Kliininen asiantuntija, palliatiivinen hoito (ylempi AMK), S25: YKLAPS25
Opetussuunitelman tunnus: YKLAPS25
- Tutkintonimike
- Sairaanhoitaja (ylempi AMK)
- Ensihoitaja (ylempi AMK)
- Kätilö (ylempi AMK)
- Terveydenhoitaja (ylempi AMK)
- Laajuus
- 90 op
- Kesto
- 2 vuotta (90 op)
- Aloituslukukausi
- Syksy 2025
- Opetuskieli
- suomi
Koulutuksen kuvaus
Koulutuksen tavoite:
Palliatiivisen hoitotyön koulutus antaa sinulle mahdollisuuden syventää asiantuntijuuttasi palliatiivisen hoitotyön alalla. Koulutuksen kautta verkostoidut niin oman kuin muiden alojen asiantuntijoiden kanssa ja saat mahdollisuuden tarkastella työelämän haasteita eri näkökulmista.
Kliininen asiantuntija Palliatiivinen hoitotyö ylempi (AMK)-tutkinnossa saavutettava osaaminen vastaa kansainvälistä laajavastuisen asiantuntijan (Nurse Practitioner, Advanced Practice Nurse, Advanced Clinical Practitioner) osaamistavoitteita. Kliinisen asiantuntijan tutkinto vahvistaa opiskelijan vaativan tason palliatiivisen hoitotyön osaamista, edistää hoidon ja hoitotyön kehittämistä sekä vahvistaa välillisesti koko henkilöstön osaamista erityisesti kliinisessä toimintaympäristössä.
Koulutuksen tavoitteena on, että tutkinnon suoritettuasi vahvistat mahdollisuuksiasi toimia itsenäisesti kliinistä erityisosaamista vaativissa laajennetuissa asiantuntijatehtävissä sekä palliatiivisen hoitotyön kehittäjänä erilaisissa toimintaympäristöissä ja hoidon eri tasoilla. Koulutuksen tavoitteena on erityisesti saavuttaa osaaminen työskennellä palliatiivisen hoidon vaativuustasolla B ja C. Osaamisen syventäminen ei rajoitu vain palliatiivisen hoidon erikoisyksiköissä tapahtuvaan potilaan hoitotyöhön ja sen kehittämiseen, vaan osaamista voidaan hyödyntää sosiaali- ja terveydenhuollon eri konteksteissa.
Lisätietoa opetuskielistä:
Opetus tapahtuu pääsääntöisesti suomen kielellä, mutta osa opetuksessa voidaan toteuttaa englanniksi.
Opintojen rakenne ja sisältö:
Koulutuksen kokonaisuus on 90 op. Opintojen rakenne muodostuu seuraavasti:
Ydinosaaminen 40 op
Laajentava osaaminen 20 op
Opinnäytetyö 30 op
Ydinosaamisen opinnot koostuvat 5 opintopisteen opintojaksoista (5 op vastaa laskennallisesti 135 tuntia työtä).
Koulutuksen ydinosaaminen (40 op) koostuu koulutuksen syventävistä opinnoista (30 op) ja useille koulutuksille yhteisistä ydinosaamisen opinnoista (10 op). Syventävien opintojen sisältöjä ovat palliatiivisen hoidon kliinisenä asiantuntijana kehittyminen, laajavastuinen hoitotyö palliatiivisessa hoidossa, potilaslähtöinen hoitotyön prosessi palliatiivisessa hoidossa, moninaiset vuorovaikutustilanteet palliatiivisessa hoidossa, ihmislähtöinen palliatiivinen hoito, monitieteinen tietoperusta ja moniammatillinen yhteistyö palliatiivisessa hoidossa sekä näyttöön perustuva osaamisen johtaminen ja kehittäminen palliatiivisessa hoitotyössä. Ydinosaamisen muissa opinnoissa perehdytään tulevaisuustietoisuuteen, ennakointiin, kestävään kehitykseen sekä tutkimus- ja kehittämismenetelmiin.
Kliininen asiantuntija, Palliatiivinen hoitotyö -koulutuksen syventävät opinnot (30 op) on suunniteltu ja pilotoitu osana OKM:n kärkihankkeisiin kuuluvaa Palliatiivisen hoitotyön ja lääketieteen opetuksen työelämälähtöinen kehittäminen (EduPal) - hanketta seitsemän ammattikorkeakoulun ja Oulun yliopiston hoitotieteen koulutuksen toimijoiden yhteistyönä. Hankkeen jälkeen opintoja on toteutettu verkostossa seitsemän ammattikorkeakoulun yhteistyössä.
Tutkinnon opetussuunnitelman ja erityisesti opetuksen toteutussuunnitelman perusteena ovat hankkeessa tuotettujen palliatiivisen hoitotyön osaamiskuvausten lisäksi kansallisen ammattikorkeakouluverkoston suositus laajavastuisen sairaanhoitajan ylempi (AMK) kompetenssivaatimuksista ja eurooppalaisen palliatiivisen hoidon yhdistyksen (EAPC) palliatiivisen hoitotyön koulutuksen suositus sekä koulutuksen perustehtävä ammattikorkeakoululainsäädännön mukaan. Lisäksi Bolognan julistus, European Qualification Framework, opetusministeriön koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma, ja kunkin koulutusta tarjoavan ammattikorkeakoulun oma strategia, ovat opetussuunnitelman taustalla. Koulutuksessa huomioidaan myös kestävän kehityksen kompetenssi.
Laajentavaan osaaminen rakentuu vapaasti valittavista opinnoista (20 op), joilla opiskelija laajentaa osaamistaan sisällyttämällä opintoja omasta tai muista koulutuksista tai muiden korkeakoulujen tarjonnasta. Vapaasti valittavia opintoja on tarjolla myös täysin virtuaalisena toteutuksena.
Opinnäytetyö:
Opinnäytetyö on 30 op:n laajuinen kokonaisuus, jossa ratkaistaan työelämään liittyvä ajankohtainen asia tai ongelma. Opinnäytetyön aihe voi liittyä esimerkiksi uuden tuotteen, palvelun tai prosessin kehittämiseen. Opinnäytetyö toteutetaan työelämän tai Turun ammattikorkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeissa (TKI) toimeksiantona. Aiheen voit hankkia myös erilaisista ammatillisista verkostoista, kolmannelta sektorilta, hyvinvointialueilta tai kansallisista tutkimuslaitoksista. Opinnäytetyö tehdään yksilö- tai parityönä. Opinnäytetyön toteuttaminen edellyttää kykyä itsenäiseen työskentelyyn ja asiantuntijatyöhön. Työskentely toteutuu kolmikantamallin mukaisesti opiskelijan, opettajatuutorin ja työelämentorin/yhteyshenkilön yhteistyössä koko koulutuksen ajan. Ohjaus toteutuu pääsääntöisesti ryhmäohjauksena opinnäytetyön ohjaajan/opettajatuutorin kanssa sovittavilla tavoilla.
Uramahdollisuudet:
Tutkinnon suorittanut voi toimia erilaisissa kansallisissa tai kansainvälisissä laajavastuisen hoitotyön asiantuntija-, kehittämis- ja johtamis- sekä opetustehtävissä.
Työtehtäviä voivat olla erilaiset vaativat asiantuntija- sekä kehittämis- ja johtamistehtävät sosiaali- ja terveysalan yksityisellä ja julkisella sektorilla tai järjestöissä. Tutkinto antaa mahdollisuuden toimia myös opetustehtävissä sosiaali- ja terveysalalla, mikäli suorittaa lisäksi pedagogiset opinnot.
Oma urasuunnittelu on hyvä aloittaa heti opintojen alussa ja jatkaa sitä koko opintojen ajan. Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) luo tähän pohjan. Opintojesi aikana voit arvioida ja tarkentaa omia tavoitteitasi ja tarvitsemiasi tietoja ja taitoja päivittämällä opintosuunnitelmasi esimerkiksi valinnaisten opintojen osalta.
Pätevyys:
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan tai tehtävään kuin ylempi korkeakoulututkinto (Asetus 426/2005). Laaja-alainen kehittämis- ja substanssiosaaminen mahdollistaa kansallisen ja kansainvälisen liikkuvuuden. Koulutus noudattaa European Qualification Frameworkin (EQF) mukaisia osaamisen tasokuvauksia sekä tutkintojen ja muun osaamisen kansallisen viitekehyksen (NQF) osaamiskuvauksia. EQF mahdollistaa elinikäisen oppimisen ja tutkintojen joustavuuden Euroopan korkeakoulualueella. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon osaamista vastaava taso on 7.
Tehtävänimikkeitä:
Tutkinnon suorittanut voi toimia erilaisissa kansallisissa tai kansainvälisissä laajavastuisen hoitotyön asiantuntija-, kehittämis- ja johtamis- sekä opetustehtävissä.
Tehtävänimikkeitä: asiantuntijasairaanhoitaja, osaston- tai apulaisosastonhoitaja, tiimivastaava, hoitokoordinaattori, case manager
Kansainvälistyminen:
Kansainvälistyminen lähtee opiskelijan omista tarpeista. Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa osa opinnoistasi ulkomailla sellaisissa korkeakouluissa, joiden kanssa ammattikorkeakoululla on yhteistyösopimus. Muita kansainvälisyyden muotoja ovat esimerkiksi osallistuminen kansainvälisten verkostojen intensiiviviikoille, kansainvälisiin konferensseihin ja projekteihin.
Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa:
Yhteistyö eri työelämäorganisaatioiden kanssa sekä verkostoituminen ovat osa opintoja. Tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiohankkeissa yhteistyö voi ulottua myös kansainvälisiin korkeakouluihin ja kansainvälisiin työelämäkumppaneihin.
Opintojen aikana voi hakeutua muiden korkeakoulujen opintojaksoille ja sisällyttää näitä suorituksia tutkintoon. Opiskelija voi hyödyntää Suomen ammattikorkeakoulujen yhteistä CampusOnline verkko-opintotarjontaa, joka löytyy Pepin ristiinopiskelutarjonnasta.
Tutkimukselliset painopisteet:
Soveltavan tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan painopiste on opiskelijoiden työtehtäviin ja työnantajaorganisaation kehittämiseen liittyvissä projekti- ja ryhmätöissä sekä opinnäytetyössä. Opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa opintojaan ammattikorkeakoulun omissa hankkeissa.
Tutustu tutkimusryhmiin ja hankkeisiin Turun ammattikorkeakoulun nettisivulta > Tutkimus ja kehitys > Tutkimusryhmät
Jatko-opintomahdollisuudet:
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto antaa muodollisesti samat jatko-opintomahdollisuudet kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto. ”Tieteelliseen tai taiteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin voidaan ottaa opiskelijaksi henkilö, joka on suorittanut … soveltuvan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon” (Yliopistolaki 24.7.2009/558, §37).
Tutkinto antaa kelpoisuuden hakeutua ammatilliseen opettajankoulutukseen.
Osaamistavoitteet
Koulutuksen suoritettuaan opiskelija saavuttaa:
1) työelämän kehittämisen edellyttämät laajat ja syvälliset tiedot kliinisen asiantuntijan, palliatiivisin hoitotyön koulutusalalta sekä tarvittavat teoreettiset tiedot palliatiivisen hoitotyön vaativissa asiantuntija- ja johtamistehtävissä toimimista varten,
2) syvällinen kuva kliinisen asiantuntijan, palliatiivinen hoito koulutusalasta, asemasta työelämässä ja yhteiskunnallisesta merkityksestä sekä valmius asianomaisen alan tutkimustiedon ja ammattikäytännön kehityksen seuraamisen erittelyyn,
3) valmiudet jatkuvaan oppimiseen ja oman ammattitaidon kehittämiseen,
4) työelämässä vaadittava viestintä- ja kielitaito sekä
5) kansainvälisen vuorovaikutuksen ja ammatillisen toiminnan edellyttämät valmiudet.
Pedagogiset toimintatavat
Innovaatiopedagogiikka eli konstruktivistinen ja ongelmalähtöinen oppiminen on keskiössä kaikissa koulutuksissa. Opiskelijat opiskelevat työnsä ohessa ja haluavat laajentaa ja syventää teoriaosaamistaan sekä saada malleja soveltaa teoriaa omassa työssään.
Jokaisen lukukauden alussa on yksi lähiopetuspäivä Turun ammattikorkeakoulun kampuksella. Lisäksi opintoihin kuuluu joitakin opintopäiviä kampuksella ja muilta osin opiskelu tapahtuu verkossa ja etäyhteyksin. Opiskelu on käytännönläheistä verkko-opiskelua, johon kuuluu kontaktiopetusta, ohjausta, itsenäistä työskentelyä, ryhmä- ja projektitöitä sekä kehittämistehtäviä. Perinteistä luentopainotteista opiskelua on vähän. Etäyhteyksin tai kampuksella tapahtuvaa kontaktiopetusta on keskimäärin kaksi päivää kuukaudessa ja opiskelijoiden tulee varata aikaa itseopiskelun lisäksi myös opiskelijoiden keskinäiseen ryhmätyöskentelyyn. Opintojen kokonaisuus vastaa työmäärältään päätoimista opiskelua (20 op lukukaudessa vastaa laskennallisesti 540 tuntia työtä).
Opiskelija suunnittelee opiskelun alkuvaiheessa henkilökohtaisen oppimissuunnitelman (HOPS). Suunnitelman mukaisesti opiskelija valitsee vapaasti valittaviin opintoja, jotka liittyvät mm. opinnäytetyön toteuttamiseen ja omiin urasuunnitelmiin. Koulutuksessa tärkeänä osana on opinnäytetyö, jossa yhdistyvät teoria, käytäntö ja uuden tietämyksen tuottaminen ja soveltaminen.
Arviointi
Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon osaamistasotavoitteet perustuvat ammattikorkeakoululainsäädäntöön ja European Qualification Framework'iin (EQF). Ylempää ammattikorkeakoulututkintoa vastaava taso on 7. Kunkin opintojakson arviointiperusteet on kuvattu opintojakson toteutussuunnitelmassa. Suoritusvaatimukset vaihtelevat tavoitteista, sisällöstä ja toteutustavasta riippuen. Opintojaksot ja opinnäytetyö arvostellaan pääsääntöisesti asteikolla 0–5. Arvioinnin kohteena on osaaminen ja sen kehittyminen. Opintojaksojen arviointimenetelmät vaihtelevat opintokokonaisuuden tavoitteiden perusteella. Arviointi voi kohdistua joko tuotokseen (esim. raportti tai seminaariesitys) tai prosessiin (oma aktiivisuus ja toiminta opintojakson aikana) tai molempiin. Opiskelija saa suorituksistaan säännöllistä palautetta opettajilta. Lisäksi käytetään myös vertais- ja itsearviointia sekä saadaan toimeksiantajien palautetta suorituksen onnistumisesta. Arvioinnin pohjana käytetään tutkinnon arviointikehikkoa. Koulutuksen toimintaa kehitetään jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti. Kehittämistyössä ovat keskeisessä asemassa elinkeinoelämän edustajilta ja opiskelijoilta saatu palaute ja aloitteet. Palautetta toiminnasta kerätään mm. opiskelijakyselyjen ja ryhmäkohtaisten kehityskeskustelujen avulla
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2025-2026 | 2026-2027 | Syksy 2025 | Kevät 2026 | Syksy 2026 | Kevät 2027 | 1. / 2025 | 2. / 2025 | 3. / 2026 | 4. / 2026 | 5. / 2026 | 1. / 2026 | 2. / 2026 | 3. / 2027 | 4. / 2027 | 5. / 2027 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
YDINOSAAMINEN
(Valitaan opintopisteitä: 40) |
40 | |||||||||||||||||
YKLAPS25-1001 |
Tulevaisuuden tekijät
(Valitaan kaikki ) |
10 | 10 | 10 | 5 | 5 | ||||||||||||
MS00BP40 | Tulevaisuuden toimintaympäristöt | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||
TH00CY63 | Tutkimus- ja kehittämismenetelmäosaamisen perusteet | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||
YKLAPS25-1002 |
Kliininen asiantuntija, palliatiivinen hoitotyö
(Valitaan opintopisteitä: 30) |
30 | 20 | 10 | 10 | 10 | 10 | 5 | 5 | 3.3 | 3.3 | 3.3 | 5 | 5 | ||||
TH00CP66 | Palliatiivisen kliinisenä asiantuntijana kehittyminen | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||
TH00CP65 | Laajavastuinen hoitotyö palliatiivisessa hoidossa | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||
TH00CP67 | Potilaslähtöinen hoitotyön prosessi palliatiivisessa hoidossa | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||
TH00CP69 | Moninaiset vuorovaikutustilanteet palliatiivisessa hoidossa | 5 | 5 | 5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | |||||||||||
TH00CP68 | Ihmislähtöinen palliatiivinen hoito | 5 | 5 | 5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | |||||||||||
TH00CP70 | Monitieteinen tietoperusta ja moniammatillinen yhteistyö palliatiivisessa hoidossa | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||
TH00CP71 | Näyttöön perustuva osaamisen johtaminen ja kehittäminen palliatiivisessa hoidossa | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||
LAAJENTAVA OSAAMINEN
(Valitaan opintopisteitä: 50) |
50 | 25 | 20 | 10 | 15 | 5 | 15 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | 5 | 5 | 5 | |
YKLAPS25-1003 |
Vapaasti valittavat opinnot
(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 20) |
20 | 10 | 10 | 5 | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | 2.5 | 2.5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 |
OPINNÄYTETYÖ
(Valitaan kaikki ) |
30 | |||||||||||||||||
TH00CY65 | Projektinhallinta eri toimintaympäristöissä | 5 | 5 | 5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | |||||||||||
TH00CY98 | Opinnäytetyön suunnitelma | 10 | 10 | 10 | 3.3 | 3.3 | 3.3 | |||||||||||
TH00CY99 | Opinnäytetyön toteutus | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||||||||||
TH00CZ00 | Opinnäytetyön loppuraportti | 10 | 10 | 10 | 3.3 | 3.3 | 3.3 | |||||||||||
Yhteensä | 90 | 50 | 25 | 25 | 25 | 15 | 10 | 12.5 | 12.5 | 8.4 | 8.4 | 8.4 | 7.5 | 7.5 | 3.33 | 3.33 | 3.33 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
Asetuksen mukainen jäsentely YAMK
Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne 1) syventäviä ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) opinnäytetyö.