Siirry suoraan sisältöön

Animaatio: PKANIS20

Tunnus: PKANIS20

Tutkinto:
Kulttuurialan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Kuvataiteilija (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2020

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Kuvataiteen animaation koulutus antaa opiskelijalle työmarkkinoilla tarvittavat vankat perustaidot ja -tiedot animaatioelokuvan ilmaisusta ja tekniikoista ja myös edellytykset ammattitaidon jatkuvaan kehittämiseen, projektinhallintaan ja yrittäjyyteen.

Koulutuksen rakenne ja sisältö
Animaation opiskelu toteutuu osana media-alan koulutusta, jonka laaja koulutustarjonta mahdollistaa tutkintoon sijoitettavien opintojen henkilökohtaiset valinnat. Opinnot jakautuvat ydinosaamiseen ja laajentavaan osaamiseen. Molemmat sisältävät temaattisia osaamiskokonaisuuksia, jotka koostuvat yhdestä tai useammasta opintojaksosta. Näiden avulla opiskelijalla on monipuolinen valinnanmahdollisuus rakentaa oma osaamispolkunsa tulevaan ammattiin. Opiskelija voi valita monialaisen tutkinnon, jossa on usean eri osaamisalueen tai koulutusalan opintoja. Hänellä on myös mahdollisuus keskittyä yhteen osaamisalueeseen ja syventää sitä useilla eri opintojaksoilla. Näillä valinnoilla opiskelija syventää erityistä osaamistaan työmarkkinoilla.

Oppimissuunnitelma ei noudata vuosikurssijakoa. Jokaisen opiskelijan tulee suorittaa vuosittain 60 opintopistettä yhteisestä tarjonnasta. Tutoropettaja auttaa opiskelijaa laatimaan vuosittaisen henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman (HOPS).

Ydinosaamista syntyy seuraavissa opintokokonaisuuksissa
• Perusopinnot
• Media-alan ammatilliset opinnot
• Harjoittelu
• Opinnäytetyö

Laajentavaa osaamista syntyy seuraavissa opintokokonaisuuksissa
• Media-alan syventävät ammattiopinnot
• Harjoittelu
• Opinnäytetyö
• Vapaasti valittavat opinnot
• Projektiopinnot

Opinnot perustuvat osittain käytännön oppimisympäristöissä työskentelyyn. Ryhmässä toimiminen ja projektien toteuttaminen ovat olennainen osa koulutusta. Valmistuakseen ammattiin opiskelija kehittää innovaatiokompetenssejaan. Opiskelun aikana korostuvat kriittinen ajattelu, aloitekyky, luovuus, tiimityö ja verkostoituminen. Koulutuksessa huomioidaan muuttuvan työelämän tarpeet.

Opintojen aikana opiskelijalla on mahdollisuus tehdä yhteistyötä kuvataiteen ja media-alan opiskelijoiden lisäksi koko Taideakatemian ja muiden Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoiden kanssa. Opintojen vahva kytkös työelämään mm. projektien ja harjoittelun yhteydessä luo hyvät mahdollisuudet ajantasaiseen ja työelämän tarpeisiin vastaavaan koulutukseen sekä mahdollisuudet ammattikentälle verkostoitumiseen opintojen aikana.

Opinnoissa menestyminen edellyttää opiskelijalta yleissivistystä, oma-aloitteisuutta, ideointikykyä, luovuutta, vuorovaikutus- ja tiimityötaitoja, analyyttisyyttä, vastuunottokykyä ja muutosvalmiutta.

Media-alan yhteiset opinnot ovat myös animaation opiskelijoille pakollisia. Nämä jakautuvat seuraavasti: kieliopinnot, ilmaisu ja analyysi sekä media-alan työskentely-ympäristöt.

Ammatilliset opinnot mahdollistavat opiskelijan erikoistumisen haluamalleen osaamispolulle. Laajentaakseen osaamistaan opiskelija voi valita opintoja kuvataiteen ja media-alan syventävien ammattiopintojen tarjonnasta ja toisen osaamisalueen ammattiopinnoista, muiden koulutusalojen opetustarjonnasta tai opiskelija voi suorittaa ulkomailla vaihto-opintoja. Nämä opinnot voivat olla joko ammattiopintoja tai vapaasti valittavia opintoja.

Harjoittelun aikana opiskelija perehtyy oman ammattialansa tehtäviin todellisessa työympäristössä. Työharjoittelu jakautuu ajallisesti useaan osaan.

Projektiopinnoissa opiskelija soveltaa taitojaan käytännön työelämäprojekteissa, tutkimus- ja kehityshankkeissa ja omissa tuotannoissa.

Vapaasti valittavia opintoja opiskelija voi ottaa ammattikorkeakoulun opintotarjonnasta tai muiden oppilaitosten tarjonnasta, projekteista tai työelämästä.

Opinnäytetyö on kirjallisen työn ja opiskelijan ammattialaan liittyvän käytännöllisen tai taiteellisen työn kokonaisuus. Opinnäytetyön tekemistä tukevat menetelmä- ja kehittämisopinnot.

Opiskelija voi myös osoittaa aikaisemmin hankkimaansa osaamista tai opiskelun aikana ammattikentällä tapahtuvaa oppimista ja suorittaa opintoja näiden avulla.

Osaamistavoitteet

Animaation opinnoissa opiskellaan animaatioelokuvan ilmaisua sekä animaation tekniikoita. Mahdollisuuksien mukaan opiskelija voi painottaa opinnoissaan animaation eri osa-alueita ja suuntautua myös animaation tuottamiseen. Valmistuneet opiskelijat työskentelevät av-tuotantoyhtiöissä, freelancereina tai omissa yrityksissään eri animaatioalan osa-alueiden osaajina. Animaatiosta valmistuneet työskentelevät myös itsenäisinä ohjaajina sekä kuvittajina ja sarjakuvan parissa.

Vaihtoehtoisissa ja syventävissä ammattiopinnoissa animaation opiskelija voi halutessaan suunnata osaamistaan omien edellytysten ja opintotarjonnan mukaan käsikirjoittamiseen, kuvaamiseen, leikkaamiseen, äänisuunnitteluun tai tuotannollisiin tehtäviin. Koulutus antaa tekniset perusvalmiudet alan työtehtävissä toimimiseen, perehdyttää elokuvalliseen kerrontaan sekä tuotannollisiin tehtäviin. Omat opiskelijatuotannot, erilaiset tilaustyöt ja harjoittelut tuotannoissa tarjoavat mahdollisuuden syventää osaamista.

Kaikissa opinnoissa opiskelija kehittyy myös innovaatiokompetensseissa. Turun ammattikorkeakoulun määrittelemät innovaatiokompetenssit ovat eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen (EQF) mukaisia. Innovaatiokompetenssit muodostuvat yksilö-, yhteisö- ja verkostotason osaamisista ja ne kattavat seuraavat viisi osaamisen ulottuvuutta: kriittinen ajattelu, aloitekyky, luovuus, tiimityö ja verkostoituminen.

Opinnäytetyön kuvaus
Opinnäytetyö on kirjallisen työn ja opiskelijan ammattialaan liittyvän käytännöllisen tai taiteellisen työn kokonaisuus. Opinnäytetyön voi toteuttaa myös portfoliomuotoisena, osana työelämäprojekteja, tutkimus- ja kehityshankkeita sekä kansainvälistä toimintaa. Opinnäytetyön tekemistä tukevat 5 opintopisteen laajuiset menetelmä- ja kehittämisopinnot.

Pedagogiset toimintatavat

Opiskelu ammattikorkeakoulussa on itseohjautuvaa ja käytännönläheistä. Opettajan tehtävänä on olla valmentaja, joka auttaa itsenäistä opiskelijaa saavuttamaan ammatillisen tavoitteensa. Erilaisissa ryhmissä työskentelyllä on myös suuri paino opinnoissa. Opintojen aikana tarjotaan mahdollisuuksia monialaisiin työryhmiin sekä media-alan sisällä että muiden alojen kanssa verkostoituen.

Ammattiopinnot ja projektiopinnot on tiiviisti kytketty media-alan oppimisympäristöihin, jotka simuloivat ammattikentän toimintakäytäntöjä:
• animaatio ja elokuva: Karuselli – av-tuotantotalo
• journalismi: Tutka – verkkomedia (http://tutka.pro), Kampusradio
• mainonnan suunnittelu: Guru – Turun AMKn sisäinen mainostoimisto (http://guru.turkuamk.fi)
• viestintä: Meedio – Taideakatemian tiedotus ja viestintä
• Opiskelijaosuuskunta Karisma

Tutkimus- ja kehittämistyöhön liittyvät hankkeet ja projektit ovat oleellinen osa opintoja. Näissä opiskelija verkostoituu niin työelämän kuin suomalaisten ja kansainvälisten korkeakoulujen edustajien kanssa. Myös työelämästä tulevat toimeksiannot kuuluvat oleellisena osana media-alan koulutukseen.

Turun ammattikorkeakoulun opinnot tukevat media-alan yrittäjyyttä ja rohkaisevat opiskelijoita sen aloittamiseen. Opiskelijan on mahdollista suorittaa myös muiden ammattikorkeakoulun alojen opintoja ja pidentää lukukauttaan kesäopintotarjonnalla.

Arviointi

Opetuksen ja oppimisen arviointi on jatkuva ja kokonaisvaltainen prosessi. Oppimista ja opetuksen laatua arvioidaan palautekeskustelujen, harjoitustehtävien, esseiden, raporttien, analyysien ja tenttien avulla. Palautekeskusteluissa toteutuu myös ryhmässä tapahtuva vertaisarviointi. Käytössä on verkko-oppimisympäristössä toimiva palautejärjestelmä, jolla kerätään palautetta etenkin yhteisten opintojen toteutuksesta. Arvioinnissa voidaan käyttää myös oppilaitoksen ulkopuolisia asiantuntijoita.

Kerran vuodessa järjestetään palautepäivä, jossa käsitellään koulutus- ja tutkimuspäällikön johdolla opiskelijaryhmien koostama palautemateriaali. Palautepäiväkeskusteluun osallistuvat myös opettajat ja kt-päällikkö. Palautepäivässä käsitellyistä ja esiin nousseista kysymyksistä koostetaan toimenpidesuunnitelma.

Opintojaksoarviointi tapahtuu pääsääntöisesti asteikolla 1 - 5, osa opintosuorituksista arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty. Hyväksytty-hylätty -asteikkoa käytettäessä toteutussuunnitelmassa määritetään, mitä arvosanatasoa hyväksytty suoritus vastaa.

Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2020-2021 2021-2022 2022-2023 2023-2024 Syksy 2020 Kevät 2021 Syksy 2021 Kevät 2022 Syksy 2022 Kevät 2023 Syksy 2023 Kevät 2024 1. / 2020 2. / 2020 3. / 2021 4. / 2021 5. / 2021 1. / 2021 2. / 2021 3. / 2022 4. / 2022 5. / 2022 1. / 2022 2. / 2022 3. / 2023 4. / 2023 5. / 2023 1. / 2023 2. / 2023 3. / 2024 4. / 2024 5. / 2024
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 130)

130
MEDIA-ALAN YHTEISET OPINNOT

(Valitaan kaikki)

55
KU00BT02 Opintoihin orientoituminen 1 1 1 0.5 0.5
Kieliopinnot

(Valitaan kaikki)

9
1001006 Suomen kieli ja viestintä 3 3 3 1 1 1
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1 1 1 0.3 0.3 0.3
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2 2 2 0.7 0.7 0.7
1001004 English Professional Skills, B2 3 3 3 1.5 1.5
Työskentely-ympäristö

(Valitaan kaikki)

20
KU00BT41 Media-alan toimintaympäristö 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BT42 Lainsäädäntö ja etiikka media-alalla 5 5 5 2.5 2.5
2081305 Media-alan yrittäjyys 5 5 5 2.5 2.5
2081309 Projektin suunnittelu 5 5 5 1.7 1.7 1.7
Ilmaisu ja analyysi

(Valitaan kaikki)

15
2001053 Kirjallinen ilmaisu 5 5 5 2.5 2.5
2001052 Valokuvaus ja kuvankäsittely 5 5 5 2.5 2.5
2081339 Audiovisuaalinen ilmaisu 5 5 5 2.5 2.5
Media-alan valinnaiset yhteiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
2081307 Visuaalinen kulttuuri ja media-analyysi 5 5 5 2.5 2.5
KU00BT57 Valinnainen opinto kulttuurialan tarjonnasta 5 5 5 2.5 2.5
ANIMAATION AMMATTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
Animaation yhteiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

20
KU00BT45 Animaation perusteet 5 5 5 2.5 2.5
KU00BT46 2D-piirrosanimaation perusteet 10 10 10 3.3 3.3 3.3
KU00BT48 Kohtausharjoitus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
Animaation valinnaiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 25)

25
KU00BT49 Animaatioilmaisu, ideointi ja käsikirjoitus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BT50 Animaation ohjaus 5 5 5 2.5 2.5
KU00BT51 Storyboard ja leikkaus 5 5 5 2.5 2.5
KU00BT52 Animaation äänisuunnittelu ja äänen toteutus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BT53 Hahmosuunnittelu ja layout 5 5 5 2.5 2.5
KU00BT54 Kamera, kuvaus ja valaisu 5 5 5 2.5 2.5
KU00BT55 Kuvan jälkikäsittely ja kompositointi 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PKANIS20-1001
HARJOITTELU

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30 10 10 10 10 10 10 3.3 3.3 3.3 3.3 3.3 3.3 5 5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 110)

110
PKANIS20-1005
ANIMAATION SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT JA PROJEKTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 50)

50
PKANIS20-1002
SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 40)

10 - 40 20 5 10 10 5 5 5 3.3 3.3 3.3 2.5 2.5
KU00CD95 Toonboom perusteet 5
KU00CR10 Screen based art and exhibitions 5
PKANIS20-1003
PROJEKTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 40)

10 - 40 5 5 10 5 5 5 5 1.7 1.7 1.7 2.5 2.5 2.5 2.5 1.7 1.7 1.7
KU00BT56 Hanke- tai tilausprojekti 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BX48 Nukke- ja lavasterakennus Stop Motion -tuotannossa 5
KU00BX49 Animointi, valaisu ja kuvaus Stop Motion -tuotannossa 10
PKANIS20-1004
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30 5 5 20 5 5 10 10 1.7 1.7 1.7 1.7 1.7 1.7 5 5 3.3 3.3 3.3
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
2081343 Opinnäytetyön menetelmät, rakenne ja ohjaus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KU00BO27 Opinnäytetyö (kirjallinen) 10 - 25 25 25 8.3 8.3 8.3
KU00BO28 Opinnäytetyö (taiteellinen, tuotannollinen tai käytännön työ) 0 - 15
Yhteensä 240 62 43 15 25 26 36 28 15 10 5 0 25 13 13 12.1 12.1 12.1 14 14 5.1 5.1 5.1 5 5 1.7 1.7 1.7 0 0 8.3 8.3 8.3

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 130)

130
MEDIA-ALAN YHTEISET OPINNOT

(Valitaan kaikki)

55
KU00BT02 Opintoihin orientoituminen 1
Kieliopinnot

(Valitaan kaikki)

9
1001006 Suomen kieli ja viestintä 3
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
1001004 English Professional Skills, B2 3
Työskentely-ympäristö

(Valitaan kaikki)

20
KU00BT41 Media-alan toimintaympäristö 5
KU00BT42 Lainsäädäntö ja etiikka media-alalla 5
2081305 Media-alan yrittäjyys 5
2081309 Projektin suunnittelu 5
Ilmaisu ja analyysi

(Valitaan kaikki)

15
2001053 Kirjallinen ilmaisu 5
2001052 Valokuvaus ja kuvankäsittely 5
2081339 Audiovisuaalinen ilmaisu 5
Media-alan valinnaiset yhteiset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
2081307 Visuaalinen kulttuuri ja media-analyysi 5
KU00BT57 Valinnainen opinto kulttuurialan tarjonnasta 5
ANIMAATION AMMATTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 45)

45
Animaation yhteiset ammattiopinnot

(Valitaan kaikki)

20
KU00BT45 Animaation perusteet 5
KU00BT46 2D-piirrosanimaation perusteet 10
KU00BT48 Kohtausharjoitus 5
Animaation valinnaiset ammattiopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 25)

25
KU00BT49 Animaatioilmaisu, ideointi ja käsikirjoitus 5
KU00BT50 Animaation ohjaus 5
KU00BT51 Storyboard ja leikkaus 5
KU00BT52 Animaation äänisuunnittelu ja äänen toteutus 5
KU00BT53 Hahmosuunnittelu ja layout 5
KU00BT54 Kamera, kuvaus ja valaisu 5
KU00BT55 Kuvan jälkikäsittely ja kompositointi 5
PKANIS20-1001
HARJOITTELU

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 110)

110
PKANIS20-1005
ANIMAATION SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT JA PROJEKTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 50)

50
PKANIS20-1002
SYVENTÄVÄT AMMATTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 40)

10 - 40
KU00CD95 Toonboom perusteet 5
KU00CR10 Screen based art and exhibitions 5
PKANIS20-1003
PROJEKTIOPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 40)

10 - 40
KU00BT56 Hanke- tai tilausprojekti 5
KU00BX48 Nukke- ja lavasterakennus Stop Motion -tuotannossa 5
KU00BX49 Animointi, valaisu ja kuvaus Stop Motion -tuotannossa 10
PKANIS20-1004
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
2081343 Opinnäytetyön menetelmät, rakenne ja ohjaus 5
KU00BO27 Opinnäytetyö (kirjallinen) 10 - 25
KU00BO28 Opinnäytetyö (taiteellinen, tuotannollinen tai käytännön työ) 0 - 15