•   Energiatekniikan mittaukset 5031261-3010 09.01.2023-28.04.2023  5 op  (KMMMODEnergiaJaPolttomoottoritekniikka) +-
    Opintojakson osaamistavoitteet
    Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
    - osaa suunnitella ja ohjeistaa erityyppisiä energiateknisiä mittauksia
    - osaa soveltaa teoriatietoja käytännön mittauksissa
    - osaa analysoida mittaustuloksia
    - osaa laatia mittausprojektiin liittyvät asiakirjat
    - kykenee esittämään tuloksia selkeästi kirjallisesti ja suullisesti.
    Opintojakson sisältö
    - erikseen määritettävät energiatekniikan mittausprojektit

    - mittausprojektisuunnitelman ja ohjeiden laatiminen

    - mittausten suorittaminen ohjeistuksen mukaisesti

    - mittausprojektiraportin laatiminen

    - tulosten esittäminen kohderyhmälle.

    Vastuuopettaja

    Kari Nieminen

    Oppimateriaali

    Opintomonisteita, Energia- ja virtaustekniikan kaavakokoelma sekä Energia- ja virtaustekniikan taulukot ja käyrästöt.
    Luettavaksi tukikirjallisuudeksi suositellaan kirjaa Perttula, J., Energiatekniikka. WSOY, Porvoo 2000.
    Opintojakson oppimateriaali löytyy Itslearning alustalta..

    Oppimismenetelmät

    Opintojaksoon kuuluvat laboratoriotyöt, sekä niihin varatut resurssit määrittelee laboratoriotöitä valvova opettaja. Hänen johdollaan muodostetaan laboratoriotyöryhmät. Hän myös vastaanottaa ja hyväksyy laboratoriotöistä tehdyt työselostukset. Laboratoriotöissä on 100 % läsnäolovelvoite. Kaikki annetut työt on tehtävä ja raportoitava annettuun määräaikaan mennessä. Toteutus on yksityiskohtaisesti nähtävänä Itslearning-alustalla.

    Arvioinnin kohteet, ajoitus ja menetelmät

    Kurssin kokonaisarviointi koostuu painotetusta osa-alueiden arvioinneista. Eri osa-alueiden painotus on nähtävänä Optimassa. Lisäksi käytetään vertaisarviointia.

    Opetuskieli

    Suomi

    Ajoitus

    09.01.2023 - 28.04.2023

    Ilmoittautumisaika

    10.12.2022 - 12.01.2023

    Ryhmä(t)
    • KMMMODEnergiaJaPolttomoottoritekniikka
    Opiskelijamäärä (min - max)

    0 - 30

    Vastuuyksikkö

    Tekniikka ja liiketoiminta

    Pienryhmät
    • Pienryhmä 1 (Koko: 12.
    • Pienryhmä 2 (Koko: 12.
    Koulutus

    Konetekniikan koulutus

    Toimipiste

    Kupittaan kampus

    TKI-osuus

    0.00 op

    Verkko-opetuksen osuus

    0.00 op

    Arviointiasteikko

    H-5

    Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

    Ei valinnaisia suoritustapoja

    Pedagogiset toimintatavat

    Pienryhmätyöskentelyä opettajan tukemana. Kukin ryhmä perehtyy kolmeen projektiin, suunnittelevat sen toteutuksen, laativat ohjeet, suorittavat mittaukset kolmesta laitteistosta (vast), analysoivat tulokset, laativat raportin mittaustulosten pohjalta, palauttavat raportit määräaikaan mennessä Itslearnig-alustalle.

    Jokainen ryhmä laatii kirjallisen raportin kolmesta erikseen määrätystä erilaisiin virtaus- ja lämpötekniikan mittauksiin liittyvistä mittalaitteista. Raportista laaditaan esitys (esim Powerpoint), joka esitetään koko ryhmälle luentotilassa kurssin lopussa lukujärjestyksen mukaisesti.

    Oppimistehtävät ja opiskelijan työn mitoitus

    Opintojakson kokonaislaajuus on 5,0 op, joka vastaa noin 133 h opiskelijatyötä. Tämä koostuu mittausprojektisuunnitelman ja ohjeiden laatimisesta, mittausten suorittamisesta energiatekniikan laboratoriossa, mittausprojektiraportin laatimisesta sekä tulosten esittämisestä kohderyhmälle.

    Sisältö ja ajoitus

    - erikseen määritettävät energiatekniikan mittausprojektit

    - mittausprojektisuunnitelman ja ohjeiden laatiminen

    - mittausten suorittaminen ohjeistuksen mukaisesti

    - mittausprojektiraportin laatiminen

    - tulosten esittäminen kohderyhmälle.

    Arviointikriteerit
    Hylätty (0)

    Kurssin hyväksytyn suorittamisen ehtona on 100% läsnäolovelvoite laboratorio-osion tunneille, sekä vaadittujen dokumenttien palauttaminen ohjeistuksen mukaisesti määräaikaan mennessä.

    Arviointikriteerit - tyydyttävä (1-2)

    Kaikki vaadittavat raportin rakenneosat löytyvät, mutta sisältö on laajuudeltaan tai kattavuudeltaan puutteellinen. Raportin muotoilussa ja selkeydessä on vielä parannettavaa. Teksti on kokonaista tekstiä eikä sisällä suoranaista lainaamista aihealueen teoksista. Laskuja on yritetty, mutta niissä on paljon tai jonkin verran puutteita. Virhearviointia laitteiden mittaustarkkuuden osalta ei ole huomioitu. Tuloksien analysointi on olematonta tai väärin tehty.
    Projektiohjeet ovat niin puutteellisia tai epäselviä, että toiset ryhmät eivät ole pystyneet suorittamaan mittauksia niiden perusteella.
    Raportin suullisessa esityksessä on puutteita ja virheitä. Esitysmateriaali on puutteellinen, virheellinen ja rakenne on sekava.

    Arviointikriteerit - hyvä (3-4)

    Raportin rakenneosat ovat sisällöltään melko kattavia sekä muotoilu on pääosin kunnossa. Raportin teksti on sujuvaa ja sisällön osalta ok. Taulukot ja kuvaajat ovat tekstiin upotettuina ja selkeästi tulkittavissa. Kaikki laskut on suoritettu, jonkin vähäisiä puutteita on olemassa. Tulokset on selkeästi esitetty yksikkötarkastelu mukaan luettuna. Virhearviointia on yritetty, mutta se ei ole täysin onnistunut. Kirjallisuudesta etsityt tuloksien vertailuarvot löytyvät ja tuloksia on melko onnistuneesti verrattu niihin.
    Projektiohjeet ovat laaditut niin, että niiden avulla on toisten ryhmien mahdollista suorittaa mittaukset ilman huomattavia ongelmia.
    Raportin suullinen esitys on selkeä. Tuloksia on analysoitu huolella ja johtopäätökset ovat oikeita. Tulosten arviointi perustuu lähdeaineistovertailuun. Esitysmateriaali on rakenteeltaan selkeä ja sisällöltään kattava.

    Arviointikriteerit - kiitettävä (5)

    Raportti on sisällön puolesta erittäin selkeä ja yksityiskohtainen. Ulkoasu on viimeistelty ja huoliteltu. Teksti on monipuolista, täsmällistä ja pohdiskelevaa. Kuvissa eikä taulukoissa ole virheitä. Laskut ovat oikein suoritettu, virhearviointi on kunnossa ja tulokset on esitetty selkeästi niitä kommentoiden. Työn suorittamisesta on monipuolista pohdintaa, saatuja tuloksia on analysoitu syvällisesti. Lisäksi on pohdittu työn suorittamiseen tai sisällön kehittämiseen liittyviä asioita.
    Projektiohjeet ovat laaditut niin, että niiden avulla on toisten ryhmien mahdollista suorittaa mittaukset ilman ongelmia. Lisäksi ohjeissa on painotettu mittaustulosten luotettavuuden varmistamiseen mittaustilanteessa.
    Raportin suullinen esitys on selkeä. Tuloksia on analysoitu huolella ja johtopäätökset ovat oikeita. Tulosten arviointi perustuu lähdeaineistovertailuun. Esitysmateriaali on rakenteeltaan selkeä ja sisällöltään kattava. Esityksessä tuodaan ilmi tekijät jotka vaikuttivat tulosten luotettavuuteen, sekä parannusehdotuksia näiden tekijöiden vaikutuksen minimoimiseksi.