Skip to main content

Basics of Oral Health Care (5 cr)

Code: TH00DI02-3001

General information


Enrollment
01.06.2025 - 31.08.2025
Registration for the implementation has begun.
Timing
01.08.2025 - 31.12.2025
The implementation has not yet started.
Number of ECTS credits allocated
5 cr
Local portion
5 cr
Mode of delivery
Contact learning
Unit
Health and Well-being
Teaching languages
Finnish
Seats
15 - 30
Degree programmes
Degree Programme in Dental Hygiene
Teachers
Johanna Kurtti
Päivi Pietikäinen
Riikka Karhuvaara
Course
TH00DI02
No reservations found for realization TH00DI02-3001!

Evaluation scale

H-5

Content scheduling

Opintojakso ajoittuu viikoille 35 - 43.

Opintojakson kokonaisuus 5 op muodostuu kahdesta osasta:
1) Suun terveydenhuollon perusteet, 3 op
2) Ravitsemus suun terveydenhuollossa, 2 op

Sisällöt:
Suun terveydenhuollon perusteet (SUPE) 3 op
- suun terveydenhoitotyön tieteellinen ja eettinen perusta
- suuhygienistin rooli suun terveydenhuollossa ja toimintaympäristössä
- suun terveydenhoitotyön työ- ja ympäristöterveydelliset sekä turvallisuusnäkökohdat ja kestävän kehityksen periaatteet
- tietosuoja ja -turva terveydenhuollossa
- suun terveydenhuollon asiakirjakäytänteet ja peruskäsitteistö

Ravitsemus suun terveydenhoidossa (RAV) 2 op
- Ravitsemuksen perusteet sekä ravitsemuksen ja terveyden välisiä yhteyksiä huomioiden erityisesti suun terveys
- Ravitsemus eri ikäkausina
- Ruokavalioon liittyvää tarkastelua ja analysointia

Objective

Opiskelija osaa
- tunnistaa suun terveydenhoitotyön tieteellisen ja eettisen perustan
- kuvata suuhygienistin roolin suun terveydenhuollossa ja toimintaympäristöissä
- tunnistaa suun terveydenhoitotyön työ- ja ympäristöterveydelliset sekä turvallisuusnäkökohdat
- kuvata terveydenhuollon tietojärjestelmiin liittyvät tietoturva ja tietosuoja-asiat
- kuvata suun terveydenhuollon asiakirjakäytänteet ja esittää asiakaskirjaamisen
- käyttää suun terveydenhoitotyön peruskäsitteistöä
- selittää perusteet ravintoaineista, ravinnon ja terveyden yhteyksistä sekä ruoan valintaan vaikuttavista tekijöistä

Content

- suun terveydenhoitotyön tieteellinen ja eettinen perusta
- suuhygienistin rooli suun terveydenhuollossa ja toimintaympäristössä
- suun terveydenhoitotyön työ- ja ympäristöterveydelliset sekä turvallisuusnäkökohdat
- tietosuoja ja -turva terveydenhuollossa
- suun terveydenhuollon asiakirjakäytänteet ja peruskäsitteistö
- ravitsemus suun terveydenhuollossa

Materials

SUPE
Opintojakson materiaali Itslearning oppimisalustalla
Therapia Odontologica soveltuvin osin
Muu opintojakson alussa ilmoitettu oppimateriaali

RAV
Opintojakson materiaalia Itslearning - oppimisalustalla. Katsotaan tarkemmin ensimmäisellä tunnilla.
Sinisalo L. 2015. Ravitsemus hoitotyössä.
Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Helsinki 2024 (www.vrn.fi)

Teaching methods

Riikka Karhuvaara, Suun terveydenhoidon perusteet (SUPE) 3 op:
Keskusteleva luento-opetus
Verkkokurssi Duodecim Oppiportissa
Pienryhmätyöskentely ja harjoitukset
Oppimista edistävät tehtävät ja oppimisen testit
Itsenäinen opiskelu ja oppimisen osoittaminen kirjallisessa tentissä

Johanna Kurtti, Ravitsemus suun terveydenhoidossa (RAV) 2 op:
Toteutetaan keskustelevana opetuksena sekä pienryhmätyöskentelynä.
Itsenäinen opiskelu, oppimista edistävät tehtävät sekä tentti.

Exam schedules

SUPE:
lopputentti 20.10.25
1. uusintatentti 24.11.25
2. uusintatentti 15.12.25

RAV: Tentti viikolla 41. Uusintatenttien ajankohdat katsotaan tarkemmin ensimmäisellä opetuskerralla. Tenttiajankohdat löytyvät ItsLearning-alustalta.

Pedagogic approaches and sustainable development

Suun terveydenhoidon perusteet (SUPE) 3 op:
Opintojaksolla opitaan suun terveydenhoidon perusteita työelämätarpeiden pohjalta.
Opintojakso integroituu opintojaksoon Suun terveydenhoidon perusteet simulaatiotilanteessa.

Opintojaksolla huomioidaan suun terveydenhuollon kestävän kehityksen periaatteita, kuten ympäristöystävällisiä käytäntöjä, kierrätyksen merkitystä ja jätteiden vähentämistä suun terveydenhuollossa. Opetusmenetelmät tukevat kestävää kehitystä mm. digitaalisten oppimateriaalien käyttönä.

Student workload

Suun terveydenhoidon perusteet (SUPE) 3 op: 81 h opiskelijan työtä, joista lähitunteja 22 ja
itsenäistä työskentelyä 59 tuntia .Opintojakso sisältää eri laajuisia kirjallisia oppimistehtäviä sekä opintojakson aikana suoritetaan oppimisen testejä ja lopputentti.

RAV 2 op: 54 tuntia opiskelijan työtä, joista opetustunteja 10, ryhmätyöskentelyä ja opiskelijan itsenäistä opiskelua (sis. tehtävät, tenttiin valmistautuminen) 44 tuntia.

Evaluation methods and criteria

SUPE:
Opintojakson aikana suoritettavat oppimista edistävät tehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksytyn tehtävän kriteerit ilmoitetaan tehtävänannossa.
Oppimisen testit ja lopputentti arvioidaan numeerisesti. Opintojakson osan kokonaisarviointi muodostuu näiden keskiarvosta.

RAV: numeerinen arviointi (tehtävät asteikolla hyväksytty/hylätty ja tentti numeerinen arviointi). Numeroarviointi tulee tentin pistemäärän perusteella alla olevalla tasavälisellä asteikolla.

Opintojakson kokonaisarvosana muodostuu osien SUPE ja RAV keskiarvosta.

Failed (0)

Opiskelija
ei toimi opintojakson ohjeiden mukaisesti
valitsemat vuorovaikutuskeinot eivät ole asiakas- tai oppimistilanteeseen sopivia
ei läpäise kaikkia opintojaksoon (SUPE ja RAV) sisältyviä numeraalisesti arvioitavia testejä ja tenttejä
ei suorita oppimistehtäviä (SUPE ja RAV) hyväksytyn suorituksen kriteerien mukaisesti

Assessment criteria, satisfactory (1-2)

Suun terveydenhuollon perusteet (SUPE) ja Ravitsemus suun terveydenhuollossa (RAV) osien keskiarvo 1 - 2

Assessment criteria, good (3-4)

Suun terveydenhuollon perusteet (SUPE) ja Ravitsemus suun terveydenhuollossa (RAV) osien keskiarvo 3 - 4

Assessment criteria, excellent (5)

Suun terveydenhuollon perusteet (SUPE) ja Ravitsemus suun terveydenhuollossa (RAV) osien keskiarvo 5

Go back to top of page