Siirry suoraan sisältöön

Tradenomi (ylempi AMK), kestävä kiertotalous: YKEKTS ajoitus

Tunnus: YKEKTS23

Tutkinto:
Liiketalouden ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Tradenomi (ylempi AMK)

Laajuus:
90 op

Kesto:
2 vuotta (90 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2023

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Turun ammattikorkeakoulun Kestävä kiertotalous -koulutus on suunnattu työelämässä pätevöityneille eri tradenomialojen osaajille, jotka haluavat kehittää kiertotalouden liiketoimintaa, antaa panoksensa kestävyysmuutoksen toteuttamisessa ja luoda systeemistä muutosta ja kestävää kiertotalousliiketoimintaa yrityksissä ja laajemmin yhteiskuntaan. Koulutuksesta valmistut ylempään AMK-tutkintoon, eli Master-tutkintoon. Kestävä kiertotalous -koulutus on osa Turun AMK:n Master Schoolia ja sen Professional Excellence -tarjontaa.

Kestävä kiertotalous -koulutuksessa opit kiertotalouden liiketoiminnan kehittämistä, systeemistä muutosta, kiertotalouden mahdollisuuksia ja haasteita, analyyttista ajattelua sekä projektinhallintataitoja. Koulutuksen suoritettuasi voit toimia monipuolisesti kiertotalouden kehittämis- ja johtotehtävissä. Tehtävät voivat liittyä esimerkiksi liiketoiminnan kehittämiseen, innovointiin, prosesseihin, johtamiseen, myyntiin, asiakkuuksiin, tuotekehitykseen tai verkostotyöhön.

Koulutuksen aikainen työskentely ja oppimistehtävien sekä opinnäytetyö yhdistäminen omiin työtehtäviisi mahdollistaa oman työnantajaorganisaatiosi toimintojen kehittämisen opintojesi ohessa. Koulutus sopii erittäin hyvin myös työuransa uudistamista suunnittelevalle henkilölle. Kiertotalous on monialainen, koko yhteiskuntaa ja kaikkia aloja koskeva aihe ja tutkinnossa tehdäänkin tiiviisti yhteistyötä eri alojen osaajien kanssa.

Koulutus antaa sinulle valmiudet kehittää ja luoda kestävää kiertotaloutta. Opit kiertotalouden ja kiertotalouden liiketoimintamallien perusteet, saat tietoa eri alojen kiertotalouden näkymistä, mahdollisuuksista ja haasteista sekä kiertotalousekosysteemeistä. Opit kestävyyshaasteisiin keskittyvien projektien hallintaa ja vetämistä, dialogikompetensseja ja kiertotalouden vaikuttavuuden mittaamista. Lisäksi kykenet uudistamaan ja kehittämään organisaation toimintoja soveltaen tarkoituksenmukaisia menetelmiä ja tutkimustietoa.

Opintojen rakenne

Kestävä kiertotalous -koulutuksen laajuus on 90 op ja kesto työn ohessa suoritettuna on 2 vuotta. Tutkintonimike on tradenomi (ylempi AMK).

Opinnot koostuvat
• syventävistä opinnoista (ydinosaaminen) 40 op
• vapaasti valittavista opinnoista (laajentava osaaminen) 20 op
• opinnäytetyöstä 30 op

Ydinosaaminen koostuu kaikille yhteisistä opinnoista ja syventävistä kestävän kiertotalouden opinnoista. Kaikille yhteisissä opinnoissa saat työkaluja tulevaisuuden osaamistarpeiden ennakointiin ja systeemiseen muutokseen. Lisäksi kehität omaa tutkimus- ja kehittämismenetelmäosaamistasi kuten tiedonkeruumenetelmien hallintaa, tutkimuksen etiikkaa sekä ymmärrystäsi luonnonvarojen riittävyydestä ja kestävästä kehityksestä. Syventävissä opinnoissa syvennytään kestävän kiertotalouden kehittämisen, liiketoimintamallien, eri alojen kehitysnäkymien, kiertotalousekosysteemien, dialogikompetenssin, projektityön ja kestävyyden mittaamisen ja vaikuttavuuden teemoissa.

Vapaasti valittavilla opinnoilla voit laajentaa osaamistasi kestävässä kiertotaloudessa sisällyttämällä opintoja omasta tai muista koulutuksista tai muiden korkeakoulujen tarjonnasta. Vapaasti valittavia opintoja on tarjolla myös täysin virtuaalisina toteutuksina.

Opinnäytetyö toteutetaan kehittämishankkeena, jossa on selkeä tutkimuksellinen ote ja tiivis kytkentä käytännön työhön. Opinnäytetyö suoritetaan usein opiskelijan omassa organisaatiossa tehtävänä kehittämis- tai tutkimustyönä. Turun ammattikorkeakoulun Kiertotalouden liiketoimintamallit tutkimusryhmä tarjoaa myös laajasti opinnäytetyöksi soveltuvia aiheita sekä omista hankkeistaan että yhteistyötahojen kautta.

Laadit opiskelun alkuvaiheessa yhdessä tutoropettajan kanssa henkilökohtaisen oppimissuunnitelman, jolla voit suunnata opintojasi omien tarpeidesi ja kiinnostuksesi mukaan. Opinnot toteutuvat verkko-opiskeluna, itsenäisenä työskentelynä ja lähiopetuksena. Lähiopetusta järjestetään keskimäärin kerran kuukaudessa yhden tai kahden päivän jaksoina arkipäivisin. Henkilökohtaisten opintojaksovalintojen myötä lähipäiviä voi olla enemmänkin. Lähiopetus muodostuu ohjauksesta, ryhmätyöskentelystä, asiantuntijaluennoista ja seminaarityöskentelystä.

Kansainvälistyminen

Kansainvälistyminen lähtee opiskelijan omista tarpeista ja kiinnostuksesta. Sinulla on mahdollisuus suorittaa osa opinnoista ulkomailla korkeakouluissa, joiden kanssa ammattikorkeakoululla on yhteistyösopimus. Kansainvälisyyden muotoja ovat esimerkiksi osallistuminen Turun AMK:n kansainvälisten verkostojen intensiiviviikoille, kansainvälisiin konferensseihin ja projekteihin. Suuri osa opintojaksojen ja oppimistehtävien lähdemateriaalista on kansainvälisistä ammatti- ja tiedeaineistoa. Osa opetuksessa toteutetaan englanniksi. Kestävä kiertotalous -koulutuksella on omia kansainvälisiä yhteistyötahoja, joiden kanssa toteutetaan erilaisia opiskelumuotoja, joiden kautta kansainvälistyminen tapahtuu luontevasti ja osaamista tukien osana opintoja. YAMK-opiskelijoilla on mahdollisuus päästä myös mukaan kansainvälisiin tutkimus- ja kehittämisprojekteihin.

Koulutuksen antama pätevyys

Ylempi AMK -tutkinto on korkeakoulututkinto, joka antaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin ja tehtäviin kuin esimerkiksi yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.

Koulutus noudattaa eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen (EQF) mukaisia osaamisen tasokuvauksia sekä tutkintojen ja muun osaamisen kansallisen viitekehyksen osaamiskuvauksia. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon osaamista vastaava taso on 7 eli sama kuin yliopiston maisteri- ja DI-tutkinnoissa.

Uramahdollisuudet

Tutkinnon suoritettuasi voit toimia erilaisissa kansallisissa tai kansainvälisissä asiantuntija-, kehittämis- ja johtamistehtävissä yksityisellä tai julkisella sektorilla tai järjestöissä. Tutkinto antaa mahdollisuuden toimia myös opetustehtävissä, mikäli suoritat pedagogiset opinnot.

Koulutuksen suoritettuasi voit toimia esimerkiksi innovointiin, prosesseihin, tuotekehitykseen, johtamiseen, asiakkuuksiin tai verkostotyöhön liittyvissä vastuutehtävissä.

Jatko-opintomahdollisuudet

Ylempi ammattikorkeakoulututkinnon suoritettuasi sinulla on samat jatko-opintomahdollisuudet kuin yliopistossa suoritetun ylemmän korkeakoulututkinnon jälkeen. Yliopistot voivat asettaa ehtoja jatkotutkinto-oikeuden myöntämiselle esimerkiksi täydentävien siltaopintojen muodossa. Tutkinto antaa kelpoisuuden hakeutua ammatilliseen opettajankoulutukseen.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa

Kestävä kiertotalous -koulutus toteutetaan yhteistyössä työ- ja elinkeinoelämän kanssa. Työelämäyhteys muodostuu ensisijaisesti opiskelijan, opiskelijan työpaikan, tutkimusryhmän, verkostojen ja koulutuksen välille. Erilaisissa tehtävissä työskentelevien opiskelijoiden keskinäisellä vuorovaikutuksella on merkittävä osuus ammattitaidon kehittymisessä ja yhteistyöverkostojen luomisessa.

Keskeinen rooli koulutuksessa on Turun ammattikorkeakoulun Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmällä, jonka kanssa yhteistyössä koulutus toteutetaan. Tutkimusryhmällä on jo yli 10 vuoden kokemus kiertotalousliiketoiminnan ja -ekosysteemien kehittämisestä kansallisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä.

Tradenomi (ylempi AMK), kestävä kiertotalous -koulutukseen osallistuvat tekevät erityisen paljon yhteistyötä Insinööri (ylempi AMK), kestävä kiertotalous -opiskelijoiden kanssa.

Tutkinnon keskeisin elementti on työelämää palveleva kehittämisprojekti, jonka pohjalta laaditaan opinnäytetyö. Opinnäytetyö lisää opiskelijan ammattitaitoa ja osaamista sekä palvelee työelämän kehittämistarpeita. Myös tutkimus- ja kehitystoiminnassa on mukana paikallisia, kansallisia ja kansainvälisiä toimijoita.

Tutkimuksen painopisteet

Kestävä kiertotalous -koulutuksessa tutkimus ja kehittämistoiminta toteutetaan opiskelijoiden työtehtäviin ja työnantajaorganisaation kehittämiseen liittyvissä harjoitus- ja projektitöissä sekä kehittämishankkeena tehtävässä opinnäytetyössä tai sitten Turun ammattikorkeakoulun Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmän hankkeissa sekä yhteistyötahojen hankkeissa.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen suoritettuaan opiskelija osaa:
• kehittää ja luoda kestävää kiertotalouden liiketoimintaa tradenomialan osaamisen kautta yhdessä muiden alojen osaajien kanssa
• tuoda tradenomiosaamisen tarkoituksenmukaisella tavalla kehittämisprojekteihin mukaan
• uudistaa ja kehittää kiertotaloutta soveltaen sopivia ja vaikuttavia menetelmiä ja hyödyntäen tutkimustietoa
• kestävän kiertotalouden ja kiertotalouden liiketoimintamallien periaatteet
• ennakoida ja luoda systeemistä muutosta
• tunnistaa ja hyödyntää kiertotalouden mahdollisuuksia ja haasteta
• toteuttaa ja johtaa kehittämisprojekteja ja projektitoimintaa
• analyyttista ajattelua ja dialogikompetensseja eli vuorovaikutusta ja yhteistyötaitoja
• kiertotalouden vaikuttavuuden mittaamista
• kiertotalousekosysteemien kehittämistä ja johtamista

Pedagogiset toimintatavat

Opinnot on mahdollista suorittaa työn ohessa. Opiskelu on monimuoto-opiskelua, joka sisältää sekä lähi- että etäjaksoja. Itsenäisen työskentelyn lisäksi yhteisöllisesti tiimeissä tapahtuvalla työelämälähtöisten oppimis- ja kehittämistehtävien ratkaisemisella on merkittävä rooli opinnoissa.

Koulutuksessa sovelletaan aikuispedagogiikkaa. Työskentely tapahtuu osittain verkossa verkkopedagogiikan menetelmiä hyödyntäen ja monialaisissa toimintaympäristöissä. Lähiopetuspäiviä on kuukausittain keskimäärin kaksi peräkkäistä arkipäivää, jotka toteutetaan innovatiivisia opetus- ja oppimismenetelmiä hyödyntäen. Opintoihin kuuluu vaihtelevasti teoriaopetusta ja laboratoriotyöskentelyä lähipäivinä sekä verkko-opintoja, harjoitustöitä, projekteja ja työharjoittelua etäopiskeluna.

Arviointi

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon osaamistasotavoitteet perustuvat ammattikorkeakoululainsäädäntöön ja eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen ylemmän korkeakoulututkinnon tasoon EQF 7. Kunkin opintojakson arviointiperusteet on kuvattu opintojakson toteutussuunnitelmassa. Suoritusvaatimukset vaihtelevat tavoitteiden, sisällön ja toteutustavan mukaan.

Opintojaksoissa ja opinnäytetyössä käytetään numeroarviointia asteikolla 0 – 5, jossa arvosana 1 on alin hyväksytty ja 5 korkein arvosana. Opintojaksojen arviointimenetelmät vaihtelevat opintokokonaisuuden tavoitteiden perusteella. Arviointi voi kohdistua joko tuotokseen (esim. raportti tai seminaariesitys) tai prosessiin (oma aktiivisuus ja toiminta opintojakson aikana) tai molempiin. Opettajan arvioinnin lisäksi arviointimenetelminä käytetään vertais- ja itsearviointia sekä saadaan palautetta toimeksiantajilta

Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2023-2024 2024-2025 Syksy 2023 Kevät 2024 Syksy 2024 Kevät 2025 1. / 2023 2. / 2023 3. / 2024 4. / 2024 5. / 2024 1. / 2024 2. / 2024 3. / 2025 4. / 2025 5. / 2025
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

40
YKEKTS23-1001
Tulevaisuuden tekijät

(Valitaan kaikki)

10
MS00BP40 Tulevaisuuden toimintaympäristöt 5 5 5 2.5 2.5
MS00BP16 Tutkimus- ja kehittämismenetelmät 5 5 5 2.5 2.5
YKEKTS23-1005
Kestävä kiertotalous

(Valitaan kaikki)

10
MS00CM65 Kiertotalouden liiketoiminnan perusteet 5 5 5 2.5 2.5
MS00CM66 Kiertotalouden kehittyminen 5 5 5 2.5 2.5
YKEKTS23-1006
Kestävyyshaasteiden ratkominen

(Valitaan kaikki)

10
MS00CM67 Solutions.now 5 5 5 1.7 1.7 1.7
MS00CM68 Ympäristö- ja sosiaalisten vaikutusten arviointi ja mittaaminen 5 5 5 1.7 1.7 1.7
YKEKTS23-1007
Kestävä kiertotalous käytännössä

(Valitaan kaikki)

10
MS00CM69 Projektiopinnot kestävässä kiertotaloudessa 1 5 5 5 1.7 1.7 1.7
MS00CN03 Projektiopinnot kestävässä kiertotaloudessa 2 5 5 5 2.5 2.5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 20)

20
YKEKTS23-1002
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 20)

20 5 15 5 10 5 1.7 1.7 1.7 5 5 1.7 1.7 1.7
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

30
MS00BP41 Opinnäytetyö 30 5 25 5 10 15 1.7 1.7 1.7 5 5 5 5 5
Yhteensä 90 40 30 20 20 15 15 10 10 6.77 6.77 6.77 7.5 7.5 5 5 5

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

40
YKEKTS23-1001
Tulevaisuuden tekijät

(Valitaan kaikki)

10
MS00BP40 Tulevaisuuden toimintaympäristöt 5
MS00BP16 Tutkimus- ja kehittämismenetelmät 5
YKEKTS23-1005
Kestävä kiertotalous

(Valitaan kaikki)

10
MS00CM65 Kiertotalouden liiketoiminnan perusteet 5
MS00CM66 Kiertotalouden kehittyminen 5
YKEKTS23-1006
Kestävyyshaasteiden ratkominen

(Valitaan kaikki)

10
MS00CM67 Solutions.now 5
MS00CM68 Ympäristö- ja sosiaalisten vaikutusten arviointi ja mittaaminen 5
YKEKTS23-1007
Kestävä kiertotalous käytännössä

(Valitaan kaikki)

10
MS00CM69 Projektiopinnot kestävässä kiertotaloudessa 1 5
MS00CN03 Projektiopinnot kestävässä kiertotaloudessa 2 5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 20)

20
YKEKTS23-1002
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 20)

20
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

30
MS00BP41 Opinnäytetyö 30