Siirry suoraan sisältöön

Neurologisen asiakkaan toimintaa tukeva fysioterapia (5 op)

Toteutuksen tunnus: 7011112-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.05.2019 - 30.09.2019

Ajoitus

01.08.2019 - 20.12.2019

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus

Yksikkö

Terveys ja hyvinvointi

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Fysioterapeuttikoulutus

Opettaja

  • Esa Bärlund
  • Taina Vahtera

Ryhmät

  • MFYSIK18
    Fysioterapeutti (AMK) monimuoto, K18

Tavoitteet

Opiskelija osaaselittää keskus- ja ääreishermoston häiriöiden vaikutuksia eri-ikäisten asiakkaiden liikkumis- ja toimintakykyyn sekä osallistumiseen,havaita keskus- ja ääreishermoston häiriöiden erilaiset ilmenemismuodot ja niiden yhteydet/vaikutukset asiakkaan liikkumis- ja toimintakykyyn sekä osallistumiseen,havaita neuropsykologiset muutokset ja niiden merkitykset asiakkaan liikkumis- ja toimintakykyyn sekä osallistumiseen,käyttää fysioterapian tutkimismenetelmiä keskus- ja ääreishermoston toiminnan häiriöistä aiheutuvien liikkumis- ja toimintakyvyn sekä osallistumisen rajoitteiden havaitsemiseksi,selittää keskeiset fysioterapian keinot tukea em. asiakasryhmän liikkumis- ja toimintakykyä sekä osallistumista.

Sisältö

Liikkeen ja liikkumisen säätely hermoston tasolla, yleisimpien neurologisten liikehäiriöiden (esim. tonus, ataksia, rigiditeetti, atetoosi, apraksia, afasia) ja niiden vaikutusten tunnistaminen, neurologisista sairauksista johtuvan liikkumis- ja toimintakyvyn sekä osallistumisen heikkenemisen tunnistaminen, liikkumis- ja toimintakyvyn sekä osallistumisen tukeminen fysioterapian keinoin.

Oppimateriaalit

Opintojakson materiaalit ja erikseen osoitettu muu kirjallinen materiaali.

Opetusmenetelmät

Opintojakso rakentuu konstruktivistiselle oppimiskäsitykselle, jonka mukaan oppiminen ymmärretään oppijan oman toiminnan tuloksena. Oppija suorittaa kognitiivista toimintaa tulkiten havaintojaan ja uutta tietoa aikaisemman tietonsa ja kokemuksensa pohjalta. Oppija rakentaa uutta tietoa vanhan päälle sitä muokaten. Opettajat tukevat opetuksessa tätä oppijan kognitiivista toimintaa ja sen pohjalta syntyvien merkitysten rakentumista ja ymmärtämistä.
Opintojaksolla on käytössä osin opettajakeskeiset ja, pääosin, opiskelijakeskeiset oppimismenetelmät.
Lähiopetustunnit ja niihin sisältyvät harjoitteet; itsenäinen opiskelu ja pienryhmäharjoittelu asiakkaiden kanssa.
Oppimismeneelmästä johtuen opiskelijat ovat läsnä lähitunneilla yhteisessä oppimistyöskentelyssä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti suoritetaan Ville-oppimisympäristössä erikseen sovittuna ajankohtana, tenttiaika on 90min. Mahdolliset uusinnat sovitaan erikseen ensimmäisen varsinaisen tentin tulosten julkistamisen jälkeen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Pääsääntöisesti opintojakso suoritetaan oman opintoryhmän toteutuksessa. Mahdolliset aikaisemman osaamisen näytöt on erikseen sovittava opintojaksosta vastaavien opettajien kanssa edellisen lukukauden kuluessa, hyvissä ajoin ennen opintojakson alkua.
Opintojakso suoritetaan opetussuunnitelmaan merkittynä lukukautena, mahdollinen suoritusten täydentäminen voidaan erikseen sovitusti suorittaa seuraavissa toteuksissa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opintojakson sisällä suoritetaan itsenäisiä ja pienryhmäharjoittelua, sisältäen myös mikrotehtäviä seuraavien oppituntien aiheisiin liittyen.
- Opintojaksoa edeltää yksilöllinen, orientoiva ennakkotehtävä (opisk. työ noin 0,5 op, hyv. / täydennettävä/ hyl.). Tehtäväohje on nähtävissä Optimassa ennen opintojakson alkua ja tehtävä palautetaan viimeistään ennen opintojkason ensimmäistä lähiopetustuntia (kts. lukujärjestys).
- Pienryhmätehtävä, asiakastyö: Asiakastyöskentelystä johtuen opintojakson suorittaminen edellyttää pakollista läsnäoloa. vaan suoritus keskeytyy ja opintojakson voi suorittaa seuraavien toteutusten yhetydessä (kevätlukukausi 2020).
- Aineistotehtävä: Villetentti:

Sisällön jaksotus

Opintojakso opiskellaan pääsääntöisesti keväisin ja syksyisin siten, että kummallakin lukukaudella toistuu sama opintojakso.
Tarkenpi ajoitus näkyy tarkennetussa sisällöllisessä toteutussuunnitelmassa Optimassa.
Edellisellä lukukaudella ajoitusta voi tarkastella viikkotasolla tutoropettajan toimittamasta viikkotuntisuunnitelmasta ja tuntitasolla lukujärjestyksestä.

Viestintäkanava ja lisätietoja

Tämän opintojakson edeltävyysehdot:
Aiemmat opetussuunnitelman mukaiset opntojaksot on hyväksytysti suoritettu.
Neurologian koe on hyväksytysti suoritettu.
Suoritusten puuttuessa opiskelja neuvottelee aiempien opintojen suoritusmahdollisuuksista tutoropettajansa kanssa.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Pienryhmätehtävä, asiakastyö: 40% opintojakson kokonaisarvosanasta
Materiaalitentti Ville oppimisympäristössä :60% kokonaisarvosanasta.
Kokonaisarvosanan muodostamisessa käytetään tasavälistä skaalaa, pyöristys kokonaisarvosanojen välillä tapahtuu kahden desimaaliluvun tarkkuudella seuraavasti: esim. kahden osan(pienryhmätehtävän arvosana + materiaalitentti, summa-arvosanan edellä mainittujen prosenttipainostusten mukaisesti: 3,49 -> 3, alempi kokonaisarvosana; 3,50 -> 4, ylempi kokonaisarvosana.