Siirry suoraan sisältöön

Valokuvaus ja kuvankäsittely (5 op)

Toteutuksen tunnus: 2001052-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2019 - 31.10.2019

Ajoitus

01.08.2019 - 31.12.2019

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Taideakatemia

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

12 - 90

Koulutus

  • Media-alan koulutus

Opettaja

  • Antti Alanko
  • Johanna Ailio
  • Eija Saarinen
  • Marko Luukkonen
  • Johanna Vaaherkumpu

Vastuuopettaja

Antti Alanko

Ryhmät

  • PMEDIS19masu
    PMEDIS19 mainonnan suunnittelu
  • PMEDIS19anim
    PMEDIS19 animaatio
  • PMEDIS19elok
    PMEDIS19 elokuva
  • PMEDIS19jour
    PMEDIS19 journalismi

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa
- arvioida valokuvan käyttöön ja sisältöön liittyviä vakiintuneita tapoja eri yhteyksissä
- valita viestinnällisesti ja teknisesti sopivan valokuvan erilaisissa omaan ammattialaansa liittyvissä tilanteissa
- ottaa valokuvia osana muuta toimintaansa, ja käyttää valokuvaa työn dokumentoinnin välineenä
- käyttää kuvankäsittelyyn soveltuvan ohjelman perustoimintoja
- nimetä digitaalisen kuvan ja sen laiteympäristön peruskäsitteet
- muokata kuvia omaan ammattialaansa liittyviin tavanomaisiin käyttötarkoituksiin
- toimia aloitteellisesti oman osaamisensa kehittäjänä

Sisältö

Opintokokonaisuudessa opiskelijat oppivat perustiedot valokuvauksesta, digikameran käytöstä ja sen ominaisuuksista, sekä kuvankäsittelyn perusteet ja kuvankäsittelyohjelman käyttämistä. Valokuvaus-osiossa perehdytään kameran käyttämiseen, erilaisiin kuvatyyppeihin, digitaalisen valokuvan säätöihin ja tekniikkaan, kuvalliseen ideointiin, sekä ammattialakohtaisiin kuvakäytänteisiin.
Kuvankäsittelyosiossa tutuiksi tulevat häviämättömän säädön periaate, sisällön tunnistavat retusointityökalut, maskit, tasot, sekoitustilat, taustan poistaminen kuvasta, kuvayhdistelyt ja kuvamanipulaatioiden tekeminen.

Opetusmenetelmät

Opiskelu jakaantuu työpajatyyppiseen lähiopetukseen ja itsenäisiin tehtäviin. Kuvankäsittelyn ja valokuvan teoriaopetus tapahtuu ATK-luokissa. Itsenäiset tehtävät opiskelija voi toteuttaa joko ATK-luokissa tai omalla koneellaan, edellyttäen että opiskelijalla on sama ohjelmistopaketti ladattuna. Itsenäiset valokuvatehtävät opiskelija voi toteuttaa omalla tai oppilaitoksesta lainaamallaan kameralla.
Kirjallinen tai sähköinen oppimismateriaali jaetaan oppituntien aikana ja tallennetaan Optimaan. Valmiit tehtävät tallennetaan myös Optimaan.
Työpajatyöskentelyssä tärkeää on vertaisoppiminen ja keskustelu muiden opiskelijoiden kanssa harjoitustöihin liittyvästä problematiikasta. Opettaja toimii työpajoissa tuutorina ja teknisenä tukena.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Aiemmin hankitun osaamisen voi osoittaa omalla portfoliolla, jossa opiskelija itsenäisesti esittelee osaamisesta opintojakson osaamistaitovaatimuksista. Keskustele asiasta etukäteen vastuuopettajan kanssa (Antti Alanko)

Sisällön jaksotus

Opintokokonaisuudessa opiskelijat oppivat perustiedot valokuvauksesta, digikameran käytöstä ja sen ominaisuuksista, sekä kuvankäsittelyn perusteet ja kuvankäsittelyohjelman käyttämistä.
Valokuvaus-osiossa perehdytään kameran käyttämiseen, erilaisiin kuvatyyppeihin, digitaalisen valokuvan säätöihin ja tekniikkaan, kuvalliseen ideointiin, sekä ammattialakohtaisiin kuvakäytänteisiin.
Kuvankäsittelyosiossa tutuiksi tulevat kuvan peruskäsittely, häviämättömän säädön periaate, sisällön tunnistavat retusointityökalut, maskit, tasot, sekoitustilat, taustan poistaminen kuvasta, kuvayhdistelyt ja kuvamanipulaatioiden tekeminen.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Osallistuminen lähiopetukseen. Opetuksen oppimistehtävien visuaaliset ja kirjalliset osa-alueet. Yksilö- ja ryhmätyöt. Palautteen antaminen ja saaminen, vuorovaikutus ryhmässä.

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole suorittanut oppimistehtäviä hyväksytysti tai tehtävä/yksittäinen tehtävä puuttuu kokonaan. Opiskelija on osallistunut ryhmän työskentelyyn vain vähän tai ei ollenkaan.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija on suorittanut kaikki oppimistehtävät mutta saavuttanut oppimistavoitteet niukasti ja pintapuolisesti.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija on suorittanut kaikki oppimistehtävät ja saavuttanut oppimistavoitteet hyvin. Opiskelija on hankkinut ja hyödyntänyt ajankohtaista ja tarkoituksenmukaista tietoa tehtävissään. Opiskelija on työskennellyt aktiivisesti.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on suorittanut kaikki oppimistehtävät, saavuttanut oppimistavoitteet ja osoittanut laajaa perehtyneisyyttä valokuvauksen ja kuvankäsittelyn teemoihin. Opiskelija on sitoutunut työskentelyyn ja omalta osaltaan edistänyt tavoitteiden saavuttamista.