Siirry suoraan sisältöön

Suuhygienisti (AMK), S24: PSUUNS24

Tunnus: PSUUNS24

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Suuhygienisti (AMK)

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2024

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Suun terveydenhuollon työnjaon kehittyessä ammattikorkeakoulusta valmistuneiden suuhygienistien työ kohdentuu potilaslähtöiseen kliiniseen ja väestön suun terveyttä edistävään toimintaan sekä yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen.

Valmistuttuasi suuhygienistiksi saat työskennellä itsenäisenä asiantuntijana ja eri-ikäisten suun terveyden hoitajana ja suun infektiosairauksien ehkäisijänä. Edistät ja ylläpidät suun terveyttä, hoidat ja ehkäiset suu- ja hammassairauksia sekä opastat ja ohjaat eri ikäisiä ihmisiä. Sinulta edellytetään käden taitoja, vuorovaikutus- ja esiintymistaitoja sekä suunnitelmallisuutta ja luovaa ongelmanratkaisukykyä. Lisäksi sinulla on valmiudet lähiesimiestehtäviin sekä alan kehittämistyössä tarvittavaan tutkimus- ja kehittämisosaamiseen. Suuhygienistinä osaat toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti huomioiden ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden, sekä niiden tuottaman pääoman.

Työpaikkasi voi olla terveyskeskuksissa, sairaaloissa, hoiva- ja palvelulaitoksissa, yksityishammaslääkärin vastaanotoilla tai yrittäjänä omalla vastaanotollasi. Yhteistyön tekeminen muun terveydenhuollon ammattihenkilöstön ja terveyden edistämistahojen kanssa on olennainen osa työtäsi.

Suuhygienistin ammatissa voi toimia vain tutkinnon suorittanut, laillistettu ammattihenkilö. Tutkinnon suoritettuasi haet ammattioikeuksia Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta. Ammattikorkeakoulututkinto antaa sinulle jatko-opintomahdollisuuden ylempään ammattikorkeakoulututkintoon tai yliopistojen korkeakoulututkintoon.

Koulutuksen rakenne ja sisältö
Suuhygienistitutkinnon kokonaislaajuus on 210 op. Tämä tarkoittaa 3,5 vuoden päätoimista opiskelua. Opintosi muodostuvat ydinosaamisesta ja laajentavasta osaamisesta, joihin sisältyy ammattikorkeakoulun yhteisiä opintoja, ammattiopintoja, harjoittelua, opinnäytetyö kypsyysnäytteineen sekä vapaasti valittavia opintoja. Opinnoista osa toteutetaan vieraalla kielellä. Suuhygienistikoulutuksessa ei ole suuntautumisvaihtoehtoja eikä erikoistumisalaa. Suuhygienistin asiantuntijuuteen kasvu on koko koulutuksen ajan tapahtuva oppimisjatkumo, johon integroituvat myös ammattikorkeakoulututkinnon edellyttämät kieli- ja viestintäopinnot.

Turun ammattikorkeakoulussa hankit suuhygienistin ammattitaidon, joka sisältää juridisen ja eettisen perustan joiden pohjalta osaat toimia hoitotyön arvojen mukaisesti. Turvallinen ja vaikuttava suun terveydenhoitotyö perustuu tutkimusnäyttöön ja tapahtuu useimmiten hoitotiimissä. Lähijohtaminen, kehittämistehtävät ja riskien hallinta ovat osa harjoittelua. Asiakaskeskeinen suun terveydenhoitotyö pohjautuu tietoperustaan ja osaamiseen, joka koostuu kliinisestä suun hoidon tiedon keräämisestä ja hoidon toteuttamisesta hoitosuunnitelman mukaisesti. Lisäksi suuhygienistiopiskelijat toimivat erilaisissa verkostoissa suun terveyttä edistävissä yhteistyötehtävissä.

Ammattiopinnoissa perehdyt ammatin keskeisiin tehtäväkokonaisuuksiin ja ongelmakohtiin, jotta valmistuttuasi kykenet itsenäisesti työskentelemään tehtäväalueen asiantuntijatehtävissä ja yrittäjänä sekä osallistumaan työyhteisön kehittämiseen ja toimimaan tarvittaessa lähiesimiehenä.

Opintoihin sisältyy harjoittelua korkeakoulukampuksen luokka- ja simulaatiotilanteissa, kliinisessä oppimisympäristössä sekä terveydenhuollon eri yksiköissä. Osan opiskelusta ja harjoittelustasi voit toteuttaa myös kansainvälisen yhteistyöverkoston korkeakouluissa.

Opinnäytetyössäsi osoitat valmiutesi työskennellä itsenäisesti ja käytät kriittisesti tutkimusperustaista tietoa. Opinnäytetyöt tehdään työelämälähtöisissä tutkimus- ja kehittämisprojekteissa sekä hankkeissa.

Suuhygienistin osaaminen muodostuu ydinosaamisesta ja laajentavasta osaamisesta, jotka sisältävät seuraavia osaamiskokonaisuuksia: terveyden edistäminen, suun terveydenhoitotyö, suun terveydenhoitotyön ja ympäristön turvallisuus sekä suun terveydenhoitotyön johtaminen ja kehittäminen. Laajentavassa osaamisessa opiskelija syventää osaamistaan opinnäytetyön muodossa ammattialansa keskeisten aiheiden parissa. Vapaasti valittavissa opinnoissa opiskelija laajentaa osaamistaan työskentelemällä sosiaali- ja terveysalalla sekä opiskelemalla ammattikorkeakoulun ja muiden korkeakoulujen tarjonnasta

Osaamistavoitteet

Turun ammattikorkeakoulun määrittelemät yksilö-, yhteisö- ja verkosto-osaamisen innovaatiokompetenssit sovelluksineen ovat keskeinen osa opiskelua.

Yksilö-osaaminen näkyy opiskelijan luovana ongelmanratkaisukykynä, kokonaisvaltaisuutena ja päämäärätietoisuutena opiskeluaikana.

Yhteisö-osaaminen on taitoa toimia ammatillisessa ryhmässä ja huomioiden jäsenten näkökulmat.
Verkosto-osaaminen tarkoittaa taitoa verkostoitua ja toimia rakentavassa yhteistyössä eri ammattialojen edustajien kanssa myös kansainvälisesti.

Turun ammattikorkeakoulussa opiskelija osaa toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti opintojaksokohtaisesti soveltuvin osin huomioiden ekologisen, taloudellisen ja sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden, sekä niiden tuottaman pääoman. Jätämme tällä pääomalla tuleville sukupolville paljon mahdollisuuksia.

Suuhygienistin osaaminen muodostuu seuraavista ydinosaamisesta, joihin valmennetaan koulutuksen aikana:

-Terveyden edistämistyössä suuhygienisti osaa valmentaa asiakasta tai asiakasryhmiä suun omahoidon hallinnassa osana yleisterveyttä.
- Suun terveydenhoitotyössä suuhygienisti osaa selvittää asiakkaan suun terveydentilan ja toimia omalla tehtäväalueella.
- Työn ja ympäristön turvallisuusosaamisen alueella suuhygienisti osaa tunnistaa ja ennaltaehkäistä työn ja ympäristön sisäiset ja ulkoiset kuormitustekijät.
- Suun terveydenhoitotyön johtamisen ja kehittämisen alueella suuhygienisti osaa toimia lähiesimiestehtävissä ja kehittää sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmää.

Tutkinto sisältää opintojen loppuvaiheessa valtakunnalliset suuhygienistin näyttökokeet sekä valtioneuvoston asetuksen mukaisen rajatun lääkkeenmääräämisen lisäkoulutuksen. Tutkinnon suorittaneen osaaminen sisältää EDHF:n (European Dental Hygienist Federation) määrittelemät ydinosaamisalueet, jotka ovat asiantuntijuus, turvallinen ja tehokas hoitotyö, potilaskeskeinen hoito ja suun terveys yhteiskunnassa. Tutkinto vastaa Euroopan Unionin alueella yhteisesti määriteltyä korkeakoulutasoa.

Pedagogiset toimintatavat

Opiskelusi suuhygienistikoulutuksessa toteutuu Turun ammattikorkeakoulun strategiassa määritellyn innovaatiopedagogiikan lähtökohtien mukaan. Se näkyy muun muassa innovatiivisina opetusmenetelminä, erilaisina sosiaalisina oppimisympäristöinä, opintojen vaihtoehtoisina suoritustapoina, joustavina opetussuunnitelmina, kansainvälisyytenä ja yrittäjämäisenä toimintana. Innovatiivisuus voi olla esimerkiksi osallistumista oman alan työelämää kehittäviin hankkeisiin ja projekteihin.

Opiskelu suuhygienistin tutkintoon tapahtuu kampusalueella, sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä, erilaisissa sosiaali- ja terveydenhuollon ja työelämän organisaatioissa sekä virtuaaliympäristöissä.

Koulutusyhteistyötä tehdään monialaisesti ja moniammatillisesti alueen terveyspalveluorganisaatioiden kanssa sekä lähihoitaja, hammasteknikko- ja hammaslääkärikoulutuksen kanssa. Opinnot sisältävät luento-, verkko- ja simulaatio-opetusta, itsenäistä opiskelua sekä harjoittelua. Yrittäjämäistä ja monialaista toimintatapaa harjoitellaan ammattikorkeakoulun omassa kliinisessä oppimisympäristössä Medisiina D:ssä osana sosiaali- ja terveysalan palveluita.

Turun korkeakoulut ovat tehneet kumppanuussopimuksen, jonka tarkoituksena on lisätä korkeakoulujen välistä yhteistyötä opetuksessa, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa. Suun terveydenhuollon eri ammattiryhmien koulutus keskittyy Kupittaan alueelle ja muodostaa kansallisen koulutuskeskittymän.

Turun ammattikorkeakoulun toiminta perustuu korkeakoulun laadunhallintamalliin ja prosessikuvauksiin. Opiskelijoilla on oikeus ja velvollisuus osallistua korkeakouluyhteisön kehittämiseen eri kanavien kautta. Opiskelija voi vaikuttaa asioihin esimerkiksi osallistumalla koulutuksen kehittämispäiviin ja koulutusten työryhmiin.

Arviointi

Arvioinnin lähtökohtana ovat tutkinnon osaamisvaatimukset. Arviointi perustuu osaamiseen ja sen kehittymiseen. Arviointi kohdistuu sekä oppimisprosessiin että opiskelijan/opiskelijaryhmän tuotokseen. Arvioinnissa käytetään monipuolisia ja vuorovaikutteisia menetelmiä (itsearviointi, vertaisarviointi ja opettaja/ohjaaja-arviointi, kehityskeskustelu). Jatkuvalla arvioinnilla tuetaan opiskelijan kehittymistä, omien tavoitteiden asettamista ja omien vahvuuksien ja kehittämisalueiden tunnistamista.

Arviointikriteerit ovat opintojaksokohtaisia ja ne laaditaan tasoille tyydyttävä (1-2), hyvä (3-4) ja kiitettävä (5) tai hyväksytty-hylätty. Arvioinnin perusteet kuvataan toteutussuunnitelmissa. Opintojakson arvioinnista vastaa opintojakson opettaja/t. Arvioinnin tueksi on laadittu alustava arviointikehikko, jota sovelletaan opintojaksokohtaisesti. Kehikossa otetaan huomioon opintojen vaiheet (aloittelija, edistynyt, asiantuntija) ja sekä alakohtaiset että yleiset osaamistavoitteet.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2024-2025 2025-2026 2026-2027 2027-2028 Syksy 2024 Kevät 2025 Syksy 2025 Kevät 2026 Syksy 2026 Kevät 2027 Syksy 2027 1. / 2024 2. / 2024 3. / 2025 4. / 2025 5. / 2025 1. / 2025 2. / 2025 3. / 2026 4. / 2026 5. / 2026 1. / 2026 2. / 2026 3. / 2027 4. / 2027 5. / 2027 1. / 2027 2. / 2027
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

175
1001006 Suomen kieli ja viestintä 3 3 3 1.5 1.5
1001004 English Professional Skills, B2 3 3 3 1.5 1.5
TH00CH05 Suun terveyden edistäminen ja projektityö 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TH00BT83 Asiakaslähtöiset sosiaali- ja terveyspalvelut 2 2 2 1 1
TH00BY01 Hyvinvointi, terveyden edistäminen ja yrittäjyys 3 3 3 1.5 1.5
PSUUNS24-1001
Toinen kotimainen kieli, ruotsi, B1

(Valitaan kaikki)

3
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1 1 1 0.3 0.3 0.3
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2 2 2 0.7 0.7 0.7
PSUUNS24-1002
Suun hoidon perusteiden osaaminen

(Valitaan kaikki)

16
7051058 Anatomia ja fysiologia 5 5 2 3 1 1 1 1 1
7051059 Suun terveydenhoidon perusteet 5 5 5 2.5 2.5
7051060 Suun terveyden edistäminen 6 6 3 3 1.5 1.5 1 1 1
PSUUNS24-1003
Turvallisten terveyspalveluiden tuottamisosaaminen

(Valitaan kaikki)

5
7051061 Turvallisuusosaaminen 5 5 5 2.5 2.5
PSUUNS24-1004
Terveyden edistämisen osaaminen

(Valitaan kaikki)

5
7051062 Opetus ja ohjaus 5 5 5 2.5 2.5
PSUUNS24-1005
Suun hoidon osaaminen

(Valitaan kaikki)

18
7051064 Kariologinen ja parodontologinen hoito 5 5 5 1.7 1.7 1.7
7051065 Orientation to Oral Health Care 5 5 3 2 1.5 1.5 0.7 0.7 0.7
TH00CM18 Orientation to Oral Health Care II 5 5 5 1.7 1.7 1.7
7051055 Syventävä parodontologia 3 3 3 1 1 1
PSUUNS24-1006
Suun hoito muuttuneessa terveydentilassa

(Valitaan kaikki)

13
7051066 Yleissairaudet ja suun terveys 10 10 10 3.3 3.3 3.3
7051067 Suun terveys eri elämänvaiheissa 3 3 3 1.5 1.5
PSUUNS24-1007
Suun hoidon osaaminen erikoisaloilla

(Valitaan kaikki)

24
7051068 Ortodontian perusteet sekä estetiikka 5 5 5 1.7 1.7 1.7
7051069 Protetiikan perusteet 3 3 3 1 1 1
7051070 Purentafysiologian ja suukirurgian perusteet 5 5 5 2.5 2.5
7051071 Pään alueen radiografia 5 5 5 1.7 1.7 1.7
7051072 Kivun lievittäminen ja lääkkeenmäärääminen 6 6 6 3 3
PSUUNS24-1008
Suun terveydenhuollon harjoittelu simulaatiotilanteissa ja työelämässä

(Valitaan kaikki)

75
PSUUNS24-1009
Suun hoidon perusteiden osaaminen simulaatiotilanteissa

(Valitaan kaikki)

15
7051073 Suun terveydenhoidon perusteet simulaatiotilanteissa 5 5 5 2.5 2.5
7051074 Yhteistoiminta suun terveydenhoitotyössä 10 10 10 3.3 3.3 3.3
PSUUNS24-1010
Suun hoidon ja erikoisalojen osaaminen simulaatiotilanteissa

(Valitaan kaikki)

15
7051075 Kariologinen ja parodontologinen hoitotyö 10 10 10 5 5
7051077 Ortodonttinen hoitotyö 5 5 5 2.5 2.5
PSUUNS24-1011
Suun terveydenhuollon työelämäharjoittelu

(Valitaan kaikki)

45
7051078 Suun terveydenhoitotyön perusteet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
7051079 Terveyden edistäminen ja suun terveydenhoitotyö 5 5 5 2.5 2.5
7051080 Oral Health Care in RDI Enviroments 1 10 10 10 3.3 3.3 3.3
7051081 Oral Health Care in RDI Enviroments 2 10 10 10 5 5
7051082 Moniammatillinen suun terveydenhoitotyö 10 10 10 3.3 3.3 3.3
7051083 Syventävä suun terveydenhoitotyö 5 5 5 2.5 2.5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

35
PSUUNS24-1012
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
PSUUNS24-1013
Opinnäytetyö osaaminen

(Valitaan kaikki)

20
TH00BO20 Kehittämis-, tutkimus- ja innovaatio-osaaminen 5 5 5 2.5 2.5
7073056 Opinnäytetyön suunnittelu 5 5 5 2.5 2.5
7003023 Opinnäytetyön toteutus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
7151111 Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte 5 5 5 1.7 1.7 1.7
Yhteensä 210 60 61 63 11 28 32 29 32 30 33 11 14 14 10.7 10.7 10.7 14.5 14.5 10.7 10.7 10.7 15 15 11.07 11.07 11.07 5.5 5.5

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely AMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.

Ammattiopinnot
Suun terveyden edistäminen ja projektityö
Hyvinvointi, terveyden edistäminen ja yrittäjyys
Suun terveydenhoidon perusteet
Suun terveyden edistäminen
Opetus ja ohjaus
Kariologinen ja parodontologinen hoito
Orientation to Oral Health Care
Syventävä parodontologia
Yleissairaudet ja suun terveys
Suun terveys eri elämänvaiheissa
Ortodontian perusteet sekä estetiikka
Protetiikan perusteet
Purentafysiologian ja suukirurgian perusteet
Pään alueen radiografia
Kivun lievittäminen ja lääkkeenmäärääminen
Harjoittelu
Suun terveydenhoidon perusteet simulaatiotilanteissa
Yhteistoiminta suun terveydenhoitotyössä
Kariologinen ja parodontologinen hoitotyö
Ortodonttinen hoitotyö
Suun terveydenhoitotyön perusteet
Terveyden edistäminen ja suun terveydenhoitotyö
Oral Health Care in RDI Enviroments 1
Oral Health Care in RDI Enviroments 2
Moniammatillinen suun terveydenhoitotyö
Syventävä suun terveydenhoitotyö
Opinnäytetyö
Opinnäytetyön suunnittelu
Opinnäytetyön toteutus
Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte
Perusopinnot
Suomen kieli ja viestintä
English Professional Skills, B2
Asiakaslähtöiset sosiaali- ja terveyspalvelut
Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation
Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation
Anatomia ja fysiologia
Turvallisuusosaaminen
Kehittämis-, tutkimus- ja innovaatio-osaaminen
Vapaasti valittavat

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat
Orientation to Oral Health Care II

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

175
1001006 Suomen kieli ja viestintä 3
1001004 English Professional Skills, B2 3
TH00CH05 Suun terveyden edistäminen ja projektityö 5
TH00BT83 Asiakaslähtöiset sosiaali- ja terveyspalvelut 2
TH00BY01 Hyvinvointi, terveyden edistäminen ja yrittäjyys 3
PSUUNS24-1001
Toinen kotimainen kieli, ruotsi, B1

(Valitaan kaikki)

3
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
PSUUNS24-1002
Suun hoidon perusteiden osaaminen

(Valitaan kaikki)

16
7051058 Anatomia ja fysiologia 5
7051059 Suun terveydenhoidon perusteet 5
7051060 Suun terveyden edistäminen 6
PSUUNS24-1003
Turvallisten terveyspalveluiden tuottamisosaaminen

(Valitaan kaikki)

5
7051061 Turvallisuusosaaminen 5
PSUUNS24-1004
Terveyden edistämisen osaaminen

(Valitaan kaikki)

5
7051062 Opetus ja ohjaus 5
PSUUNS24-1005
Suun hoidon osaaminen

(Valitaan kaikki)

18
7051064 Kariologinen ja parodontologinen hoito 5
7051065 Orientation to Oral Health Care 5
TH00CM18 Orientation to Oral Health Care II 5
7051055 Syventävä parodontologia 3
PSUUNS24-1006
Suun hoito muuttuneessa terveydentilassa

(Valitaan kaikki)

13
7051066 Yleissairaudet ja suun terveys 10
7051067 Suun terveys eri elämänvaiheissa 3
PSUUNS24-1007
Suun hoidon osaaminen erikoisaloilla

(Valitaan kaikki)

24
7051068 Ortodontian perusteet sekä estetiikka 5
7051069 Protetiikan perusteet 3
7051070 Purentafysiologian ja suukirurgian perusteet 5
7051071 Pään alueen radiografia 5
7051072 Kivun lievittäminen ja lääkkeenmäärääminen 6
PSUUNS24-1008
Suun terveydenhuollon harjoittelu simulaatiotilanteissa ja työelämässä

(Valitaan kaikki)

75
PSUUNS24-1009
Suun hoidon perusteiden osaaminen simulaatiotilanteissa

(Valitaan kaikki)

15
7051073 Suun terveydenhoidon perusteet simulaatiotilanteissa 5
7051074 Yhteistoiminta suun terveydenhoitotyössä 10
PSUUNS24-1010
Suun hoidon ja erikoisalojen osaaminen simulaatiotilanteissa

(Valitaan kaikki)

15
7051075 Kariologinen ja parodontologinen hoitotyö 10
7051077 Ortodonttinen hoitotyö 5
PSUUNS24-1011
Suun terveydenhuollon työelämäharjoittelu

(Valitaan kaikki)

45
7051078 Suun terveydenhoitotyön perusteet 5
7051079 Terveyden edistäminen ja suun terveydenhoitotyö 5
7051080 Oral Health Care in RDI Enviroments 1 10
7051081 Oral Health Care in RDI Enviroments 2 10
7051082 Moniammatillinen suun terveydenhoitotyö 10
7051083 Syventävä suun terveydenhoitotyö 5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

35
PSUUNS24-1012
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
PSUUNS24-1013
Opinnäytetyö osaaminen

(Valitaan kaikki)

20
TH00BO20 Kehittämis-, tutkimus- ja innovaatio-osaaminen 5
7073056 Opinnäytetyön suunnittelu 5
7003023 Opinnäytetyön toteutus 5
7151111 Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte 5