Siirry suoraan sisältöön

Peruslaboraatiot (2 op)

Toteutuksen tunnus: 5011149-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.06.2019 - 12.10.2019

Ajoitus

09.09.2019 - 31.12.2019

Opintopistemäärä

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tekniikka ja liiketoiminta

Toimipiste

Sepänkatu

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

1 - 80

Koulutus

  • Ajoneuvo- ja kuljetustekniikan koulutus

Opettaja

  • Rami Wahlsten

Ryhmät

  • PAUTOS18A
    PAUTOS18A
  • PAUTOS18B
    PAUTOS18B
  • LIPATMODValmennusAmmattiopintoihinI
    MOD Valmennus ammattiopintoihin I

Tavoitteet

Opiskelija osaa käyttää yleisimpiä autoteknillisiin mittauksiin käytettäviä välineitä, osaa valita oikeat mittaustavat sekä tulkita tulokset.Opiskelija osaa käyttää yleisimpiä autoteknillisiin mittauksiin käytettäviä välineitä, osaa valita oikeat mittaustavat sekä tulkita tulokset.

Sisältö

Toiminta laboratoriossa, työturvallisuus, mittalaitteisiin tutustuminen, suoritetaan vaativuudeltaan perustasoisia mittaus- ja harjoitustehtäviä, joista laaditan työselostus.

Oppimateriaalit

Optimassa jaettavat työohjeet.
Laboratoriosta löytyvät käyttöohjeet sekä ammattikirjallisuus.

Opetusmenetelmät

Pienryhmätyöskentelyä osittain PBL/CDIO-viitekehyksiä noudattaen. Opi opettamalla-menetelmä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Hylätty kurssi on mahdollista suorittaa hyväksytysti tekemällä kaikki työt uudelleen, kun kurssi seuraavan kerran toteutetaan.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Pienryhmätyöskentelyä valvojan ohjaamana. Esittelykerran jälkeen yksi ryhmän jäsenistä ohjeistaa seuraavalla työvuorolla toisen ryhmän jäseniä samalla, kun muu ryhmä saa ohjeistusta toisen ryhmän jäseneltä - Opi opettamalla. Valvoja (opettaja) ohjeistaa tarvittaessa vaikeampien kysymyksien kanssa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Erikseen annettavia harjoitustöitä, joita opiskelijat suorittavat omatoimisesti työskennellen pienryhmissä.
Syksyn 2019 työt:
- 010 Ajovastuksien määrittäminen
- 040 PBL Moottorin käyntihäiriöt
- 060 Pyörän asentokulmien tarkastus ja säätö
- 082 Irrallisten ajovalojen tutkiminen
- 088 Toyota Prius - Audio, informaatio & avustavat järjestelmät
- M1 Testiradalla suoritettavat mittaukset
Opiskelijan työmäärän mitoitus:
- Lähituntien läsnäolopakko mittausten suorittamisen sekä johdannon osalta 24h.
- Loppuosa ajankäytöstä raporttien kirjoittaminen omalla ajalla itse valitsemassaan paikassa.

Sisällön jaksotus

Toiminta laboratoriossa, työturvallisuus, mittalaitteisiin tutustuminen, suoritetaan vaativuudeltaan perustasoisia mIttaus- ja harjoitustehtäviä, joista laaditaan työselostus. Opiskelija osaa käyttää yleisimpiä autoteknillisiin mittauksiin käytettäviä välineitä, osaa valita oikeat mittaustavat sekä tulkita tulokset.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytysti suoritetut laboratoriotyöt sekä niistä hyväksyttävästi laaditut raportit. Raporttien pääsääntöinen palautusika on kaksi viikkoa, jonka jälkeen kuukauden kuluessa saa arvioinnin. Palautuskansiot sulkeutuvat erikseen ilmoitettavalla päivämäärällä. Sulkeutumisajan umpeuduttua kurssin lopullinen arvosana annetaan kuukauden kuluessa.

Hylätty (0)

Raportit eivät täytä minitason vaatimusta (1) joko sisällön ja/tai muotoseikkojen suhteen tai niitä ei ole palautettu määräaikaan mennessä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Kaikki vaadittavat raportin rakenneosat löytyvät, mutta sisältö on laajuudeltaan tai kattavuudeltaan puutteellinen. Raportin muotoilussa ja selkeydessä on vielä parannettavaa. Teksti on kokonaista tekstiä eikä sisällä suoranaista lainaamista aihealueen teoksista. Laskuja on yritetty, mutta niissä on paljon tai jonkin verran puutteita. Virhearviointia laitteiden mittaustarkkuuden osalta ei ole huomioitu. Tuloksien analysointi on olematonta tai väärin tehty.

Työskentely työvuoron aikana laboratoriossa melko sujuvaa, mutta valmistautuminen suoritettavaan työhön huonoa tai olematonta, joka tulee esille mm. turhien mittavälineiden esille ottona, runsaana ohjauksen tarpeena tai epävarmuutena suoritettavien mittauksien osalta. Työvuoron päätyttyä suorituspaikan siisteydessä on toivomisen varaa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Raportin rakenneosat ovat sisällöltään melko kattavia sekä muotoilu on pääosin kunnossa. Raportin teksti on sujuvaa ja sisällön osalta ok. Taulukot ja kuvaajat ovat tekstiin upotettuina ja selkeästi tulkittavissa. Kaikki laskut on suoritettu, jonkin vähäisiä puutteita on olemassa. Tulokset on selkeästi esitetty yksikkötarkastelu mukaan luettuna. Virhearviointia on yritetty, mutta se ei ole täysin onnistunut. Kirjallisuudesta etsityt tuloksien vertailuarvot löytyvät ja tuloksia on melko onnistuneesti verrattu niihin.

Työhön on valmistauduttu hyvin etukäteen ja työskentely on melkein omatoimista. Ohjaustarve on vähäinen ja kohdistuu lähinnä vaativampien laitteiden käyttöön. Mittauksien varsinainen suorittaminen sujuu ongelmitta ja työvuoron päätyttyä suorituspaikka jää siistiin kuntoon.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Raportti on sisällön puolesta erittäin selkeä ja yksityiskohtainen. Ulkoasu on viimeistelty ja huoliteltu. Teksti on monipuolista, täsmällistä ja pohdiskelevaa. Kuvissa eikä taulukoissa ole virheitä. Laskut ovat oikein suoritettu, virhearviointi on kunnossa ja tulokset on esitetty selkeästi niitä kommentoiden. Työn suorittamisesta on monipuolista pohdintaa, saatuja tuloksia on analysoitu syvällisesti. Lisäksi on pohdittu työn suorittamiseen tai sisällön kehittämiseen liittyviä asioita.

Työhön on valmistauduttu erittäin hyvin etukäteen, joka käy ilmi runsaiden taustatietojen hakemisesta tutkittavan aihealueen ympäriltä. Työn suorittaminen sujuu omatoimisesti ongelmitta ja laitteiden käyttöön on perehdytty käyttöohjeiden avulla huolellisesti etukäteen. Suorituspaikka jää työvuoron jälkeen siistiin kuntoon.