Siirry suoraan sisältöön

Elektroniikan laboratoriotyöt (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5051121-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

03.12.2018 - 14.01.2019

Ajoitus

14.01.2019 - 30.04.2019

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tekniikka ja liiketoiminta

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

0 - 35

Koulutus

  • Tieto- ja viestintätekniikan koulutus

Opettaja

  • Mauri Suhonen

Ryhmät

  • PTIVIS17
    Tieto- ja viestintätekniikka S17
  • ICTMODel
    AMOD Elektroniikka

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa: soveltaa sähkötekniikan ja elektroniikan tietoja yksinkertaisen kytkennän rakentamiseksi sekä sen toiminnan tarkistamiseksi valita tarkoituksenmukaiset mittalaitteet ja mittauskytkennät piirien toiminnan analysoimiseksi arvioida mittaustarkkuuksia ja mittausten luotettavuuksia esittää mittaustuloksia helposti ymmärrettävässä kirjallisessa muodossa.

Sisältö

loogiset portit diodipiirit operaatiovahvistinpiirit bipolaaritransistoripiirit JFET-piirit

Oppimateriaalit

Mauri Suhonen & Timo Tolmunen: Elektroniikan laboratoriotyöt.

Opetusmenetelmät

lähiopetus, laboratoriotyöskentely, itsenäinen opiskelu, tiimityö

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Opintojaksolla opiskellaan elektroniikkainsinöörin perustaitoja laboratoriossa. Tähän kuuluu sekä Jännitteiden ja virtojen mittaaminen yleismittarilla että erilaisten signaalien mittaaminen oskilloskoopilla. Opintojaksolla opiskelija joutuu tutustumaan komponenttivalmistajien julkaisemiin datalehtiin ja vertaamaan omia mittautuloksia valmistajan ilmoittamiin.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kontaktitunnit 40h. Itsenäinen opiskelu 93h

Sisällön jaksotus

tammikuu - huhtikuu 2019
tammikuu diodipiirit
helmikuu operaatiovahvistinpiirit
maaliskuu bipolaaritransistoripiirit
huhtikuu fetpiirit

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Palautetut laboratoriotyöt arvioidaan. Raporttien pitää olla laadituu siten, että kuka tahansa asiasta ymmärtävä pystyy toistamaan kyseisen työn yksinomaan raportissa olevien tietojen perusteella. Kaikki tehdyt mitoitukset ja kytkennät tulee olla selvästi dokumentoitu ja sen lisäksi raportista tulee löytyä mitä on mitattu ja millä mittalaitteella ja mitä on saatu tulokseksi.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Osaa tarkistaa digitaalipiirien toiminnan. Osaa mitata diodipiirien ja operaatiovahvistinpiirien toiminnan ja raportoida sen riittävällä tarkkuudella, jotta mittaustapahtumasta saa selvän ja pystyy tarkistamaan mittausten oikeellisuuden. Pystyy mittaamaan toimiiko suunniteltu transistoripiiri ollenkaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Osaa suorittaa kaikki työohjeen mittaustehtävät ja raportoida ne siten, että raporteista käy hyvin ilmi tehdyt mittaukset ja niiden tulokset. Pystyy päättelemään tekemistään mittauksista transistorivahvistinten tulo- ja lähtöimpedansseja.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Osaa analysoida omia mittauksia ja pystyy vertaamaan niitä kriittisesti valmistajan ilmoittamiin tietoihin. Pystyy myös arvioimaan mistä näennäiset ristiriidat omien mittaustulosten ja valmistajan ilmoittamien välillä voivat johtua. Pystyy myös analysoimaan käytetyn mittausmenetelmän virhelähteitä.