Siirry suoraan sisältöön

Suomen kieli ja viestintä (3 op)

Toteutuksen tunnus: 1001006-3222

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.06.2022 - 24.10.2022

Ajoitus

25.10.2022 - 15.12.2022

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

2 op

Toteutustapa

34 % Lähiopetus, 66 % Etäopetus

Yksikkö

Tekniikka ja liiketoiminta

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Anne Antero

Vastuuopettaja

Anne Antero

Ryhmät

  • MKONTS21
    Konetekniikan koulutus, monimuoto

Tavoitteet

Suomen kielen ja viestinnän opinnoissa perehdyt asiantuntija- ja työyhteisöviestintään. Opintojaksolla harjoittelet työelämässä tarvittavia viestintä- ja vuorovaikutustaitoja.

Opintojakson jälkeen osaat
• toimia oman alasi viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
• kehittää omia viestinnällisiä valmiuksiasi
• ottaa huomioon vastaanottajan, tilanteen ja ammattialan käytännöt.

Sisältö

• oman alan ammattitekstien analyysi, tulkinta ja kirjoittaminen
• asiatyylin tunnuspiirteet
• työelämän puheviestintätilanteet
• omien viestintätaitojen arviointi
• palautteen anto ja vastaanotto.

Oppimateriaalit

Kurssin työtilassa ITSissä olevat luentovideot ja kirjallinen materiaali, Messissä olevat lähdemerkintäohjeet, raporttipohjan ohjeet ja opinnäytetyön kirjoitusohjeet, SFS 2487 (Asiakirjan tekstin asettelu ja tunnistetiedot), kurssilla esitellyt kielenhuollon verkkosivustot ja opiskelijoiden tekeillä olevat ja valmiit tekstit.

Opetusmenetelmät

Tutkiva oppiminen, tekemällä oppiminen, uuden sisällön yhdistäminen jo opittuun tietoon, keskustelu, prosessikirjoittaminen, tiimityöskentely, sovellettu dialogitentti, itse- ja vertaisarviointi, reflektointi, lukeminen ja luetun vieminen käytäntöön.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Oikeakielisyystentti on tehtävissä ITSissä koko kurssin ajan. Tenttiin valmistaudutaan työtilassa olevan materiaalin avulla. Tentti on osa tehtäväkokonaisuutta, ja sitä ei voi (teknisestikään) uusia tai tehdä määräajan päätyttyä. Tentissä ei ole hyväksymisen alarajaa, vaan tentistä saadut pisteet kerryttävät kokonaispistemäärää.

Tutkintosäännön mukaan hyväksyttyä kurssia ei voi uusia. Opintojaksoa voi täydentää osallistumalla seuraavaan toteutukseen sen hetkisten vaatimusten mukaisesti. Täydennysoikeus edellyttää, että kurssi on merkitty Pepissä hylätyksi (arvosana 0).
Pelkkä ilmoittautuminen ei ole kurssin osittain suorittamista.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Osallistuminen kurssin aloitustunnille 25.10.2022 on välttämätöntä.
Kurssiin sisältyy myös muita läsnäolovelvollisia tunteja. Lisäksi kurssilla on videoluentoja, joiden katseluaika on sidottu kurssilla kirjoitettavien tiivistelmien palautuspäiviin.
Tarkempi toteutus on esitetty opintojaksoesittelyssä, joka on saatavilla ITSistä.
Oikeudet ITSiin tulevat automaattisesti, kun kurssi-ilmoittautuminen on hyväksytty.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Mikäli toteat, että sinulla on kurssin oppimistavoitteisin sopivaa aiemmin hankittua osaamista, voit suorittaa kurssin ahot-menettelyllä. Ahot-suorituksen edellytyksenä on työkokemus ja näyttö kurssin osaamisalueelta. Ilmoittaudu kurssille tavalliseen tapaan, jolloin saat oikeuden kurssin ITS-työtilaan. Työtilassa on tarkemmat ohjeet ahot-menettelyä varten ja portfolion laatimisohjeet.
Jos olet suorittanut vastaavan sisältöisen ja laajuisen kurssin aiemmissa korkeakouluopinnoissasi, voit hakea kurssista hyväksilukua tekemällä hakemuksen koulutusohjelmasi kt-vastaavalle. Jos olet ilmoittautunut kurssille, peruuta ilmoittautuminen, kun saat tiedon hyväksiluvusta.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Ryhmätehtävät
- Viestinnän raportti (Turun amk:n raporttipohja) ja vertaisarviointi
- Sovellettu dialogitentti (kirjallinen osuus yksilötehtävä, suullinen osuus ryhmätehtävä)
Yksilötehtävät
- Luentovideo- ja artikkelitiivistelmät (asiakirja-asettelu)
- Vaikuttava puhe
- Oikeakielisyys ja lähdemerkinnät -tentti

Tehtäväkuvaukset ja niiden arviointikriteerit ovat saatavilla ITSistä.

Sisällön jaksotus

Opettaja hyväksyy ilmoittautumiset viimeistään viikkoa ennen kurssin alkua ja lähettää opiskelijoille sähköpostiviestin kurssin aloituksesta. Hyväksymisen myötä opiskelija saa oikeudet kurssin ITS-työtilaan, johon suositellaan tutustumista ennen aloitustuntia. Työtila täydentyy kurssin edetessä, ja muutokset toteutussuunnitelmassa tai aikataulussa ovat mahdollisia myöhemminkin, koska mahdolliset koronaohjeistukset, tilavarauksiin liittyvät asiat tai muutokset opiskelijoiden lukujärjestyksessä ja opettajan työaikasuunnitelmassa voivat vaikuttaa suunnitelmiin. Opintojaksoon sisältyy läsnäolovelvollisia tunteja, joihin opiskelijan edellytetään sitoutuvan. Tiimitehtävissä opiskelija sitoutuu sekä tiimityöskentelyyn että tiimin yhteisarviointiin. Opintojakso ei sovellu kokonaan verkossa tai täysin itsenäisesti suoritettavaksi.

Opintojakson aikana harjoitellaan asiatyylisen, saavutettavuusvaatimusten mukaisen raportin kirjoittamista, tiivistävää kirjoittamista, lähdemerkintöjä, yhdessä kirjoittamista ja sekä Turun amk:n raporttipohjan että asiakirjastandardin käyttöä. Opintojaksolla analysoidaan alan tekstejä, ja käydään dialogia tehdyistä havainnoista. Pääpaino on vastaanottajalähtöisessä ja havainnollistavassa viestinnässä. Opintojaksolla vahvistetaan esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja osallistumalla dialogiin ja pitämällä tavoitteeltaan vaikuttava, ammatillisesti argumentoitu yksilöesitys, jonka yhteydessä harjoitellaan myös palautteen antamista ja sen hyödyntämistä.

Viestintäkanava ja lisätietoja

Opintojaksolla viestitään ja tiedotetaan kurssiin liittyvistä asioista ensisijaisesti tunneilla ja toissijaisesti ITSissä. Käytössä on myös ITS 1 -osiossa keskustelualue, jossa voi kysyä ja vastata kurssin tehtäviin, oppimismateriaaleihin ja kurssin suorittamiseen liittyvistä asioista. Kunkin opiskelijan tehtäväkohtainen vuorovaikutus käydään ITSissä. Sähköpostia käytetään vain akuuttien tilanteiden hoitamiseen ja ei-julkisia tietoja sisältävään viestittelyyn. Sinun ei tarvitse antaa opettajalle henkilökohtaisia tietoja, kuten terveystietojasi, kurssin aikana. Puhelin on myös kätevä, opettajan puhelinnumero on 044 907 4994. Jos ei heti pysty vastaamaan, ope soittaa takaisin.

Ilmoita heti opintojakson alussa opettajalle sähköpostitse, jos koulusivistyskielesi on ruotsi. Opintojakson arvosana merkitään silloin kaksiosaisena (kirjallinen ja suullinen), ja se rekisteröidään opettajan pyynnöstä opintotoimistossa. Tarkista vielä kurssin jälkeenkin, että arvosana on merkitty kaksiosaisesti.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Oppimistehtävät kerryttävät pistemäärää, joka voi olla enintään 100 pistettä. Opintojakson hyväksymisehtona on, että pakolliset tehtävät (ks. kurssin opintojaksoesittely) on tehty, niiden tehtäväkohtainen pistemäärä on vähintään 50 % maksimipisteitä ja kaikkien tehtävien yhteispistemäärä on vähintään 50 pistettä. Arvosana 5 edellyttää aina, että kaikki tehtävät on tehty määräajassa.

Pisteet oikeuttavat arvosanaan seuraavasti:
100-90 pistettä, as. 5
89-80 pistettä, as. 4
79-70 pistettä, as. 3
69-60 pistettä, as. 2
59-50 pistettä, as. 1
49 pistettä tai vähemmän, as. 0

Kunkin tehtävän arviointikriteerit ovat saatavilla ITSissä tehtäväkuvauksen yhteydessä, ja opettaja merkitsee kunkin tehtävän pistemäärän ITSin arviointiportfolioon.
Arviointimenetelminä käytetään opettajan arviointia, itsearviointia, vertaisarviointia ja näiden yhdistelmiä.
Opettaja merkitsee tehtäväkohtaiset pisteet ITSin arviointiportfolioon kahden viikon kuluessa palautuspäivästä. Kurssin kokonaisarviointi valmistuu 2-3 työviikkoa kurssin päättymisen jälkeen. Tässä ilmoitetut aikarajat eivät koske (asiallisen syyn vuoksi) myöhässä palautettuja tehtäviä tai opettajan täydennettäväksi lähettämiä tehtäviä. Opettaja lähettää viestin ITSissä, kun arvosanat on rekisteröity Peppiin.

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole palauttanut tehtäviä määräajassa tai hyväksymisehdot eivät täyty. Opiskelija on osallistunut ryhmän työskentelyyn hyvin vähän tai ei ollenkaan. Pistemäärä on 49 pistettä tai vähemmän.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija on suorittanut oppimistehtävät hyväksymisehtojen mukaisesti mutta saavuttanut oppimistavoitteet niukasti ja pintapuolisesti. Opiskelija on hyödyntänyt tehtävissä ajankohtaista ja tarkoituksenmukaista lähdemateriaalia vain vähän ja yksipuolisesti ja tehtävissä on puutteita. Opiskelija on osallistunut ryhmän työskentelyyn vähän.
Arvosana on 1, kun pistemäärä on 50-59.
Arvosana on 2, kun pistemäärä on 60-69.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija on suorittanut oppimistehtävät hyväksymisehtojen mukaisesti ja saavuttanut oppimistavoitteet hyvin. Opiskelija on hankkinut ja hyödyntänyt ajankohtaista ja tarkoituksenmukaista tietoa tehtävissään. Tehtävät on suoritettu asianmukaisesti ja niissä on omaa oivallusta. Opiskelija on osallistunut ryhmän työskentelyyn aktiivisesti.
Arvosana on 3, kun pistemäärä on 70-79.
Arvosana on 4, kun pistemäärä on 80-89.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on suorittanut kaikki oppimistehtävät hyväksymisehtojen mukaisesti, saavuttanut oppimistavoitteet kiitettävästi ja osoittanut laajaa perehtyneisyyttä viestinnän teemoihin ja lähteisiin. Opiskelija on hyödyntänyt ajankohtaista ja tarkoituksenmukaista tietoa monipuolisesti ja luovasti. Opiskelija on sitoutunut ryhmän työskentelyyn, osallistunut hyvin aktiivisesti yhteiseen työskentelyyn ja omalta osaltaan edistänyt tavoitteiden saavuttamista.
Pistemäärä on 90-100.