Siirry suoraan sisältöön

Tuotantotalous: Tuotanto

Opetussuunitelman tunnus: PTUTAS25

Tutkintonimike
Insinööri (AMK)
Laajuus
240 op
Kesto
4 vuotta (240 op)
Aloituslukukausi
Syksy 2025
Opetuskieli
suomi

Koulutuksen kuvaus

KOULUTUKSEN KUVAUS
Tuotantotalouden koulutus Turun ammattikorkeakoulussa on laaja-alainen teknis-taloudellinen koulutus, joka tarjoaa monimuotoisen ja kehittyvän opiskeluympäristön opiskelijoilleen. Opetus tapahtuu elinkeinoelämän kanssa kiinteässä yhteistyössä.

Opiskelijoista kasvaa yrittäjähenkisiä, itsenäiseen ja tiimityöhön kykeneviä ammattilaisia, jotka ovat haluttuja työntekijöitä alueen yritysten piirissä. Soveltava tutkimus- ja kehitystoiminta kytkeytyy kiinteästi koulutuksen opetukseen opiskelijoiden tekemien yritysprojektien, opinnäytetöiden ja työharjoittelujen kautta.

Koulutus on lähtökohdiltaan kansainvälinen ja kaikki opiskelijat suorittavat tutkinnossaan myös kansainvälistymisen osuuden, joko vaihto-opiskelujaksolla tai kansainvälisessä työharjoittelussa. Koulutus tarjoaa myös mahdollisuuden kaksoistutkinnon suorittamiselle Saksassa tai Ranskassa. Kaksoistutkinto tarkoittaa, että valmistuessaan opiskelija saa molemmat, sekä suomalaisen että vaihtomaan tutkinnot.

Perusopintojen tavoitteena on antaa opiskelijalle laaja-alainen yleiskuva tuotantotalouden keskeisistä tehtäväalueista sekä sen asemasta yhteiskunnassa ja yrityksissä. Opiskelija oppii pohtimaan, millaisilla ratkaisuilla voidaan edistää kestävää kehitystä tuotantotalouden näkökulmasta. Perusopinnot antavat myös asetusten edellyttämän kielitaidon.

Ammattiopintojen tavoitteena on syventää opiskelijan osaamista valitsemallaan tuotantotalouden ammatillisella osaamispolulla, joita ovat tuotannon suunnittelu sekä myyntityö.

KOULUTUKSEN RAKENNE JA SISÄLTÖ JA OSAAMISPOLUT

Ydinosaaminen (perusopinnot) 90 op
Laajentava osaaminen (ammattiopinnot) 150 op:
-Tuotantotalouden suuntaavat moduulit
-Teknisesti suuntaavat moduulit
- Vapaasti valittavat opinnot 30 op.
- Harjoittelu 30 op.
- Opinnäytetyö 20 op.

Ammattiaineita tukevat perusaineet ajoitetaan ja räätälöidään sisällöiltään ja laajuudeltaan elinkeinoelämän tarpeiden mukaan.
• Ensimmäisen opiskeluvuoden osaamisteemoina ovat yritystoiminta, teollinen tuote ja tuotanto sekä tuotantotalouden perusteet
• Toisena vuonna opiskelija perehtyy tuotantotalouden organisaatio-osaamisen näkökulmaan, kestävään kehitykseen, tekniseen kauppaan sekä toimitusketjunhallintaan ja syventää osaamistaan valitsemallaan osaamispolulla. Kaksi osaamispolkua ovat tuotanto ja myynti.
• Kolmantena vuonna keskitytään tekniseen kaupallistamiseen sekä kansainväliseen liiketoimintaan ja kansainvälisissä verkostoissa toimimiseen sekä monikulttuurisiin ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitoihin. Tähän ajanjaksoon liittyy joko harjoittelu tai opiskelu ulkomailla. Opinnäytetyön tekeminen aloitetaan.
• Neljännen vuoden opinnot syventävät yritystoiminnan hallinnan ja johtamisen osaamista. Opinnot suoritetaan soveltaen ja syventäen osaamista haastavissa innovatiivisuutta ja oma-aloitteisuutta vaativissa yritysten kehitystehtävissä. Viimeisenä vuonna suoritetaan loppuun tuotantotalouden osaamispolkuopinnot.

URA JA JATKO-OPINTOMAHDOLLISUUDET
Tuotantotalouden koulutuksesta valmistuvilla insinööreillä on valmiudet toimia vaativissa elinkeinoelämän asiantuntija- ja kehittämistehtävissä. Työtehtävät voivat liittyä esim. tekniseen myyntiin, tekniseen hankintatoimeen, toimitusketjun hallintaan, tuotekehityksen johtamiseen palveluliiketoimintaan, tuotannon ja prosessien kehittämiseen ja johtamiseen tai kansainvälisiin tehtäviin. Koulutus antaa myös eväitä oman yrityksen perustamiseen, kehittämiseen ja johtamiseen.

ESIMERKKEJÄ TEHTÄVÄNIMIKKEISTÄ
Tehtävänimikkeitä voivat olla esim. osto- tai vienti-insinööri/päällikkö, myyntipäällikkö, tuotanto- tai projekti-insinööri/päällikkö, tuotannonsuunnittelija, kehittämispäällikkö, laatupäällikkö, tuotepäällikkö, tehdaspäällikkö jne.

Tuotantotalouden insinööreillä on loistavat mahdollisuudet jatkaa opintojaan sekä kotimaisissa, että ulkomaisissa korkeakouluissa ja yliopistoissa.
Jatkokoulutusta tarjoavat mm.
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto: (Insinööri YAMK)
• Teknologiaosaamisen johtamisen koulutus (Turku AMK)
• MBA, Sales Management (Turku AMK)
Diplomi-insinööritutkinto
• Teknilliset yliopistot
o Tampereen Teknillinen Yliopisto, Porin yksikkö
o Tampereen Teknillinen Yliopisto, Tampere
o Lappeenrannan Teknillinen yliopisto
o Aalto Yliopisto
Turun yliopisto
• Åbo Akademi Johtamisen, talouden ja tekniikan opinnot
• Vaasan yliopisto tuotantotalouden yksikkö

Osaamistavoitteet

Valmistuttuaan opiskelija kykenee itsenäisesti työskentelemään osaamispolun mahdollistamissa asiantuntijatehtävissä, esimiehenä, yrittäjänä sekä yrityksen ja organisaatioiden kehitystehtävissä, myös kansainvälisesti. Opiskelijat valmistuvat aloitekykyisiksi ammattilaisiksi, jotka ”saavat asiat tapahtumaan”. Tämä mahdollistuu koulutuksessa saatujen kriittisen ajattelukyvyn, kokonaisuuksien hallinnan ja luovan otteen ansiosta.

Opiskelijan osaaminen rakentuu neljän selkeästi määritellyn vaiheen avulla: Basic, Pre-professional, Professional ja Ready to Work. Nämä vaiheet limittyvät toisiinsa opintojen aikana. Jokaisessa vaiheessa on opintomoduuleja, jotka tukevat ammatillista kasvua kohti tavoitetta.

Basic-vaiheessa astutaan ammattikorkeakoulun maailmaan ja opitaan oppimaan:
* Looginen päättelykyky
* Matemaattiset aineet
* Kieliopinnot
* Yritystoiminnan perusteet
* Prosessit ja käsitteet
* Perusharjoittelu

Pre-professional -vaiheen opintojen fokus:
* Tilaustoimitusketjun, SCM tarkastelu eri näkökulmista
* Johtamisen perusteet
* Talouden lainalaisuudet
* Projektin hallinnan perusteiden ymmärtäminen
* 1. Ammattiharjoittelu

Professional-vaiheeseen kuuluvat:
* Syventävät ammattiopinnot
* Tekniset opinnot, tukevat syventäviä ammattiopintoja
* Projektinhallinnan osaamisen syventäminen
* Vapaasti valittavia opintoja tukemaan ammattiopintoja / teknisiä opintoja
* Opinnäytetyön aloittaminen
* 2. Ammattiharjoittelu

Ready to work-vaiheessa opiskelija valmistautuu astumaan työelämään:
* Vapaasti valittavia opintoja tukemaan osaamista.

Pedagogiset toimintatavat

Tuotantotalouden koulutuksessa hyödynnetään CDIO- lähestymistavan oppimisjatkumoa. Opiskelussa osaamisen laajentumista, kriittistä ajattelua ja tiimityöskentelyä opiskelun edetessä ohjaavat vuositason teemat ja monipuoliset oppimismenetelmät. Toimintatapana on projektiperusteinen, tiimityöskentelyä kehittävä, uutta luova oppimistapa yritysyhteistyöhön ja TKI-toimintaan integroituna. Projektit ovat ensimmäisen vuoden jälkeen pääosin yritysten toimeksiantoja, jolloin opiskelu tuntuu mielekkäältä ja käytännönläheiseltä sekä luovat perustan opiskelijan verkostoitumiselle elinkeinoelämän kanssa. Opetustapana on kollegiaalinen yhdessä oppiminen tutkimus- ja kehitystoiminnassa jatkuvasti asiantuntemustaan kehittävän opetushenkilöstön ja yritysten edustajien kanssa.

Tuotantotalouden opiskelija suorittaa osan opiskelusta ulkomailla. Opiskelijan kansainvälisyysosaaminen vahvistuu myös kotimaassa järjestettävällä englanninkielisellä opetuksella. Monipuolinen kieli- ja kulttuurikoulutustarjonta luo opiskelijalle mahdollisuuksia myös kotikansainvälistymiseen. Kaksoistutkintojen ja vaihto-opiskelun lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus toteuttaa kansainvälisiä projekteja ja opinnäytetöitä yritysten ja muiden organisaatioiden toimeksiannosta kansainvälisen ja alueellisen verkostoitumisen kautta.

Turun ammattikorkeakoulussa opiskelevien ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden sekä vaihto-opiskelijoiden luoma monikulttuurinen opiskeluympäristö tarjoaa omalta osaltaan kansainvälistymismahdollisuuksia tuotantotalouden opiskelijoille.

Arviointi

Tavoitteena on, että opiskelijat löytävät itselleen soveltuvat oppimiskeinot tutkinnon edellyttämien riittävien valmiuksien saavuttamiseksi ja oppivat arvioimaan omia kehittymistarpeitaan sekä asettamaan itselleen tavoitteita. Opiskelijoiden omien tavoitteiden asettamista ja sisäisen motivaation kehittymistä tuetaan ottamalla opiskelijat mukaan opintojaksojen suunnitteluun. Tavoitteena on löytää ratkaisuja, joissa kaikkien osapuolten tarpeet huomioidaan.

Opiskelijat osoittavat osaamisensa erilaisin näytöin, jotka kerätään henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan. Numeroarviointi perustuu yleensä kirjallisiin kokeisiin, projektitöihin, harjoituksiin ja muihin näyttöihin. Arvosteluasteikko on normaalisti 1...5. Vaihtoehtona numeroarvioinnille käytetään sanallista, laadullista arviointia. Arvioinnin tehtävänä on tukea oppimista ja kannustaa opiskelijoita. Itsearvioinnilla on keskeinen sija arvioinnissa. Arviointiin voivat osallistua opiskelijan itsensä ja opettajien lisäksi myös toiset opiskelijat sekä työelämän edustajat.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2025-2026 2026-2027 2027-2028 2028-2029 Syksy 2025 Kevät 2026 Syksy 2026 Kevät 2027 Syksy 2027 Kevät 2028 Syksy 2028 Kevät 2029 1. / 2025 2. / 2025 3. / 2026 4. / 2026 5. / 2026 1. / 2026 2. / 2026 3. / 2027 4. / 2027 5. / 2027 1. / 2027 2. / 2027 3. / 2028 4. / 2028 5. / 2028 1. / 2028 2. / 2028 3. / 2029 4. / 2029 5. / 2029
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 100)

100
TE00DE16 Intro tuotantotalouden opiskeluun 2 2 2 1 1
TE00DE60 SUSTIS Kestävän kehityksen projekti 3 3 3 1.5 1.5
TE00DE50 Talousmatematiikka ja Excel 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00DE22 Insinöörifysiikka 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00DE42 Tekninen piirtäminen 5 5 5 2.5 2.5
TE00DE18 Yritystoiminta ja myynti 5 5 5 2.5 2.5
TE00DE46 Johtaminen ja johtamisjärjestelmät 5 5 5 2.5 2.5
TE00DE44 Kustannuslaskenta ja ulkoisen laskentatoimen perusteet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PTUTAS25-1004
Supply Chain Management

(Valitaan kaikki )

0
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 140)

140
TE00DE62 Innovaatioprojekti 10 10 10 5 5
PTUTAS25-1006
Tekniset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10 30 15 15 7.5 7.5 5 5 5
PTUTAS25-1007
TUOTANTO

(Valitaan kaikki )

20
PTUTAS25-1009
Product Development

(Valitaan kaikki )

10 15 15 5 5 5
TE00DE78 Product Development Management 10 10 10 3.3 3.3 3.3
PTUTAS25-1008
Production Management and LEAN

(Valitaan kaikki )

10 15 15 5 5 5
5000DE72 Production Management with ERP 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00DE76 Capacity planning and control 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PTUTAS25-1013
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30 30 15 15 7.5 7.5 5 5 5
TE00DE96 Tilastomatematiikka 3 3 3 1.5 1.5
1000DF00 Saksa 1 5 5 5 2.5 2.5
1000DF02 Saksa 2 5 5 5 2.5 2.5
TE00DE64 Tiimiohjaus 5 5 5 2.5 2.5
5000DE68 Strategic Sourcing 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5000DE70 Materials Management 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PTUTAS25-1014
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki )

0
PTUTAS25-1015
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki )

10
TE00DF14 Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte (10 op) 10 10 10 5 5
Yhteensä 240 22 38 33 10 12 10 13 25 23 10 10 0 6 6 3.4 3.4 3.4 6.5 6.5 8.4 8.4 8.4 11.5 11.5 3.4 3.4 3.4 5 5 0 0 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely AMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.

Ammattiopinnot
Talousmatematiikka ja Excel
Tekninen piirtäminen
Johtaminen ja johtamisjärjestelmät
Kustannuslaskenta ja ulkoisen laskentatoimen perusteet
Innovaatioprojekti
Product Development Management
Production Management with ERP
Capacity planning and control
Technical Sales Skills and Processes
Sales Workshops
Myynnin ohjausjärjestelmät
International Business and Cultures
Strategic Sourcing
Materials Management
Harjoittelu

Ei liitettyjä opintojaksoja

Opinnäytetyö
Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte (10 op)
Perusopinnot
Intro tuotantotalouden opiskeluun
SUSTIS Kestävän kehityksen projekti
Insinöörifysiikka
Yritystoiminta ja myynti
Tiimiohjaus
Vapaasti valittavat
Tilastomatematiikka
Saksa 1
Saksa 2
Luokittelemattomat
Tietotekniikka
Työturvallisuus
Kestävän kehityksen perusteet
Suomen kieli ja työelämäviestintä
English Professional Skills
Svenska i arbetslivet skriftlig kommunikation
Svenska i arbetslivet muntlig kommunikation
Insinöörimatematiikan perusteet
Calculus
Ohjelmoinnin perusteet
Teollisuustalouden perusteet
Operatiivinen johtaminen
Työelämän juridiikka
Product Data Management
ERP Systems & Data Analytics
Supply Chain Management
Project Financial Management
Foundation of Project Management
Quality Management and Sustainability
Software Engineering and Modelling
Process Management and LEAN
Sales Management
Sustainable Development and Corporate Responsibility
Matemaattisten aineiden perustaidot
Fräscha upp din svenska
Supplier Relations Management
Perusharjoittelu
Alakohtainen harjoittelu
Ammattiharjoittelu
Opinnäytetyön aloitus

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 100 )

100
PTUTAS25-1024
Insinöörin perustaidot

(Valitaan kaikki )

12
TE00DE16 Intro tuotantotalouden opiskeluun 2
TE00CK03 Tietotekniikka 5
TE00DG44 Työturvallisuus 1
YH00CT31 Kestävän kehityksen perusteet 1
TE00DE60 SUSTIS Kestävän kehityksen projekti 3
PTUTAS25-1018
Viestintätaidot

(Valitaan kaikki )

13
KH00CZ65 Suomen kieli ja työelämäviestintä 5
TE00CZ62 English Professional Skills 5
TE00CS28 Svenska i arbetslivet skriftlig kommunikation 2
TE00CS29 Svenska i arbetslivet muntlig kommunikation 1
PTUTAS25-1021
Insinöörin matematiikka

(Valitaan kaikki )

15
TE00CQ16 Insinöörimatematiikan perusteet 5
TE00CE14 Calculus 5
TE00DE50 Talousmatematiikka ja Excel 5
PTUTAS25-1019
Insinööritieteiden perusteet

(Valitaan kaikki )

15
TE00CS88 Ohjelmoinnin perusteet 5
TE00DE22 Insinöörifysiikka 5
TE00DE42 Tekninen piirtäminen 5
PTUTAS25-1022
Yrityksen toiminnanohjauksen perusteet

(Valitaan kaikki )

15
TE00DG43 Teollisuustalouden perusteet 5
TE00DE18 Yritystoiminta ja myynti 5
TE00DG42 Operatiivinen johtaminen 5
PTUTAS25-1020
Yritystoiminnan perusteet

(Valitaan kaikki )

15
TE00DI88 Työelämän juridiikka 5
TE00DE46 Johtaminen ja johtamisjärjestelmät 5
TE00DE44 Kustannuslaskenta ja ulkoisen laskentatoimen perusteet 5
PTUTAS25-1004
Supply Chain Management

(Valitaan kaikki )

15
TE00DG25 Product Data Management 5
TE00DG24 ERP Systems & Data Analytics 5
TE00DJ01 Supply Chain Management 5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 140 )

140
TE00DE62 Innovaatioprojekti 10
PTUTAS25-1023
Fundamentals of Sustainable Management

(Valitaan kaikki )

15
TE00DJ02 Project Financial Management 5
TE00DG30 Foundation of Project Management 5
TE00DG29 Quality Management and Sustainability 5
PTUTAS25-1006
Tekniset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10 )

10
PTUTAS25-1007
TUOTANTO

(Valitaan kaikki )

30
PTUTAS25-1009
Product Development

(Valitaan kaikki )

15
TE00DE78 Product Development Management 10
TE00BR84 Software Engineering and Modelling 5
PTUTAS25-1008
Production Management and LEAN

(Valitaan kaikki )

15
5000DE72 Production Management with ERP 5
TE00DG41 Process Management and LEAN 5
TE00DE76 Capacity planning and control 5
PTUTAS25-1010
MYYNTI

(Valitaan kaikki )

30
PTUTAS25-1011
Technical Sales Management

(Valitaan kaikki )

15
5000DE82 Technical Sales Skills and Processes 5
5000DE84 Sales Workshops 5
3100DE88 Myynnin ohjausjärjestelmät 5
PTUTAS25-1012
Sales Project Management

(Valitaan kaikki )

15
TE00DJ81 Sales Management 5
5000DE90 International Business and Cultures 5
KH00CD78 Sustainable Development and Corporate Responsibility 5
PTUTAS25-1013
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30 )

30
TE00CQ15 Matemaattisten aineiden perustaidot 5
TE00CS04 Fräscha upp din svenska 3
TE00DE96 Tilastomatematiikka 3
1000DF00 Saksa 1 5
1000DF02 Saksa 2 5
TE00DE64 Tiimiohjaus 5
5000DE68 Strategic Sourcing 5
5000DE70 Materials Management 5
5000DF84 Supplier Relations Management 5
PTUTAS25-1014
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki )

30
5000BM82 Perusharjoittelu 10
5000BM83 Alakohtainen harjoittelu 10
5000BM84 Ammattiharjoittelu 10
PTUTAS25-1015
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki )

15
TE00DG28 Opinnäytetyön aloitus 5
TE00DF14 Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte (10 op) 10
Siirry alkuun