Auton ajotilan perusteet (5 op)
Toteutuksen tunnus: 5011118-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.12.2019 - 31.01.2020
Ajoitus
13.01.2020 - 30.04.2020
Opintopistemäärä
5 op
Virtuaaliosuus
1 op
Toteutustapa
80 % Lähiopetus, 20 % Etäopetus
Yksikkö
Tekniikka ja liiketoiminta
Toimipiste
Kupittaan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
10 - 100
Koulutus
- Ajoneuvo- ja kuljetustekniikan koulutus
Opettaja
- Markku Ikonen
Ryhmät
-
PAUTOS17ASPAUTOS17AS
-
PAUTOS17KPAUTOS17K
-
PAUTOS18KPAUTOS18K
-
PAUTOS18ASPAUTOS18AS
Tavoitteet
Opinjakson suoritettuaan opiskelija osaa:
- määrittää ajoneuvon ajovastukset eli vetovoiman ja tehon tarpeen eri ajonopeuksilla
- määrittää ajoneuvon suorituskyvyn rajat (kiihtyvyys, huippunopeus, jarrutus, kaarreajo)
- selvittää ja tulkita auton ohjautuvuuden luonteen (ali-, yli, ja neutraali ohjautuvuus)
- selostaa ohjaavien pyörien kulmien vaikutuksen auton käyttäytymiseen.
Sisältö
- ajotilapiirroksen laadinta
- akselipainot vakioajonopeudella, kiihdytettäessä ja hidastettaessa
- moottoritehon / rengaspidon rajoittama kiihtyvyys
- jarrutus, jarrutusaika ja –matka, alkunopeuden vaikutus törmäysnopeuteen
- stabiliteetti kaarteessa, liukuminen ja kaatuminen
- Ackermann-ehto, auton ohjattavuuden luonne
- pyörien asentokulmat
Oppimateriaalit
Optimassa
Opetusmenetelmät
Vuorovaikutteinen lähiopetus, laskuharjoitukset
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Ensimmäinen välikoe helmi-maaliskuun vaihteessa, toinen huhtikuun lopussa.
Uusintamahdollisuudet joustavasti tarpeen mukaan.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Monipuoliset
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Harkitaan tapauskohtaisesti
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Ajotilapiirroksen laatiminen, 27 h/op
Sisällön jaksotus
Ajoneuvon liikedynamiikan perusteet, tammi-huhtikuu 2020
Viestintäkanava ja lisätietoja
markku.ikonen@turkuamk.fi
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Kaksi välikoetta
Hylätty (0)
Jommankumman välikoeen tulos kokeen kynnysrajan tai kahden kokeen pistesumma alle hyväksymisrajan