Siirry suoraan sisältöön

Liiketoiminnan logistiikan koulutus: Hankinnat

Tunnus: PLILOS23

Tutkinto:
Liiketalouden ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Tradenomi (AMK)

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2023

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Koulutuksen tavoite
Liiketoiminnan logistiikasta valmistunut tradenomi osaa liiketalouden perusasiat ja logistiikkaprosessin toimintaperiaatteet ja osaa soveltaa logistiikan ja liiketalouden osaamistaan käytännössä. Logistiikkatradenomi hallitsee valitsemansa osaamispolun erityiskysymykset siten, että pystyy työskentelemään tyypillisissä alan työtehtävissä sekä pystyy kehittämään itsenäisesti ja työyhteisön jäsenenä oman ammattialansa työelämän käytänteitä.

Koulutuksen rakenne ja sisältö
Liiketoiminnan logistiikan koulutuksen laajuus on 210 opintopistettä. Liiketoiminnan logistiikan asiantuntijaksi kasvun perustan muodostavat kattavat liiketalouden opinnot ja logistiikan ammattiopinnot.

Koulutus koostuu ydinosaamisen sekä laajentavan osaamisen kokonaisuuksista.

Ydinosaaminen (160 op) perehdyttää liiketoiminnan eri osa-alueisiin antaen vankan pohjan niin liiketaloudelliselle kuin logistiselle ajattelulle käsittäen myös yleiset työelämävalmiudet, johtamistaidot ja yrittäjyysosaamisen sekä kieliopinnot. Ydinosaamiseen kuuluu harjoittelu sekä valitut logistiikan ammattiopinnot.

Ammattiainemoduuleja on useita. Moduulien sisältöteemoina ovat: hankinta, kuljetukset, huolinta, varastointi, toiminnanohjaus ja informaatiologistiikka. Hankinnoissa ja kuljetuksissa on opiskelijalla mahdollisuus syventää osaamistaan.

Laajentava osaaminen (50 op) koostuu vapaasti valittavista opinnoista ja opinnäytetyöstä. Opinnäytetyöskentelyn laajuus on 20 opintopistettä, sisältäen tutkimusmenetelmäopintoja. Vapaasti valittavien opintojen (30 op) tarkoituksena on tukea opiskelijan henkilökohtaista oppimissuunnitelmaa sekä täydentää hänen ammatillista logistista osaamistaan.


Hankinnan opinnot antavat valmiudet monipuolisiin oston ja hankinnan tehtäviin yrityksissä ja julkisyhteisöissä. Keskeisiä aihealueita ovat hankintatalous ja -juridiikka, hankintojen johtaminen sekä neuvottelutaito ja vastuullisuus. Hankinnan opinnot koostuvat kahdesta ammattiainemoduulista (Hankinnat ja Hankintojen kehittäminen).

Kuljetusten moduulit valmentavat monipuolisiin kuljetus- ja logistiikka-alan tehtäviin yrityksissä ja yhteisöissä. Keskeisiä aihealueita ovat kuljetusten suunnittelu, kuljetustalous, kansainväliset kuljetukset ja huolinta, logistiikan lisäarvopalvelut sekä logistiikan ympäristövaikutukset. Kuljetusten opinnot koostuvat kahdesta ammattiainemoduulista (Kuljetustoiminta sekä Huolinta ja kv-kauppa).

Valitsemalla koulutuksen muita ammattiainemoduuleja opiskelija voi profiloida osaamistaan informaatiologistiikan ja sisälogistiikan alueella.

Vapaasti valittaviin opintoihin opiskelija voi valita myös muiden koulutusohjelmien moduuleita tai koulutusohjelmien yhteisiä moduuleita.

Uramahdollisuudet
Logistiikkatradenomit työllistyvät hyvin monenlaisiin tehtäviin sekä teollisuuden, kaupan ja logistiikkapalveluyritysten että julkisyhteisöjen logistiikkatoiminnoissa. Liiketoiminnan logistiikan koulutuksesta valmistuva tradenomi on sekä logistiikan että liiketoiminnan osaaja, jonka tulevia ammattinimikkeitä ovat esimerkiksi ostaja, kuljetussuunnittelija, huolitsija, tuonti-/vientiassistentti, varastopäällikkö, terminaalivastaava, Supply Chain Manager, logistiikkapalvelujen myyjä, IT-suunnittelija. Tutkinto yhdistettynä työkokemukseen antaa hyvät mahdollisuudet edetä uralla logistiikan johtotehtäviin tai perustaa oman yrityksen.

Palautejärjestelmä
Opiskelijoilta kerätään palautetta opetuksen suunnittelusta ja toteutuksesta monipuolisesti. Opintojen aikana palautetta kerätään opintojaksoittain, moduuleittain ja laajemmin lukukausittain palautepäivässä. Lisäksi opintojen valmistumisvaiheessa opiskelija antaa palautetta koko koulutuksesta. Saatuja palautteita käytetään opetuksen ja koulutuksen kehittämisessä.

Jatko-opintomahdollisuudet
Liiketoiminnan logistiikan tradenomilla on hyvät jatko-opiskelumahdollisuudet esimerkiksi ylempään AMK-tutkintoon tai tutkintoon tiedekorkeakoulussa.

Osaamistavoitteet

Liiketoiminnan logistiikan tradenomit työskentelevät erilaisten yritysten ja organisaatioiden asiantuntija- ja kehittämistehtävissä. Nämä tehtävät edellyttävät laaja-alaista logistiikan ja elinkeinoelämän tuntemusta sekä yrittäjämäistä otetta. Asiakaslähtöisyys, innovatiivisuus ja yhteistyökyky ovat tradenomin työssä keskeisiä ominaisuuksia.

Koulutuksen opinnoissa kehittyvät työelämässä toimimiseen vaadittavat käytännön ”tekemisen” taidot. Näihin lukeutuvat erityisesti viestintä- ja vuorovaikutustaidot ja tietojenkäsittelytaidot. Työelämässä tarvitaan jatkuvaa itsensä kehittämistä sekä työyhteisö- ja verkosto-osaamista. Näiden innovaatiokompetenssien lisäksi koulutusohjelmassa painottuu logistiikan substanssiosaaminen: liiketoiminta-, toimitusketju-, logistinen tiedonhallinta-, laatu- ja ympäristö- ja kansainvälisyysosaaminen sekä kestäväkehitys.

Koulutuksen tavoitteena on, että opiskelijasta tulee oma-aloitteinen, työhön tarttuva, ryhmää rakentava, oppimiskykyinen, työtään ja työyhteisöään kehittävä tradenomi, jolla on vahva logistiikan ammatti-identiteetti. Hän osaa ottaa toiminnassaan huomioon kestävän kehityksen periaatteet.

Pedagogiset toimintatavat

Logistiikkatradenomin koulutuksessa oppiminen tapahtuu erilaisissa oppimisympäristöissä moninaisia pedagogisia ratkaisuja hyödyntäen, mikä edistää taitoa ajatella kriittisesti ja luovasti sekä kykyä toimia tiimeissä ja verkostoissa. Perinteisen kontaktiopetuksen lisäksi opintoihin kuuluvat muun muassa itsenäisesti suoritettavat oppimistehtävät ja tentit, ryhmätyöskentelyä sekä verkko-opintoja. Myös erilaiset simulaatioharjoitukset kuuluvat opintoihin.

Liiketoiminnan logistiikan koulutus tekee tiivistä yhteistyötä useiden eri alojen yritysten ja organisaatioiden kanssa mahdollistaen työelämälähtöiset oppimistehtävät, projektit, yritysvierailut ja vierailevat luennoitsijat.

Ammattiainemoduuleihin liittyy lähes aina työelämälähtöinen oppimis- tai kehittämisprojekti, joka yhdistää moduulin opintojaksoja. Erilaisten moduuliin liittyvien projektien myötä luova ongelmaratkaisukyky ja päämäärätietoisuus kehittyvät. Lisäksi moduulin kokonaisvaltainen osaamiskokonaisuus jäsentyy paremmin kuin perinteisessä luento-opetuksessa. Oppimisprojektit tehdään tiimityönä, jolloin tiimityötaidot vahvistuvat.

Ammattiainemoduuleissa opettajien välinen yhteistyö on tiivistä, jolloin toteutuu useita hyviä tiimiopettajuuden tuomia etuja kuten moduulin osaamiskokonaisuuden parempi hahmottaminen sekä monialaisuus.

Monialaisuus toteutuu liiketoiminnan logistiikan koulutuksessa myös siten, että usean ammattiainemoduulin toteutukseen osallistuu opiskelijoita ajoneuvo- ja kuljetustekniikan sekä tuotantotalouden ja myynnin tutkintokoulutuksista. Vastaavasti liiketoiminnan logistiikan opiskelijat voivat osallistua em. koulutusten opintoihin, jolloin monialaisuus ja monialainen oppimisympäristö toteutuvat joustavasti.

Liiketoiminnan logistiikan koulutuksen oppimissuunnitelma on joustava, jolloin opiskelija voi osallistua Turun AMK:n monialaisiin TKI-hankkeisiin kartuttaen arvokasta projekti- ja verkosto-omaamista.

Liiketoiminnan logistiikan omat oppimis- ja kehittämisprojektit, jotka toteutetaan osana moduulia tai erillisinä projektiopintoina, lisäävät opiskelijoiden kontakteja ja yhteyksiä työelämään ja muihin sidosryhmiin.

Tärkeä sidosryhmä on Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry, jonka opiskelijajäsenyyttä kannustetaan hakemaan jo opintojen alkuvaiheessa. Jäseneksi liittymisen myötä on opiskelijalla mahdollisuus alkaa rakentaa ammatillisia verkostoja osallistumalla muun muassa yhdistyksen järjestämiin tapahtumiin ja seminaareihin. Tämä antaa näköalaa laajaan ja kehittyvään logistiikan ammattialaan sekä helpottaa opinnäytetyötoimeksiannon ja harjoittelupaikan löytämistä.

Opiskelijalla on hyvät mahdollisuudet kansainvälistyä. Opiskelijaa kannustetaan lähtemään opiskeluvaihtoon ja kansainväliseen harjoitteluun. Opiskelijan kansainvälisyysosaaminen vahvistuu myös kotimaassa järjestettävällä englanninkielisellä opetuksella. Vaihto-opiskelijoiden luoma monikulttuurinen opiskeluympäristö tarjoaa myös hyvät kansainvälistymismahdollisuudet. Lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus osallistua kansainvälisiin projekteihin.

Arviointi

Arviointi on monipuolista, oppimista ohjaavaa ja kehittävää. Arviointi kohdistuu sekä oppimisprosessiin että oppimistuloksiin. Arvioinnin kohteena ovat paitsi ammatilliset taidot myös yleiset työelämässä vaadittavat taidot kuten ryhmätyöskentely, kommunikointi, palautteen vastaanottokyky jne. Projekteissa voidaan yksilöarvioinnin lisäksi arvioida ryhmän yhdessä aikaansaamaa tuotosta, tiimityön onnistumista, aikataulun hallintaa tai innovatiivisuutta.
Kunkin opintojakson arviointiperusteet kuvataan opintojaksojen toteutussuunnitelmassa. Opintojaksojen arvosana ilmoitetaan numerona 0–5 tai sanallisena arviona hyväksytty/hylätty. Moduuleja ei arvioida numeroasteikolla.

Arvioinnissa hyödynnetään erilaisia menetelmiä. Opettajan ja itsearvioinnin lisäksi arvioijina toimivat muut opiskelijat vertaisarvioijina sekä työelämän edustajat ja muut yhteistyökumppanit.

Osaamisen arvioinnin tarkoituksena on tukea ja tehdä näkyväksi opiskelijan oppiminen. Tavoitteena on, että opiskelija oppii itse arvioimaan omaa osaamistaan ja kehittämään työskentelyään. Opiskelijaa kannustetaan tekemään osaamissuorituksistaan yksilöllistä portfoliota. Opiskelija rakentaa omaa oppimispolkuaan tekemällä henkilökohtaisen oppimissuunnitelman (e-HOPS). Sen toteutumista seurataan ja sitä päivitetään opintojen edetessä opettajatuutorin kanssa käytävissä kehityskeskusteluissa, joissa tarkastellaan myös opiskelijan innovaatiokompetenssien kehittymistä itsearviointityökalun pohjalta.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2023-2024 2024-2025 2025-2026 2026-2027 Syksy 2023 Kevät 2024 Syksy 2024 Kevät 2025 Syksy 2025 Kevät 2026 Syksy 2026 1. / 2023 2. / 2023 3. / 2024 4. / 2024 5. / 2024 1. / 2024 2. / 2024 3. / 2025 4. / 2025 5. / 2025 1. / 2025 2. / 2025 3. / 2026 4. / 2026 5. / 2026 1. / 2026 2. / 2026
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 52)

52
5000BH71 Projektipaja 5 5 5 2.5 2.5
KH00CJ97 Intro logistiikkaan 5 5 5 2.5 2.5
KH00BY85 Työyhteisöviestintä 3 3 3 1.5 1.5
KH00BY87 Tietotekniikka 3 3 3 1.5 1.5
KH00BS75 Asiakaslähtöinen yritystoiminta, markkinointi ja yrittäjyys 5 5 5 2.5 2.5
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1 1 1 0.5 0.5
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2 2 2 1 1
1001004 English Professional Skills, B2 3 3 3 1 1 1
KH00BS84 Talousmatematiikka ja Excel 5 5 5 2.5 2.5
3101203 Yrityksen laskentatoimi 4 4 4 1.3 1.3 1.3
KH00CJ98 Kirjanpito 3 3 3 1.5 1.5
3060104 Svenska i Logistik 5 5 5 1.7 1.7 1.7
3060105 English for Logistics Professionals, B2 5 5 5 2.5 2.5
KH00CJ94 Esihenkilö-ja työyhteisötaidot 3 3 3 1.5 1.5
KH00CB14 Yritysviestintä 3 3 3 1 1 1
KH00BT87 Lean-ajattelu ja laatujohtaminen 4 4 4 1.3 1.3 1.3
KH00BO95 Juridinen osaaminen 5 5 5 1.7 1.7 1.7
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 158)

158
TE00BL66 Innovaatioprojekti 10 10 10 5 5
PLILOS23-1001
Logistiikka

(Valitaan kaikki)

60 15 15 5 5 5
3061132 Kuljetukset ja varastointi 5 5 5 1.7 1.7 1.7
3061133 Toiminnanohjaus ja SCM 5 5 5 1.7 1.7 1.7
3061131 Ostot ja materiaalinohjaus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
HANKINNAT

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
PLILOS23-1002
Hankinnat

(Valitaan kaikki)

13 15 15 7.5 7.5
3060124 Kv-hankinta ja hankintastrategiat 5 5 5 2.5 2.5
3061123 Vastuullinen hankinta 5 5 5 2.5 2.5
KH00BZ82 Julkiset hankinnat ja hankintojen juridiikka 3 3 3 1.5 1.5
PLILOS23-1003
Toiminnanohjaus ja informaatiologistiikka

(Valitaan kaikki)

0 15 15 7.5 7.5
PLILOS23-1004
Hankintojen kehittäminen

(Valitaan kaikki)

12 15 15 5 5 5
3061152 Toimittajasuhteet ja toimitusketjun hallinta 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KH00BY69 Communication and Cultural Sensitivity in International Business 3 3 3 1 1 1
KH00CJ99 Hankintojen kustannusten hallinta 4 4 4 1.3 1.3 1.3
PLILOS23-1008
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
1000414 Projekti 5 5 5 2.5 2.5
KH00BW87 Talousmatematiikan johdantokurssi 1 1 1 0.5 0.5
5031041 Ruotsin kielen perustaidot 3 3 3 1.5 1.5
PLILOS23-1009
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
3011550 Perusharjoittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
3011551 Ammattiharjoittelu 20 20 20 6.7 6.7 6.7
PLILOS23-1010
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
KH00CS17 Kehittämismenetelmät 3 3 3 1 1 1
TE00CS18 Tutkimusviestintä 2 2 2 0.7 0.7 0.7
TE00CS19 Opinnäytetyön ideointi, suunnittelu ja aloitus (5 op) 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00CS20 Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte (10 op) 10 10 10 5 5
Yhteensä 210 76 44 48 5 36 40 13 31 28 20 5 18 18 13.4 13.4 13.4 6.5 6.5 10.4 10.4 10.4 14 14 6.7 6.7 6.7 2.5 2.5

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely AMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.

Ammattiopinnot
Svenska i Logistik
English for Logistics Professionals, B2
Esihenkilö-ja työyhteisötaidot
Yritysviestintä
Lean-ajattelu ja laatujohtaminen
Innovaatioprojekti
Kuljetukset ja varastointi
Toiminnanohjaus ja SCM
Ostot ja materiaalinohjaus
Kv-hankinta ja hankintastrategiat
Vastuullinen hankinta
Julkiset hankinnat ja hankintojen juridiikka
Logistiikan ohjaus ja informaatio
Microsoft ERP
ERP systems
Excelin hyötykäyttö
Toimittajasuhteet ja toimitusketjun hallinta
Communication and Cultural Sensitivity in International Business
Hankintojen kustannusten hallinta
Kansainvälinen kauppa, tullitoiminta ja huolinta
Logistiikan ohjaus ja informaatio
Microsoft ERP
Excelin hyötykäyttö
ERP systems
Kuljetusmuodot
Kuljetukset ja kv-kauppa
Green Logistics
Kansainvälinen kauppa, tullitoiminta ja huolinta
Kuljetusten suunnittelu
Kuljetustalous
Kuljetusteknologia
Varastoteknologiat ja materiaalinohjaus
Harjoittelu
Perusharjoittelu
Ammattiharjoittelu
Opinnäytetyö
Kehittämismenetelmät
Tutkimusviestintä
Opinnäytetyön ideointi, suunnittelu ja aloitus (5 op)
Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte (10 op)
Perusopinnot
Projektipaja
Intro logistiikkaan
Työyhteisöviestintä
Tietotekniikka
Asiakaslähtöinen yritystoiminta, markkinointi ja yrittäjyys
Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation
Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation
English Professional Skills, B2
Talousmatematiikka ja Excel
Yrityksen laskentatoimi
Kirjanpito
Juridinen osaaminen
Vapaasti valittavat
Projekti
Talousmatematiikan johdantokurssi
Ruotsin kielen perustaidot
Luokittelemattomat

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 52)

52
5000BH71 Projektipaja 5
KH00CJ97 Intro logistiikkaan 5
KH00BY85 Työyhteisöviestintä 3
KH00BY87 Tietotekniikka 3
KH00BS75 Asiakaslähtöinen yritystoiminta, markkinointi ja yrittäjyys 5
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
1001004 English Professional Skills, B2 3
KH00BS84 Talousmatematiikka ja Excel 5
3101203 Yrityksen laskentatoimi 4
KH00CJ98 Kirjanpito 3
3060104 Svenska i Logistik 5
3060105 English for Logistics Professionals, B2 5
KH00CJ94 Esihenkilö-ja työyhteisötaidot 3
KH00CB14 Yritysviestintä 3
KH00BT87 Lean-ajattelu ja laatujohtaminen 4
KH00BO95 Juridinen osaaminen 5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 158)

158
TE00BL66 Innovaatioprojekti 10
PLILOS23-1001
Logistiikka

(Valitaan kaikki)

60
3061132 Kuljetukset ja varastointi 5
3061133 Toiminnanohjaus ja SCM 5
3061131 Ostot ja materiaalinohjaus 5
HANKINNAT

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
PLILOS23-1002
Hankinnat

(Valitaan kaikki)

13
3060124 Kv-hankinta ja hankintastrategiat 5
3061123 Vastuullinen hankinta 5
KH00BZ82 Julkiset hankinnat ja hankintojen juridiikka 3
PLILOS23-1003
Toiminnanohjaus ja informaatiologistiikka

(Valitaan kaikki)

15
KH00CX46 Logistiikan ohjaus ja informaatio 4
KH00CX47 Microsoft ERP 4
KH00CX48 ERP systems 3
KH00CX49 Excelin hyötykäyttö 4
PLILOS23-1004
Hankintojen kehittäminen

(Valitaan kaikki)

17
3061152 Toimittajasuhteet ja toimitusketjun hallinta 5
KH00BY69 Communication and Cultural Sensitivity in International Business 3
KH00CJ99 Hankintojen kustannusten hallinta 4
KH00CI28 Kansainvälinen kauppa, tullitoiminta ja huolinta 5
KULJETUKSET

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
PLILOS23-1005
Informaatiologistiikka ja toiminnanohjaus

(Valitaan kaikki)

15
KH00BZ42 Logistiikan ohjaus ja informaatio 4
KH00BZ43 Microsoft ERP 4
KH00BZ47 Excelin hyötykäyttö 4
TE00BS97 ERP systems 3
PLILOS23-1006
Kuljetus ja huolinta

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
5011163 Kuljetusmuodot 5
KH00CI56 Kuljetukset ja kv-kauppa 2
TE00BQ67 Green Logistics 5
KH00CI28 Kansainvälinen kauppa, tullitoiminta ja huolinta 5
PLILOS23-1007
Kuljetustoiminta

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
KH00BT75 Kuljetusten suunnittelu 5
KH00BS86 Kuljetustalous 3
KH00BT76 Kuljetusteknologia 3
KH00BS87 Varastoteknologiat ja materiaalinohjaus 4
PLILOS23-1008
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
1000414 Projekti 5
KH00BW87 Talousmatematiikan johdantokurssi 1
5031041 Ruotsin kielen perustaidot 3
PLILOS23-1009
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
3011550 Perusharjoittelu 10
3011551 Ammattiharjoittelu 20
PLILOS23-1010
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
KH00CS17 Kehittämismenetelmät 3
TE00CS18 Tutkimusviestintä 2
TE00CS19 Opinnäytetyön ideointi, suunnittelu ja aloitus (5 op) 5
TE00CS20 Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte (10 op) 10