Siirry suoraan sisältöön

Musiikin hahmottaminen 1. vk/ Musiikin kirjoittaminen C (5 op)

Toteutuksen tunnus: 2032193-3009

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2022 - 31.12.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 31.07.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Taideakatemia

Opetuskielet

  • Suomi
  • Englanti

Paikat

5 - 20

Koulutus

  • Musiikin koulutus

Opettaja

  • Vesa-Pekka Kuusinen

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa hahmottaa musiikkia historiallisena, auditiivisena ja rakenteellisena ilmiönä. Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa erilaisiin opetus- ja musisointitilanteisiin.

Musiikin historia
Opiskelija osaa hahmottaa musiikin eri tyylikaudet keskiajalta oman aikamme musiikkiin. Hän tunnistaa kuuntelemalla keskeisten säveltäjien tyylien ominaispiirteet. Opiskelija hahmottaa oman aikamme musiikin yhteyden musiikin historian jatkumoon. Hän tuntee keskeiset lähteet musiikin historian tietojensa syventämiseen ja osaa soveltaa tietojaan musiikinhistoriasta omaan taiteelliseen työhönsä sekä muusikkona että opettajana.

Musiikkianalyysi C
Opiskelija osaa musiikin teorian ja musiikkianalyysin peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää käsitteellistä ja teoreettista tietoa hyväkseen musiikin hahmottamisessa. Opiskelija tuntee tonaalisen musiikin perusrakenteet sekä osaa analysoida ja kuvata musiikin rakenteita eri tyylikausilta.

Musiikin kirjoittaminen C
Opiskelija osaa tonaalisen harmonian ja melodian muodostuksen perusilmiöitä ja -käsitteitä. Hän osaa tonaalisen äänenkuljetuksen peruskäsitteet ja periaatteet ja osaa soveltaa niitä musiikkia kirjoittaessaan. Opiskelija osaa kirjoittaa suuntautumisensa mukaan instrumentaali- ja/tai vokaalimusiikkia eri kokoonpanoille. Opiskelija ymmärtää eri instrumenttien ja ihmisäänen ominaisuuksia sekä tuntee niille kirjoittamisen käytäntöjä. Opiskelija osaa sovittamisen periaatteita.

Sisältö

Musiikin historia, 2op
Länsimaisen musiikin historian keskiajalta oman aikamme musiikkiin (keskeiset säveltäjät, tyylikausien ominaispiirteet). Musiikki osana omaa aikaansa ja historiallista jatkumoa.

Musiikkianalyysi C, 3op
Analyysiharjoituksia tonaalisen musiikin eri tyylikausilta. Pienoismuoto- ja teosanalyyseja erilaisten kysymystenasettelujen pohjalta. Tutustuminen keskeiseen musiikkianalyyttiseen kirjallisuuteen.

Musiikin kirjoittaminen C, 5op
Tonaalisen äänenkuljetuksen periaatteet ja peruskäsitteet. Tavallisimmat sointujen merkintätavat (sointuaste-, reaalisointu- ja kenraalibassomerkintä). Useampiäänisen tonaalisen kudoksen tuottaminen. Erilaiset musiikinkirjoitustekniikat (soinnutus, soitinnus, kontrapunkti, sovittaminen). Sisältö voidaan painottaa opiskelijan oman pääaineen mukaan.

Oppimateriaalit

Kurssilla jaettava materiaali.

Oheiskirjallisuutta:
Aldwell-Schachter: Harmonia ja äänenkuljetus
Kontunen Jorma: Soinnutus
Murto Matti: Soivat soinnut

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Itsenäinen työskentely

Sisällön jaksotus

Tonaalisen melodian ja harmonian periaatteet ja peruskäsitteet. Tavallisimmat sointujen merkintätavat. Useampiäänisen tonaalisen kudoksen tuottaminen. Erilaiset musiikinkirjoitustekniikat (soinnutus, kontrapunkti, sovittaminen)

Kaksi vaihtoehtoista ryhmää: maanantaisin klo 10-11.30 tai torstaisin klo 10-11.30

Viikottaiset ryhmätapaamiset syys- ja kevätlukukaudella.
Syyslukukauden tapaamiset aikavälillä 8.9.22-19.12.22
Kevätlukukauden tapaamiset aikavälillä 9.1.23-15.5.23

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssissa on kaksi osasuoritusta
1. Neliäänisen kirjoituksen näyttökoe
2. Itsenäiset kirjoitustyöt (2 kpl), jotka sovitaan erikseen

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija hallitsee harmonian ja melodian kirjoituksen perusasiat. Yksityiskohdissa ja kokonaisuuden hallinnassa on vielä puutteita.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija hallitsee eri kirjoitustekniikat sujuvasti ja osaa soveltaa osaamistaan erilaisissa tilanteissa. Opiskelijalla on näkemys siitä, miten kirjoitetun satsin tulisi soida ja hän hallitsee keinot ja tekniikat, jolla siihen päästään.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija hallitsee äänenkuljetusperiaatteet virheettömästi sekä eri tyylien vaatimat piirteet. Opiskelija osaa soveltaa tietotaitoaan luovasti. Opiskelija hallitsee myös poikkeukselliset ratkaisut sujuvasti ja tyylin mukaisesti.