Siirry suoraan sisältöön

Musiikin hahmottaminen 2. vk/ Musiikin historia (3 op)

Toteutuksen tunnus: 2032194-3010

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2022 - 31.07.2022

Ajoitus

01.08.2022 - 31.07.2023

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Taideakatemia

Opetuskielet

  • Suomi
  • Englanti

Koulutus

  • Musiikin koulutus

Opettaja

  • Mikko Luoma

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa hahmottaa musiikkia historiallisena, auditiivisena ja rakenteellisena ilmiönä. Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa käytäntöön ja pystyy tuottamaan materiaalia erilaisiin opetus- ja musisointitilanteisiin.

Musiikin historia
Opiskelija osaa hahmottaa musiikin eri tyylikaudet keskiajalta oman aikamme musiikkiin. Hän tunnistaa kuuntelemalla keskeisten säveltäjien tyylien ominaispiirteet. Opiskelija hahmottaa oman aikamme musiikin yhteyden musiikin historian jatkumoon. Hän tuntee keskeiset lähteet musiikin historian tietojensa syventämiseen ja osaa soveltaa tietojaan musiikinhistoriasta omaan taiteelliseen työhönsä sekä muusikkona että opettajana.

Säveltapailu C
Opiskelija osaa hahmottaa lukien ja kirjoittaen yhdistettyjä ja vaihtojakoisia iskuja ja poikkeusjakoja sisältäviä rytmejä kehon liikkeitä hyödyntäen. Hän osaa laulaa nuoteista ja merkitä muistiin tonaalista yksi- ja moniäänistä musiikkia säilyttäen sävellajin. Opiskelija osaa hahmottaa laulaen ja nuotintaen muunnesäveliä ja yleisimpiä muunnesointuja sisältävää musiikkia ja vapaatonaalista musiikkia.

Musiikkianalyysi C
Opiskelija osaa musiikin teorian ja musiikkianalyysin peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää käsitteellistä ja teoreettista tietoa hyväkseen musiikin hahmottamisessa. Opiskelija tuntee tonaalisen musiikin perusrakenteet sekä osaa analysoida ja kuvata musiikin rakenteita eri tyylikausilta.

Sisältö

Musiikin historia, 3op
Länsimaisen musiikin historian keskiajalta oman aikamme musiikkiin (keskeiset säveltäjät, tyylikausien ominaispiirteet). Musiikki osana omaa aikaansa ja historiallista jatkumoa.

Säveltapailu C, 5op
Yhdistetyt ja vaihtojakoiset rytmit sekä vaihtuvat tahtilajit ja poikkeusjakoiset rytmit lukien kuuluvalla perussykkeellä. Yleisimpiä muunnesointuja sisältävät tonaaliset ja vapaatonaaliset melodiat laulaen ja nuotintaen. Yleisimpiä muunnesointuja sisältävät tonaaliset sointujaksot muistiin merkiten.

Musiikkianalyysi C, 2op
Analyysiharjoituksia tonaalisen musiikin eri tyylikausilta. Pienoismuoto- ja teosanalyyseja erilaisten kysymystenasettelujen pohjalta. Tutustuminen keskeiseen musiikkianalyyttiseen kirjallisuuteen. Teosanalyysi opiskelijan pääaineen ohjelmistosta.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty