Siirry suoraan sisältöön

Meriliikenne ja laivatuotanto (7 op)

Toteutuksen tunnus: 5031327-3011

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
01.06.2023 - 04.09.2023
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
04.09.2023 - 08.12.2023
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
7 op
Lähiosuus
7 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Tekniikka ja liiketoiminta
Opetuskielet
suomi
Paikat
5 - 30
Opettajat
Tuomo Hyvönen
Lauri Kosomaa
Ryhmät
KMMMODMeriTelakkaJaVeneteollisuus
KMM Meri-, telakka-, ja veneteollisuus
Opintojakso
5031327
Toteutukselle 5031327-3011 ei löytynyt varauksia!

Arviointiasteikko

H-5

Sisällön jaksotus

karkea sisältö ja aikataulu

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija muistaa meritekniikan yritysten toimintaympäristössä vaikuttavat tärkeimmät toimijat. Hän osaa etsiä, arvioida ja soveltaa näihin liittyvää tietoa. Hän ymmärtää alaa säätelevien sääntöjen ja määräysten merkityksen ja osaa soveltaa näitä meriteknisissä kysymyksissä. Hän ymmärtää erilaisten laivatyyppien erilaiset käyttötarkoitukset.
Opiskelija ymmärtää laivan suunnittelun ja rakentamisen vaiheet ja niihin liittyvät toiminnot telakalla.

Sisältö

Meriliikenne ja laivatuotanto opintojaksossa käsitellään meriteollisuuden toimintaympäristöä, organisaatioita, terminologiaa, laivatyyppejä, merirahteja ja tärkeimpiä merikuljetusreittejä sekä laivaprojektin aikaiset toiminnot telakalla tarjouslaskennasta takuuaikaan. Pääpaino on kotimaiselle meriteollisuudelle tärkeissä aiheissa, mikä näkyy erityisesti tarkemmin käsiteltävien laivatyyppien valinnassa ja käsiteltävän tuotantoprosessin kohdalla. Risteilyalukset, jäissä kulkevat alukset ja offshore- teollisuuden alukset ovat korostetusti esillä. Tuotantoprosessissa keskitytään prototyyppien ja lyhyiden sarjojen valmistukseen telakalla.
Laivojen tekniikkaan liittyvät tärkeimmät säännöt käsitellään, kuten myös telakointien yhteydessä tehtävät huolto- ja korjaustyöt.

Oppimateriaalit

Oppimateriaali koostuu opettajien jakamasta aineistosta ja tehtävien yhteydessä tuotettavasta aineistosta.

Opetusmenetelmät

Meriliikenne ja laivatyypit osuudessa opiskelijat valmistelevat ryhmissä viikoittaiset ennakkotehtävät jokaiseen purkupalaveriin, joissa tehtävien sisältö käsitellään keskustellen. Osa palaverista voi olla verkkotapaamisia.
Laivatuotanto käsitellään luennoin ja harjoituksin. Osuuteen sisältyy mahdollisuuksien mukaan myös yritysvierailu.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentit pidetään viimeisellä opetusviikolla lukujärjestyksen mukaisen aikana tai osallistujien kanssa sovittuna ajankohtana. Ussintatenttejä pidetään kaksi, joista ensimmäinen seuraavan lukukauden toisen opetusviikon perjantaina ja toinen lukukauden opetuksettoman viion jälkeisenä perjantaina.

Kansainvälisyys

Meriliikenne ja laivatyypit toteutetaan mukaillen suuren investointiprojektin varhaisen vaiheen suunnittelupalavereja. Tehtävien väljähköt toimeksiannot jättävät tulkinnanvaraa, minkä ansiosta herää kysymyksiä ja keskustelua. Opiskelijat omaksuvat vastuullisen ja keskustelevan työskentelytavan toimiessaan vuorotellen ryhmänsä puheenjohtajina. He tottuvat myös käyttämään erilaisia alan tietolähteitä ja arvioimaan löytämänsä tiedon luotettavuutta.
Laivatuotanto käsitellään käytännönläheisellä otteella todellisia esimerkkejä apuna käyttäen.

Siirry alkuun