunnalliseen sosiaalialan koulutuksen kompetenssianalyysiin ja Turun ammattikorkeakoulun innovaatiokompetensseihin. Turun ammattikorkeakoulun innovaatiokompetenssit löytyvät osoitteesta http://messi/opiskelu/17/17.3/Sivut/etusivu.aspx.
Näitä kuvauksiayhdistämällä on päädytty seuraavanlaisiin osaamistavoitteisiin:
Sosiaalialan eettinen osaaminen.
Sosiaalialan arvot ja ammattieettiset periaatteet kuten vastuullisuus,kestävä kehitys ja yksilön ainutkertaisuuden kunnioittaminen.
Asiakastyön osaaminen
Ammatillinen vuorovaikutus, ohjaaminen ja tiimityö .
Palvelujärjestelmäosaaminen
Hyvinvointipalvelujen palvelujärjestelmät ja lainsäädäntö, palveluohjaus ja moniammatilliset verkostot.
Kriittinen ja osallistava yhteiskuntaosaaminen
Yksilön ja yhteiskunnan välinen suhde, osallisuus,sosiaaliset ongelmat ja marginalisaatio.
Tutkimuksellinen kehittämisosaaminen ja innovatiivisuus
Reflektiivinen,tutkiva ja kehittävä työote sekä projektitoiminta.
Johtamisosaaminen
Lähijohtaminen ja yritystoiminnan perusteet.
Kansainvälisyysosaaminen.
Kielitaito, viestintätaidot ja monikulttuurisuus sekä EU-ulottuvuus.
KOULUTUKSEN RAKENNE JA SISÄLTÖ
Opinnot järjestetään moduuleina, jotka jakautuvat opintojaksoihin. Opiskelu alkaa perusopinnoilla, joissa korostuvat oppimisen ja tiedonhankinnan taidot, kielitaito sekä ammatillinen perusosaaminen. Ammattiopinnot sisältävät sosiaalialan keskeisen tieto- ja taitoperustan. Opintoihin sisältyy teoreettista ja käytännöllistä opiskelua. Loppuvaiheen opintoihin sisältyy valinnaisia ammattiopintoja, niihin liittyvää harjoittelua sekä opinnäytetyö. Tutkinto sisältää myös vapaasti valittavia opintoja.
Sosionomin työ mielletään usein julkisen sektorin työksi. Opintojen aikana perehdytään kuitenkin myös järjestöjen ja yritysten tuottamiin palveluihin ja sosiaaliseen tukeen sekä yrittäjyyden lähtökohtiin. Innovaatiokompetenssit ja yrittäjyys tulevat esille opintojen alkuvaiheessa mm. ryhmämuotoisena sosiaalialan asiakastyöhön perehdyttävänä projektiharjoitteluna. Opintojen keskivaiheilla opinnot sisältävät 5 op Yrittäjyys hyvinvointipalveluissa –opintojakson sekä TKI ja / tai palvelutoiminnan projektin. Vapaasti valittavien opintojen aikana opiskelija voi suunnata opintojaan valitsemallaan tavalla.
Vuositeemat kuvaavat osaamisen kehittymistä opintojen kuluessa. Vuositeemat ovat orientaatio sosiaalialaan ja kasvun tukeminen; sosiaalialan asiakastyö ja yhteisöllisyys; hallinnollinen työ ja ammatillisen osaamisen syventäminen sekä sosiaalialan työn kehittäminen.
SUUNTAUTUMISET, ERIKOISALAT JA PÄTEVYYDET
Valinnaisissa ammattiopinnoissa syvennytään ammatillista asiantuntemusta edellyttävään tehtäväkokonaisuuteen ja sen kehittämiseen. Valinnaisia ammattiopintoja ovat varhaiskasvatustyön, lastensuojelutyön, aikuissosiaalityöhän ja toiminnallisiin menetelmiin liittyvät moduulit. Varhaiskasvatustyön opinnot mahdollistavat lastentarhanopettajan kelpoisuuden saamisen.
OPINNÄYTETYÖN KUVAUS
Opinnäytetyön laajuus on 20 op.
ARVIOINTI JA PALAUTE
Arvioinnin lähtökohtana on osaamiskartassa kuvattu osaaminen. Eri osaamisalueiden tavoitteista on johdettu moduulit ja opintojaksot sekä niiden tavoitteet. Opintojaksoissa arvioidaan saavutettua osaamista. Saavutettavan osaamisen tasot kuvataan opintojaksojen toteutussuunnitelmissa.
Arviointi sisältää opiskelijan itsearviointia, vertaisarviointia, työelämästä saatavaa palautetta (esimerkiksi harjoittelun yhetydessä) sekä opettajien suorittamaa arviointia. Itsearviointia ja vertaisarviointia tehdään muun muassa opiskelijan ammatillisen kasvun ohjauksen ja opintojaksojen arvioinnin yhteydessä. Opiskelija saa palautetta osaamisestaan opintosuoritustensa perusteella ja tuutoroinnin yhteydessä ammatillisen kasvun ryhmissä. Osaamista arvioidaan opintojaksoissayksilö- ja ryhmämuotoisilla tenteillä ja oppimistehtävillä. Arviointi tapahtuu numeerisesti ja sanallista palautetta antaen. Opiskelijat arvioivat opetusta ja opetusjärjestelyjä opintojaksojen jälkeen sekä lukukausittain palautepäivinä.
KANSAINVÄLISTYMINEN
Jokainen opiskelija sisällyttää omaan henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaansavähintään 30 opintopistettä vieraskielisiä tai monikulttuurisia opintoja osana tutkintoaan.Näitä ovat muun muassa:
· ulkomailla tapahtuva harjoittelu tai vaihto-opiskelu
· osallistuminen International Semester -ohjelman kursseihin.
· vieraskielisen oppimateriaalin tai oppimistehtävän suorittaminen
· harjoittelu monikulttuurisessa toimintayksikössä (vieraskieliset päiväkodit, maahanmuuttajayhteisöt tms.)
· toiminta kv-tuutorina
· vieraskieliset vapaasti valittavat opinnot
· muut mahdolliset opinnot.
URAMAHDOLLISUUDET
Koulutus antaa laaja-alaiset valmiudet työskennellä sosiaalialalla ja laajemminkin hyvinvointipalveluissa erilaisissa ohjaus-, kasvatus-, suunnittelu- ja kehittämistehtävissä. Tutkinnon suorittaneella on myös perusvalmiudet esimiestyöhön ja yrittäjänä toimimiseen.
ESIMERKKEJÄ TEHTÄVÄNIMIKKEISTÄ
Sosionomi (AMK) tukee yksilöiden, ryhmien ja yhteisöjen hyvinvointia. Työ on eri-ikäisten ja erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten kasvun tukemista ja ohjausta, sosiaaliturvaan liittyvää ohjausta, yhteisöjen vahvistamista, syrjäytymisen ehkäisyä ja yhteiskunnallista vaikuttamista. Sosionomi (AMK) voi toimiayrittäjänä tai yrityksen palveluksessa, samoin kuin julkisella tai kolmannella sektorilla. Hänen tehtävänimikkeensä voi olla esimerkiksi ohjaaja, sosiaaliohjaaja tai lastentarhanopettaja.
JATKO-OPINTOMAHDOLLISUUDET
Sosionomi (AMK) antaa hyvät valmiudet elinikäiseen oppimiseen ja opintojen jatkamiseen eismerkiksi ylemmässä ammattikorkeakoulututkinnossa tai yliopistossa.
YHTEYSTIEDOT
Turun ammattikorkeakoulu, Terveys ja hyvinvointi / sosiaalialan koulutus.