Siirry suoraan sisältöön

Asiakaslähtöinen sosiaali-ja terveydenhuolto (5 op)

Toteutuksen tunnus: 7031527-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

28.01.2020 - 16.02.2020

Ajoitus

10.02.2020 - 31.05.2020

Opintopistemäärä

5 op

Virtuaaliosuus

5 op

Toteutustapa

Etäopetus

Yksikkö

Terveys ja hyvinvointi

Opetuskielet

  • Englanti

Paikat

8 - 25

Koulutus

  • Sairaanhoitajakoulutus

Opettaja

  • Kaija Virjonen

Ryhmät

  • MSHTK20B
    Sairaanhoitajakoulutus, Turku, monimuoto K20B

Tavoitteet

Asiakaslähtöinen sosiaali-ja terveydenhuolto 5 op ASTETavoitteet OpiskelijaTietää sosiaali- ja terveydenhuollon arvoperustan, lainsäädännön, organisoinnin, palvelujen tuottamisen ja järjestämisen tavat, ohjauksen ja valvonnan SuomessaTietää potilasturvallisuutta koskevan lainsäädännön ja keskeiset toimijatTietää näyttöön perustuvan toiminnan - käsitteen ja sen merkityksen sosiaali- ja terveydenhuollossaTietää ja osaa seurata sosiaali- ja terveydenhuollon keskeisiä toimenpideohjelmiaosaa kuvata asiakaslähtöisyyden periaatteitaTietää terveysteknologian ja digitalisaation tuomia mahdollisuuksia terveydenhuollossaTietää sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisiä palveluitaTietää väestön terveyden, toimintakyvyn ja hyvinvoinnin tilan sekä niihin vaikuttavat tekijät ja ajankohtaiset haasteetOsaa hyödyntää olemassa olevaa tietoa (esim. rekisterit ja tilastot) väestön terveyshaasteista yksilön ja yhteisön tasollaTietää yhteiskunnallisen päätöksenteon, rakenteiden ja taloudellisten lähtökohtien yhteydet terveyden ja toimintakyvyn edistämisessä.Tietää tärkeimmät terveyden ja toimintakyvyn edistämistä ohjaavat säädökset ja toimintaohjelmat.Tietää terveyden ja toimintakyvyn edistämisen ulottuvuudet ja lähestymistavat.Tietää terveyden ja toimintakyvyn edistämisen sekä sairauksien ja tapaturmien ennaltaehkäisyn keskeiset sisällöt ja menetelmät; mm. ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö, ravitsemusohjaus, seksuaaliterveys ja terveysliikunta.

Sisältö

SisältöSosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmä ja sähköiset terveydenhuollon palvelut 3 op SOTEKäsitteet asiakas ja potilasYksilö, perhe ja yhteisö asiakkaanaSosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen lainsäädäntö, järjestämisvastuut, organisointi, ohjaus ja valvontaSosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteet: julkinen, yksityinen ja kolmas sektoriTerveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen liittyvä lainsäädäntö, valtakunnalliset ohjeistukset ja ohjelmat sekä kansainväliset ja kansallisetTerveydenhuollon asiakassuhteen erityispiirteetAsiakkaan oikeudet ja osallisuus palvelujärjestelmien valinnassa ja kehittämisessäYrittäjyyden muodot sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmässäSähköiset terveyspalvelut ja teknologia, niiden erityispiirteet ja kyky vastata väestön terveystarpeisiinTietosuoja ja -turvallisuusTerveydenhuollon turvallisuutta koskevat lakisääteiset velvoitteetTerveyden ja toimintakyvyn edistäminen 2op TETOVäestön terveyden ja hyvinvoinnin tilanne (voimavarat ja haasteet) ja terveyteen yhteydessä olevat tekijät (suojaavat ja kuormittavat tekijät)Terveyserojen ja syrjäytymisen taustalla olevat tekijät (sosioekonominen asema)Terveyden ja toimintakyvyn edistämistä ohjaavat säädökset ja toimintaohjelmatKansanterveyttä vähentävät tekijät ja niiden ehkäisy.Terveyden edistämisen taloudelliset näkökulmatTerveyden edistämisen eri tasot (yksilö, yhteisö ja yhteiskunta) ja toimintamuodot (promootio ja preventio)Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen keskeiset sisällöt ja menetelmätSairauksien, tapaturmien ja terveysongelmien ehkäisyRiskitekijöiden varhainen tunnistaminen ja tuen kohdentaminen tukea tarvitsevilleMuutostarpeen tunnistaminen, tavoitteiden määrittely ja keinoista sopiminen tavoitteiden saavuttamiseksiTerveystulosten ja vaikutusten seurannan ja arvioinnin periaatteetVaikuttavat terveyden ja toimintakyvyn edistämisen menetelmät

Oppimateriaalit

Suositeltava materiaali on linkitetty Optimaan.

Opetusmenetelmät

Itsenäinen opiskelu Optima alustalla.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Itsenäinen verkko-opiskelu Optima-alustalla.
Oppiminen perustuu itsenäiseen tiedonhankintaan ja sen soveltamiseen oppimistehtävissä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

135h

Sisällön jaksotus

Opiskelija tekee itsenäiset tehtävät Optiman ohjeistuksen mukaisessa järjestyksessä. Oppimistehtävien ohjeistukset aukeavat jakson alkaessa. Oppimistehtävät palautetaan kurssin aukioloaikana. Myöhemmin palautettuja tehtäviä ei arvioida vaan opiskelija ilmoittautuu seuraaviin toteutuksiin.
Kurssi aukeaa 10.2.2020 ja sulkeutuu 31.5.2020. Sulkeutumispäivän jälkeen suorituksia ei voi palauttaa.

Viestintäkanava ja lisätietoja

Kaikkiin kysymyksiin tulee vastata. Jakson hyväksytty suoritus edellyttää, että kaikkiin tehtäviin on vastattu ja kommentoitu omia vastauksia suhteessa mallivastauksiin.
Opiskelija palauttaa tehtävät kokonaisuudessaan kurssin aukioloaikana ja täyttää suoritusten koosteen.

Opiskelija saa oikeuden suorittaa opintojakson, kun hän on ilmoittautunut 16.2.2020 mennessä. Myöhempiä ilmoittautumisia ei oteta vastaan.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakso arvioidaan oppimistehtävien perusteella, opintojaksossa ei ole tenttiä.