Ihmisen immuniteetin ja ravitsemuksen perusta sekä mikrobiologia (4 op)
Toteutuksen tunnus: 7031484-3015
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
13.07.2019 - 28.09.2019
Ajoitus
16.09.2019 - 12.10.2019
Opintopistemäärä
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveys ja hyvinvointi
Toimipiste
Kupittaan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
15 - 25
Koulutus
- Ensihoitajakoulutus
Opettaja
- Heli Aarnio
- Johanna Kurtti
- Jaana Uuttu
- Satu Haapalainen
Ryhmät
-
MENHOS19Ensihoitajakoulutus, Turku, monimuoto, S19
Tavoitteet
Ihmisen immuniteetin ja ravitsemuksen perusta sekä mikrobiologia 4 OP IMRA
Tavoitteet
- tietää mitä immuniteetillä ja puolustusjärjestelmällä tarkoitetaan
- tietää rokottamisen tietoperustan
- tietää mitä hoitoon liittyvällä infektiolla ja infektioriskien hallinnalla tarkoitetaan
- tietää aseptisen työskentelyn merkityksen
- tietää ravintoaineet, ihmisen ravintoaineiden tarpeen ja merkityksen
- osaa arvioida ihmisen ravitsemustarpeita
- osaa soveltaa suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa
Sisältö
Ihmisen immuniteetti ja mikrobiologian perusteet 2 op IMMI
- keskeisen käsitteistö
- vastustuskyky ja immunisaatio
- infektioriskien hallinta ja hygieniasuositukset
- käsihygienia, suojainten käyttö, turvallinen hoitoympäristö
- tavallisimmat hoitoon liittyvät infektiot sekä niiden aiheuttajamikrobit
Ravitsemuksen perusteet 2opRAV1
- Ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
- Asiakkaiden ravitsemustilan arviointi ja sen merkitys
- Ravitsemussuosituksen mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä
- Eri-ikäisen väestön terveyshaasteet
Oppimateriaalit
Tenttimateriaalina:
Terveyskylä, infektiotalo (Infektioiden ehkäisy, vastustuskyky, antibioottiresistenssi)
Käsihygienia terveydenhuollossa
INFEKTIOIDEN TORJUNNAN PERUSTEET - Suositus hoitoon liittyvien infektioiden torjunnasta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella
Tartuntatautilaki 1227/2016
THL. 2018. Aikuisten rokotusohjelma.
THL. 2017. Miten rokottaminen suojaa yksilöä. Merit Melin, Asiantuntijamikrobiologian yksikkö.
THL. 2017. Miten rokotuskattavuus suojaa väestöä. Merit Melin, Asiantuntijamikrobiologian yksikkö.
Opettajan osoittama mahdollinen muu materiaali.
Tenttipäivä ja -tapa sovitaan opettajan ja ryhmän kesken (arviointi: 0-5)
Ihmisen immuniteetti ja mikrobiologia IMMI materiaalista siirretään tenttimateriaaliin oppikirja: Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta (2018)
(Anttila, Veli-Jukka; Kanerva, Mari; Kuronen, Maria; Kurvinen, Tiina; Lyytikäinen, Outi; Rantala, Arto; Vuento, Risto; Ylipalosaari, Pekka. 2018. Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta. THL)
IMMIn materiaaleista siirretään tenttimateriaaliin oppikirja: Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta
Luku I
1.1 Hoitoon liittyvät infektiot: esiintyvyys, merkitys ja ehkäistävyys s. 20-25
1.2 Hoitoon liittyvien infektioiden synty 26-38
1.3 Mikrobiologian laboratorion tehtävät….39-49
1.4 Bakteereiden luonnollinen ja hankittu resistenssi 50-59
1.6 Hoitoon liittyvien infektioiden seuranta 69-77( tietojen analysointi asti)
Oppikirja on lainattavissa kirjan muodossa sekä e-kirjana kirjastossamme.
-------------------------------------
Finnasta löytyy hoitoon liittyvien infektioiden torjunta e-kirjana.
https://turkuamk.finna.fi/Record/aura.503356
Kirjan tiedoissa olevasta linkistä pääsee eteenpäin. Haka-kirjautumisen Finnaan voi tehdä jo etukäteen, mutta AMK:n verkon ulkopuolelta kysyy sitä myös kirjan linkkiä klikatessa.
Kirja tosiaan Ellibs-palvelusta ja E-kirjaoppaastamme -> Kotimaiset e-kirjapalvelut -> Ellibs löydätte ohjeita palvelun käyttöönottoon
http://libguides.turkuamk.fi/e-kirjaopas
Etusivu - E-kirjaopas - Tiedonhakijan oppaat at Turku ...
libguides.turkuamk.fi
Kurssikirjat pyritään aina hankkimaan elektronisena. E-kurssikirjoja, etenkin suomenkielisiä, on kuitenkin vielä rajallisesti saatavilla
Ravitsemuksen perusteet:
Voutilainen E, Fogelholm M & Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro.
Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki 2014. (www.vrn.fi)
Tarkemmin oppimateriaali annetaan ensimmäisellä lähiopetustunnilla.
Opetusmenetelmät
• lähi- ja verkko-opetus, ryhmätyöskentelyä, etukäteistehtävät, tentti
Ravitsemuksen perusteet: Toteutetaan keskustelevana lähiopetuksena, pienryhmätyöskentelynä ja oppimistehtävinä. Opiskelija analysoi mm. oman ruokapäiväkirjansa ja antaa itselle tulosten perusteella terveellisiin ravitsemustottumuksiin ohjaavan palautteen. Optima-tentti.
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Mahdolliset poissaolot korvataan toisen luokan kanssa.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
• yhteisopettajuus, tiimioppiminen, luokkaharjoittelua, työpajatyöskentelyä
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
2op = 54t, josta 1t info, 4t luokkaharjoittelua ja 3t posterien esitys. 46t itsenäistä työskentelyä (verkkokeskustelua + tentti, työpajat).
Ravitsemuksen perusteet 2 op, 54 tuntia opiskelijan työtä, joista lähitunteja 12, ryhmätyöskentely 3 t ja opiskelijan itsenäistä opiskelua 39 tuntia (sis.tehtävät, tenttiin valmistautumisen ja Optima-tentin 1 t).
Sisällön jaksotus
IMMI
• keskeisen käsitteistö
• vastustuskyky ja immunisaatio
• infektioriskien hallinta ja hygieniasuositukset
• käsihygienia, suojainten käyttö, turvallinen hoitoympäristö
• tavallisimmat hoitoon liittyvät infektiot sekä niiden aiheuttajamikrobit
Ravitsemuksen perusteet 2 op:
- Ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
- Asiakkaiden ravitsemustilan arviointi ja sen merkitys
- Ravitsemussuosituksen mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä
- Eri ikäisen väestön terveyshaasteet
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Optimatentti (0-5), luokkaharjoittelu (läsnäolo, etukäteistehtävän tekeminen hyväksytysti ennen tunnille tuloa ja aktiivinen osallistuminen), posteri (hyv/hyl).
Ravitsemuksen perusteet: Numeerinen arviointi (HYL – K5)