Siirry suoraan sisältöön

Pakkaustekniikka (5 op)

Toteutuksen tunnus: 5021175-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.06.2020 - 25.10.2020

Ajoitus

26.10.2020 - 31.12.2020

Opintopistemäärä

5 op

TKI-osuus

2 op

Toteutustapa

Lähiopetus

Yksikkö

Tekniikka ja liiketoiminta

Toimipiste

Kupittaan kampus

Opetuskielet

  • Suomi
  • Englanti

Paikat

1 - 20

Koulutus

  • Prosessi- ja materiaalitekniikan koulutus

Opettaja

  • Liisa Lehtinen

Ryhmät

  • PPROMS17Mat
    PPROMS17Mat

Tavoitteet

Opiskelija osaa kuvata erilaisia pakkaustekniikoita ja osaa valita kuhunkin sovellukseen sopivan pakkausmateriaalin. Opiskelija osaa valita oikeat analyysimenetelmät pakkausmateriaalien ominaisuuksien määrittämiseen. Opiskelija osaa suunnittelussa ottaa huomioon materiaalien ympäristöarvot ja kierrätettävyyden.

Sisältö

Opintojaksolla käsitelläänpakkaustekniikkaa ja -materiaaleja. Opintojaksolla tutustutaan erilaisiin materiaalin testausmenetelmiin sekä materiaalien reologiaan. Opintojaksolla korostetaan materiaalien valinnassa ekologisuuden ja kiertotalouden näkökulmia.

Aika ja paikka

Viikot 36-41, Lemminkäisenkatu 30

Oppimateriaalit

Kurssi toteutetaan englanniksi (raportointikieli). Optiman materiaali, lisäksi omaa verkkomateriaalia.
Kirja Järvi-Kääriäinen, T. & Ollila, M. Toimiva Pakkaus.

Opetusmenetelmät

Projektioppiminen, tehtäväperustaisuus, tutkimus, kirjallisuustutkimus, verkko-oppiminen, protoilu, laboratoriotyöt

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Kurssi toteutetaan työelämäyhteistyöprojektina, jos mahdollista

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kirjatentti, suomeksi. Viikko 49: 30.11.2020

Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys

Kansaisvälisyys, työelämälähtöisyys, tiimioppiminen, projektityöskentely, digioppiminen, itsenäinen opiskelu, testaaminen

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Kurssi on mahdollista opinnollistaa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Projektisuunnitelma, väliraportoinnit, learning cafe, laboratoriotyöt, demonstraatiot, loppuraportti ja seminaariesitys.
Kokonaistyömäärä 5 x 26,7 h
Kurssista 2 op on itsenäistä opiskelua kirjatenttiin ja 3 op projektityöskentelyä asiakasprojektissa ja laboratoriotyötä.

Sisällön jaksotus

36: Modulin aloitus, Ryhmien muodostaminen
44-51: Pakkaustekniikan osuus alkaa. Yrityksen antaman kehitystehtävän esittely, Itsenäinen opiskelu, ryhmätyöt, pakkaustyöpajat
50: Pakkausharjoituksen purku

Opintojakso toteutetaan yhdessä Food Engineering ryhmän kanssa ja toteutuksen nimi on Food and Packaging.
Toteutuksessa materiaalitekniikan ja elintarvikealan opiskelijat muodostavat 5 hengen ryhmät, joissa tekevät tehtäviä yhdessä. Päätehtävänä on yhteinen uuden tuotteen ja sen pakkauksen kehittäminen. Elintarvikeopiskelijat vastaavat tuotteen kehittämisestä ja materiaalitekniikan opiskelijat vastaavat sen pakkauksen kehittämisestä. Lisäksi liiketalouden opiskelijat osallistuvat projektiin tekemällä asiakaskyselyn, joka liitetään raporttiin.

Arviointiasteikko

H-5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Arviointi koostuu seuraavasti:
35% tuotekehitystyö + 30% Muut tehtävät + 35% kirjatentti +/-1 numero laboratorio työn aktiivisuudesta.

Tuote- ja pakkauskehitystyöt arvioidaan yhdessä.
Materiaalitekniikan opiskelijoille tehtävä arvioidaan seuraavasti:
-75% pakkauskehitystyö + raportointi
- 25% koko kehitystyön raportointi
Raportoinnit arvioidaan kemiantekniikan yleisen arviointikriteeristön mukaan.