Skip to main content

LEAN thinking and quality management (4 cr)

Code: KH00BT87-3005

General information


Enrollment
14.12.2024 - 12.01.2025
Registration for the implementation has ended.
Timing
13.01.2025 - 23.05.2025
Implementation is running.
Number of ECTS credits allocated
4 cr
Local portion
4 cr
Mode of delivery
Contact learning
Unit
Engineering and Business
Campus
Kupittaa Campus
Teaching languages
Finnish
Degree programmes
Degree Programme in Business Logistics
Teachers
Annamari Heikkilä
Groups
PLILOS23HANK
PLILOS23HANK
PLILOS23KU
PLILOS23KU
Course
KH00BT87

Realization has 15 reservations. Total duration of reservations is 30 h 0 min.

Time Topic Location
Tue 14.01.2025 time 12:00 - 14:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A312 Teoriatila
Mon 20.01.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A312 Teoriatila
Mon 27.01.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A312 Teoriatila
Wed 12.02.2025 time 10:00 - 12:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A312 Teoriatila
Mon 24.02.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A312 Teoriatila
Mon 03.03.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A312 Teoriatila
Mon 10.03.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A312 Teoriatila
Mon 17.03.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A312 Teoriatila
Mon 24.03.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A312 Teoriatila
Mon 31.03.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A312 Teoriatila
Mon 07.04.2025 time 10:00 - 12:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A312 Teoriatila
Fri 11.04.2025 time 14:00 - 16:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A306 Teoriatila
Mon 14.04.2025 time 10:00 - 12:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A312 Teoriatila
Thu 24.04.2025 time 10:00 - 12:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A306 Teoriatila
Mon 28.04.2025 time 08:00 - 10:00
(2 h 0 min)
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen KH00BT87-3005
LEM_A309 Teoriatila
Changes to reservations may be possible.

Evaluation scale

H-5

Content scheduling

Ajoitus 14.1.-28.4.2025 (ei tunteja viikolla 8).
Kurssin tavoitteet
Tämän kurssin tavoitteena on antaa opiskelijoille kattava ymmärrys laadunhallinnan ja LEAN-ajattelun merkityksestä yritystoiminnassa. Kurssilla opitaan keskeiset LEAN-työkalut ja -menetelmät sekä niiden soveltaminen erityisesti kuljetus- ja varastoalalla. Lisäksi käsitellään laatujohtamisen periaatteita, johtamisjärjestelmiä ja standardeja, joiden avulla yritykset voivat saavuttaa ja ylläpitää korkeaa laatua ja jatkuvaa kehitystä.

Osaamistavoitteet
Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa:

Ymmärtää laadun merkityksen yritykselle ja sen vaikutuksen toiminnan tehokkuuteen ja kannattavuuteen.
Tunnistaa ja kuvata keskeiset LEAN-ajatteluun liittyvät käsitteet.
Kuvailla tärkeimmät LEAN-työkalut ja -menetelmät (5S, hukka-analyysi, arvovirtakuvaus, Kaizen jne.).
Ymmärtää virtaustehokkuuden merkityksen ja sen vaikutuksen yrityksen toimintaan.
Soveltaa valittuja LEAN-menetelmiä erityisesti kuljetus- ja varastoalan prosesseihin.
Kuvailla keskeisimmät johtamisjärjestelmät ja standardit (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001).
Hahmottaa laadunhallintajärjestelmän merkityksen yrityksen jatkuvassa kehittämisessä.
Ymmärtää laatujohtamisen periaatteet ja osaa selittää laatuauditoinnin menettelytavat.

Kurssin sisältö
Johdanto laatuun ja sen merkitykseen yrityksessä
Laadun merkitys kilpailukyvylle, asiakastyytyväisyydelle ja yrityksen menestykselle.
Laadunhallinta osana yrityksen strategista johtamista.

LEAN-ajattelu ja prosessijohtaminen
LEAN-ajattelun periaatteet ja sen liittyminen laatu- ja prosessijohtamiseen.
LEAN-ajattelun vaikutus kustannusten hallintaan ja toiminnan tehokkuuteen.

LEAN-työkalut ja -menetelmät
5S-menetelmä: työympäristön järjestelmällinen organisointi ja ylläpito.
Hukka-analyysi: seitsemän eri hukan tunnistaminen ja vähentäminen (ylituotanto, odottaminen, kuljetus, varastointi, liike, virheet ja ylityöstö).
5 x miksi-analyysi: juurisyiden tunnistaminen ja ongelmanratkaisu.
Arvovirtakuvaus (VSM): prosessien visualisointi ja parantaminen.
JIT (Just In Time): imuohjaus, kanban ja visuaalinen ohjaus.
Kaizen: jatkuvan parantamisen kulttuuri ja sen edistäminen.
Tilastollinen laadunohjaus (SPC): tilastollisten menetelmien käyttö laadunvalvonnassa.

LEAN eri toimialoilla
LEANin soveltaminen teollisuudessa, palvelualoilla, terveydenhuollossa sekä erityisesti kuljetus- ja varastoalalla.

Johtamisjärjestelmät ja laatustandardit
ISO 9001: laatujärjestelmä ja sen soveltaminen.
ISO 14001: ympäristöjohtamisjärjestelmä.
ISO 45001: työterveys- ja turvallisuusjohtamisjärjestelmä.
Standardien merkitys yrityksen toiminnassa ja kilpailukyvyn varmistamisessa.

Jatkuva kehittäminen ja ennaltaehkäisevä laadunhallinta
Yrityksen jatkuva kehittäminen ja laadunhallinnan menetelmät.
Riskiarviointi ja ennaltaehkäisevät toimenpiteet laadun parantamisessa.

Auditointi ja sen merkitys
Laatuauditoinnin periaatteet ja prosessi.
Sisäinen ja ulkoinen auditointi osana laadunvalvontaa.
Toimitusketjun turvallisuus ja auditointiprosessi.

Objective

After completing the course, the student is able to:
• describe importance of quality within company operations
• discuss the basics of LEAN thinking
• apply the most important LEAN tools and methods
• describe how flow efficiency has a positive effect to company operations
• apply LEAN methods to transport and warehouse activities
• discuss the key concepts and frameworks of quality work
• describe the main quality standards and the principles of quality management
• identify how management systems are used to continuous improvement of operations
• describe the basic of quality management and the audit procedures.

Content

• Importance of Quality
• describe LEAN as a part of quality and process management
• LEAN tools and methods: 5S method, waste -analysis (7 types of waste), problem solving, 5 why analysis, Value Stream Mapping VSM, JIT (pull system / kanban / visual control), Continuous improvement (Kaizen), Statistical Quality Control (SPC)
• how LEAN is applied in different industries?
• quality standards ISO 9001, ISO 14001 and ISO45001
• continuous development of quality
• a risk assessment, preventive action and quality improvement
• auditing
• supply chain security

Materials

Oppikirjat ja artikkelit LEAN-ajattelusta, laatujohtamisesta ja johtamisjärjestelmistä.

Opetusmateriaalit ja luentodiat Itsissä.

Teaching methods

Luennot, opetusmateriaalit ja esimerkit.

Tuntitehtävät.

LEAN-työkalujen ja -menetelmien käyttöä käytännön sovelluksina.

Ryhmätyöt, joissa sovelletaan LEAN-menetelmiä.

Kirjallisuuteen ja verkkolähteisiin perustuva itseopiskelu.

Exam schedules

Tentti 28.04.2025 08.00 - 10.00LEM_A312 (42 henkilöä). Uusinnat syksyn 2025 uusintatenttipäivinä. Ilmoittautuminen uusintoihin opettajalle sähköpostitse viimeistään viikkoa ennen tenttiä.

Completion alternatives

Ei valinnaisia suoritustapoja.

Student workload

Tentti ja siihen valmistautuminen: 20h

Ryhmäprojekti LEANin työkalut ja menetelmät: 38h

Tutustuminen LEANin soveltamiseen jollakin toimialalla ryhmätehtävä: 20h

Esseetehtävä LEAN-ajattelu ja laatujohtaminen valitsemassasi organisaatiossa: 20h

Tuntitehtävät 10 h

Osallistuminen luennoille ja ryhmätyöskentelyyn.

Further information

Opettaja on tavoitettavissa opetuksen yhteydessä ja sähköpostitse kurssin aikana.

Go back to top of page