Siirry suoraan sisältöön

Yleissairaudet ja suun terveys (10 op)

Toteutuksen tunnus: 7051066-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2020 - 09.02.2021

Ajoitus

01.01.2021 - 31.07.2021

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveys ja hyvinvointi

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Suuhygienistikoulutus

Opettaja

  • Minna Hyötilä
  • Johanna Kurtti
  • Päivi Pietikäinen
  • Riikka Karhuvaara
  • Hannele Mikkola

Ryhmät

  • PSUUNS19
    Suuhygienisti

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
- kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
- tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella

Sisältö

- terveyden ja sairauksien muutosprosessit ja yhteys suuterveyteen
- yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
- ravitsemusohjaus asiakkaan eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa

Oppimateriaalit

PBL oppaassa on esitetty jaksoon liittyvä oppimateriaali. Lisäksi opiskelija hakee aiheeseen liittyen eri tiedonhakumenetelmiä hyödyntäen tieteellisiä julkaisuja, artikkeleita, käypä hoito suosituksia, potilasjärjestöjen ja virallisten tahojen verkkosivuilta saatua tietoa, jotka tuodaan tutoriaaleihin.
Ravitsemus: Oppimateriaali tarkemmin ensimmäisellä tunnilla
Tiedonhankinnan perusteet -kurssi: Tiedonhakijan oppaat http://libguides.turkuamk.fi/etusivu

Opetusmenetelmät

Keskusteleva luento-opetus
Tentti
Oppimista edistävät tehtävät
Pienryhmätyöskentely, PBL
Verkko-opinnot
Tiedonhankinnan perusteet -verkkokurssi: Itsenäisesti verkossa suoritettava kurssi, jossa tehdään itsenäisesti tiedonhakutehtäviä verkossa olevaan oppimateriaaliin pohjautuen.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Suomeksi
Opintojaksolla opitaan yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin työelämätarpeiden pohjalta.
Opintojaksolla toteutetaan yhteisopettajuutta. Tiedonhaun perusteet -verkkokurssi kirjaston toteuttamana.
Tiimioppiminen PBL opiskelun yhteydessä
Ravitsemuksen osalta keskeisenä sisältönä ravitsemuksen merkitys ja ravitsemusohjaus erilaisissa terveystilanteissa. Toteutetaan keskustelevana opetuksena ja pienryhmätyöskentelynä sekä oppimistehtävinä.
Tiedonhankinnan perusteet -verkkokurssi: Verkko-oppiminen, itsenäinen oppiminen, tiedonhankintataidot, oman oppimisen reflektointi

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

1 op = 27 h opiskelijan työtä

Tiedonhankinnan perusteet -verkkokurssi: Tiedonhankinnan tehtävät oppimateriaaliin pohjautuen.
27 t opiskelijan työtä.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hyväksytyn suorituksen edellytykset esitellään opintojakson alussa

Sisällön jaksotus

Ajoitus vko 6 - 21
Opiskelija osaa
•selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
•kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
•työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
•tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Tiedonhankinnan osuus 1 op toteutuu Tiedonhankinnan perusteet -verkkokurssina viikosta 6-. Kokonaisuuden opettajana toimii kirjaston informaatikko Hannele Mikkola. Verkkokurssin aloitusinfo 10.2. klo 9-10. Kurssin tehtävät tulee olla suoritettuina viimeistään 26.3. Ohjausaika 12.3. klo 12.30 -13.30 (voit tulla milloin sinulle sopii).

Viestintäkanava ja lisätietoja

Tiedonhankinnan perusteet -verkkokurssi: ItsLearning-oppimisalustalla.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen
Tutoriaalityöskentely
Oppimisen välilehti
Opettaja-, vertais- ja itsearviointi
Verkkokurssin suorittaminen
Ravitsemus: hyväksytty/hylätty

Esitietovaatimukset

Osia ammatti ja perusopinnoista