Siirry suoraan sisältöön

Mikrobiologia (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5021100-3006

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

10.12.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 28.04.2023

Opintopistemäärä

5 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tekniikka ja liiketoiminta

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet

  • Suomi

Koulutus

  • Bio- ja kemiantekniikan koulutus

Opettaja

  • Eija Kulju

Ajoitusryhmät

  • Pienryhmä 1 (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 2 (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)
  • Pienryhmä 3 (Koko: 20. Avoin AMK: 0.)

Ryhmät

  • PBIOKES22A
    PBIOKES22A
  • PBIOKES22B
    PBIOKES22B
  • PBIOKES22
    Bio- ja kemiantekniikan koulutus

Pienryhmät

  • Pienryhmä 1
  • Pienryhmä 2
  • Pienryhmä 3
  • 28.03.2023 12:00 - 18:00, Jauhelihatyö Mikrobiologia 5021100-3006
  • 30.03.2023 12:00 - 14:00, Gram-värjäys ja mikroskopointi Mikrobiologia 5021100-3006
  • 04.04.2023 08:15 - 14:00, Jauhelihatyö Mikrobiologia 5021100-3006
  • 11.04.2023 12:00 - 14:00, Mikroskopointi Mikrobiologia 5021100-3006
  • 11.04.2023 14:00 - 16:00, Maljaluku ja gram Mikrobiologia 5021100-3006
  • 13.04.2023 12:00 - 15:00, Ryhmätöiden esitykset Mikrobiologia 5021100-3006
  • 14.04.2023 09:00 - 16:00, Kasvukäyrätyö ja maitohappobakteerityö Mikrobiologia 5021100-3006
  • 19.04.2023 13:00 - 15:00, Maljaluku anaero Mikrobiologia 5021100-3006
  • 20.04.2023 14:00 - 16:00, TENTTI Mikrobiologia 5021100-3006
  • 21.04.2023 09:00 - 16:00, Rästikerta Mikrobiologia 5021100-3006
  • 25.04.2023 08:15 - 10:15, Gram-värjäys Mikrobiologia 5021100-3006
  • 27.04.2023 14:00 - 16:00, Uusintatentti Mikrobiologia 5021100-3006

Tavoitteet

Opiskelija osaa selostaa mikrobien ja muiden solujen rakennetta, luokittelua ja toimintaa. Hän tuntee ympäristötekijöiden vaikutuksen mikrobien kasvuun, lisääntymiseen ja leviämiseen. Opiskelija tuntee mikrobien hyödyllisen ja haitallisen vaikutuksen. Hän osaa käyttää mikrobiologisia menetelmiä ja osaa soveltaa aseptiikan periaatteita erilaisissa työympäristöissä.

Sisältö

- solun rakenne ja toiminta
- mikrobien luokittelu
- mikrobien kasvu, kasvukinetiikka ja kasvun säätely
- virukset
- mikrobien biologinen ja teollinen merkitys ja käyttö
- mikrobiologinen työturvallisuus ja hygienia
- sterilointitekniikat
- laboratoriotöitä

Oppimateriaalit

Oppikirja: Sojakka, Kirsi; Välimäki, Maija-Liisa Ammatillinen mikrobiologia, OPH
Its oleva opiskelumateriaali, joka sisältää teoriatuntien diat sekä laboratoriotöiden ohjeistuksen.
Messissä oleva laboratoriotöiden ohjeistus.

Opetusmenetelmät

Suuri osa opiskelusta on itsenäistä työskentelyä, ja materiaali on saatavilla Its kurssilla. Teoriaopetus toteutetaan lähi/etäopetuksena. Teoriaopetukseen on yhdistettynä ryhmätyöskentelyä.

Lähikerrat ovat laboratorioympäristössä tapahtuvaa käytännön työskentelyä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksosta lopputentti, johon kuuluu sekä teoria että laboratoriotyöt jakson lopulla. Tentin ajankohta sovitaan introkerralla.

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Opintojakson teoriaopetus tapahtuu käyttäen käänteisen oppimisen -menetelmää sekä opiskelijat tekevät ryhmätöitä.

Laboratoriotyöt tehdään lähiopetuksena paritöinä ryhmissä. Laboratoriotyöt tehdään Lean-periaatteiden mukaisessa laboratorioympäristössä, pääpaino aseptiikan harjoittelussa sekä mikrobiologisten työmenetelmien oppimisessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Ei valinnaista suoritustapaa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Oppimistehtävät liittyvät mikrobiologian peruskäsitteiden, terminologian sekä mikrobien kasvatuksen ja kasvun selvittämiseen.
Laboratoriotöistä laaditaan raportteja.
Ryhmätöiden suoritus tapahtuu esittämällä.

Sisällön jaksotus

Opintojakso koostuu teoriaopinnoista (2 op) ja laboratoriotöistä (3 op).
Laboratoriotyöt tehdään n. 20 opiskelijan ryhmissä, 2-3 opiskelijan pienryhminä.
Laboratoriotöissä on ehdoton 100% läsnäolovelvollisuus. Sairaus- ym. pakottavissa tilanteissa poissaolosta on ilmoitettava opettajalle etukäteen mahdollisimman hyvissä ajoin. Yksikin luvaton ja ennalta ilmoittamaton poissaolo voi johtaa koko laboratorio-osion hylkäämiseen.

Laboratoriotöissä harjoitellaan aseptisen työskentelyn periaatteita, elintarvikkeiden sekä juomaveden mikrobiologista laadunvarmistusta sekä mikroskopointia ja mikrobien alustavaa tunnistamista. Harjoitellaan solulaskentaa.

Mikrobiologian teoriaopinnoissa käydään läpi mikrobien kasvatukseen liittyviä oleellisia ympäristötekijöitä sekä niiden merkitystä teollisessa ympäristössä. Perehdytään mikrobien eri luokkiin sekä patogeenisiin mikrobeihin. Tutustutaan prokaryootti sekä eukaryoottisolujen solurakenteisiin ja -toimintaan.

Viestintäkanava ja lisätietoja

Lähitunneilla on läsnäolovelvoite sekä laboratoriotyöt ovat pakollisia.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Opintojakson arvosana muodostuu seuraavista osista:
- Mikrobiologian teoria, mikrobiologian laboratoriotyöt tentin arvosana (1-5): 50%
- Laboratoriotöiden raporttien arvosanojen keskiarvo (1-5): 40%
- Ryhmätyöt (vertaisarviointi 1-5): 10%

Arvioinnissa rajatapauksessa laboratoriotöiden arvosanaan vaikuttavat arvosanaa kohottavasti:
Laboratoriotyöhön valmistautuminen (esitehtävien ja kotitehtävien tekeminen)
Laboratoriotyöskentely (työn sujuvuus, oikeiden välineiden käyttö, siisteys, yhteistyö)
Laboratoriopäiväkirja (reaaliaikainen täyttäminen, oikea dokumentointitapa

Hylätty (0)

Suoritus on hylätty, kunnes kaikki suorituksen osa-alueet on hyväksytysti suoritettu.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

Laboratorio-osaaminen:
Opiskelija tulee laboratorioon valmistautuneena ja tekee ohjatusti kaikki laboratoriotyöt huolehtien dokumentoinnista. Opiskelijan raportit ovat ohjeistuksen mukaiset.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

Laboratorio-osaaminen:
Edellisten lisäksi opiskelija osaa suunnitella laboratoriotyöskentelyään itsenäisesti ja loogisesti sekä yhdistää teoriaa käytäntöön. Raportti on selkeä, looginen kokonaisuus.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Laboratorio-osaaminen:
Edellisten lisäksi opiskelija osaa yhdistää mikrobiologian työskentelyn loogiseksi kokonaisuudeksi ja osaa selittää erilaisten ilmiöiden yhteydet toisiinsa. Opiskelija osaa myös kirjallisuustietojen perusteella arvioida omaa työskentelyään sekä olosuhteiden ja näytteiden vaikutusta työn lopputulokseen.