Siirry suoraan sisältöön

Suomen kieli ja viestintä (3 op)

Toteutuksen tunnus: 1001006-3240

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

02.12.2022 - 09.01.2023

Ajoitus

10.01.2023 - 04.04.2023

Opintopistemäärä

3 op

Virtuaaliosuus

1 op

Toteutustapa

67 % Lähiopetus, 33 % Etäopetus

Yksikkö

Tekniikka ja liiketoiminta

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Konetekniikan koulutus

Opettaja

  • Anne Antero

Vastuuopettaja

Anne Antero

Ryhmät

  • PKONTK22A
    PKONTK22A
  • PKONTK22B
    PKONTK22B
  • PKONTK22
    Konetekniikan koulutus

Tavoitteet

Suomen kielen ja viestinnän opinnoissa perehdyt asiantuntija- ja työyhteisöviestintään. Opintojaksolla harjoittelet työelämässä tarvittavia viestintä- ja vuorovaikutustaitoja.

Opintojakson jälkeen osaat
• toimia oman alasi viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
• kehittää omia viestinnällisiä valmiuksiasi
• ottaa huomioon vastaanottajan, tilanteen ja ammattialan käytännöt.

Sisältö

• oman alan ammattitekstien analyysi, tulkinta ja kirjoittaminen
• asiatyylin tunnuspiirteet
• työelämän puheviestintätilanteet
• omien viestintätaitojen arviointi
• palautteen anto ja vastaanotto.

Oppimateriaalit

Oppimateriaalina on kurssin videoluennot, suullinen ja kirjallinen oppimismateriaali, raporttipohjan käyttöohjeet, lähdemerkintäohjeet sekä opiskelijoiden itse valitsema lähdekirjallisuus ja tekeillä olevat oppimistehtävät.

Opetusmenetelmät

Tutkiva oppiminen, tekemällä oppiminen, uuden sisällön yhdistäminen jo opittuun tietoon, keskustelu, prosessikirjoittaminen, tiimityöskentely, sovellettu dialogitentti, itse- ja vertaisarviointi, reflektointi, lukeminen ja luetun vieminen käytäntöön.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kurssilla on Oikeakielisyys ja lähdemerkinnät -tentti, joka on tehtävissä ITSissä koko kurssin ajan. Tenttiin valmistaudutaan työtilassa olevan materiaalin avulla. Tentti on osa tehtäväkokonaisuutta, ja sitä ei voi uusia tai tehdä määräajan päätyttyä. Tentissä ei ole hyväksymisen alarajaa, vaan tentistä saadut pisteet kerryttävät kokonaispistemäärää.

Opiskelijan on saavutettava hyväksytty arviointi koko opintojaksosta puolen vuoden sisällä toteutuksen päättymispäivämäärästä lukien. Tätä kurssia voi täydentää osallistumalla seuraavalle alkavalle kurssille opettajan ohjeiden mukaisesti. Opintojakson aikana tehtyjen osasuoritusten arvostelun tulokset säilytetään vähintään 6 kk eli niin kauan kuin ne ovat käytettävissä kurssin suorittamiseksi. Kurssin aikana tehtyjä osasuorituksia säilytetään kuitenkin enintään 1 vuosi opintojakson päättymisvuodesta.
ITS Learning -oppimisalusta arkistoituu noin 60 pv:n kuluttua kurssin päättymispäivästä, jonka jälkeen opettaja siirtää sen roskakoriin (jossa sitä säilytetään vuoden ajan).

Hyväksyttyjä tehtäviä tai hyväksyttyä kurssia ei voi uusia. Jos suorituksista puuttuu jotain tai pistemäärä ei oikeuta läpipääsyyn, kurssia voi täydentää osallistumalla seuraavaan toteutukseen. Täydennysoikeus edellyttää, että kurssin arvosanaksi on merkitty Pepissä 0.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Kurssi ei sovellu kokonaan verkossa tai täysin itsenäisesti suoritettavaksi.

Ilmoittautumalla kurssille sitoudut kurssin aikatauluihin ja työskentelytapoihin, ja osallistuminen kurssin ensimmäiselle tunnille on välttämätöntä. Kurssilla on myöhemminkin läsnäolopakollisia tunteja, joista osalle on myös vaihtoehtoisia ajankohtia, jos poissaoloon on asiallinen syy.
Työskennellään kurssilla reilusti ja oikeudenmukaisesti. Oppimistehtävien palautuspäivät ovat kaikille samat ja ryhmätöihin osallistutaan tasapuolisesti.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Mikäli toteat, että sinulla on kurssin oppimistavoitteisiin sopivaa aiemmin hankittua osaamista, voit suorittaa kurssin ahot-menettelyllä. Suorituksen edellytyksenä on työkokemus tms. kurssin osaamisalueelta. Ahot-suoritus edellyttää ilmoittautumista kurssille, jonka jälkeen saat oikeuden ITS-työtilaan ja ahot-portfolion laatimisohjeet.
Ahot-portfolion laatiminen on täysin itsenäistä työskentelyä, joten siihen ei ole saatavilla ohjausta. Ahot-portfolio tulee toimittaa opettajalle viikko kurssin alkamisen jälkeen, jotta voi tarvittaessa osallistua kurssille kurssin aikataulujen mukaisesti.

Jos olet suorittanut vastaavan sisältöisen ja laajuisen kurssin aiemmissa korkeakouluopinnoissasi, voit hakea kurssista hyväksilukua tekemällä hakemuksen koulutusohjelman kt-vastaavalle. Kun saat tiedon hyväksiluvusta, peruuta ilmoittautuminen kurssille.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Yksilötehtävät (50 tuntia)
- vaikuttava puhe
- oikeakielisyys ja lähdemerkinnät -tentti
- sovellettu dialogitentti
Ryhmätehtävät 30 (tuntia)
- fysiikan labraraportti (integroitu)
- fysiikan labraseminaari (integroitu)

Sisällön jaksotus

Kurssi järjestetään 10.1. ja 4.4. välisenä aikana kevätlukukaudella 2023.
Osallistuminen kurssin aloitustunnille on välttämätöntä. Kurssi toteutetaan hybridi-opetuksena lähi- ja verkkotunteja vuorotellen. Verkkotunneilla työskennellään pienryhmissä, joten niitä ei tallenneta myöhemmin katsottavaksi. Sen sijaan kurssilla videoluentoja, joiden katseluaika on rajaamaton.
Tarkempi tuntikohtainen toteutussuunnitelma on nähtävillä ITSissä. Oikeudet ITSiin tulevat automaattisesti noin vuorokausi sen jälkeen, kun ilmoittautuminen on hyväksytty.
Kurssi on integroitu sisällöllisesti ja ajallisesti Fysiikan laboratoriotyöt -kurssiin. ITS-työtila täydentyy kurssin edetessä tarpeen mukaan, ja muutokset aikataulussa ovat mahdollisia myös kurssin aikana, koska mahdolliset koronaohjeistukset ym. tai tilavarauksiin liittyvät asiat voivat vaikuttaa suunnitelmiin. .

Opintojaksoon sisältyy läsnäolopakollisia tunteja, joihin opiskelija sitoutuu ilmoittautuessaan kurssille. Opintojakso ei sovellu kokonaan itsenäisesti tai täysin verkossa suoritettavaksi. Opintojakson aikana harjoitellaan asiatyylisen, saavutettavuusvaatimusten mukaisen raportin kirjoittamista, asiatyylistä raportointia, matemaattista raportointia, lähteiden käyttöä sekä lähdemerkintöjä, yhdessä kirjoittamista ja Turun AMK:n opintojaksoraporttipohjan käyttöä. Huomiota kiinnitetään myös tiedonhakuun ja lähteiden luotettavuuden arviointiin.
Opintojaksolla vahvistetaan esiintymis- ja vuorovaikutustaitoja keskustelemalla, osallistumalla dialogiin, toteuttamalla ryhmän yhteinen seminaariesitys fysiikan labra -seminaarissa, opponoimalla suullisesti seminaariesitys ja raportti sekä pitämällä tavoitteeltaan vaikuttava, ammatillisesti argumentoitu yksilöesitys, jonka yhteydessä harjoitellaan myös palautteen antamista ja sen hyödyntämistä.

Viestintäkanava ja lisätietoja

Läsnäolo opetukseen on tiedonkulun kannalta välttämätöntä. Kurssilla viestitään ensisijaisesti tunneilla ja toissijaisesti ITSissä. Sähköpostia ei käytetä kurssia koskevaan viestintään. Tärkeää on, että kurssia koskevat tiedot ovat kaikille osallistujille nähtävillä samaan aikaan.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opettaja merkitsee opintojakson arvioinnit Peppiin viimeistään 25.4.2023.

Oppimistehtävät kerryttävät pistemäärää, joka voi olla enintään 100 pistettä. Opintojakson hyväksymisehtona on, että kaikki tehtävät on tehty ja kaikkien tehtävien yhteispistemäärä on vähintään 50 pistettä. Arvosana 5 edellyttää aina, että kaikki tehtävät on tehty määräajassa.

Tehtävistä kertyneet pistemäärät oikeuttavat arvosanaan seuraavasti:
100-90 pistettä, as. 5 Edellyttää, että kurssin kaikki tehtävät on tehty määräaikoina.
89-80 pistettä, as. 4
79-70 pistettä, as. 3
69-60 pistettä, as. 2
59-50 pistettä, as. 1
49 pistettä tai vähemmän, as. 0

Arviointimenetelminä käytetään opettajan arviointia, vertaisarviointia ja itsearviointia.

Opettaja tallentaa ITS Learningin arviointiportfoliokoosteen kurssin lopussa opintojaksoarviointia varten ja säilyttää sitä henkilökohtaisella tietokoneellaan enintään 1 vuoden ajan kurssin päättymisen jälkeen. Opettaja tallentaa digitaalisesti Pepistä ilmoittautumislistan kurssin alussa ja ITSistä tehtävien suoritustietoja mm. tuntityöskentelytarpeisiin. Kaikki nämä tiedot säilytetään vähintään 6 kk ja enintään 1 vuosi kurssin päättymispäivästä, jonka jälkeen ne tuhotaan pysyvästi.

Hylätty (0)

Opiskelija ei ole palauttanut tehtäviä määräajassa tai hyväksymisehdot eivät täyty. Opiskelija on osallistunut ryhmän työskentelyyn hyvin vähän tai ei ollenkaan. Pistemäärä on 49 pistettä tai vähemmän.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Opiskelija on suorittanut oppimistehtävät hyväksymisehtojen mukaisesti mutta saavuttanut oppimistavoitteet niukasti tai pintapuolisesti. Opiskelija on hyödyntänyt tehtävissä ajankohtaista ja tarkoituksenmukaista materiaalia vain vähän ja yksipuolisesti ja tehtävissä on puutteita. Opiskelija on osallistunut ryhmän työskentelyyn vähän.
Arvosana 1, kun pistemäärä on 50-59.
Arvosana 2, kun pistemäärä on 60-69.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Opiskelija on suorittanut oppimistehtävät hyväksymisehtojen mukaisesti ja saavuttanut oppimistavoitteet hyvin. Opiskelija on hankkinut ja hyödyntänyt ajankohtaista ja tarkoituksenmukaista tietoa tehtävissään. Tehtävät on suoritettu asianmukaisesti ja niissä on omaa oivallusta. Opiskelija on osallistunut ryhmän työskentelyyn aktiivisesti.
Arvosana 3, kun pistemäärä on 70-79.
Arvosana 4, kun pistemäärä on 80-89.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on suorittanut kaikki oppimistehtävät hyväksymisehtojen mukaisesti, saavuttanut oppimistavoitteet kiitettävästi ja osoittanut laajaa perehtyneisyyttä viestinnän (ja fysiikan) teemoihin ja lähteisiin. Opiskelija on hyödyntänyt ajankohtaista ja tarkoituksenmukaista tieto monipuolisesti ja luovasti. Opiskelija on sitoutunut ryhmän työskentelyyn, osallistunut hyvin aktiivisesti yhteiseen työskentelyyn ja omalta osaltaan edistänyt tavoitteiden saavuttamista.
Pistemäärä on 90-100.