Foundations of Human Immunity, Nutrition and Microbiology (4 cr)
Code: 7031484-3021
General information
- Enrollment
- 29.05.2019 - 31.10.2019
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 01.08.2019 - 31.12.2019
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 4 cr
- Local portion
- 4 cr
- Mode of delivery
- Contact learning
- Unit
- Health and Well-being
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 10 - 30
- Degree programmes
- Degree Programme in Nursing
- Teachers
- Johanna Kurtti
- Satu Halonen
- Course
- 7031484
Evaluation scale
Hyväksytty/Hylätty
Content scheduling
IMMI
• keskeisen käsitteistö
• vastustuskyky ja immunisaatio
• infektioriskien hallinta ja hygieniasuositukset
• käsihygienia, suojainten käyttö, turvallinen hoitoympäristö
• tavallisimmat hoitoon liittyvät infektiot sekä niiden aiheuttajamikrobit
Ravitsemuksen perusteet 2 op:
- Ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
- Asiakkaiden ravitsemustilan arviointi ja sen merkitys
- Ravitsemussuosituksen mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä
- Eri ikäisen väestön terveyshaasteet
Objective
Foundations of Human Immunity and Nutrition, Microbiology 4 CR IMRA
Objectives
- Students will know the meaning of immunity and the defence system.
- Students will be familiar with the knowledge base of vaccination.
- Students will know the meaning of care-related infection and the management of infection risk.
- Students will know the significance of aseptic techniques.
- Students will be familiar with nutrients and will understand the nutritional needs of and the importance of nutrients to people.
- Students will be able to assess the nutritional needs of people.
- Students will know how to apply the Finnish nutrition recommendations in the prevention and treatment of national diseases
Content
Contents
Basics of Human Immunity and Microbiology, 2 cr IMMI
- Key terminology
- Immunity and immunisation
- Management of infection risks and hygiene recommendations
- Hand hygiene, use of protective devices, safe care environment
- The most common care-related infections and the microbes causing them
Basics of Nutrition 2 crRAV1
- Nutritional needs and the roles of nutrients in the human organism
- Evaluation of the nutritional status of customers and the importance of evaluation
- The use of diets compliant with the Finnish nutrition requirements in health promotion and the prevention of national diseases
- Health challenges of different age groups
Materials
Tenttimateriaalina:
Terveyskylä, infektiotalo (Infektioiden ehkäisy, vastustuskyky, antibioottiresistenssi)
Käsihygienia terveydenhuollossa
INFEKTIOIDEN TORJUNNAN PERUSTEET - Suositus hoitoon liittyvien infektioiden torjunnasta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella
Tartuntatautilaki 1227/2016
THL. 2018. Aikuisten rokotusohjelma.
THL. 2017. Miten rokottaminen suojaa yksilöä. Merit Melin, Asiantuntijamikrobiologian yksikkö.
THL. 2017. Miten rokotuskattavuus suojaa väestöä. Merit Melin, Asiantuntijamikrobiologian yksikkö.
Opettajan osoittama mahdollinen muu materiaali. Routava ym. 2019. Hoitotyön taidot ja toiminnot. Sanoma Pro.
Tenttipäivä ja -tapa sovitaan opettajan ja ryhmän kesken (arviointi: 0-5)
Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta (2018)
(Anttila, Veli-Jukka; Kanerva, Mari; Kuronen, Maria; Kurvinen, Tiina; Lyytikäinen, Outi; Rantala, Arto; Vuento, Risto; Ylipalosaari, Pekka. 2018. Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta. THL)
Luku I
1.1 Hoitoon liittyvät infektiot: esiintyvyys, merkitys ja ehkäistävyys s. 20-25
1.2 Hoitoon liittyvien infektioiden synty 26-38
1.3 Mikrobiologian laboratorion tehtävät 39-42
1.6 Hoitoon liittyvien infektioiden seuranta 69-77( tietojen analysointi asti)
Oppikirja on lainattavissa kirjan muodossa sekä e-kirjana kirjastossamme.
-------------------------------------
Finnasta löytyy hoitoon liittyvien infektioiden torjunta e-kirjana.
https://turkuamk.finna.fi/Record/aura.503356
Kirjan tiedoissa olevasta linkistä pääsee eteenpäin. Haka-kirjautumisen Finnaan voi tehdä jo etukäteen, mutta AMK:n verkon ulkopuolelta kysyy sitä myös kirjan linkkiä klikatessa.
Kirja tosiaan Ellibs-palvelusta ja E-kirjaoppaastamme -> Kotimaiset e-kirjapalvelut -> Ellibs löydätte ohjeita palvelun käyttöönottoon
http://libguides.turkuamk.fi/e-kirjaopas
Etusivu - E-kirjaopas - Tiedonhakijan oppaat at Turku ...
libguides.turkuamk.fi
Kurssikirjat pyritään aina hankkimaan elektronisena. E-kurssikirjoja, etenkin suomenkielisiä, on kuitenkin vielä rajallisesti saatavilla
Ravitsemuksen perusteet:
Voutilainen E, Fogelholm M & Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro.
Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki 2014. (www.vrn.fi)
Tarkempi oppimateriaali annetaan ensimmäisellä lähiopetustunnilla.
Teaching methods
• lähi- ja verkko-opetus, ryhmätyöskentelyä, etukäteistehtävät, tentti
Ravitsemuksen perusteet: Toteutetaan keskustelevana lähiopetuksena, pienryhmätyöskentelynä ja oppimistehtävinä. Opiskelija analysoi mm. oman ruokapäiväkirjansa ja antaa itselle tulosten perusteella terveellisiin ravitsemustottumuksiin ohjaavan palautteen Optimaan. Optima-tentti.
Exam schedules
Mahdolliset poissaolot korvataan toisen luokan kanssa.
Pedagogic approaches and sustainable development
• yhteisopettajuus, tiimioppiminen, luokkaharjoittelua, työpajatyöskentelyä
Student workload
2op = 54t, josta 1t info + 2 h luokkaharjoittelua ja 3t posterien esitys. 3 h eristys 45 h itsenäistä työskentelyä (verkkokeskustelua + tentti, työpajat).
Ravitsemuksen perusteet 2 op, 54 tuntia opiskelijan työtä, joista lähitunteja 12, ryhmätyöskentely 3 t ja opiskelijan itsenäistä opiskelua 39 tuntia (sis.tehtävät, tenttiin valmistautumisen ja Optima-tentin 1 t).
Evaluation methods and criteria
Optimatentti (0-5), luokkaharjoittelu (läsnäolo, etukäteistehtävän tekeminen hyväksytysti ennen tunnille tuloa ja aktiivinen osallistuminen), posteri (hyv/hyl).
Ravitsemuksen perusteet: Numeerinen arviointi (0 – K5)