Skip to main content

System analysis and development methods (5 cr)

Code: 3151048-3001

General information


Enrollment
01.05.2019 - 31.08.2019
Registration for the implementation has ended.
Timing
01.08.2019 - 31.12.2019
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
1 cr
Virtual portion
4 cr
RDI portion
3 cr
Mode of delivery
Blended learning
Unit
Engineering and Business
Campus
Kupittaa Campus
Teaching languages
Finnish
English
Seats
30 - 45
Degree programmes
Master of Business Administration, Project Management
Teachers
Timo Tolmunen
Osmo Eerola
Markku Lindell
Teacher in charge
Osmo Eerola
Course
3151048
No reservations found for realization 3151048-3001!

Evaluation scale

H-5

Content scheduling

Opintojakson ennakkotehtävät ovat saatavissa Optimassa 20.6.2019 ja ne palautetaan Optiman palautuslaatikoihin 5.9.2019 mennessä.

Opintojakso Systeemianalyysi ja kehittämismenetelmät (5 op) antaa valmiuksia ammattimaiseen tuotteiden, prosessien ja projektitoiminnan kehittämiseen sekä muodostaa metodologisen pohjan opinnäytetyössä tarvittavaan tutkimus- ja kehittämistyöhön.
Opintojakson tarkoituksena on perehdyttää ja osittain harjaannuttaa opiskelija tutkivan kehittämistyön eri vaiheissa hyödyllisiin lähestymistapoihin ja menetelmällisiin välineisiin. Opintojakso koostuu kolmesta pääteemasta; 1) systeemianalyysin lähtökohdista, 2) laadullisen tutkimuksen aineistonhankinnan ja tekstiaineiston analyysin perusteista ja 3) tilastollisten analyysimenetelmien perusteista.
Ennakkotehtävässä opiskelija tutustuu annettuun materiaaliin ja pohtii tehtävissä kaikkia kolmea osa-aluetta.
Systeemianalyysin lähiopetuksessa käsitellään systeemiteoriaa ja -dynamiikkaa, erilaisten järjestelmien ja organisaatioiden kuvaamista, prosessimallinnusta sekä kompleksisuutta.
Laadullisten menetelmien osiossa käsitellään tutkimuksen aineiston hankintaa, käsittelyä ja analysointia.
Tilastollisten analyysimenetelmien perusteiden opiskelu aloitetaan tilastollisen kuvailun ja analyysin perusteita kertaamalla. Oppimistehtävänä analysoidaan omassa organisaatiossa syntyvää tai julkisista lähteistä hankittua dataa.

Objective

After completing the course, the students can:Apply a systems approach to complex economic, technological and organisational development challengesApply systems analysis methods to development workUse methods for acquiring the qualitative and quantitative information required in developmentAnalyse, refine and present collected information to support decision-makingPlan and initiate necessary development procedures (projects)

Content

Key areasModelling and developing operations as a systemDetermining and describing complexity, Cynefin frameworkGeneral systems theory and system dynamicsTechnical, social and economic systemsSystems analysis and descriptionDevelopment based on information: collecting, analysing and presenting informationQualitative and quantitative information retrieval and processing using examples

Materials

Kirjallisuutta ja materiaalja (muut oheismateriaalit annetaan lähiopetuksessa ja/tai Optimassa),
• Milla Peltoniemi, Simo Isoaho, Timo Hämäläinen, Pauliina Nurmi ja Esa Nummela. 2004. Katsaus systeemiteorioihin - järjestelmäajattelu. Tampereen teknillinen yliopisto. Saatavilla: http://www.utu.fi/en/units/ffrc/research/project-archive/environment/Documents/etu_7.pdf
• JHS152-suositukset: saatavilla: http://www.jhs-suositukset.fi/suomi/jhs152
• Irmeli Luukkonen, Juha Mykkänen, Timo Itälä, Saara Savolainen, Maarit Tamminen. 2012. Toiminnan ja prosessien mallintaminen, Tasot, näkökulmat ja esimerkit. Itä-suomen yliopisto ja Aalto-yliopisto. Kuopio. Saatavilla: https://core.ac.uk/download/files/322/15169850.pdf
• Guide to the Systems Engineering Body of Knowledge (SEBoK), http://sebokwiki.org/wiki/Main_Page
• Virsta - Virtual Statistics, https://www.stat.fi/virsta/tkeruu/
• Menetelmäopetuksen tietovaranto - Kvali MOTV, http://www.fsd.uta.fi/menetelmaopetus/
• Alasuutari P. 2013 Laadullinen tutkimus 2.0. Vastapaino. Tampere
• Heikkilä Tarja, 2014, Tilastollinen tutkimus, 9. painos, Helsinki, Edita, 295 s
• Holopainen Martti & Pulkkinen Pekka, 2013, Tilastolliset menetelmät, 8. painos, Helsinki, WSOY, 360 s.
• Hanna Vilkki, 2014, Tutki ja mittaa. Määrällisen tutkimuksen perusteet, http://hanna.vilkka.fi/wp-content/uploads/2014/02/Tutki-ja-mittaa.pdf
• Tarja Heikkilä, Tilastollinen tutkimus, http://www.tilastollinentutkimus.fi/1.TUTKIMUSTUKI/KvantitatiivinenTutkimus.pdf

Completion alternatives

Sovitaan tarvittaessa HOPS-keskustelussa tai opettajien kanssa ennen opintojakson alkua.

Student workload

Ennakkotehtävät 27 h
- kolme osaa/aluetta: systeemianalyysi, laadulliset ja tilastolliset menetelmät
Lähiopetus 16 h
Systeemianalyysin oppimistehtävä 30 h
Laadullisten menetelmien oppimistehtävä 30 h
- sisältää Portfolion
Tilastomenetelmien oppimistehtävä 30 h
YHTEENSÄ 133 h
Työmäärämitoitus on ohjeellinen ja suuntaa antava opintojakson osaamistavoitteiden saavuttamiseksi ja arvosanaan 3/5 tarvittava keskimääräinen työmäärä. Opiskelijan aiemmasta osaamis- ja kokemustaustasta riippuen työmäärä voi olla vähemmän tai enemmän. Opintojaksossa hankittua osaamista arvioidaan tehtävien ja muiden suoritteiden kautta, ei tehtyjen tuntien määrällä

Evaluation methods and criteria

Ennakkotehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty (1) / hylätty (0), muut oppimistehtävät ja portfolio asteikolla 0-5. Arviointiperusteet esitetään erikseen jokaisessa oppimistehtävissä. Opintojakson arvosana muodostuu oppimistehtävien arvosanojen keskiarvona edellyttäen, että kaikki ennakkotehtävät on suoritettu hyväksytysti.

Assessment criteria, satisfactory (1-2)

Opiskelija osoittaa omaksuneensa kunkin osa-alueen (kts. opintojakson sisältö) perusteet, mutta oppimistehtävät ovat suppeita eikä asioihin ole paneuduttu tehtävän annon edellyttämällä tavalla.

Assessment criteria, good (3-4)

Opiskelija osoittaa hallitsevansa kunkin osa-alueen (kts. opintojakson sisältö) oppimistehtävien sisällön ja laajuuden perusteella.

Assessment criteria, excellent (5)

Opiskelija osoittaa hallitsevansa erinomaisesti kunkin osa-alueen (kts. opintojakson sisältö) sisällön. Oppimistehtävien palautukset osoittavat syventymistä annettuun kirjallisuuteen ja tehtäväraportit ovat laadultaan ja laajuudeltaan sellaisia, että toiminnan kehittämisen ja tutkimisen menetelmiä on sovellettu tarkoituksenmukaisesti ja oikein.

Go back to top of page