Autumn 2018
Due to the timing of optional and elective courses, credit accumulation per semester / academic year may vary.
Tutkintonimike on sosionomi (AMK).
Sosionomi (AMK) -tutkinnon laajuus on 210 opintopistettä. Tutkinnon keskimääräinen suoritusaika on noin 3 -3,5 vuotta henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaan.
Koulutuksen tavoite:
Sosionomin työssä painottuvat vahva vuorovaikutusosaaminen, kaikkia ihmisiä arvostava ja kunnioittava etiikka, sosiaalialan palvelujärjestelmäosaaminen ja kyky ymmärtää yhteiskunnallisia prosesseja. Turun ammattikorkeakoulun sosionomitutkinnon osaamistavoitteet perustuvat valtakunnalliseen sosiaalialan koulutuksen kompetenssianalyysiin ja Turun ammattikorkeakoulun innovaatiokompetensseihin. Turun ammattikorkeakoulun innovaatiokompetenssit löytyvät osoitteesta http://messi/opiskelu/17/17.3/Sivut/etusivu.aspx.
Näitä kuvauksia yhdistämällä on päädytty seuraaviin osaamistavoitteisiin:
1. Sosiaalialan eettinen osaaminen.
2. Asiakastyön osaaminen
3. Ammatillinen vuorovaikutus, ohjaaminen, verkosto-osaaminen ja tiimityö.
4. Palvelujärjestelmäosaaminen
5. Kriittinen ja osallistava yhteiskuntaosaaminen
6. Tutkimuksellinen kehittämisosaaminen ja innovatiivisuus
7. Johtamisosaaminen ja yrittäjyysosaaminen
8. Kansainvälisyysosaaminen ja monikulttuurisuusosaaminen .
Koulutuksen rakenne ja sisältö:
Opinnot järjestetään moduuleina, jotka jakautuvat pääosin viiden opintopisteen laajuisiin opintojaksoihin.
Opiskelu alkaa ydinosaamisen opinnoilla, joissa perehdytään mm. sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen työhön ja asiakasryhmiin, huono-osaisuuden ja syrjäytymisen prosesseihin, vuorovaikutusosaamiseen, ohjausosaamiseen, sosiaalialan lainsäädäntöön ja sosiaalialan etiikkaan.
Laajenevan osaamisen opinnoissa opiskelija laajentaa osaamistaan valitsemallaan tavalla aikuissosiaalityöhön, lastensuojeluun, toiminnallisiin menetelmiin tai varhaiskasvatukseen. Tärkeimpiä opiskelijan osaamista ja asiakassuuntautumista ohjaavia oppimiskokonaisuuksia ovat harjoittelut, joita on yhteensä 45 op. Tutkintoon sisältyy myös opiskelujen loppuvaiheessa tehtävä opinnäytetyö 20 op sekä vapaasti valittavia opintoja.
Opintojen aikana perehdytään julkisen sektorin, yritysten ja järjestöjen tuottamiin hyvinvointi- ja varhaiskasvatuspalveluihin, asiakasryhmien elämäntilanteisiin ja avun tarpeisiin, sosiaalialan ja varhaiskasvatuksen ammatilliseen työhön, vapaaehtoistyön ja osallisuuden edistämisen keinoihin, esimiestyöhön, yrittäjyyteen, kehittämistyöhön ja projektityöhön. (not translated)
Osaamispolut:
Laajentavassa osaamisessa syvennytään ammatillista asiantuntemusta edellyttävään tehtäväkokonaisuuteen ja sen kehittämiseen (30 op). Osaamispolkuja ovat varhaiskasvatustyö, lastensuojelutyö, sosionomi aikuistyössä ja toiminnalliset menetelmät, jonka sisällä voi erikoistua vielä nuorten kanssa tehtävään työhön. Opinnäytetyö 20 op ja viimeinen harjoittelu 15 op tukevat valittua osaamispolkua.
Sosionomina aikuistyössä (30 op) opinnoissa ohjataan ihmisiä osallisuuteen ja hyvinvointiin ja samalla ehkäistään syrjäytymisen uhkaa. Asiakasryhmiä ovat mm. mielenterveys- päihdekuntoutujat, ikääntyvät, rikosseuraamuksen asiakkaat, kototuvat asiakkaat, vammaistyön asiakkaat, vaikeassa työmarkkinatilanteessa olevat ja muut haavoittuvassa asemassa olevat. Ensimmäisessä moduulissa opiskelija perehtyy aikuistyön asiakkaisiin, palvelujärjestelmään ja yhteiskunnan huono-osaisuutta ja syrjäytymistä tuottaviin prosesseihin. Toisessa moduulissa opiskelija oppii käyttämään erilaisia aikuistyössä käytettäviä ohjauksen menetelmiä sekä yksilö- että ryhmänohjauksessa.
Lastensuojelutyössä (30 op) opiskelija oppii taitoja työskennellä systeemisellä työotteella lapsen ja perheen arjessa sekä osana moniammatillista työntekijä verkostoa. Opiskelija saa valmiuksia olla vuorovaikutuksessa lasten ja perheiden kanssa ja käyttää osallisuutta sekä toimijuutta vahvistavia asiakastyön menetelmiä ja –välineitä. Ensimmäisessä moduulissa opiskellaan lapsi- ja perhelähtöistä työskentelyä, toimijuutta, osallisuutta ja oikea-aikaista tukea. Toinen moduuli käsittelee lapsi- ja perhekohtaista lastensuojelutyötä.
Toiminnallisissa menetelmissä (30 op) opiskellaan toiminnallisia ja terapeuttisia menetelmiä monenlaisissa toimintaympäristöissä eri ikäisten asiakkaiden kanssa yksilötyössä ja ryhmien ohjaamisessa. Ensimmäisessä moduulissa keskitytään toiminnallisiin ja terapeuttisiin menetelmiin. Toinen moduuli keskittyy työskentelyyn nuorten kanssa, esimerkiksi koulukuraattorin työssä oppilashuollossa ja opiskelijahuollossa.
Varhaiskasvatustyön valinnaiset opinnot (30 op) antavat opiskelijalle valmiudet toimia varhaiskasvatuksen kasvatus- opetus- ja ohjaustehtävissä. Hän saa valmiuksia työskentelyyn erityisen tuen tarpeessa olevien lasten ja perheiden kanssa. Opiskelija hallitsee varhaiskasvatuksen palvelujärjestelmän ja ymmärtää varhaiskasvatuksen merkityksen osana lapsen kasvuympäristöä. Hän tuntee varhaiskasvatussuunnitelman keskeiset käsitteet ja periaatteet. Opiskelija osaa suunnitella, toteuttaa ja arvioida pedagogisesti kehittävää ja tavoitteellista toimintaa lapselle ja lapsiryhmälle. Hän ymmärtää leikin merkityksen ja osaa tukea sitä monipuolisesti. Opiskelija tunnistaa lapsen kasvuympäristön kokonaisuuden merkityksen. Hän ymmärtää ja tukee lasta yhteistyössä huoltajien kanssa. Hän oppii työskentelemään varhaisen tuen periaatteiden mukaisesti.
Jokainen opiskelija syventää edellisen 30 op lisäksi osaamistaan vielä valitsemalla 15 op:n laajuisen toisen ammatillisen osaamisalueen.
Valittavissa olevia ammatillisesti suuntautuvia 15 op:n laajuisia moduuleja ovat Aikuistyön perusteet, Varhaiskasvatuksen perusteet, Lapsi- ja perhelähtöinen työskentely – toimijuutta, osallisuutta ja oikea-aikaista tukea, Lapsi ja perhekohtainen lastensuojelutyö, Toiminnallinen asiakastyö ja Nuorten kanssa tehtävä työ. Opiskelija voi näiden sijaan sisällyttää tutkintoonsa 15 op muualla tehtyjä korkeakouluopintoja, mikäli ne hyödyntävät sosionomin ammatillista osaamista (esim. psykologian aineopinnot, toisessa amk tutkinnossa tehdyt soveltuvat opinnot, osaamista hyödyntävät kieliopinnot, esim. hebrea tms.) (not translated)
Opintojen aikana opiskelijat haastetaan omaksumaan omaa ammatillista tapansa työskennellä sekä etsimään, hankkimaan ja luomaan omaa työelämässä tarvittavaa teoreettista ja käytännöllistä osaamista. Tarkoituksena on oppia sanoittamaan, näkemään, arvioimaan ja reflektoimaan omaa tapaa työskennellä sekä arviomaan kriittisesti nykyisiä toimintakäytäntöjä ja kehittämään niitä. Oman työskentelyorientaation kehittäminen edellyttää oman toiminnan reflektiota ja ammatillisuuden arviointia. Vertaisoppiminen ja käytäntöorientoitunut oppiminen ovat keskeisiä.
Opiskelussa on sekä yksilöllistä, yhteisöllistä että verkostoissa tapahtuvaa opiskelua. Opiskelutapoja on monenlaisia, mm. suurryhmissä ja pienryhmissä opiskelu, ryhmissä tai yksilötyönä tehtävät harjoitukset, ohjauskeskustelut, verkossa opiskelu, kirjallisuuteen ja muuhun materiaaliin perehtyminen, yksilö- ja ryhmämuotoinen harjoittelu työpaikoilla ja monimuotoinen projektiopiskelu esimerkiksi TKI-hankkeissa.
Käytössä olevia opiskelijoiden oppimis- ja opetusmenetelmiä on lukuisia, esimerkkeinä Problem based Learning, Flipped Learning, tiimioppiminen, keskusteleva opetus, osallistava oppiminen ja tilannesidonnainen oppiminen. Arviointi on osa oppimista.
Kannustamme ja ohjaamme opiskelijoita tarkastelemaan kriittisesti sosiaalialan työtä. Oppimisympäristöt ovat monipuolisia, muuttuvia ja kehittyviä. Opiskelijat tuottavat uusia toimintatapoja ja työvälineitä mm. projektityöskentelyssä ja opinnäytetöissä. Verkostoitumista työelämään edistetään oppimistehtävien ja projektiharjoittelujen kautta (aidot toimeksiannot tutkimus- ja kehittämisryhmien ja alueellisten työpaikkojen kanssa). Näissä toteutuu pääsääntöisesti myös kansainvälinen ja yrittäjämäinen toiminta.
Osa opinnoista on mahdollisuus tehdä verkkototeutuksina. Tämän lisäksi on erikseen verkossa toteutettava sosionomi-koulutus. Myös verkko-oppimisessa korostuvat ohjaus, tiimioppiminen, vertaisoppiminen sekä aidot työelämätilanteet ja asiakkaat. Tämä edellyttää toimivia tietokonesovelluksia, interaktiivisia menetelmiä sekä monipuolisia pedagogisia ratkaisuja myös verkko-opetuksessa.
Työelämälähtöisyys
Sosionomiopinnot toteutuvat tiiviissä työelämäyhteistyössä. Asiantuntijuus kehittyy ennen kaikkea käytännön ja teorian integroitumisen kautta. Olemme tiiviissä työelämäyhteydessä mm. harjoittelujen, opintojaksojen työelämälähtöisten toteutusten, opinnäytetyön ja TKI-hankkeiden kautta. Opiskelija on opintojensa aikana jatkuvasti yhteydessä työelämään harjoittelussa ja opintojen työelämälähtöisissä oppimistehtävissä.
Keräämme palautetta työelämältä vuosittain OPS-työn yhteydessä. Vastavuoroisessa yhteistyössä työelämä on mukana koulutuksen kehittämisessä ja oppimisympäristöjen tarjoamisessa ja opettajat vastaavasti hanketyön kautta kehittämässä työelämän käytäntöjä yhdessä opiskelijoiden kanssa.
Monialaisuus:
Monialaisuus on tärkeä lähestymistapa sosionomiopinnoissa. Tähän ohjaavat muuttuva toimintaympäristö (Uusi SoTe-malli, monikulttuurisuus, elämäntapojen erilaistuminen, polarisaation monitahoinen uhka), strategiset painopisteet (esim. ”Taide osana hyvää elämää”) ja sosionomin tavoiteltavat kompetenssit.
Sosionomin on tärkeää osata toimia sosiaalisen asiantuntijana moniammatillisissa tiimeissä työelämässä. Tärkeää on myös osata toimia monialaisesti tukien ja hyvinvoinnin kulttuuriset ulottuvuudet ymmärtäen.
Teemme monilaista yhteistyötä Turun ammattikorkeakoulussa kaikkien tulosalueiden kanssa. Monialainen yhteistyö toteutuu mm. opintojaksojen toteutuksissa, projekteissa, harjoitteluissa sekä TKI-toiminnassa toteutetuilla opintojaksoilla. Terveys – ja hyvinvointi tulosalueella on kaikille koulutuksille yhteisiä opintojaksoja, jolloin opiskelija pääsee harjoittelemaan monialaista työskentelyä jo opintojen aikana.
TKI-toiminnan integroituminen opintoihin:
Sosiaalialan TKI –hankkeet painottuvat tällä hetkellä mm. osallisuuden ja työllisyyden tukemiseen, erityisryhmiin, syrjäytymisen ehkäisyyn, sosiaaliseen kuntoutukseen, maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuusteemoihin (Aktiivinen aikuisuus -tutkimusryhmän hankkeita) sekä perheiden, lasten ja nuorten kanssa tehtäviin hankkeisiin (Lasten ja nuorten osallisuus –tutkimusryhmän hankkeet). Suuri osa hankkeista on monialaisia ja sisältää vastauksia yhteiskunnan ja asiakasryhmien kannalta oleellisiin ja muuttuviin kysymyksiin. Olemme mukana mm. hankkeissa joissa kehitetään monialaisesti sosiaalisia innovaatioita, yrittäjyyttä ja uuden digitaalisen tekniikan käyttöönottoa.
Opiskelijat ovat mukana hanketyössä monin eri tavoin, esim. projekteissa, opinnäytetöissä, harjoitteluissa, opiskelija-assistentteina ja opintojaksojen projektitoteutuksissa.
Lähes kaikki opettajat ovat mukana työelämää kehittävissä projekteissa yhdessä kansallisten ja kansainvälisten kumppanien kanssa ja näiden hankkeiden toteutusten yhteydessä myös opiskelijat ovat oppimassa työelämän kehittämistä yhdessä opettajien kanssa.
Kansainvälisyys:
Yhteiskuntamme monikulttuuristuminen on sosiaalialan haaste. Sosionomiksi valmistuvat työskentelevät yhä enenevässä määrin erilaisista kulttuuritaustoista tulevien asiakkaiden kanssa. Tästä syystä kulttuurisensitiivisyyden ymmärtäminen, kulttuurierojen tunnistaminen ja kommunikoiminen muullakin kuin suomen kielellä on tärkeää.
Jokainen opiskelija sisällyttää omaan henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaansa vähintään 30 opintopistettä vieraskielisiä tai monikulttuurisia opintoja osana tutkintoaan. Opiskelijoita kannustetaan opiskelu- tai harjoitteluvaihtoon opintojensa aikana. Suosittuja opiskeluvaihtokohteita sosiaalialalla ovat mm. Belgia, Hollanti, Espanja ja Iso-Britannia. Harjoittelemaan lähdetään useimmiten Etelä-Eurooppaan (Espanja), Aasiaan (Bali) tai Afrikkaan (Swazimaa). Tarjolla on myös 1-2 viikkoa kestäviä intensiiviopintojaksoja, nämä kohteet vaihtelevat vuosittain, mutta intensiivijaksoja on ollut tarjolla useimmin mm. Japaniin, Venäjälle ja Hollantiin. Vahdon kestosta riippuen opiskelija suorittaa vaihdossa 15-30 op:ta.
Mahdollisuudet kansainvälisyyteen ovat hyvät missä vaiheessa opintoja tahansa ja saat sisällytettyä kaikki vaihdossa suorittamasi opinnot tutkintoosi. Vieraskieliset opintojaksot, harjoittelu monikulttuurisessa harjoitteluympäristössä, työskentely kansainvälisissä projekteissa tai vaihto-opiskelijoiden kanssa yhteiset opintojaksot ja projektit antaa mahdollisuuksia ja valmiuksia kansainvälisyyteen opiskelujen aikana kotimaassa.
Opetustarjonta, jota myös vaihtoon tulevat opiskelijat voivat valita, sisältää 50 op englanninkielisiä opintoja, jotta Turun ammattikorkeakouluun tuleville vaihto-opiskelijoille voidaan tarjota opintomahdollisuuksia.
OPSin joustavuus
Sosiaalialalla opiskelija rakentaa oman yksilöllisen opintopolkunsa. Opiskelija voi halutessaan nopeuttaa opintojaan ½-1 vuotta. Tämä mahdollistuu joustavien opetusjärjestelyjen (mm. verkko-opiskelu, projektitoteutukset) ja kesälukukauden tarjontaa hyödyntämällä. Opetussuunnitelmaa ja opetustarjontaa on kehitetty joustavaksi mm. lisäämällä harjoittelujen toteutustapoja (yksilöharjoittelua, ryhmämuotoista harjoittelua, projektimuotoista harjoittelua), kehittämällä opintojaksojen vaihtoehtoisia toteutuksia ja suunnittelemalla opetustarjontaa useammalle lukukaudelle etukäteen. Edeltävyysehtoja liittyy ainoastaan harjoitteluun ja opinnäytetyöhön.
Panostamme opiskelijoiden ohjaukseen ja opettajatuutor onkin oiva apu yksilöllisen opintopolun suunnittelussa. (not translated)
Olemme kehittäneet arvioinnin kriteereitä ja opettajien ohjausta niin, että tavoitteet ovat entistä konkreettisempia ja opiskelijoita ohjataan ja arvioidaan tavoitteiden suuntaisesti.
Arvioinnin lähtökohtana on osaamiskartassa kuvattu osaaminen. Eri osaamisalueiden tavoitteista on johdettu moduulit ja opintojaksot sekä niiden tavoitteet. Opintojaksoissa arvioidaan saavutettua osaamista. Saavutettavan osaamisen tasot kuvataan opintojaksojen toteutussuunnitelmissa.
Arviointi sisältää opiskelijan itsearviointia, vertaisarviointia, työelämästä saatavaa palautetta (esimerkiksi harjoittelun yhteydessä) sekä opettajien suorittamaa arviointia. Itsearviointia ja vertaisarviointia tehdään muun muassa opiskelijan ammatillisen kasvun ohjauksen ja opintojaksojen arvioinnin yhteydessä. Opiskelija saa palautetta osaamisestaan opintosuoritustensa perusteella ja tuutoroinnin yhteydessä ammatillisen kasvun ryhmissä.
Osaamista arvioidaan opintojaksoissa yksilö- ja ryhmämuotoisilla tenteillä ja oppimistehtävillä. Arviointi tapahtuu numeerisesti ja sanallista palautetta antaen. Opiskelijat arvioivat opetusta ja opetusjärjestelyjä opintojaksojen jälkeen sekä lukukausittain palautepäivinä.
Palautejärjestelmä:
Sosionomikoulutuksessa noudatetaan Turun ammattikorkeakoulun palautejärjestelmää. Opiskelijoilta kerätään vuosittain palautetta opintojen toteutumisesta.
Palautejärjestelmään kuuluvat myös opintojaksokohtaiset palautteet, ryhmäkeskustelut opintojakson suunnittelun, toteutuksen ja arvioinnin yhteydessä, lukuvuoden lopussa tehtävä ryhmäkohtainen arviointi, opintojen lopussa käytävä arviointikeskustelu ja kysely saavutetusta osaamisesta sekä muut vapaamuotoisemmat keskustelut ja kannanotot (mm. OPS, opintojärjestelyt, kehittämisajatukset). (not translated)