Siirry suoraan sisältöön

Kliininen hematologia ja immunohematologia (5 op)

Toteutuksen tunnus: 7073123-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2020 - 31.01.2021

Ajoitus

01.01.2021 - 31.07.2021

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Terveys ja hyvinvointi

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Bioanalyytikkokoulutus

Opettaja

  • Krista Salo-Tuominen
  • Anniina Friman

Ryhmät

  • PBIOS19B
    Bioanalyytikko (AMK), S19
  • PBIOS19A
    Bioanalyytikko (AMK), S19

Tavoitteet

Kliininen hematologia II (3,0 op): Opiskelijaosaa tavallisimmat veritaudit ja tietää veritautien vaikutuksen luuytimen toimintaan ja verisolujen tuotantoon, määrään ja morfologiaan. Opiskelija osaa tunnistaa veritauteihin liittyvät solumorfologian muutokset
Immunohematologia (2,0 op): Opiskelija osaa kliinisesti tärkeimmät veriryhmäjärjestelmät ja turvallisen verensiirron varmistamiseksi tehtävien laboratoriotutkimusten periaatteet. Opiskelija tietää turvallisen verenluovutuksen edellytykset. Opiskelija tuntee verensiirroissa käytettävät verituotteet.

Sisältö

Kliininen hematologia II: Anemiat ja leukemiat, muut lymfo-ja myeloproliferatiiviset taudit. Solumorfologian laaduntarkkailu. Luuydinpunktio ja luuydinpreparaatin valmistaminen.
Immunohematologia: ABO-, Rh- ja muut veriryhmät. Kliinisesti merkitykselliset veriryhmävasta-aineet. Veriryhmä- ja punasoluvasta-ainemääritykset. Sopivuuskoe. Verensiirtotoimintaa ohjaavat säädökset. Verenluovutus ja verenluovutuksen edellytykset. Verituotteet. Verensiirtoreaktiot.

Oppimateriaalit

Kliininen hematologia: kurssin aikana jaettu materiaali &
Porkka, K., Lassila,R., Remes, K., Savolainen, E-R. (toim.) 2015. Veritaudit. 4. uud. painos. Helsinki: Duodecim.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kliininen hematologia: Tentin ajankohta kerrotaan opintojakson käynnistyttyä. Koe on mahdollista uusia kahtena seuraavana uusintapäivänä kokeen palautuksen jälkeen.

Kliininen immunohemtologia: Tentin ajankohta kerrotaan opintojakson käynnistyttyä. Koe on mahdollista uusia kahtena seuraavana uusintapäivänä kokeen palautuksen jälkeen.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kliininen hematologia 3op=81h opiskelijan työtä. Koronasta johtuen toteutuksen teorialuennot toteutuvat ennakkoon nauhoitettuina ääniluentoina tai Teams-luentoina. Itsenäiset opinnot pitävät sisällään mm. viikottaisia kotitehtäviä.

Kliininen immunohematologia 2 op= 54h opiskelijan työtä. Koronasta johtuen, toteutuksen teoriatunnit pidetään etäluentoina Teamsin kautta. Teoriaa ja laboraatioita tukevat itsenäiset tehtävät.

Sisällön jaksotus

Kliininen hematologia:
Tavoite:
Opiskelija osaa tavallisimmat veritaudit ja tietää veritautien vaikutuksen luuytimen toimintaan ja verisolujen tuotantoon, määrään ja morfologiaan. Opiskelija osaa tunnistaa veritauteihin liittyvät solumorfologian muutokset.
Sisältö:
Luuydinpunktio ja luuydinpreparaatin valmistaminen. Anemiat ja leukemiat, muut lymfo-ja myeloproliferatiiviset taudit. Solumorfologian laaduntarkkailu.

Immunohematologia:
Tavoite:
Opiskelija tuntee kliinisesti tärkeimmät veriryhmäjärjestelmät ja osaa turvallisen verensiirron varmistamiseksi tehtävien laboratoriotutkimusten periaatteet. Opiskelija tietää turvallisen verenluovutuksen edellytykset. Opiskelija tuntee verensiirroissa käytettävät verituotteet.
Sisältö:
ABO-, Rh- ja muut veriryhmät. Kliinisesti merkitykselliset veriryhmävasta-aineet. Veriryhmä- ja punasoluvasta-ainemääritykset. Sopivuuskoe. Verensiirtotoimintaa ohjaavat säädökset. Verenluovutus ja verenluovutuksen edellytykset. Verituotteet. Verensiirtoreaktiot.

Viestintäkanava ja lisätietoja

Kliininen hematologia 1-toteutus tulee olla suoritettu hyväksytysti, jotta opiskelija voi osallistua kliininen hematologia2-toteuksen tenttiin.

Kliininen immunohemtologia (sekä laboraatiot että teoria) tulee olla suoritettu hyväksytysti ennen sairaalaharjoittelun verikeskusjaksoa

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kliininen hematologia: opintojakson arvosana = kirjallisen kokeen arvosana. Opintojaksoon kuuluu myös välitentti, joka opiskelijan tulee läpäistä hyväksytysti (60% oikein). Tuntiaktiivisuus huomioidaan pyöristystilanteissa opiskelijan eduksi ja kirjallisten tehtävien palauttaminen sovitun palautusajan jälkeen vähentää kokeessa 1p/palauttamaton tai myöhästynyt tehtävä.


Kliininen immunohematologia: Opintojakson arvosana muodostuu tentin arvosanasta. Itsenäisten tehtävien palauttaminen myöhässä / palauttamatta jättäminen laskee yhden pisteen tentin kokonaispisteistä / tehtävä. Tentin arvioinnissa sekä teoria- että soveltavistatehtävistä pitää olla molemmista puolet oikein jotta tentti on hyväksytty.