Skip to main content

Basics of Nutrition (2 cr)

Code: TH00BW28-3005

General information


Enrollment
02.12.2024 - 13.01.2025
Registration for the implementation has ended.
Timing
01.01.2025 - 12.02.2025
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
2 cr
Local portion
2 cr
Mode of delivery
Contact learning
Campus
Kupittaa Campus
Teaching languages
Finnish
Seats
10 - 30
Degree programmes
Degree Programme in Public Health Nursing
Teachers
Johanna Kurtti
Course
TH00BW28

Realization has 3 reservations. Total duration of reservations is 8 h 0 min.

Time Topic Location
Mon 13.01.2025 time 08:15 - 09:45
(1 h 30 min)
Ravitsemuksen perusteet TH00BW28-3005
ICT_C2046 Teoriatila muunto
Wed 15.01.2025 time 08:15 - 11:30
(3 h 15 min)
Ravitsemuksen perusteet TH00BW28-3005
etänä
Tue 21.01.2025 time 12:30 - 15:45
(3 h 15 min)
Ravitsemuksen perusteet TH00BW28-3005
ICT_B1033 Teoriatila
Changes to reservations may be possible.

Evaluation scale

H-5

Content scheduling

Ravintoaineiden tarve ja tehtävät elimistössä
Asiakkaiden ravitsemustilan arviointi ja sen merkitys
Ravitsemussuositusten mukainen ruokavalio terveyden edistämisessä ja kansansairauksien ehkäisyssä eri ikäkausina

Opetustunnit keväällä 2025 viikoilla 3-4.

Objective

Objectives

Students will
• Be familiar with nutrients and understand the need and significance of nutrients
• Know how to assess the nutritional needs of people
• Students will know how to apply the Finnish nutrition recommendations in the prevention and treatment of national diseases

Content

Content

• Nutritional needs and the roles of nutrients in the human organism
• Assessment of the nutritional status of customers and the importance of the assessment
• The importance of diets that comply with the dietary guidelines in promoting health and preventing endemic diseases

Materials

Voutilainen E, Fogelholm M & Mutanen M. 2015. Ravitsemustaito. Sanoma Pro.
Kestävää terveyttä ruoasta – kansalliset ravitsemussuositukset 2024. Valtion ravitsemusneuvottelukunta ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Helsinki 2024 (www.vrn.fi)
Tarkemmin oppimateriaali käsitellään ensimmäisellä opetustunnilla.

Teaching methods

Toteutetaan keskustelevana opetuksena, pienryhmätyöskentelynä ja oppimistehtävinä ja -tenttinä.

International connections

Tiimioppiminen ja ryhmätyöskentely

Student workload

Ravitsemuksen perusteet 2 op, 54 tuntia opiskelijan työtä, joista opetustunteja 10 ja 44 tuntia opiskelijan itsenäistä opiskelua (sis.ryhmätyöskentelyn, tehtävät, tenttiin valmistautumisen ja tentin).

Go back to top of page