Elintarviketuotantoprosessit (10 op)
Toteutuksen tunnus: TE00BR58-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
01.12.2020 - 15.01.2021
Ajoitus
13.01.2021 - 30.04.2021
Opintopistemäärä
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Yhteiset palvelut
Toimipiste
Kupittaan kampus
Opetuskielet
- Suomi
- Englanti
Koulutus
- Bio- ja kemiantekniikan koulutus
Opettaja
- Eija Kulju
Ryhmät
-
PPROMS17Prosessi- ja materiaalitekniikan koulutus
-
PPROMS18Prosessi-ja materiaalitekniikan koulutus
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- nimetä elintarviketeollisuuden keskeisimmät prosessit
- arvioida elintarvikkeiden säilyvyyteen vaikuttavia tekijöitä
- arvioida prosessivaiheiden vaikutukset tuotelaatuun
- määritellä maidon erityispiirteet raaka-aineena ja maidon eri komponenttien hyödyntämismahdollisuudet sekä maitotuotteiden valmistusprosessit ja -laitteistot
- määritellä eri viljalajit ja tunnistaa viljan erityispiirteet raaka-aineena ja niiden eri komponenttien hyödyntämismahdollisuudet sekä arvioida viljan laatuun vaikuttavia tekijöitä ja määritellä viljatuotteiden valmistusprosessit ja -laitteistot
-tunnistaa liha-alan raaka-aineet, lihan laatuun ja käyttöominaisuuksiin vaikuttavia tekijöitä ja osaa soveltaa tärkeimpiä lihavalmisteiden valmistusprosesseja
Sisältö
- Elintarviketeollisuuden keskeisimmät yksikköprosessit
- Elintarviketeollisuuden keskeisimmät tuotantoprosessit
- Uuselintarvikkeet
- Pakkausmateriaalit sekä pakkausteknologia
Oppimateriaalit
Materiaali its learning -alustalla sekä yhteisellä Teams-sivustolla
Opetusmenetelmät
Tehtäväperusteinen oppiminen
Tutkimus
Kirjallisuusselvitys
Verkko-oppiminen
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
KV-opinnot
Tiimiopinnot
Työelämäperusteisuus
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Ei valinnaista suoritustapaa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijat oppivat laboratoriotöiden sekä ryhmätehtävien avulla käyttämään elintarviketekniikan perusmenetelmiä sekä prosesseja.
Ryhmätehtävien avulla syvennetään elintarviketuotannon osaamista sekä koko ruokaketjun merkitystä kiertotalouden ja kestävän kehityksen kannalta.
Sisällön jaksotus
Sisältö:
Elintarviketuotanto; maitotuotteet, viljatuotteet, lihatuotteet, kasvis- ja marjatuotteet, erikois ruokavaliot ja -tuotteet, eläinruoka
Elintarviketekniikka; Lämpötilariippumattomat prosessit (hienonnus, sekoitus, erotus, säteilytys, high pressure, minimal processing), Lämpökäsittelyprosessit (ryöppäys, pastörointi, sterilointi, haihdutus ja tislaus, kuivaus, extruusio, kysennys, paisto), Energian poisto tuotteesta (jäähdytys, pakastus, pakkaskuivaus), Jälkiprosessit (päällystys ja pakkaaminen).
Laboratoriotyöskentely ja tutkimus; leivonta hapanjuurella,lihatuotteen valmistus, jogurtin valmistaminen, mehun puristaminen ja siiden valmistus.
Viestintäkanava ja lisätietoja
Opintojakso toteutetaan englanniksi.
Opintojakson pohjavaatimuksena on 2 vuotta kemiantekniikan koulutusta tai vastaavat tiedot ja osaaminen.
Näitä voi olla esim 2 vuoden työskentely laboratoriympäristössä tai tekniikan alalla.
Arviointiasteikko
H-5
Hylätty (0)
Opiskelija ei ole esittänyt hyväksytysti annettuja tehtäviä/osioita.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät ilmiöt, peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Opiskelija kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija on esittänyt hyväksytysti annetut harjoitustyöt ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee ruokateknologiaan, elintarviketekniikkaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Opiskelija on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa