Siirry suoraan sisältöön

Animointi, valaisu ja kuvaus Stop Motion -tuotannossa (10 op)

Toteutuksen tunnus: KU00BX49-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2020 - 22.01.2021

Ajoitus

01.01.2021 - 31.07.2021

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Taideakatemia

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

8 - 15

Koulutus

  • Media-alan koulutus
  • Kuvataiteen koulutus

Opettaja

  • Elli Vuorinen

Vastuuopettaja

Elli Vuorinen

Ryhmät

  • PMEDIS19anim
    PMEDIS19 animaatio
  • PMEDIS18anim
    PMEDIS18 animaatio

Tavoitteet

Opiskelija hallitsee Stop Motion -tuotannon animoinnin, valaisun ja kuvauksen pääperiaatteet sekä ymmärtää Stop Motion -animaation mahdollisuudet taiteellisena ja elokuvallisena ilmaisukeinona. Opiskelija hahmottaa myös Stop Motion -animaatiotuotannon eri vaiheet, ja niiden tärkeyden kokonaisvaltaisen elokuvan muodon saavuttamiseksi.

Sisältö

Opintojaksolla käydään läpi Stop Motion -tuotannon animoinnin, valaisun ja kuvauksen pääperiaatteet. Opintojaksolla toteutetaan ja saatetaan valmiiksi aikaisemmin keväällä suunniteltujen animaatioiden tuotannot. Tuotannoissa hyödynnetään nukke- ja lavasterakennuksen -opintojaksolla toteutettuja nukkeja ja lavasteita. Nukeilla animointia harjoitellaan ennen tuotannon alkua itsenäisillä ja ohjatuilla harjoituksilla. Valaisun perehdytyksessä käydään läpi käytössä olevan valokaluston käyttö sekä pyritään löytämään animaation kohtauksia tukevat tunnelmat ja valaisusuunnitelmat. Kuvauksen opetus pitää sisällään järjestelmäkameran käytön Dragon Frame -stop motion ohjelman kanssa.

Opetusmenetelmät

Opintojakso jakaantuu kontaktiopetusjaksoihin, harjoitustehtäviin ja ryhmässä tehtävään taiteelliseen suunnitteluun ja työskentelyyn.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Luennot, itsenäiset ja ohjatut harjoitukset, vertaisoppiminen, pienryhmätyöskentely

Sisällön jaksotus

Osaamistavoitteet:
Opiskelija hallitsee stop motion -tuotannon animoinnin, valaisun ja kuvauksen pääperiaatteet sekä ymmärtää stop motion animaation mahdollisuudet taiteellisena ja elokuvallisena ilmaisukeinona. Opiskelija hahmottaa myös Stop Motion -animaatiotuotannon eri vaiheet, ja niiden tärkeyden kokonaisvaltaisen elokuvan muodon saavuttamiseksi.

Sisältö:
Opintojaksolla käydään läpi stop motion -tuotannon animoinnin, valaisun ja kuvauksen pääperiaatteet. Opintojaksolla toteutetaan ja saatetaan valmiiksi aikaisemmin keväällä suunniteltujen animaatioiden tuotannot. Tuotannoissa hyödynnetään nukke-ja lavasterakennuksen -opintojaksolla toteutettuja nukkeja ja lavasteita. Nukeilla animointia harjoitellaan ennen tuotannon alkua itsenäisillä ja ohjatuilla harjoituksilla. Valaisun perehdytyksessä käydään läpi käytössä olevan valokaluston käyttö sekä pyritään löytämään animaation kohtauksia tukevat tunnelmat ja valaisusuunnitelmat. Kuvauksen opetus pitää sisällään järjestelmäkameran käytön Dragon Frame -stop motion ohjelman kanssa.

Tarkempi kuvaus:
Opintojakso on toinen osa laajemmasta 15 opintopisteen kokonaisuudesta, jonka aikana toteutetaan pienryhmissä 2-4 minuuttisia stop motion -animaatioita.

Opintojakso alkaa jo 18.1 Stop Motion animaatioon historiaan ja käytäntöihin perehdyttävällä aloitusluennolla. Alkukevään aikana opintojaksolle osallistuvat ideoivat yksin, parina tai ryhmissä ideoita ja käsikirjoituksia nukkeanimaatioille.
2.3.2021 kokoonnumme pitchaamaan ideat ja valitsemaan yhdessä tuotantoon pääsevät elokuvaideat. Riippuen osallistujamääristä opintojaksolla on mahdollista toteuttaa 2-3 animaatiotuotantoa (3-5 hlöä/per tuotanto).

Nukke-ja lavasterakennuksen erillinen 5 opintopisteen opintojakso tapahtuu Linnankadun pajalla 22.3.-16.4.2021
Animointi, valaisu ja kuvaus Stop Motion -tuotantoon -opintojakso jatkuu suoraan nukke- ja lavasterakennuksen jälkeen 19.4.2021 Lemminkäisenkadun isossa studiossa. Ensimmäisen perehdytys ja harjoitusviikon jälkeen aloitetaan tuotantojen kuvaus. Kuvaukset jatkuvat 28.5.2021 saakka, sekä tarpeen vaatiessa myös kesäkuussa.
Kattavan teknisen ja taiteellisen osaamisen ja ymmärryksen saamiseksi suosituksena on osallistua molempiin opintojaksoihin, ja toimia tuotantotiimissä alusta loppuun saakka.

Opintojaksolle otetaan 8-15 opiskelijaa, ensisijaisesti animaation opiskelijoita ryhmistä PMEDIS18 ja PMEDIS19 ja sen jälkeen muita opiskelijoita ilmoittautumisjärjestyksessä. Covid 19-tilanne saattaa rajoittaa kurssille otettavien määrää. Muutoksista tullaan ilmoittamaan toteutuksen kuvauksessa sekä ilmoittautuneille sähköpostitse.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

80 % läsnäolo ja suoritetut harjoitustyöt. Taitojen kehittyminen kurssin aikana, opiskelijan motivaatio ja rakentava osallistuminen.

Hylätty (0)

Opiskelija ei suorita annettuja harjoituksia

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija toteuttaa annetut harjoitustehtävät ja osallistuu pienryhmätyöskentelyyn tyydyttävästi. Hän ei ole motivoitunut tai ota vastaan palautetta eikä tee ehdotettuja korjauksia.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija tekee annetut harjoitustehtävät ja osallistuu pienryhmätyöskentelyyn. Hän on paneutunut tehtävien suorittamiseen, osaa ottaa vastaan palautetta ja tekee korjaukset tarvittaessa. Hän hallitsee stop motion -tuotannon animoinnin, valaisun ja kuvauksen pääperiaatteet sekä ymmärtää stop motion animaation mahdollisuudet taiteellisena ja elokuvallisena ilmaisukeinona.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tekee annetut harjoitustehtävät ja osallistuu pienryhmätyöskentelyyn kiitettävästi. Hän on paneutunut tehtävien suorittamiseen, osaa ottaa vastaan palautetta ja tekee korjaukset tarvittaessa Hän hallitsee stop motion -tuotannon animoinnin, valaisun ja kuvauksen pääperiaatteet sekä ymmärtää stop motion animaation mahdollisuudet taiteellisena ja elokuvallisena ilmaisukeinona ja osaa soveltaa oppimaansa itsenäisesti, motivoituneesti ja luovasti omassa projektissaan.