Siirry suoraan sisältöön

Sosiaali- ja terveysalan ylempi AMK, tutkimusryhmäopinnot: YTUTSK23

Tunnus: YTUTSK23

Tutkinto:
Sosiaali- ja terveysalan ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Sairaanhoitaja (ylempi AMK)
Terveydenhoitaja (ylempi AMK)
Kätilö (ylempi AMK)
Ensihoitaja (ylempi AMK)
Bioanalyytikko (ylempi AMK)
Röntgenhoitaja (ylempi AMK)
Fysioterapeutti (ylempi AMK)
Toimintaterapeutti (ylempi AMK)
Suuhygienisti (ylempi AMK)
Hammasteknikko (ylempi AMK)
Sosionomi (ylempi AMK)

Laajuus:
90 op

Kesto:
2 vuotta (90 op)

Aloituslukukausi:
Kevät 2023

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Tavoite:

Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolista valmistuu asiantuntijoita ja johtajia oman alansa kehittäjiksi ja työelämän uudistajiksi. Master-tutkinto avaa ovia uudenlaiseen ammatilliseen urakehitykseen. Master-tason asiantuntijoista Suomi saa lisää kilpailukykyistä osaamista. Master Schoolin koulutukset on jaettu kahteen polkuun: Leadership Excellence -polun koulutuksissa kehityt esimiehenä tai johtajana ja Professional Excellence -polun koulutuksissa kehität osaamistasi vaativalle asiantuntijatasolle.

Tutkimusryhmäopinnot ovat osa Professional tai Leadership -polun tarjontaa. Opiskelija työskentelee yhdessä Terveys ja hyvinvointi sektorin tutkimusryhmässä osaltaan edistämässä kyseisen tutkimusryhmän TKI-toimintaa. Opiskelijalle laaditaan opintojensa alussa oma henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS), jossa huomioidaan opiskelijan aiempi osaaminen ja kokemus sekä henkilökohtainen urasuunnitelma. Edellytyksenä koulutukseen valittavalle on, että aiempi osaaminen ja opinnot niveltyvät tutkimusryhmän TKI-ydintoimintaan. Opiskelija erikoistuu opinnoissaan johonkin tutkimusryhmän painopistealueista ja voi suunnata osaamisaluettaan omalle tai uusille asiantuntijuusalueille.

Opiskelija toimii opiskelun aikana tutkimusryhmässä tutkimusryhmän jäsenenä: projektipäällikkönä ja/tai asiantuntijana. Koulutuksen sisältö rakentuu opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman sekä meneillään olevien tai hakuun tulevien hankkeiden perusteella.
Opinto-oikeus myönnetään johonkin Turun ammattikorkeakoulun YAMK-koulutukseen, riippuen tutkimusryhmästä ja osaamistavoitteiden määrittelystä (vrt. Leadership & Professional koulutus).

Lisätietoa opetuskielistä

Koulutuksen ensisijainen opetuskieli on suomi. Tutkimusryhmien toimintaympäristö on kuitenkin kansainvälinen ja opinnot toteutetaan usein osana hankkeita, joissa tarvitaan hyvää englannin kielen taitoa.

Koulutuksen sisältö:

Opiskelija voi erikoistua opinnoissaan ja opinnäytetyöskentelyssä tutkimusryhmätyöskentelyn painopistealueisiin. Vapaasti valittavia opintoja voit valita muista saman tasoisista koulutuksista.

Opiskelu toteutetaan monimuotoisena, jolloin siihen voi sisältyä verkko-, luento-, ryhmä-, lähi- ja etäopetusta sekä itsenäistä työskentelyä. Opiskelussa korostuvat yhteisöllisyys ja tiimityö.

Opiskelija käy henkilökohtaiset oppimissuunnitelmakeskustelut tutoropettajan kanssa heti opintojen alettua ja silloin sovitaan opintojen aihekohtaisesta painotuksesta, muun muassa opinnäytetyön aihealue huomioiden.

Erikoistumista tapahtuu syventävien opintojen ja vapaasti valittavien opintojen kautta sekä 30 opintopisteen laajuisessa opinnäytetyössä.

Pääaineen tai erikoistumisalan valinta

Opiskelija valitsee tutkimusryhmän ja voi siten painottaa opintojaan sen aihealueen mukaan. Lisätietoja Terveys ja hyvinvointi sektorin tutkimusryhmistä ja niiden vahvuusalueista saa Turun AMK:n verkkosivuilta. Ennen hakua on otettava yhteyttä tutkimusryhmän vetäjään, jolta saa lisätietoa ryhmän toiminnasta ja painopisteistä ja siitä, onko ryhmään mahdollista ottaa mukaan uusia opiskelijoita.

Opintojen rakenne:

Tutkimusryhmäopinnot-koulutuksen laajuus on 90 op ja kesto työn ohessa suoritettuna on 2 vuotta. Tutkintonimike on Sosionomi (ylempi AMK), Sairaanhoitaja (ylempi AMK) jne. riippuen opiskelijan taustatutkinnosta.

Opinnot koostuvat:

• syventävistä ja Master Schoolin yhteisistä opinnoista (ydinosaaminen) 40 op
• Tulevaisuuden tekijät (valitaan kaikki) 10 op
• Opinnot tutkimusryhmässä (erillisten kriteerien mukaan) 30 op
• vapaasti valittavista opinnoista (laajentava osaaminen) 20 op
• opinnäytetyöstä 30 op.

Ydinosaamisen opinnot koostuvat menetelmäopinnoista sekä aiempia opintoja laajentavista ammatillisista opinnoista, joista pääosa suoritetaan henkilökohtaisen oppimissuunnitelman (HOPS) mukaisesti tutkimusryhmän toimintaympäristössä. Osa opinnoista voi olla perinteisellä tavalla suoritettavia opintojaksoja. Normaalin koulutustarjontaan kuuluvien opintojaksojen laajuus on tyypillisesti 5 op.
Vapaasti valittavilla opinnoilla laajennetaan osaamista sisällyttämällä opintoja omasta tai muista koulutuksista tai muiden korkeakoulujen saman tasoisesta tarjonnasta. Vapaasti valittavia opintoja on tarjolla runsaasti myös täysin virtuaalisena verkko-opetuksena.

Opinnäytetyö

Opinnäytetyö on työelämän käytäntöjä kehittävä projekti, joka on koko koulutuksen kestävä prosessi ja laajuudeltaan 30 op. Opinnäytetyö toteutetaan tutkimusryhmässä, jossa tutkimusryhmäopintoja suoritetaan.
Opinnäytetyössä korostuu työelämän, työn tai työyhteisön kehittäminen sekä valmius itsenäiseen vaativaan asiantuntijatyöhön. Opinnäytetyössä opiskelija osoittaa hallitsevansa tiedonhankinta-, tutkimus- ja kehittämismenetelmiä sekä soveltavansa tutkimustietoutta analyyttisesti ja kriittisesti.

Uramahdollisuudet

Sosiaali- ja terveysalan YAMK-koulutus antaa valmiudet toimia asiantuntija-, esimies- ja johtotehtävissä tai erilaisissa tutkimus- ja kehittämistehtävissä yritysten, julkisen sektorin, kolmannen sektorin tai muiden organisaatioiden palveluksessa. Sosiaali- ja terveysalan YAMK-tutkinnon suorittaneista valtaosa on sijoittunut erilaisiin esimies-, kehittämis- tai asiantuntijatehtäviin.

Pätevyys

Ylempi AMK -tutkinto on ylempi korkeakoulututkinto, joka antaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin ja tehtäviin kuin esimerkiksi yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto. ”Ylempi ammattikorkeakoulututkinto tuottaa saman kelpoisuuden julkiseen virkaan tai tehtävään kuin yliopistoissa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto. Koulutus antaa yleisen kelpoisuuden johtamis- ja kehittämistehtäviin. Sosiaali- ja terveysalalla yleisten kelpoisuusehtojen lisäksi on olemassa myös alakohtaista sääntelyä johtamistehtävissä toimimiseen. Laaja-alainen kehittämis- ja substanssiosaaminen mahdollistaa kansallisen ja kansainvälisen liikkuvuuden. Koulutus noudattaa European Qualification Frameworkin (EQF) mukaisia osaamisen tasokuvauksia sekä tutkintojen ja muun osaamisen kansallisen viitekehyksen (NQF) osaamiskuvauksia. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon osaamista vastaava taso on 7.”

Kansainvälistyminen:

Kansainvälistyminen lähtee opiskelijan omista tarpeista tehtäväkuvan mukaan ja on integroitu osaksi oppimista. Opiskelijalla on mahdollisuus suorittaa osa opinnoista ulkomailla korkeakouluissa, joiden kanssa ammattikorkeakoululla on yhteistyösopimus. Kansainvälisyyden muotoja ovat esimerkiksi osallistuminen Turun AMK:n kansainvälisten verkostojen intensiiviviikoille, kansainvälisiin konferensseihin ja projekteihin. Suuri osa opintojaksojen ja oppimistehtävien lähdemateriaalista on kansainvälisistä ammatti- ja tiedeaineistoa. Osa opetuksessa voidaan toteuttaa englanniksi.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa:

Koulutukset suunnitellaan ja toteutetaan tutkimusryhmässä. Erilaisissa tehtävissä työskentelevien opiskelijoiden keskinäisellä vuorovaikutuksella on merkittävä osuus ammattitaidon kehittymisessä ja yhteistyöverkostojen luomisessa. Tutkimusryhmän ja TKI-hankkeen luonteesta riippuen toiminnassa on mukana paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä toimijoita, johon verkostoon opiskelija kiinnittyy.

Tutkimukselliset painopisteet:

Tutkimukselliset painopisteet ja käynnissä olevat TKI-hankkeet vaihtelevat tutkimusryhmittäin, ja näistä on hyvä keskustella tutkimusryhmän vetäjän kanssa ennen hakua.

Jatko-opintomahdollisuudet

Sosiaali- ja terveysalan YAMK- koulutus antaa sinulle ylemmän korkeakoulututkinnon pätevyyden. Tutkinto antaa kelpoisuuden hakeutua ammatilliseen opettajankoulutukseen.

Ylempi ammattikorkeakoulututkinto tuottaa muodollisesti samat jatko-opintomahdollisuudet kuin yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto. ”Tieteelliseen tai taiteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin voidaan ottaa opiskelijaksi henkilö, joka on suorittanut… soveltuvan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon” (Yliopistolaki 24.7.2009/558, §37). Jatkotutkinto-oikeuden myöntämiselle yliopistot voivat asettaa ehtoja esimerkiksi täydentävien siltaopintojen muodossa. Tutkinto antaa kelpoisuuden hakeutua ammatilliseen opettajankoulutukseen.

Osaamistavoitteet

Opiskelija työskentelee osana tutkimusryhmää ja valitsemaansa TKI-hanketta ja hänelle laaditaan opintojensa alussa oma henkilökohtainen opintosuunnitelma, jossa huomioidaan opiskelijan aiempi osaaminen ja kokemus sekä urasuunnitelmat. Edellytyksenä koulutukseen valittavalle on, että opinnot niveltyvät tutkimusryhmän tai tietyn TKI-hankkeen ydintoimintaan. Opiskelija erikoistuu opinnoissaan johonkin tutkimusryhmän painopistealueista ja voi suunnata osaamisaluettaan omalle tai uusille asiantuntijuusalueille.

Opiskelija toimii opiskelun aikana valitsemassaan tutkimusryhmässä tutkimusryhmän jäsenenä: projektipäällikkönä tai asiantuntijana. Koulutuksen sisältö rakentuu opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman sekä meneillään olevien tai hakuun tulevien hankkeiden perusteella.

Pedagogiset toimintatavat

Innovaatiopedagogiikka eli konstruktivistinen ja ongelmalähtöinen oppiminen on keskiössä kaikissa Master Schoolin opinnoissa. Opiskelu toteutetaan monimuotoisena, jolloin siihen voi sisältyä verkko-, luento-, ryhmä-, lähi- ja etäopetusta sekä itsenäistä työskentelyä. Opiskelussa korostuvat itseohjautuvuus, yhteisöllisyys ja tiimityö.

Arviointi

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon osaamistasotavoitteet perustuvat ammattikorkeakoululainsäädäntöön ja European Qualification Framework'iin (EQF). Ylempää ammattikorkeakoulututkintoa vastaava taso on 7.

Arviointi tapahtuu pääsääntöisesti arvosanoilla 1-5, joissakin tapauksissa Hyväksytty/Hylätty. Opinnäytetyö arvostellaan asteikolla 0-5. Arvioinnin kohteena on osaaminen ja sen kehittyminen. Arvioinnin pohjana käytetään tutkinnon arviointikehikkoa.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2022-2023 2023-2024 2024-2025 Kevät 2023 Syksy 2023 Kevät 2024 Syksy 2024 3. / 2023 4. / 2023 5. / 2023 1. / 2023 2. / 2023 3. / 2024 4. / 2024 5. / 2024 1. / 2024 2. / 2024
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

40
YTUTSK23-1001
Tulevaisuuden tekijät

(Valitaan kaikki)

10 10 10 3.3 3.3 3.3
MS00BP40 Tulevaisuuden toimintaympäristöt 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TH00BP30 Tutkimusmenetelmät 5 5 5 1.7 1.7 1.7
YTUTSK23-1002
Opinnot tutkimusryhmässä

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30 30 30 10 10 10
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

20
YTUTSK23-1003
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan kaikki)

20 5 10 5 5 5 5 5 1.7 1.7 1.7 2.5 2.5 1.7 1.7 1.7 2.5 2.5
TH00BU48 Vapaasti valittavat opinnot 20 5 10 5 5 5 5 5 1.7 1.7 1.7 2.5 2.5 1.7 1.7 1.7 2.5 2.5
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

30
TH00BP37 Kehittämismenetelmäosaaminen 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TH00BP80 Opinnäytetyön suunnitelma 10 10 10 5 5
TH00BP81 Opinnäytetyön toteutus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TH00BP82 Opinnäytetyön loppuraportti 10 10 10 5 5
Yhteensä 90 20 25 15 20 15 10 15 6.8 6.8 6.8 7.5 7.5 3.4 3.4 3.4 7.5 7.5

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely YAMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne 1) syventäviä ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) opinnäytetyö.

Opinnäytetyö
Kehittämismenetelmäosaaminen
Opinnäytetyön suunnitelma
Opinnäytetyön toteutus
Opinnäytetyön loppuraportti
Syventävät ammattiopinnot
Tulevaisuuden toimintaympäristöt
Tutkimusmenetelmät
Vapaasti valittavat
Vapaasti valittavat opinnot
Luokittelemattomat

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

40
YTUTSK23-1001
Tulevaisuuden tekijät

(Valitaan kaikki)

10
MS00BP40 Tulevaisuuden toimintaympäristöt 5
TH00BP30 Tutkimusmenetelmät 5
YTUTSK23-1002
Opinnot tutkimusryhmässä

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

20
YTUTSK23-1003
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan kaikki)

20
TH00BU48 Vapaasti valittavat opinnot 20
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

30
TH00BP37 Kehittämismenetelmäosaaminen 5
TH00BP80 Opinnäytetyön suunnitelma 10
TH00BP81 Opinnäytetyön toteutus 5
TH00BP82 Opinnäytetyön loppuraportti 10