Yleissairaudet ja suun terveys (10 op)
Toteutuksen tunnus: 7051066-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.12.2020 - 09.02.2021
Ajoitus
01.01.2021 - 31.07.2021
Opintopistemäärä
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveys ja hyvinvointi
Opetuskielet
- Suomi
Koulutus
- Suuhygienistikoulutus
Opettaja
- Minna Hyötilä
- Johanna Kurtti
- Päivi Pietikäinen
- Riikka Karhuvaara
- Hannele Mikkola
Ryhmät
-
PSUUNS19Suuhygienisti
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
- kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
- tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Sisältö
- terveyden ja sairauksien muutosprosessit ja yhteys suuterveyteen
- yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
- ravitsemusohjaus asiakkaan eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
Oppimateriaalit
PBL oppaassa on esitetty jaksoon liittyvä oppimateriaali. Lisäksi opiskelija hakee aiheeseen liittyen eri tiedonhakumenetelmiä hyödyntäen tieteellisiä julkaisuja, artikkeleita, käypä hoito suosituksia, potilasjärjestöjen ja virallisten tahojen verkkosivuilta saatua tietoa, jotka tuodaan tutoriaaleihin.
Ravitsemus: Oppimateriaali tarkemmin ensimmäisellä tunnilla
Tiedonhankinnan perusteet -kurssi: Tiedonhakijan oppaat http://libguides.turkuamk.fi/etusivu
Opetusmenetelmät
Keskusteleva luento-opetus
Tentti
Oppimista edistävät tehtävät
Pienryhmätyöskentely, PBL
Verkko-opinnot
Tiedonhankinnan perusteet -verkkokurssi: Itsenäisesti verkossa suoritettava kurssi, jossa tehdään itsenäisesti tiedonhakutehtäviä verkossa olevaan oppimateriaaliin pohjautuen.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Suomeksi
Opintojaksolla opitaan yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin työelämätarpeiden pohjalta.
Opintojaksolla toteutetaan yhteisopettajuutta. Tiedonhaun perusteet -verkkokurssi kirjaston toteuttamana.
Tiimioppiminen PBL opiskelun yhteydessä
Ravitsemuksen osalta keskeisenä sisältönä ravitsemuksen merkitys ja ravitsemusohjaus erilaisissa terveystilanteissa. Toteutetaan keskustelevana opetuksena ja pienryhmätyöskentelynä sekä oppimistehtävinä.
Tiedonhankinnan perusteet -verkkokurssi: Verkko-oppiminen, itsenäinen oppiminen, tiedonhankintataidot, oman oppimisen reflektointi
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 27 h opiskelijan työtä
Tiedonhankinnan perusteet -verkkokurssi: Tiedonhankinnan tehtävät oppimateriaaliin pohjautuen.
27 t opiskelijan työtä.
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Hyväksytyn suorituksen edellytykset esitellään opintojakson alussa
Sisällön jaksotus
Ajoitus vko 6 - 21
Opiskelija osaa
•selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
•kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
•työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
•tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Tiedonhankinnan osuus 1 op toteutuu Tiedonhankinnan perusteet -verkkokurssina viikosta 6-. Kokonaisuuden opettajana toimii kirjaston informaatikko Hannele Mikkola. Verkkokurssin aloitusinfo 10.2. klo 9-10. Kurssin tehtävät tulee olla suoritettuina viimeistään 26.3. Ohjausaika 12.3. klo 12.30 -13.30 (voit tulla milloin sinulle sopii).
Viestintäkanava ja lisätietoja
Tiedonhankinnan perusteet -verkkokurssi: ItsLearning-oppimisalustalla.
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen
Tutoriaalityöskentely
Oppimisen välilehti
Opettaja-, vertais- ja itsearviointi
Verkkokurssin suorittaminen
Ravitsemus: hyväksytty/hylätty
Esitietovaatimukset
Osia ammatti ja perusopinnoista