Siirry suoraan sisältöön

Jazztanssin perusteet (3 op)

Toteutuksen tunnus: KU00BG67-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.04.2021 - 30.09.2021

Ajoitus

02.09.2021 - 14.12.2021

Opintopistemäärä

3 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Taideakatemia

Toimipiste

Linnankadun taidekampus

Opetuskielet

  • Suomi

Paikat

6 - 20

Koulutus

  • Ammattikorkeakoulun yhteiset vapaasti valittavat opinnot

Opettaja

  • Katja Korpi

Ajoitusryhmät

  • Pienryhmä 1 (Koko: 7. Avoin AMK: 7.)

Ryhmät

  • VAVA2122
    Ammattikorkeakoulun yhteiset vapaasti valittavat

Pienryhmät

  • Pienryhmä 1

Tavoitteet

Jazztanssille ominaisten käytännön harjoitteiden avulla tutustuminen jazztanssin teknisiin ja ilmaisullisiin perusteisiin. Tavoitteena jazztanssille ominaisen rytmisen ilmaisun, improvisatorisen työskentelyn ja yhteisöllisyyden vahvistaminen liikeilmaisussa. Lisäksi vieraillaan tanssiesityksissä sekä kirjoitetaan nähdyistä esityksistä raportti ohjeistuksen mukaan.

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
•toistaa jazztanssin perustekniikkaa
•nimetä jazztanssitekniikan keskeisimpiä termejä
•tunnistaa joitakin jazztanssin elementtejä ja tyylejä
•toimia tunnilla tanssituntietiketin mukaan
•laatia analyysin näkemästään tanssikokonaisuudesta

Sisältö

Opintojaksolla harjoitellaan käytännössä kehon hahmottamista ja hallintaa jazztanssille ominaisten liikkeiden ja liikesarjojen avulla. Lisäksi musiikin ja liikkeen yhteyden löytäminen ja työstäminen ovat osa jokaista harjoitustuntia. Kontaktiopetus ti ja to klo 17-18:30 Taideakatemian Linnasalissa. Opettajina toimivat Taideakatemian tanssinopettajakoulutuksen IV vsk:n opiskelijat ohjaavan opettajan valvonnassa.

Oppimateriaalit

Jazztanssin tekniikka- ja improvisaatioharjoitteet.

Opetusmenetelmät

Reaaliaikainen verkko-opetus Zoomissa:
Opetus tapahtuu reaaliaikaisena verkko-opetuksena Zoomissa. Tunteja ei kuvata tai tallenneta. Opettaja opettaa tanssisalista käsin ja oppilaat ovat kotona / muussa tilassa, jossa on mahdollista tanssia.

Raivaa itsellesi tanssituntia varten tila, jossa pystyt liikkua mahdollisimman paljon ja turvallisesti. Kamera pidetään päällä koko tunnin ajan, jotta opettaja näkee oppilaat, pystyy ohjeistamaan, korjaamaan ja toimimaan vuorovaikutuksessa oppilaiden kanssa. Mikki pidetään kiinni, jos ei toisin ohjeisteta.

Lähiopetus:
Jos tilanne muuttuu ja on turvallista järjestää lähiopetusta, niin balettitunnit siirtyvät kontaktiopetukseksi Linnasaliin. Tästä informoidaan oppilaita erikseen.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

-

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Opetus sisältää demonstraatioita, ongelmanratkaisua, yksilöllistä työskentelyä ja ryhmätyötä, tanssiesityskokonaisuuden seuraamisen ja esitysanalyysin kirjoittamisen.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Opintojaksoa ei ole mahdollista suorittaa muilla tavoin.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kontaktiopetuksen (28 x 90min) lisäksi opintojaksoon kuuluu tanssiesitysseuranta ja lyhyen esitysanalyysin laatiminen.

Opiskelija käy seuraamassa jomman kumman alla olevista esityksistä ja kirjoittaa yhdestä teoksesta lyhyen esitysanalyysin:
- III vuosikurssin tanssinopettajaopiskelijoiden ryhmäkoreografioiden esityskokonaisuuden Taideakatemian Köysiteatterissa joulukuussa
- Taideakatemian yön esityksiä Taideakatemialla marraskuussa

Tarkemmat esitysajat ja ohjeistus annetaan myöhemmin.

Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty:
Oppilas on ollut aktiivisesti läsnä tanssitunneilla ja palauttanut oppimistehtävän.

Hylätty:
Poisoloja lähiopetuksesta enemmän kuin kuusi kertaa. Oppimistehtävät ovat jääneet tekemättä.

Sisällön jaksotus

Opetus toteutetaan aikavälillä to 2.9.- ti 14.12.2021. Ensimmäinen opetuskerta on torstaina 2.9.2021. Tämän jälkeen jazztanssitunnit järjestetään kahdesti viikossa aina tiistaisin ja torstaisin klo 17:00-18:30. Kontaktitunnittomalla viikolla 41 ei ole opetusta.

Jazztanssin perusteet opintojakso toteutetaan reaaliaikaisena verkko-opetuksena Zoomissa korona turvallisuutta noudattaaksemme. Siirrymme lähiopetukseen, jos tilanne sen sallii. Mahdollinen lähiopetus järjestetään Linnasalissa Linnankadun taidekampuksella (Linnankatu 54). Huomioimme opetuksessa korona- ja turvallisuusohjeet.

Jazztanssi on räjähtävää ja energistä, aksentoitua ja venyvää liikettä. Rytmi, ilo, leikkimielisyys ja heittäytyminen ovat jazztanssille tyypillisiä piirteitä. Jazztanssitunneilla tehdään tanssitekniikkasarjoja, joissa korostetaan jazztanssille tyypillisiä liikelaatuja, aksentteja ja rytmeillä leikittelyä. Kehoa ja kehon koordinaatiota kehittävät isolaatiosarjat ja liikkuvat sarjat, kuten askel-, hyppy- ja piruettisarjat, kuuluvat myös jazztanssitunteihin. Jazztanssitunneilla korostuu musiikin ja tanssin yhteys, sekä musiikin ja rytmin merkitys. Tunneilla tehdään rytmi-, improvisaatio- ja tanssisarjoja, jotka kehittävät rytmitajua ja musikaalisuutta. Tunneilla edetään ryhmää kuunnellen ja ryhmän taitotaso huomioiden. Opintojaksolle osallistuminen ei edellytä aiempaa tanssikokemusta, jokainen on tervetullut tutustumaan jazztanssin energiseen maailmaan.

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
•toistaa jazztanssin perustekniikkaa
•nimetä jazztanssitekniikan keskeisimpiä termejä
•tunnistaa joitakin jazztanssin elementtejä ja tyylejä
•toimia tunnilla tanssituntietiketin mukaan
•laatia analyysin näkemästään tanssikokonaisuudesta

Viestintäkanava ja lisätietoja

Vaatetus:
Jazztanssitunneille sopiva vaatetus on ihonmyötäinen ja joustava, kuten legginssit ja toppi tai joustavat housut ja t-paita. Näin kehon linjaukset näkyvät ja eri tasoissa liikkuminen on helppoa. Tanssitunneilla voi käyttää pehmeitä jazztossuja tai sukkia. Hiukset kiinni ja korut pois.

Avoimen AMK:n kiintiö:
7 opiskelijaa.

Arviointiasteikko

Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson hyväksytty suorittaminen edellyttää aktiivista opetukseen osallistumista ja läsnäoloa opetustunneilla. Sairaudesta tms. pakottavasta syystä johtuvat poissaolot opetuksesta on selvitettävä kirjallisesti. Opintojaksoa ei voi suorittaa hyväksyttävästi, jos opetuksesta on yli kuusi poissaoloa. Läsnäoloa ei voi korvata muulla työllä. Lisäksi hyväksytty suoritus edellyttää sovitun tanssiesityskokonaisuuden seuraamista ja esitysraportin laatimista määräajassa ja -mitassa.

Arviointi asteikolla hyväksytty - hylätty.