Ihmisen immuniteetin ja ravitsemuksen perusta sekä mikrobiologia (4 op)
Toteutuksen tunnus: 7031484-3032
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
02.07.2020 - 15.09.2020
Ajoitus
01.08.2020 - 31.12.2020
Opintopistemäärä
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveys ja hyvinvointi
Toimipiste
Kupittaan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 30
Koulutus
- Sairaanhoitajakoulutus
Opettaja
- Isa Öhberg
- Johanna Kurtti
Ryhmät
-
PSHTS20BSairaanhoitajakoulutus, Turku, S20B
Tavoitteet
Ihmisen immuniteetin ja ravitsemuksen perusta sekä mikrobiologia 4 OP IMRA
Tavoitteet
- tietää mitä immuniteetillä ja puolustusjärjestelmällä tarkoitetaan
- tietää rokottamisen tietoperustan
- tietää mitä hoitoon liittyvällä infektiolla ja infektioriskien hallinnalla tarkoitetaan
- tietää aseptisen työskentelyn merkityksen
- tietää ravintoaineet, ihmisen ravintoaineiden tarpeen ja merkityksen
- osaa arvioida ihmisen ravitsemustarpeita
- osaa soveltaa suomalaisia ravitsemussuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa
Sisältö
Ihmisen immuniteetti ja mikrobiologian perusteet 2 op IMMI
- keskeisen käsitteistö
- vastustuskyky ja immunisaatio
- infektioriskien hallinta ja hygieniasuositukset
- käsihygienia, suojainten käyttö, turvallinen hoitoympäristö
- tavallisimmat hoitoon liittyvät infektiot sekä niiden aiheuttajamikrobit
Ravitsemuksen perusteet 2opRAV1
- Ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
- Asiakkaiden ravitsemustilan arviointi ja sen merkitys
- Ravitsemussuosituksen mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä
- Eri-ikäisen väestön terveyshaasteet
Oppimateriaalit
Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta (2018) Anttila, Veli-Jukka; Kanerva, Mari; Kuronen, Maria; Kurvinen, Tiina; Lyytikäinen, Outi; Rantala, Arto; Vuento, Risto; Ylipalosaari, Pekka. Hoitoon liittyvien infektioiden torjunta kirjasta seuraavat luvut.
1.1 Hoitoon liittyvät infektiot: esiintyvyys, merkitys ja ehkäistävyys s. 20-25
1.2 Hoitoon liittyvien infektioiden synty 26-38
1.3 Mikrobiologian laboratorion tehtävät 39-42
1.6 Hoitoon liittyvien infektioiden seuranta 69-77( tietojen analysointi asti)
Rautava-Nurmi, Westergård, Henttonen, Ojala&Vuorinen (2019): Hoitotyön taidot ja toiminnot. Sanomapro:
- Aseptiikka hoitotyössä s. 104-131
Suositus hoitoon liittyvien infektioiden torjunnasta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella. 2018. https://hoito-ohjeet.fi/OhjepankkiVSSHP/Suositus%20hoitoon%20liittyvien%20infektioiden%20torjunnasta.pdf
Terveyskylä, infektiotalo (Infektioiden ehkäisy, vastustuskyky, antibioottiresistenssi) https://www.terveyskyla.fi/infektiotalo
Ravitsemuksen perusteet:
Voutilainen E, Fogelholm M & Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro.
Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki 2014 (www.vrn.fi)
Tarkemmin oppimateriaali annetaan ensimmäisellä lähiopetustunnilla.
Opetusmenetelmät
• Osallistavat ja opiskelijan itseohjautuvuutta tukevat oppimismenetelmät
• Lähiopetus, teemapäivät
• Itsenäinen työskentely (mm. lukeminen, tiedon etsiminen, virtuaalisten oppimisympäristöjen hyödyntäminen, itsenäiset tehtävät)
• Ryhmätyöskentely, dialogisuus
• Monipuolinen ja kehittävä arviointi
Ravitsemuksen perusteet: Toteutetaan keskustelevana lähiopetuksena, pienryhmätyöskentelynä ja oppimistehtävinä ja -tenttinä.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
* Innovaatiopedagogiikka
• Työelämälähtöisyys
• Osaaminen tiedon ja merkitysten aktiivisena rakentamisena
* Opiskelija on aktiivinen toimija, jolla ensisijainen vastuu omasta oppimisesta
• Yhdessä oppiminen
• Teemat, joiden sisällä eri opintojaksojen (ihmisen elimistön toiminnan perusta, potilaan tutkimisen prekliininen harjoittelu, hoidon tarve ja voimavariastava hoitotyö, hoitotyön perusteiden prekliininen harjoittelu,) integrointi
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Osa toteutetaan Attendon hoivakodissa
IMMI = 2 op = 54 h, josta kontaktia koululla 12h
Teema 1:
- kontaktiopetusta (Käsihygienia työpaja): 4 h
- Itsenäinen työskentelu (kirjallisuuteen perehtyminen, tehtävät):
- Infektioiden torjunta/ Oppiportti
Teema 2:
- kontaktiopetus (Työpajat): 4h (Posteri) + 4h (eristys)
- Itsenäinen työskentely ( (kirjallisuuteen perehtyminen, tehtävät)
- etukäteistehtävät
- rokottaminen-osio
Optima-tentti (0-5)
Ravitsemuksen perusteet 2 op, 54 tuntia opiskelijan työtä, joista lähitunteja 12, ryhmätyöskentely 4 t ja opiskelijan itsenäistä opiskelua 38 tuntia (sis.tehtävät, tenttiin valmistautumisen ja tentin).
Sisällön jaksotus
Ihmisen immuniteetti ja mikrobiologian perusteet 2 op IMMI
Teema 1
- keskeisen käsitteistö
- vastustuskyky ja immunisaatio
- infektioriskien hallinta ja hygieniasuositukset
- käsihygienia, suojainten käyttö, turvallinen hoitoympäristö
Teema 2
- tavallisimmat hoitoon liittyvät infektiot sekä niiden aiheuttajamikrobit
- rokottamisen perusta
- eristyksen järjestäminen
Ravitsemuksen perusteet 2op RAV1
- Ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
- Asiakkaiden ravitsemustilan arviointi ja sen merkitys
- Ravitsemussuosituksen mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä
- Eri-ikäisen väestön terveyshaasteet
Arviointiasteikko
H-5
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
IMMI:
HYV/HYL etukäteistehtävät
HYL_K5 Kontaktiopetus (läsnäolo, etukäteistehtävän tekeminen hyväksytysti ennen tunnille tuloa ja aktiivinen osallistuminen)
Tentti (0-5)
Ravitsemuksen perusteet: Numeerinen arviointi (HYL – K5)