Siirry suoraan sisältöön

Suun terveydenhuollon perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: TH00DI02-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.06.2025 - 31.08.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
Ajoitus
01.08.2025 - 31.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveys ja hyvinvointi
Opetuskielet
suomi
Paikat
15 - 30
Koulutus
Suuhygienistikoulutus
Opettajat
Johanna Kurtti
Päivi Pietikäinen
Riikka Karhuvaara
Opintojakso
TH00DI02
Toteutukselle TH00DI02-3001 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

H-5

Sisällön jaksotus

Opintojakso ajoittuu viikoille 35 - 43.

Opintojakson kokonaisuus 5 op muodostuu kahdesta osasta:
1) Suun terveydenhuollon perusteet, 3 op
2) Ravitsemus suun terveydenhuollossa, 2 op

Sisällöt:
Suun terveydenhuollon perusteet (SUPE) 3 op
- suun terveydenhoitotyön tieteellinen ja eettinen perusta
- suuhygienistin rooli suun terveydenhuollossa ja toimintaympäristössä
- suun terveydenhoitotyön työ- ja ympäristöterveydelliset sekä turvallisuusnäkökohdat ja kestävän kehityksen periaatteet
- tietosuoja ja -turva terveydenhuollossa
- suun terveydenhuollon asiakirjakäytänteet ja peruskäsitteistö

Ravitsemus suun terveydenhoidossa (RAV) 2 op
- Ravitsemuksen perusteet sekä ravitsemuksen ja terveyden välisiä yhteyksiä huomioiden erityisesti suun terveys
- Ravitsemus eri ikäkausina
- Ruokavalioon liittyvää tarkastelua ja analysointia

Tavoitteet

Opiskelija osaa
- tunnistaa suun terveydenhoitotyön tieteellisen ja eettisen perustan
- kuvata suuhygienistin roolin suun terveydenhuollossa ja toimintaympäristöissä
- tunnistaa suun terveydenhoitotyön työ- ja ympäristöterveydelliset sekä turvallisuusnäkökohdat
- kuvata terveydenhuollon tietojärjestelmiin liittyvät tietoturva ja tietosuoja-asiat
- kuvata suun terveydenhuollon asiakirjakäytänteet ja esittää asiakaskirjaamisen
- käyttää suun terveydenhoitotyön peruskäsitteistöä
- selittää perusteet ravintoaineista, ravinnon ja terveyden yhteyksistä sekä ruoan valintaan vaikuttavista tekijöistä

Sisältö

- suun terveydenhoitotyön tieteellinen ja eettinen perusta
- suuhygienistin rooli suun terveydenhuollossa ja toimintaympäristössä
- suun terveydenhoitotyön työ- ja ympäristöterveydelliset sekä turvallisuusnäkökohdat
- tietosuoja ja -turva terveydenhuollossa
- suun terveydenhuollon asiakirjakäytänteet ja peruskäsitteistö
- ravitsemus suun terveydenhuollossa

Oppimateriaalit

SUPE
Opintojakson materiaali Itslearning oppimisalustalla
Therapia Odontologica soveltuvin osin
Muu opintojakson alussa ilmoitettu oppimateriaali

RAV
Opintojakson materiaalia Itslearning - oppimisalustalla. Katsotaan tarkemmin ensimmäisellä tunnilla.
Sinisalo L. 2015. Ravitsemus hoitotyössä.
Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Helsinki 2024 (www.vrn.fi)

Opetusmenetelmät

Riikka Karhuvaara, Suun terveydenhoidon perusteet (SUPE) 3 op:
Keskusteleva luento-opetus
Verkkokurssi Duodecim Oppiportissa
Pienryhmätyöskentely ja harjoitukset
Oppimista edistävät tehtävät ja oppimisen testit
Itsenäinen opiskelu ja oppimisen osoittaminen kirjallisessa tentissä

Johanna Kurtti, Ravitsemus suun terveydenhoidossa (RAV) 2 op:
Toteutetaan keskustelevana opetuksena sekä pienryhmätyöskentelynä.
Itsenäinen opiskelu, oppimista edistävät tehtävät sekä tentti.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

SUPE:
lopputentti 20.10.25
1. uusintatentti 24.11.25
2. uusintatentti 15.12.25

RAV: Tentti viikolla 41. Uusintatenttien ajankohdat katsotaan tarkemmin ensimmäisellä opetuskerralla. Tenttiajankohdat löytyvät ItsLearning-alustalta.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Suun terveydenhoidon perusteet (SUPE) 3 op:
Opintojaksolla opitaan suun terveydenhoidon perusteita työelämätarpeiden pohjalta.
Opintojakso integroituu opintojaksoon Suun terveydenhoidon perusteet simulaatiotilanteessa.

Opintojaksolla huomioidaan suun terveydenhuollon kestävän kehityksen periaatteita, kuten ympäristöystävällisiä käytäntöjä, kierrätyksen merkitystä ja jätteiden vähentämistä suun terveydenhuollossa. Opetusmenetelmät tukevat kestävää kehitystä mm. digitaalisten oppimateriaalien käyttönä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Suun terveydenhoidon perusteet (SUPE) 3 op: 81 h opiskelijan työtä, joista lähitunteja 22 ja
itsenäistä työskentelyä 59 tuntia .Opintojakso sisältää eri laajuisia kirjallisia oppimistehtäviä sekä opintojakson aikana suoritetaan oppimisen testejä ja lopputentti.

RAV 2 op: 54 tuntia opiskelijan työtä, joista opetustunteja 10, ryhmätyöskentelyä ja opiskelijan itsenäistä opiskelua (sis. tehtävät, tenttiin valmistautuminen) 44 tuntia.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

SUPE:
Opintojakson aikana suoritettavat oppimista edistävät tehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Hyväksytyn tehtävän kriteerit ilmoitetaan tehtävänannossa.
Oppimisen testit ja lopputentti arvioidaan numeerisesti. Opintojakson osan kokonaisarviointi muodostuu näiden keskiarvosta.

RAV: numeerinen arviointi (tehtävät asteikolla hyväksytty/hylätty ja tentti numeerinen arviointi). Numeroarviointi tulee tentin pistemäärän perusteella alla olevalla tasavälisellä asteikolla.

Opintojakson kokonaisarvosana muodostuu osien SUPE ja RAV keskiarvosta.

Hylätty (0)

Opiskelija
ei toimi opintojakson ohjeiden mukaisesti
valitsemat vuorovaikutuskeinot eivät ole asiakas- tai oppimistilanteeseen sopivia
ei läpäise kaikkia opintojaksoon (SUPE ja RAV) sisältyviä numeraalisesti arvioitavia testejä ja tenttejä
ei suorita oppimistehtäviä (SUPE ja RAV) hyväksytyn suorituksen kriteerien mukaisesti

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Suun terveydenhuollon perusteet (SUPE) ja Ravitsemus suun terveydenhuollossa (RAV) osien keskiarvo 1 - 2

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Suun terveydenhuollon perusteet (SUPE) ja Ravitsemus suun terveydenhuollossa (RAV) osien keskiarvo 3 - 4

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Suun terveydenhuollon perusteet (SUPE) ja Ravitsemus suun terveydenhuollossa (RAV) osien keskiarvo 5

Siirry alkuun