Siirry suoraan sisältöön

Tuotantoautomaation perusteet (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5031389-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

03.08.2019 - 01.10.2019

Ajoitus

02.09.2019 - 20.12.2019

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tekniikka ja liiketoiminta

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Sakari Koivunen

Vastuuopettaja

Sakari Koivunen

Ryhmät

  • KMMMODKoneautomaatio
    KMM Koneautomaatio
  • PKONTS18
    Kone ja tuotantotekniikka

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- Ymmärtää automaation keskeisen aseman nykyaikaisessa tuotannonohjauksessa sekä tuotantoautomaation vaikutukset yrityksen tuottavuuteen ja kilpailukykyyn
- Hallitsee teollisuusrobotiikkaan liittyvät keskeiset perusteet ja ohjelmoinnin
- Tuntee automaatio- ja toiminnanohjausjärjestelmien roolit ja rakenteen sekä informaatiovirtojen merkityksen yrityksen tuotannonohjauksen kannalta
- Ymmärtää tuotantojärjestelmien simuloinnin merkityksen ja perusteet tuotannollisten prosessien ja laitteiden suunnittelussa sekä tehokkuuden parantamisessa.

Sisältö

- Tuotannon ja automaation keskeiset tunnusluvut
- Tuotannon- ja toiminnanohjausjärjestelmän rakenteet ja roolit
- Tuotantoautomaation järjestelmähierarkia ja tietovirrat yrityksessä
- Robotiikan peruskäsitteet, rakenteet ja ohjelmointi
- Joustavan valmistusjärjestelmän automaatiorakenne (FMS)
- Tuotannollisten prosessien ja laitteiden simulointi.

Oppimateriaalit

Verkkomateriaalit, koostevideot, opinnäytetyöt, videot ja yritysten materiaalit. Nämä ilmoitetaan tarkemmin kurssin oppimisalustalla teemakohtaisesti.

Opetusmenetelmät

Teet ison osan itsenäisesti, mutta jokaista asiaa käsittelet myös ryhmäpohdintana. Tässä tarvitset vähintään headsetin ja sopivat taidot ryhmän valitseman teknisen alustan käyttämiseen.
Kurssi on aikataulutettu ja sovituista aikatauluista ei jousteta.
Kurssin ensimmäinen tehtävä on karsintatehtävä. Vain sen ajallaan palauttaneet saavat jatkaa kurssia. Mikäli ensimmäistä tehtävää ei palauta ajoissa, putoaa kurssilta pois.
Webinaarit/koostevideot, itsenäisesti luettava tausta-aineisto, simulaatioharjoitukset. Kuhunkin teemaan on selkeä aikataulu, tavoitteet ja työtavat, jotka julkaistaan kurssin aikana oppimisympäristössä.

Sisällön jaksotus

Kurssilla tutustutaan tuotantoautomaation keskeisten menetelmien perusteisiin: teollisuusrobotiikka, levytyön automaatio, joustavat valmistusjärjestelmät, hitsausautomaatio, lean-ajattelu ja työntutkimus sekä tulevaisuutta katsastava työn ja teknologian tulevaisuus. Lisäksi tehdään robottiharjoituksia simulointiympäristössä. Tiukkoja edeltävyysehtoja ei ole, mutta valmistustekniikan perusteiden tuntemisesta on etua. Jos taustaymmärrystä ei ole ollenkaan, pitää varautua penkomaan perusasioita itsenäisesti.
Työtapaan sisältyy pakollisia pienryhmätapaamisia verkossa. Ryhmät arvotaan ja käytte tapaamiset itse valitsemallanne välineellä opettajan ohjeiden ja aikataulutusten mukaan.
Kurssissa on aikataulutettuja tehtäviä pitkin lukukautta. Vertaisarvioinnin takia kurssia ei voi suorittaa eri tahdissa muun ryhmän kanssa, eli et voi nopeuttaa tai hidastaa etenemistahtia.

Viestintäkanava ja lisätietoja

Kurssi tarjotaan verkko-opintoina 4 op laajuisena sekä Turun AMK:n konetekniikan opiskelijoille vähän laajempana 5 op kokonaisuutena (muuten sama sisältö, mutta sisältää lean-simulaatiopelin ja labratöitä).

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssilla on jatkuva arviointi, joten pysyt kurssin aikana hyvin kärryillä omasta pistekertymästäsi. Arviointiin sisältyy substanssiosaamisen lisäksi myös reflektointitaitoja, viestintätaitoja ja palautteen antamisen arviointia.