Siirry suoraan sisältöön

Elintarviketuotantoprosessit (10 op)

Toteutuksen tunnus: TE00BR58-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.12.2020 - 15.01.2021

Ajoitus

13.01.2021 - 30.04.2021

Opintopistemäärä

10 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Yhteiset palvelut

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet

  • Suomi
  • Englanti

Koulutus

  • Bio- ja kemiantekniikan koulutus

Opettaja

  • Eija Kulju

Ryhmät

  • PPROMS17
    Prosessi- ja materiaalitekniikan koulutus
  • PPROMS18
    Prosessi-ja materiaalitekniikan koulutus

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- nimetä elintarviketeollisuuden keskeisimmät prosessit
- arvioida elintarvikkeiden säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä
- arvioida prosessivaiheiden vaikutukset tuotelaatuun
- määritellä maidon erityispiirteet raaka-aineena ja maidon eri komponenttien hyödyntämismahdollisuudet sekä maitotuotteiden valmistusprosessit ja -laitteistot
- määritellä eri viljalajit ja tunnistaa viljan erityispiirteet raaka-aineena ja niiden eri komponenttien hyödyntämismahdollisuudet sekä arvioida viljan laatuun vaikuttavia tekijöitä ja määritellä viljatuotteiden valmistusprosessit ja -laitteistot
-tunnistaa liha-alan raaka-aineet, lihan laatuun ja käyttöominaisuuksiin vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa tärkeimpiä lihavalmisteiden valmistusprosesseja

Sisältö

- Elintarviketeollisuuden keskeisimmät yksikköprosessit
- Elintarviketeollisuuden keskeisimmät tuotantoprosessit
- Uuselintarvikkeet
- Pakkausmateriaalit sekä pakkausteknologia

Oppimateriaalit

Materiaali its learning -alustalla sekä yhteisellä Teams-sivustolla

Opetusmenetelmät

Tehtäväperusteinen oppiminen
Tutkimus
Kirjallisuusselvitys
Verkko-oppiminen

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

KV-opinnot
Tiimiopinnot
Työelämäperusteisuus

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaista suoritustapaa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijat oppivat laboratoriotöiden sekä ryhmätehtävien avulla käyttämään elintarviketekniikan perusmenetelmiä sekä prosesseja.
Ryhmätehtävien avulla syvennetään elintarviketuotannon osaamista sekä koko ruokaketjun merkitystä kiertotalouden ja kestävän kehityksen kannalta.

Sisällön jaksotus

Sisältö:
Elintarviketuotanto; maitotuotteet, viljatuotteet, lihatuotteet, kasvis- ja marjatuotteet, erikois ruokavaliot ja -tuotteet, eläinruoka
Elintarviketekniikka; Lämpötilariippumattomat prosessit (hienonnus, sekoitus, erotus, säteilytys, high pressure, minimal processing), Lämpökäsittelyprosessit (ryöppäys, pastörointi, sterilointi, haihdutus ja tislaus, kuivaus, extruusio, kysennys, paisto), Energian poisto tuotteesta (jäähdytys, pakastus, pakkaskuivaus), Jälkiprosessit (päällystys ja pakkaaminen).
Laboratoriotyöskentely ja tutkimus; leivonta hapanjuurella,lihatuotteen valmistus, jogurtin valmistaminen, mehun puristaminen ja siiden valmistus.

Viestintäkanava ja lisätietoja

Opintojakso toteutetaan englanniksi.
Opintojakson pohjavaatimuksena on 2 vuotta kemiantekniikan koulutusta tai vastaavat tiedot ja osaaminen.
Näitä voi olla esim 2 vuoden työskentely laboratoriympäristössä tai tekniikan alalla.

Arviointiasteikko

H-5

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole esittänyt hyväksytysti annettuja tehtäviä/osioita.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Opiskelija kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut harjoitustyöt ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee ruokateknologiaan, elintarviketekniikkaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Opiskelija on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa