Minna Karesluoto, Soile Mäkelä
OPPIMISEN TAVAT
Aktiivinen osallistuminen tekemällä ja observoimalla
- Koko ryhmän yhteiset fyysiset lämmittelyt ja tekniset harjoitukset
- Katsottuna oleminen/ esiintyminen: matalan kynnyksen näytöt luokkatovereille ja
esiintyminen yksilö- tai ryhmäimprovisaatioissa.
- Luokkakavereiden improvisaatioiden aktiivinen observointi ja havaintojen rakentava
purku keskustellen.
- Pari- ja ryhmätyöt
- Opetustilanteiden tuoksinnassa luentoja esim. historiasta ja pedagogisista tavoitteista
- Kauden päätteeksi pidetään avoimet harjoitukset tai vaihtoehtoisesti viedään
naamiohahmot ulkoilemaan lähimaastoon.
- Vahva suositus oppimispäiväkirjan pitämiselle. Sisältöjen kirjaaminen ja oman
oppimisen reflektointi edistää näyttämöilmaisun opetuksen kokonaiskaaren
hahmottamista ja aiheen kokonaisvaltaista sisäistämistä. Lisäksi muistiinpanoista saattaa olla hyötyä mahdollisia poissaoloja korvaavien tehtävien tekemisessä.
Suomi
09.09.2022 - 22.12.2022
15.08.2022 - 15.09.2022
5 - 15
Vastuuopettaja: Soile Mäkelä
Esittävän taiteen koulutus
Linnankadun taidekampus
0.00 op
0.00 op
H-5
YLEISTÄ
Näyttämöilmaisun opinnot jakaantuvat neljälle vuodelle ja opetusta on säännöllisesti kerran viikossa. Systemaattisesti etenevän fyysisen teatterin opetuksen tarkoituksena on tukea ja kehittää sirkusopiskelijoiden taiteellispedagogista kasvua ja antaa heille monipuolisia
välineitä kokonaisvaltaiseen itseilmaisuun, sekä keholliseen ja tilalliseen tarinankerrontaan.
Esiintymistaitojen lisäksi opinnot kehittävät liikkeellisen dramaturgian tajua, sekä ohjauksellista ja pedagogista ajattelua.
Henkilökohtaisten tavoitteiden lisäksi näyttämöilmaisu on aina ryhmätyötä! Ilman vahvaa ryhmähenkeä ja toisten kuuntelemista ja tukemista yksilöt eivät yllä parhaimpaansa ja työskentelystä tulee ilotonta puurtamista. Siksi yksi tärkeimmistä tavoitteista onkin hyvän ryhmädynamiikan luominen.
Opettajana on Teatteri Metamorfoosin perustajajäsen, teatteritaiteen maisteri Soile Mäkelä (soilemakela.com) Soilen opetuksessa näkyy rakkaus teatterinaamioihin ja vahva perehtyminen ranskalaiseen Lecoq-pedagogiikkaan, sekä quatemalalais-ranskalaisen Mario
Gonzalezin opetus- ja esitystekniikoihin.
Lecoq-pedagogiikassa erilaisilla naamioilla ja miimillä on vankka asema, ei pelkästään tyylilajillisena elementtinä, vaan myös pedagogisena työkaluna. Opintojen aikana tehdään siis myös naamiomatkaa: neutraalinaamiot, larvaire-naamiot, ekspressiiviset kokonaamiot, commedia dell’arten puolinaamiot, ekspressiiviset nenät ja lopulta maailman pienin naamio, punainen nenä, pitävät huolen siitä että haasteita ja hulvattomia hetkiä riittää. Jokainen
naamiolaji asettaa sirkusopiskelijoille omat tavoitteensa ja valmistaa seuraavaan, ilmaisullisesti haastavampaan lajiin.
Aiempaa naamioteatterikokemusta ei tarvita ja jos naamiot eivät innosta taiteellisessa mielessä, sekään ei haittaa. Näyttämöilmaisun tunneilla tärkeintä on suhtautua uteliaasti siihen mitä naamiot voivat tuoda pedagogisessa mielessä sirkustaiteilijapedagogin ammatilliseen oppimisprosessiin.
TREENIASU
-Tunneilla liikutaan, havainnoidaan toisten liikettä ja analysoidaan näkemäämme.
Jotta observointihetket saataisiin mahdollisimman rauhalliseksi silmälle ja ettei
huomio livahtaisi kehon liikkeestä epäolennaisuuksiin, tunneille pukeudutaan
kokomustaan asuun, jossa on mukava liikkua ja hikoilla. Vältä printtejä ja kuvioita. Mielellään pitkähihainen paita varsinkin sitten kun otamme teatterinaamiot esiin. Vaatetusasia ei ole haudanvakava asia, eli emme ole perustamassa kulttia. Kyseessä on käytännön työn muokkaama traditio, joka helpottaa työskentelyä.
- Ylläoleva pukeutumisohje toimii kaikille vuosikursseille. Vuosikurssi- ja
naamiolajikohtaisesti matkan
- Paljaat jalat.
- Varaa myös lämmintä vaatetta observointihetkiin.
- Naamiotyöskentelyssä tarvitsemme “neutraalien” kledjujen lisäksi myös mustat sukkahousut, joilla tehdään yhdessä hiustenpeittorituaali (ei vieläkään kulttia…) Kandee hankkia halvimmat mahdolliset, esim. Tarjoustalosta löytyy kohtuuhintaisia 5 kpl:n pakkauksia. Kokosuositus: 20 denieriä, mattamustat, koko 44-50 (eivät kiristä päässä). Sukkiksia tarvitaan ykkösellä ja kolmosella.
NEUTRAALINAAMIOISTA LARVAIRE-NAAMIOIHIN (3 op)
TAVOITTEET
- Lisätä oppilaan keho- ja tilatietoisuutta
- Rikastuttaa liikelaatuja
- Oppia tekemään havaintoja ja sanallistaa niitä rakentavan palautteen muodossa
- Lisätä ilmaisurohkeutta
SISÄLTÖ
Ensimmäisen vuoden aikana tehdään valmistavaa pohjatyötä ja tutustutaan ranskalaisen Lecoq-pedagogiikan peruspilareihin esim. neutraalinaamioiden, mimodynamiikan ja larvaire-naamioiden avulla. Neutraalinaamiot ovat koulutusnaamioita, joiden avulla tehdään keho- ja tilatietoisuutta
lisääviä harjoitteita. Näiden symmetrisien ja draamattomien naamioiden rinnalla meidän tavallisten kuolevaisten ah niin tarinantäytteiset kehot ja liikelaadut tulevat selvemmin näkyviin ja helpottavat esim. maneereista tietoiseksi tulemista. Neutraalinaamioiden avulla tavoittelemme mm. valpasta läsnäoloa ja siirrymme arkisesta kehotilasta tietoiseen työkehotilaan.
työkehotilaan.
Mimodynamiikka, eli ilmiöiden kehollistaminen, laajentaa esiintyjien ilmaisukieltä ja avaa silmät näkemään elinympäristömme liikkeen kautta. “Kaikki liikkuu, tout bouge”, kuten Lecoq sanoisi. Tätä voidaan myöhempinä vuosina hyödyntää esim. hahmojen rakentamisessa ja
tunneilmaisussa.
Larvaire-naamio
Alunperin sveitsiläisestä karnevaaliperinteestä peräisin olevat naamiot kuuluvat myös Lecoq-pedagogiikkaan. Nämä isot, oliomaiset naamiot soveltuvat koulutuksen lisäksi myös esityksiin, sillä ne herättävät mielikuvituksen myös tarinallisempaan suuntaan. Aluksi
Larvaire-naamioilla laajennetaan kehollista ilmaisua ja liioitellaan oudon eläimellisesti. Lopuksi tutkitaan niiden sarjakuvamaisia piirteitä.