Siirry suoraan sisältöön

Kuvataiteen koulutus S23, Animaatio: PKANIS23ajoitussuunnitelma

Tunnus: PKANIS23

Tutkinto:
Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Kuvataiteilija (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2023

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

KOULUTUKSEN TAVOITE
Turun ammattikorkeakoulun kuvataiteen animaatiokoulutus on nelivuotinen, 240 opintopisteen laajuinen kokonaisuus, joka johtaa kuvataiteilija (AMK) -tutkintoon. Koulutus antaa vankat perustiedot ja -taidot animaatioilmaisusta ja -tekniikoista ja edellytykset ammattitaidon jatkuvaan kehittämiseen, projektinhallintaan ja yrittäjyyteen. Animaatioalan työnkuvat ovat laajat ja erityiset. Animaation metodit ja tekniikat tarjoavat lukuisia toteutus- ja sovellusmahdollisuuksia, joista opiskelija voi valita sopivimman ilmaisutavan.

Koulutuksessa korostetaan opiskelijan oman taiteellisen ilmaisun sekä ammatillisen toiminnan ja työelämävalmiuksien kehittämistä. Opiskelu on käytännönläheistä, esimerkiksi alan tekniikoihin ja elokuvakerrontaan perehtymistä, taiteellisia projekteja sekä ammattialan käytänteiden harjoittelua. Valmistunut opiskelija osaa toimia ja kehittää toimintaansa animaatioalalla, taiteen kentällä ja moniammatillisessa yhteistyössä. Koulutuksessa huomioidaan kuvataiteilijan vastuu ympäristöstä ja noudatetaan kestävän kehityksen periaatteita.

Kuvataide näkyy ja vaikuttaa yhteiskunnassa. Turun kaupungin, Varsinais-Suomen ja Turun ammattikorkeakoulun strategisissa linjauksissa vuosille 2015–2025 korostetaan kulttuurialan merkitystä alueen hyvinvoinnin, yhteistyön, kilpailukyvyn ja vetovoimaisuuden lisääjänä. Taide on osa hyvää elämää.

KOULUTUKSEN RAKENNE JA SISÄLTÖ
Animaation opiskelussa yhdistyy Kuvataiteen ja Media-alan koulutus. Opinnot jakautuvat ydinosaamiseen ja laajentavaan osaamiseen. Ydinosaamiseen kuuluvat yhteiset kieliopinnot, taiteellisen työskentelyn perusteet, taiteen historian ja teorian sekä ammattikäytäntöjen perusteet ja animaation ammattiopintoja valinnan mukaan. Laajentavaan osaamiseen liittyvät oma taiteellinen työskentely, harjoittelu, vapaasti valittavat opinnot sekä opinnäytetyö. Media-alan yhteisistä opinnoista animaation opintoihin kuuluvat Asiakirjoittaminen ja Audiovisuaalinen ilmaisu elokuvassa -opintojaksot.

Animaation opinnoissa kehitetään alan työtehtävissä ja taiteellisessa toiminnassa tarvittavia teknisiä perustaitoja ja siten antaa valmiudet ammattitaidon jatkuvaan kehittämiseen sekä yrittäjyyteen. Animaatiokoulutuksessa syvennytään animaatioon omana taiteenlajinaan ja ilmaisumuotonaan. Opinnossa painotetaan tarinankerrontaa ja piirrosanimointia, mutta myös 3D- sekä stop motion -tekniikoita, visuaalista suunnittelua, editointia ja äänityöskentelyä.

Kuvataiteen opinnot sisältävät esimerkiksi erilaisiin menetelmiin ja teemoihin liittyvää työpajatyöskentelyä, taiteellisia projekteja ja ammattialan käytänteiden harjoittelua. Ammattia vastaavissa oppimistehtävissä kehitetään omaa ilmaisua ja opitaan erilaisia alan toimintatapoja. Käytännön työskentelyn rinnalla harjoitetaan katsomista ja kriittistä ajattelua teoriaopinnoissa. Opettajien kanssa käytävissä palautekeskusteluissa ja ryhmän yhteisissä kritiikki- ja seminaaritilaisuuksissa opiskelija analysoi ja arvioi oppimistaan ja työskentelynsä kehittymistä.

Kuvataiteen oppimissuunnitelma on joustava ja mahdollistaa erilaiset oppimispolut. Esimerkiksi ammattiopintojen valikoimasta voi yhdessä tutoropettajan kanssa rakentaa omia tavoitteita tukevan henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS). Myös harjoittelun ja vapaasti valittavien opintojen valinnoilla voi syventää omaa suuntaustaan.

Ensimmäisen vuoden opinnoissa edetään taiteellisen työskentelyn perusteista animaation ammattiopintoihin.
Kuvataiteen ja animaatioalan toimintatapoihin ja ammattikenttään tutustutaan käytännön kautta. Teoria- ja kieliopinnot kulkevat käytännön prosessien rinnalla.

Toisen vuoden opinnoissa painopiste on animaation ammattiopinnoissa ja projektiopintona tehtävässä harjoitustuotannossa. Projektiopinnot voivat toteutua myös osana tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa, ja sen toteutukseen haetaan työelämäkumppaneita. Kuvataiteeseen tulevat ulkomaiset vaihto-opiskelijat sijoittuvat ammattiopintoihin, joten opetus on osaksi englanninkielistä.

Kolmannen vuoden opinnoissa syvennetään omaa taiteellista työskentelyä ja animaatioalan erikoistumista. Kolmannen vuoden opiskelijoita kannustetaan kansainväliseen opiskelijavaihtoon koulun tarjoamien verkostojen kautta. Pohjoismaisten kuvataidekorkeakoulujen KUNO-verkosto mahdollistaa lyhyet vaihdot ja esimerkiksi Erasmus-ohjelman kautta on mahdollisuus pidempiaikaisiin vaihtoihin.

Neljännen vuoden opinnot rakentuvat opinnäytetyön ympärille. Opinnäytetyöhön kuuluu taiteellista työskentelyä reflektoiva tai taustoittava tutkimuksellinen osuus sekä itsenäinen taiteellinen työ. Opinnäyteseminaareissa opiskelija esittelee taiteellista työskentelyään, sen lähtökohtia, toteutusta ja tuloksia. Taiteellinen opinnäytetyö on mahdollista toteuttaa myös työelämäyhteistyönä. Opinnäytetyötä edeltävät taiteen teoriaopinnot antavat opiskelijalle valmiuksia taiteelliseen tutkimukseen ja kuvataidealan kehittämiseen.

Vapaasti valittavia opintoja (30 op) opiskelija voi valita kuvataiteen tarjonnasta, Turun AMK:n muiden koulutusalojen opetustarjonnasta, henkilökohtaisen opintosuunnitelman mukaisesti vaihto-opintoina tai käytännön taideprojekteina esimerkiksi osana tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa. Osan vapaasti valittavista opinnoista voi integroida osaksi taiteellista opinnäytetyötä.

Harjoittelun (30 op) aikana opiskelija perehtyy oman ammattialansa tehtäviin todellisessa työympäristössä. Harjoittelun pyrkimyksenä on valmentaa opiskelija työllistämään itsensä monipuolisesti erilaisissa animaatioalan toimenkuvissa ja asiantuntijatehtävissä. Osa harjoittelusta on mahdollista integroida osaksi opinnäytetyöprosessia. Harjoittelua voi suorittaa myös ulkomailla, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiohankkeissa tai osana kuvataiteen palvelutoimintaa.

Osaamistavoitteet

Kuvataiteen animaatiokoulutuksen tavoitteena on, että valmistuttuaan opiskelija osaa toimia ammatillisesti kuvataiteen ja animaatioalan kentällä ja esittää julkisesti työnsä tuloksia. Valmistunut opiskelija tuntee alan ilmiöitä ja historiaa sekä tunnistaa taiteen eri suuntausten ja ilmiöiden välisiä suhteita. Hän kykenee tarkastelemaan omaa taiteellista toimintaansa suhteessa taiteen traditioon ja tuntee kuvataiteen kentän ja animaatioalan toimintatapoja alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

Opinnoissa kehitetään taitoa havainnoida ja tulkita ympäristöä ja ajan ilmiöitä sekä muuttaa niitä erilaisiksi sisällöiksi ja taideteoiksi. Valmistuneella opiskelijalla on valmiudet käyttää erilaisia animaation tekniikoita ja välineitä tarkoituksenmukaisella tavalla sekä kehittää teknistä, ilmaisullista ja teoreettista osaamistaan. Samalla hän tunnistaa oman osaamisensa sekä moniammatillisen yhteistyön mahdollisuudet.

Kuvataiteen opinnoissa kannustetaan tekemään itsenäisiä taiteellisia valintoja sekä kehitetään valmiuksia arvioida ja analysoida omaa ja toisten taiteellista toimintaa. Valmistunut opiskelija ymmärtää kuvataiteilijan tai muun luovan alan ammatin harjoittamisen ja kehittämisen mahdollisuudet muuttuvassa yhteiskunnassa. Hän osaa soveltaa osaamistaan ja viestiä siitä erilaisissa yhteyksissä.

Valmistunut kuvataiteilija tunnistaa yhteiskunnallisen näkökulman työssään ja osaa soveltaa osaamistaan erilaisissa projekteissa sekä tehdä yhteistyötä. Hän ottaa kuvataiteilijana vastuun ympäristöstään eettisesti, esteettisesti ja osaa tarkastella ympäröivää yhteiskuntaa taiteen menetelmin.

Pedagogiset toimintatavat

Kuvataiteen opetuksessa sovelletaan innovaatiopedagogiikkaa. Painopiste on käytännönläheisessä ja itseohjautuvassa toiminnassa, jossa harjoitetaan käytännön taitoja ja ajattelua. Opintojen aikana tarjotaan mahdollisuuksia monialaisiin työryhmiin sekä kuvataiteen ja media-alan koulutuksen sisällä, että muiden alojen kanssa verkostoituen.

Animaation harjoitustuotannot ovat kytketty tuotantotalo Karuselliin, joka on elokuva-alan toimintakäytäntöjä simuloiva oppimisympäristö. Tutkimus- ja kehittämistyöhön liittyvät hankkeet ja projektit ovat oleellinen osa opintoja. Näissä opiskelija verkostoituu niin työelämän kuin suomalaisten ja kansainvälisten korkeakoulujen edustajien kanssa.

Kotimaisten hankkeiden ohella on tarjolla myös kansainvälisten yhteistyötahojen kanssa toteutettavia hankkeita. Lisäksi kansainvälisiä kontakteja voi solmia KUNO-verkoston työpajoissa, pidemmässä opiskelijavaihdossa tai kansainvälisessä harjoittelussa. Myös työelämästä tulevat toimeksiannot kuuluvat oleellisena osana animaation suuntautumisalan koulutukseen.

Turun ammattikorkeakoulun opinnot tukevat luovan alan yrittäjyyttä ja rohkaisevat opiskelijoita sen aloittamiseen. Opiskelijan on mahdollista suorittaa myös muiden ammattikorkeakoulun alojen opintoja ja pidentää lukukauttaan kesäopintotarjonnalla.

Arviointi

Opetuksen ja oppimisen arviointi on jatkuva ja kokonaisvaltainen prosessi. Oppimista ja opetuksen laatua arvioidaan palautekeskustelujen, harjoitustehtävien, esseiden, raporttien, analyysien ja tenttien avulla. Palautekeskusteluissa toteutuu myös ryhmässä tapahtuva vertaisarviointi. Käytössä on verkko-oppimisympäristössä toimiva palautejärjestelmä, jolla kerätään palautetta etenkin yhteisten opintojen toteutuksesta. Arvioinnissa voidaan käyttää myös oppilaitoksen ulkopuolisia asiantuntijoita.

Kerran vuodessa järjestetään palautepäivä, jossa käsitellään koulutus- ja tutkimuspäällikön johdolla opiskelijaryhmien koostama palautemateriaali. Palautepäiväkeskusteluun osallistuvat myös opettajat ja kt-päällikkö. Palautepäivässä käsitellyistä ja esiin nousseista kysymyksistä koostetaan toimenpidesuunnitelma.

Opintojaksoarviointi tapahtuu pääsääntöisesti asteikolla 1–5 / hylätty, osa opintosuorituksista arvioidaan asteikolla hyväksytty–hylätty. Hyväksytty–hylätty -asteikkoa käytettäessä toteutussuunnitelmassa määritetään, mitä arvosanatasoa hyväksytty suoritus vastaa.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2023-2024 2024-2025 2025-2026 2026-2027 Syksy 2023 Kevät 2024 Syksy 2024 Kevät 2025 Syksy 2025 Kevät 2026 Syksy 2026 Kevät 2027 1. / 2023 2. / 2023 3. / 2024 4. / 2024 5. / 2024 1. / 2024 2. / 2024 3. / 2025 4. / 2025 5. / 2025 1. / 2025 2. / 2025 3. / 2026 4. / 2026 5. / 2026 1. / 2026 2. / 2026 3. / 2027 4. / 2027 5. / 2027
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 100)

100 60 28 12 34 26 17 11 11 1 17 17 8.7 8.7 8.7 8.5 8.5 3.7 3.7 3.7 5.5 5.5 0.3 0.3 0.3
Kieliopinnot

(Valitaan kaikki)

9 3 6 3 6 1 1 1 3 3
1001006 Suomen kieli ja viestintä 3 3 3 1 1 1
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1 1 1 0.5 0.5
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2 2 2 1 1
1001004 English Professional Skills, B2 3 3 3 1.5 1.5
Ilmaisu ja analyysi

(Valitaan kaikki)

10 10 10 5 5
2001053 Kirjallinen ilmaisu 5 5 5 2.5 2.5
KU00CE30 Audiovisuaalinen ilmaisu elokuvassa 5 5 5 2.5 2.5
KUVATAITEEN YHTEISET OPINNOT

(Valitaan kaikki)

36 17 12 7 9 8 6 6 6 1 4.5 4.5 2.7 2.7 2.7 3 3 2 2 2 3 3 0.3 0.3 0.3
2021098 Taiteen historia ja filosofia 5 5 3 2 1.5 1.5 0.7 0.7 0.7
KU00CO46 Kuvataiteen perusteet 5 5 5 2.5 2.5
KU00CO55 Digitaalisen työskentelyn perusteet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
2021145 Nykytaiteen historia ja teoria 5 5 5 2.5 2.5
2021165 Ammattina kuvataiteilija 5 5 5 1.7 1.7 1.7
2021087 Analyysitaidot 5 5 5 2.5 2.5
Kuvataiteen työpajat

(Valitaan kaikki)

6 2 2 2 1 1 1 1 1 1 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3
2021097 Kuvataiteen työpajat 6 2 2 2 1 1 1 1 1 1 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3
ANIMAATION AMMATTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45 30 10 5 15 15 5 5 5 7.5 7.5 5 5 5 2.5 2.5 1.7 1.7 1.7 2.5 2.5
Animaation yhteiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

20 20 15 5 7.5 7.5 1.7 1.7 1.7
KU00BZ05 Animaation perusteet 5 5 5 2.5 2.5
KU00BT46 2D-piirrosanimaation perusteet 10 10 10 5 5
KU00BT48 Kohtausharjoitus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
Animaation valinnaiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 25)

25 10 10 5 10 5 5 5 3.3 3.3 3.3 2.5 2.5 1.7 1.7 1.7 2.5 2.5
KU00BT49 Animaatioilmaisu, ideointi ja käsikirjoitus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BZ06 Animaation ohjaus ja tuotannon hallinta 5 5 5 2.5 2.5
KU00BT51 Storyboard ja leikkaus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BZ07 Konsepti-, hahmo- ja taustasuunnittelu 5 5 5 2.5 2.5
KU00BT52 Animaation äänisuunnittelu ja äänen toteutus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BZ08 Animaation jälkikäsittely ja kompositointi 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BZ09 Motion designin perusteet 5 5 5 2.5 2.5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 140)

140 32 48 60 10 22 19 29 30 30 5 5 7.3 7.3 7.3 9.5 9.5 9.7 9.7 9.7 15 15 10 10 10
PKANIS23-1002
ANIMAATION SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT JA PROJEKTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 50)

50 15 30 5 10 5 15 15 5 5 5 1.7 1.7 1.7 7.5 7.5 5 5 5 2.5 2.5
PKANIS23-1003
SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 40)

10 - 40
PKANIS23-1004
PROJEKTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 40)

10 - 40
PKANIS23-1005
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30 7 8 15 7 4 4 10 5 2.3 2.3 2.3 2 2 1.3 1.3 1.3 5 5 1.7 1.7 1.7
PKANIS23-1001
HARJOITTELU

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30 10 10 10 10 10 10 3.3 3.3 3.3 3.3 3.3 3.3 5 5
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30 30 5 25 2.5 2.5 8.3 8.3 8.3
2021164 Tutkiva ja kehittävä kuvataiteilija 5 5 5 2.5 2.5
2021167 Tutkimuksellinen opinnäytetyö 10 10 10 3.3 3.3 3.3
2021166 Taiteellinen opinnäytetyö 15 15 15 5 5 5
Yhteensä 240 60 38 12 30 34 26 22 16 11 1 5 25 17 17 8.8 8.8 8.8 11 11 5.4 5.4 5.4 5.5 5.5 0.3 0.3 0.3 2.5 2.5 8.3 8.3 8.3

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 100)

100
Kieliopinnot

(Valitaan kaikki)

9
1001006 Suomen kieli ja viestintä 3
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
1001004 English Professional Skills, B2 3
Ilmaisu ja analyysi

(Valitaan kaikki)

10
2001053 Kirjallinen ilmaisu 5
KU00CE30 Audiovisuaalinen ilmaisu elokuvassa 5
KUVATAITEEN YHTEISET OPINNOT

(Valitaan kaikki)

36
2021098 Taiteen historia ja filosofia 5
KU00CO46 Kuvataiteen perusteet 5
KU00CO55 Digitaalisen työskentelyn perusteet 5
2021145 Nykytaiteen historia ja teoria 5
2021165 Ammattina kuvataiteilija 5
2021087 Analyysitaidot 5
Kuvataiteen työpajat

(Valitaan kaikki)

6
2021097 Kuvataiteen työpajat 6
ANIMAATION AMMATTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
Animaation yhteiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

20
KU00BZ05 Animaation perusteet 5
KU00BT46 2D-piirrosanimaation perusteet 10
KU00BT48 Kohtausharjoitus 5
Animaation valinnaiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 25)

25
KU00BT49 Animaatioilmaisu, ideointi ja käsikirjoitus 5
KU00BZ06 Animaation ohjaus ja tuotannon hallinta 5
KU00BT51 Storyboard ja leikkaus 5
KU00BZ07 Konsepti-, hahmo- ja taustasuunnittelu 5
KU00BT52 Animaation äänisuunnittelu ja äänen toteutus 5
KU00BZ08 Animaation jälkikäsittely ja kompositointi 5
KU00BZ09 Motion designin perusteet 5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 140)

140
PKANIS23-1002
ANIMAATION SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT JA PROJEKTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 50)

50
PKANIS23-1003
SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 40)

10 - 40
PKANIS23-1004
PROJEKTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 40)

10 - 40
PKANIS23-1005
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
PKANIS23-1001
HARJOITTELU

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
2021164 Tutkiva ja kehittävä kuvataiteilija 5
2021167 Tutkimuksellinen opinnäytetyö 10
2021166 Taiteellinen opinnäytetyö 15