Siirry suoraan sisältöön

Mikrobiologia (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5021100-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

15.05.2019 - 16.09.2019

Ajoitus

02.09.2019 - 20.12.2019

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tekniikka ja liiketoiminta

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Prosessi- ja materiaalitekniikan koulutus

Opettaja

  • Eija Kulju
  • Sari Airenne

Ajoitusryhmät

  • Pienryhmä 1 (Koko: 18. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 18. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Koko: 18. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 4 (Koko: 18. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • PPROMS18B
    PPROMS18B
  • PPROMS18A
    PPROMS18A
  • PPROMS18
    Prosessi-ja materiaalitekniikan koulutus

Pienryhmät

  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3
  • Pienryhmä 4

Tavoitteet

Opiskelija osaa selostaa mikrobien ja muiden solujen rakennetta, luokittelua ja toimintaa. Hän tuntee ympäristötekijöiden vaikutuksen mikrobien kasvuun, lisääntymiseen ja leviämiseen. Opiskelija tuntee mikrobien hyödyllisen ja haitallisen vaikutuksen. Hän osaa käyttää mikrobiologisia menetelmiä ja osaa soveltaa aseptiikan periaatteita erilaisissa työympäristöissä.

Sisältö

- solun rakenne ja toiminta
- mikrobien luokittelu
- mikrobien kasvu, kasvukinetiikka ja kasvun säätely
- virukset
- mikrobien biologinen ja teollinen merkitys ja käyttö
- mikrobiologinen työturvallisuus ja hygienia
- sterilointitekniikat
- laboratoriotöitä

Oppimateriaalit

Oppimateriaali löytyy Optimasta.

Opetusmenetelmät

Lähitunnit: teoriaopetus ja mikrobiologiset laboratoriotyöt sekä niihin liittyvät ennakkotehtävät. Sekä teoriaosion että laboratoriotöiden tentti.
Laboratoriotyöt: käytännön suoritus ja töiden raportointi. Laboratorio-osion tentti, joka sisältää sekä töiden teoriaa että mikrobiologian laboratoriotöiden menetelmiä.
Ryhmätyö 4-5 opiskelijan ryhmissä, kirjallinen raportti sekä suullinen esitys.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Innovaatiopedagogiset menetelmät: työelämälähtöisyys, yhteisopettajuus
Opintojaksolla perehdytään usean opettajan johdolla käytännön mikrobiologiseen laboratoriotyöskentelyyn.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaista suoritustapaa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Oppimistehtävät liittyvät pääosin käytännön laboratoriotöihin, joista tehdään raportit.
Raportoitavat työt:
- aseptinen työskentely ja käsihygienia
- jauhelihan maitohappobakteerien määritys
- mikroskopointi, gram-värjäys sekä solujen laskenta burker-kammiolla
- veden koliformisten bakteerien määritys kalvosuodatusmenetelmällä
- bakteerien antibioottiherkkyyden määritys
- solun kasvukäyrän määritys
Lähitunteihin ja laboratoriotyöskentelyyn sekä ryhmätöiden esityksiin on varattu 50 h ja itsenäiseen opiskeluun sekä raportointiin, ryhmätöihin ja tentteihin 83 h.

Sisällön jaksotus

Opintojakso koostuu teoriaopinnoista (2 op) ja laboratoriotöistä (3 op).
Laboratoriotyöt tehdään n. 20 opiskelijan ryhmissä, 2-3 opiskelijan pienryhminä.
Laboratoriotöissä on ehdoton 100% läsnäolovelvollisuus. Sairaus- ym. pakottavissa tilanteissa poissaolosta on ilmoitettava opettajalle etukäteen mahdollisimman hyvissä ajoin. Yksikin luvaton ja ennalta ilmoittamaton poissaolo voi johtaa koko laboratorio-osion hylkäämiseen.
Laboratoriotyöt (alustava):
1. Aseptinen työskentely ja käsihygienia.
2. Jauhelihan maitohappobakteerien määritys.
3. Valomikroskoopin käyttö ja jauhelihan kasvatusten gram-värjäys sekä alustava tunnistus. Hiivan solumäärän määritys Burker-laskentakammiolla.
4. Bakteerin kasvukäyrän, spesifisen kasvunopeuden ja generaatioajan määritys
5. Koliformien määritys omasta vesinäytteestä kalvosuodatusmenetelmällä
6. Antibioottiherkkyyden määritys
Opiskelija laatii yhteensä 3 työselostusta niin, että kustakin työstä tulee vähintään 1 selostus/pienryhmä. Pienryhmä sopii keskenään asiasta. Työselostuksen laatimisessa noudatetaan bioalojen ohjetta (Messi).
Työselostusten lisäksi opiskeljat tekevät ryhmätyön, joka arvostellaan ja rinnastetaan arvioinnissa työselostuksiin. Tarkemmat ryhmätyön ohjeet ilmoitetaan Optimassa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arvosana määräytyy teoriaosan (painoarvo 2/5) ja laboratorio-osan (painoarvo 3/5) perusteella.
Teoriatentin maksimipistemäärä on 30 pistettä ja hyväksymisraja 12 pistettä.
Laboratoriotöiden osuusarvioidaan työselostusten (painoarvo 1/3), laboratoriotyöskentelyn ja työpäiväkirjan (painoarvo 1/3) ja laboratoriotentin (painoarvo 1/3) perusteella.

Hylätty (0)

Suoritus on hylätty, kunnes kaikki suorituksen osa-alueet on hyväksytysti suoritettu.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Laboratorio-osaaminen:
Opiskelija tulee laboratorioon valmistautuneena ja tekee ohjatusti kaikki laboratoriotyöt huolehtien dokumentoinnista. Opiskelijan raportit ovat ohjeistuksen mukaiset, mutta hän tarvitsee apua tulosten laskemisessa ja arvioinnissa.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Laboratorio-osaaminen:
Edellisten lisäksi opiskelija osaa suunnitella laboratoriotyöskentelyään itsenäisesti ja loogisesti sekä yhdistää teoriaa käytäntöön. Hän osaa laskea laboratoriotyöhön liittyvät laskut ja osaa hakea kirjallisuudesta vertailuarvoja tulosten oikeellisuuden arvioimiseksi sekä merkitä käytetyt lähteet. Raportti on selkeä, looginen kokonaisuus.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Laboratorio-osaaminen:
Edellisten lisäksi opiskelija osaa yhdistää mikrobiologiset syy-seuraussuhteet loogiseksi kokonaisuudeksi ja osaa selittää erilaisten mikrobiologisten tekijöiden yhteydet toisiinsa. Opiskelija osaa myös kirjallisuustietojen perusteella arvioida omaa työskentelyään sekä olosuhteiden, aseptiikan, oman työskentelyn vaikutusta työn lopputulokseen