Siirry suoraan sisältöön

Nykytanssin perusteet (3 op)

Toteutuksen tunnus: 1002311-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.04.2021 - 31.08.2021

Ajoitus

02.09.2021 - 14.12.2021

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Taideakatemia

Toimipiste

Linnankadun taidekampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

6 - 20

Koulutus

  • Ammattikorkeakoulun yhteiset vapaasti valittavat opinnot

Opettaja

  • Katja Korpi

Ajoitusryhmät

  • Pienryhmä 1 (Koko: 7. Avoin AMK: 7.)

Ryhmät

  • VAVA2122
    Ammattikorkeakoulun yhteiset vapaasti valittavat

Pienryhmät

  • Pienryhmä 1

Tavoitteet

Nykytanssille ominaisten käytännön harjoitteiden avulla tutustutaan nykytanssin teknisiin ja ilmaisullisiin perusteisiin. Opintojakson tavoitteena on luovan liikeilmaisun vahvistaminen.

Sisältö

Opintojaksolla harjoitellaan käytännössä kehon hahmottamista ja liikkeen tuottamista nykytanssille ominaisten liikesarjojen ja improvisatoristen harjoitteiden avulla. Lisäksi musiikin ja liikkeen yhteyden löytäminen ja työstäminen ovat osa jokaista harjoitustuntia. Kontaktiopetusryhmät tapaavat ti ja to klo 17–18:30 Taideakatemian Jokisalissa. Opettajina toimivat Taideakatemian tanssinopettajakoulutuksen III vsk:n opiskelijat ohjaavan opettajan valvonnassa.

Oppimateriaalit

Nykytanssin tekniikka- ja improvisaatioharjoitteet.

Opetusmenetelmät

Reaaliaikainen verkko-opetus Zoomissa:
Opetus tapahtuu reaaliaikaisena verkko-opetuksena Zoomissa. Tunteja ei kuvata tai tallenneta. Opettaja opettaa tanssisalista käsin ja oppilaat ovat kotona / muussa tilassa, jossa on mahdollista tanssia.

Raivaa itsellesi tanssituntia varten tila, jossa pystyt liikkua mahdollisimman paljon ja turvallisesti. Kamera pidetään päällä koko tunnin ajan, jotta opettaja näkee oppilaat, pystyy ohjeistamaan, korjaamaan ja toimimaan vuorovaikutuksessa oppilaiden kanssa. Mikki pidetään kiinni, jos ei toisin ohjeisteta.

Lähiopetus:
Jos tilanne muuttuu ja on turvallista järjestää lähiopetusta, niin balettitunnit siirtyvät kontaktiopetukseksi Linnasaliin. Tästä informoidaan oppilaita erikseen.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

-

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Opetus sisältää demonstraatioita, ongelmanratkaisua, yksilöllistä työskentelyä ja ryhmätyötä, tanssiesityksen seuraamista ja lyhyen esitysanalyysin laatimista.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojaksoa ei ole mahdollista suorittaa muilla tavoin.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kontaktiopetuksen (28 x 90min) lisäksi opintojaksoon kuuluu tanssiesitysseuranta ja lyhyen esitysanalyysin laatiminen. Opiskelija käy seuraamassa III vuosikurssin tanssinopettajaopiskelijoiden ryhmäkoreografioiden esityskokonaisuuden, joka järjestetään Taideakatemian Köysiteatterissa joulukuussa, ja kirjoittaa yhdestä teoksesta lyhyen esitysanalyysin. Tanssiesitys on maksuton Nykytanssin perusteet opintojaksolle osallistuville. Tarkemmat esitysajat ja ohjeistus annetaan myöhemmin.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty:
Oppilas on ollut aktiivisesti läsnä tanssitunneilla ja palauttanut oppimistehtävän.

Hylätty:
Poissaoloja kontaktiopetuksesta enemmän kuin kuusi kertaa. Oppimistehtävä on jäänyt tekemättä.

Sisällön jaksotus

Opetus toteutetaan aikavälillä to 2.9.- ti 14.12.2021. Ensimmäinen opetuskerta on torstaina 2.9.2021. Tämän jälkeen nykytanssitunnit järjestetään kahdesti viikossa aina tiistaisin ja torstaisin klo 17:00-18:30. Kontaktitunnittomalla viikolla 41 ei ole opetusta.

Nykytanssin perusteet opintojakso toteutetaan reaaliaikaisena verkko-opetuksena Zoomissa korona turvallisuutta noudattaaksemme. Siirrymme lähiopetukseen, jos tilanne sen sallii. Mahdollinen lähiopetus järjestetään Jokisalissa Linnankadun taidekampuksella (Linnankatu 54).

Nykytanssi on mielenkiintoinen tutustumismatka oman kehon liikkumisen mahdollisuuksiin sekä mielikuvien ja ilmaisun maailmaan. Nykytanssitunneilla harjoitellaan nykytanssin tekniikkaa ja tanssitaan kokonaisvaltaisesti oman kehon liikemahdollisuuksia hyödyntäen. Nykytanssitunnit sisältävät mm. koordinaatiota, notkeutta, voimaa ja ketteryyttä kehittäviä harjoituksia, sekä erilaisia tanssisarjoja. Olennaisena osana nykytanssituntia on lattiatasossa tehtävät harjoitukset, joissa hyödynnetään oman kehon painoa ja lattian antamaa vastusta. Luovuutta ja ilmaisua haetaan improvisaation keinoin sekä erilaisten mielikuvien kautta. Opintojaksolle osallistuminen ei edellytä aiempaa tanssikokemusta, jokainen on tervetullut omana itsenään. Tunneilla edetään ryhmää kuunnellen ja ryhmän taitotaso huomioiden.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- toistaa nykytanssin perustekniikkaa
- nimetä nykytanssin keskeisimpiä termejä
- tunnistaa ja toistaa nykytanssille ominaisia liikelaatuja ja dynamiikkaa
- toimia tunnilla tanssituntietiketin mukaisesti
- laatia analyysin näkemästään tanssikokonaisuudesta

Viestintäkanava ja lisätietoja

Vaatetus:
Nykytanssitunneille sopiva vaatetus on ihonmyötäinen ja joustava, esim. legginssit ja toppi tai joustavat housut ja t-paita. Tunneilla voidaan käyttää sukkia tai olla paljain jaloin. Hiukset kiinni ja korut pois.

Avoimen AMK:n kiintiö:
7 opiskelijaa.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää aktiivista opetukseen osallistumista ja läsnäoloa opetustunneilla. Sairaudesta tms. pakottavasta syystä johtuvat poissaolot opetuksesta on selvitettävä kirjallisesti. Opintojaksoa ei voi suorittaa hyväksyttävästi, jos opetuksesta on yli kuusi poissaoloa. Läsnäoloa ei voi korvata muulla työllä. Lisäksi hyväksytty suoritus edellyttää sovitun tanssiesityskokonaisuuden seuraamista ja esitysraportin laatimista määräajassa ja -mitassa.

Arviointi asteikolla hyväksytty - hylätty.