Siirry suoraan sisältöön

Ihmisen immuniteetin ja ravitsemuksen perusta sekä mikrobiologia (4 op)

Toteutuksen tunnus: 7031484-3036

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.07.2020 - 30.08.2020

Ajoitus

07.09.2020 - 15.11.2020

Opintopistemäärä

4 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveys ja hyvinvointi

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Sairaanhoitajakoulutus

Opettaja

  • Johanna Kurtti
  • Liisa Anttila
  • Satu Halonen
  • Jenni Suominen

Ryhmät

  • PSHSS20B
    Sairaanhoitajakoulutus, Salo, S20B

Tavoitteet

Ihmisen immuniteetin ja ravitsemuksen perusta sekä mikrobiologia 4 OP IMRA
Tavoitteet
- tietää mitä immuniteetillä ja puolustusjärjestelmällä tarkoitetaan
- tietää rokottamisen tietoperustan
- tietää mitä hoitoon liittyvällä infektiolla ja infektioriskien hallinnalla tarkoitetaan
- tietää aseptisen työskentelyn merkityksen
- tietää ravintoaineet, ihmisen ravintoaineiden tarpeen ja merkityksen
- osaa arvioida ihmisen ravitsemustarpeita
- osaa soveltaa suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa

Sisältö

Ihmisen immuniteetti ja mikrobiologian perusteet 2 op IMMI
- keskeisen käsitteistö
- vastustuskyky ja immunisaatio
- infektioriskien hallinta ja hygieniasuositukset
- käsihygienia, suojainten käyttö, turvallinen hoitoympäristö
- tavallisimmat hoitoon liittyvät infektiot sekä niiden aiheuttajamikrobit
Ravitsemuksen perusteet 2opRAV1
- Ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
- Asiakkaiden ravitsemustilan arviointi ja sen merkitys
- Ravitsemussuosituksen mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä
- Eri-ikäisen väestön terveyshaasteet

Oppimateriaalit

Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta (2018) Anttila, Veli-Jukka; Kanerva, Mari; Kuronen, Maria; Kurvinen, Tiina; Lyytikäinen, Outi; Rantala, Arto; Vuento, Risto; Ylipalosaari, Pekka. Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta kirjasta seuraavat luvut.

1.1 Hoitoon liittyvät infektiot: esiintyvyys, merkitys ja ehkäistävyys s. 20-25
1.2 Hoitoon liittyvien infektioiden synty 26-38
1.3 Mikrobiologian laboratorion tehtävät 39-42
1.6 Hoitoon liittyvien infektioiden seuranta 69-77( tietojen analysointi asti)

Rautava-Nurmi, Westergård, Henttonen, Ojala&Vuorinen (2019): Hoitotyön taidot ja toiminnot. Sanomapro:
- Aseptiikka hoitotyössä s. 104-131

Suositus hoitoon liittyvien infektioiden torjunnasta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. 2018. https://hoito-ohjeet.fi/OhjepankkiVSSHP/Suositus%20hoitoon%20liittyvien%20infektioiden%20torjunnasta.pdf

Terveyskylä, infektiotalo (Infektioiden ehkäisy, vastustuskyky, antibioottiresistenssi) https://www.terveyskyla.fi/infektiotalo

Ravitsemuksen perusteet:
Voutilainen E, Fogelholm M & Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro.
Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki 2014 (www.vrn.fi)
Tarkemmin oppimateriaali annetaan ensimmäisellä lähiopetustunnilla.

Opetusmenetelmät

• Osallistavat ja opiskelijan itseohjautuvuutta tukevat oppimismenetelmät
• Lähiopetus, teemapäivät
• Itsenäinen työskentely (mm. lukeminen, tiedon etsiminen, virtuaalisten oppimisympäristöjen hyödyntäminen, itsenäiset tehtävät)
• Ryhmätyöskentely, dialogisuus
• Monipuolinen ja kehittävä arviointi

Ravitsemuksen perusteet: Toteutetaan keskustelevana lähiopetuksena, pienryhmätyöskentelynä ja oppimistehtävinä ja -tenttinä.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

* Innovaatiopedagogiikka
• Työelämälähtöisyys
• Osaaminen tiedon ja merkitysten aktiivisena rakentamisena
* Opiskelija on aktiivinen toimija, jolla ensisijainen vastuu omasta oppimisesta
• Yhdessä oppiminen
• Teemat, joiden sisällä eri opintojaksojen (ihmisen elimistön toiminnan perusta, potilaan tutkimisen prekliininen harjoittelu, hoidon tarve ja voimavariastava hoitotyö, hoitotyön perusteiden prekliininen harjoittelu,) integrointi

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

IMMI = 2 op = 54 h, josta kontaktia koululla 12h

Teema 1:
- kontaktiopetusta (Käsihygienia työpaja): 4 h
- Itsenäinen työskentelu (kirjallisuuteen perehtyminen, tehtävät):
- Infektioiden torjunta/ Oppiportti

Teema 2:
- kontaktiopetus (Työpajat): 4h (Posteri) + 4h (eristys)
- Itsenäinen työskentely ( (kirjallisuuteen perehtyminen, tehtävät)
- etukäteistehtävät
- rokottaminen-osio
Optima-tentti (0-5)


Ravitsemuksen perusteet 2 op, 54 tuntia opiskelijan työtä, joista lähitunteja 12, ryhmätyöskentely 4 t ja opiskelijan itsenäistä opiskelua 38 tuntia (sis.tehtävät, tenttiin valmistautumisen ja tentin).

Sisällön jaksotus

Ihmisen immuniteetti ja mikrobiologian perusteet 2 op IMMI
Teema 1
- keskeisen käsitteistö
- vastustuskyky ja immunisaatio
- infektioriskien hallinta ja hygieniasuositukset
- käsihygienia, suojainten käyttö, turvallinen hoitoympäristö

Teema 2
- tavallisimmat hoitoon liittyvät infektiot sekä niiden aiheuttajamikrobit
- rokottamisen perusta
- eristyksen järjestäminen


Ravitsemuksen perusteet 2op RAV1
- Ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
- Asiakkaiden ravitsemustilan arviointi ja sen merkitys
- Ravitsemussuosituksen mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä
- Eri-ikäisen väestön terveyshaasteet

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

IMMI:
HYV/HYL etukäteistehtävät
HYL_K5 Kontaktiopetus (läsnäolo, etukäteistehtävän tekeminen hyväksytysti ennen tunnille tuloa ja aktiivinen osallistuminen)
Tentti (0-5)


Ravitsemuksen perusteet: Numeerinen arviointi (HYL – K5)