Siirry suoraan sisältöön

Ajoneuvo- ja kuljetustekniikka: Ajoneuvotekniikka

Tunnus: PAUTOS24

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2024

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

AJONEUVO- JA KULJETUSTEKNIIKAN KOULUTUS

Koulutuksen kuvaus

Koulutuksen tavoitteena on valmentaa opiskelijat ajoneuvojen tekniikkaan sekä kuljetuksiin niin, että he työllistyvät auto-, moottori- tai konealalle suunnittelun, valmistuksen, operoinnin, huollon tai kaupan tehtäviin. Opintomahdollisuudet kattavat myös ajoneuvokatsastuksen sekä kuljetustekniset suunnittelu-, operointi- ja markkinointitehtävät. Ajoneuvo- ja kuljetusalan merkitys yhteiskunnan toimivuudelle on suuri ja työllistymisnäkymät ovat hyvät.

Insinööri tarvitsee työtehtävissään teknisen osaamisen lisäksi kielitaitoa, asiakas- ja talousosaamista, sosiaalisia taitoja sekä johtamisvalmiuksia. Nämä kuuluvat olennaisena osana kaikkien opintojen laaja-alaisiin osaamistavoitteisiin.

Opinnot koostuvat ydinosaamisesta, laajentavasta osaamisesta, vapaasti valittavista opinnoista, harjoittelusta sekä opinnäytetyöstä. Opinnäytetyössä opiskelija soveltaa tietojaan ja taitojaan alaansa liittyvässä työelämästä saatavassa toimeksiannossa, joka voi liittyä esim. autoliikkeen merkkihuollon toiminnan kehittämiseen tai kuljetusyrityksen ajoreitityksen optimointiin.

Koulutuksessa noudatetaan ns. CDIO-lähestymistapaa, jonka tavoitteena on luoda opiskelijoille valmiudet toimia uutta luovasti, aloitteellisesti ja innovatiivisesti jo opiskelun aikana sekä myöhemmin työelämässä.

Opiskelu sisältää lähiopetusta, opetuskeskustelua, ryhmä- ja seminaaritöitä, osallistavia menetelmiä, tutkimus- ja kehitystyötä, työpaikkavierailuja sekä omaehtoista opiskelua. Korkeakouluopiskelu edellyttää opiskelijalta oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta opintojen suunnittelussa ja toteuttamisessa. Opintojen suunnittelussa käytetään työkaluna henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa (HOPS), johon kirjataan opiskelijan oppimistavoitteet.

Insinöörin työtehtävät ovat kasvavasti projektiluonteisia. Opiskelussa tämä näkyy korkeakoulun tutkimus-, kehitys ja innovaatiotoimintaan (TKI) liittyvinä hankkeina, joilla kehitetään opiskelijoiden valmiuksia projektitoimintaan. Projekteissa ratkaistaan todellisesta työelämästä esiin nousevia ongelmia ja lisätään opiskelijoiden sekä ohjaavien opettajien ajantasaista osaamista. Esimerkkejä projekteista ovat dieselpäästömittauksen kehittäminen sekä sähköbussien elinkaaritarkastelut, rengas- ja tuulilasitutkimukset, uusien tuotteiden lanseeraukset sekä korjaamoiden ja katsastustoiminnan laadunvalvonta.

Koulutuksessa painotetaan myös kansainvälistymistä, ja kansainvälisen kokemuksen hankkimista suositellaan. Vaihtoehdot ovat joko opiskelijavaihto tai harjoittelu ulkomailla. Vaihto-opiskelu tai työskentely ulkomailla ei pidennä opiskeluaikaa.

Turun AMK:n ajoneuvo- ja kuljetustekniikan erityispiirteinä ovat valinnainen katsastuskoulutus sekä suuntautuminen myös raskaiden ajoneuvojen tekniikkaan. Koulutuksen ja tutkimuksen painopistealueita ovat myös ajoneuvoliikenteen ympäristövaikutukset yleisesti sekä erityisesti energiankulutuksen minimointi, joka heijastuu suoraan kasvihuonepäästöihin.

Opiskelija voi valinnoillaan suuntautua seuraaviin opintopolkuihin:
1. Ajoneuvotekniikka
2. Kuljetustekniikka

Opiskelijan tulevia tehtävänimikkeitä ovat esim. suunnitteluinsinööri, huoltoneuvoja, työnjohtaja, jälkimarkkinointipäällikkö, katsastusinsinööri, logistiikkainsinööri ja ajojärjestelijä.

AMK-insinöörin jatko-opintomahdollisuudet ovat moninaiset. Ne sisältävät esim. ylemmät AMK-insinöörikoulutukset kolmen vuoden työkokemuksen jälkeen sekä tiedekorkeakoulujen joustavat diplomi-insinöörikoulutukset heti AMK-tutkinnon suorittamisen jälkeen. Myös jatkokouluttautuminen ulkomailla on mahdollista.

Osaamistavoitteet

Opinnot koostuvat neljästä osaamistason askeleesta, ”Basic”, ”Pre-Professional”, ”Professional” ja ”Ready-to-Work”.

Basic-askeleessa opiskelija opettelee opiskelutaitoja sekä insinöörin työssä tarvittavan matematiikan ja fysiikan perusteita. Opiskelija tutustuu ajoneuvo- ja kuljetusalan liiketoimintaan sekä sen merkitykseen yhteiskunnassa. Basic-askeleessa kehitetään myös työelämässä tarvittavia vuorovaikutus- ja kommunikaatiotaitoja.

Pre-Professional-askeleessa opiskelija perehtyy oman alansa insinööritaidon perusteisiin ja valmentautuu Professional-askeleen opiskeluun. Opintotarjonnassa on Pre-vaiheessa muun muassa materiaali- ja valmistustekniikkaa ja teknistä piirtämistä sekä tehdään käytännön harjoituksina (Hands-on Learning) tehtäviä laboratoriotöitä. Kestävään kehitykseen paneudutaan monialaisessa opiskelijaprojektissa. Kestävä kehitys näkyy spesifinä myös Green Logistics ja Moottoritekniikka ja päästöjen hallinta opintojaksoilla.

Professional-askeleessa opiskelija valitsee kahdesta opintopolkuvaihtoehdosta joko Ajoneuvotekniikan tai Kuljetustekniikan. Askel syventää opiskelijan ammatillisten taitojen osaamista ja luo valmiuksia työelämään siirtymiseen. Professional-askel sisältää myös projektiluonteista työskentelyä (Innovaatioprojekti). Projekteissa ratkaistaan usein todellisesta työelämästä esiin nousevia ongelmia ja lisätään opiskelijoiden sekä ohjaavien opettajien ajantasaista osaamista.

Ready-to-Work-askeleessa opiskelija valitsee työelämään suuntautumisen ja oman kiinnostuksensa mukaisia valinnaisia opintojaksoja. Ready-to-Work-vaihe sisältää myös opinnot päättävän opinnäytetyön, jossa opiskelija soveltaa oppimiaan tietoja ja taitoja. Useimmiten opinnäytetyön aihe tulee työelämästä saavasta toimeksiannosta. Työelämään siirtymistä sujuvoitetaan työelämätietoudella. Opiskelija on myös omaksunut jatkuvan itsensä kehittämisen tärkeyden ja osaa hyödyntää työyhteisössä ja verkostoissa olevia resursseja. Työssään opiskelija osaa toimia esimiehenä sekä yrittäjänä ja ymmärtää asiakaspalvelun merkityksen. Hän tuntee liiketoiminnan edellytykset sekä osaa kehittää auto- ja kuljetusliikkeiden businessideoita. Hän osaa toimia työsuojelumääräysten mukaisesti.

Ajoneuvotekniikan osaamispolku:

Opiskelija osaa analysoida ajoneuvojen rakenteiden ja järjestelmien toimintaa sekä osaa suunnitella komponentteja ja osakokonaisuuksia tarkoituksenmukaisesti. Hän tuntee kokonaistaloudellisesti ja ympäristöllisesti optimoidut ratkaisut. Hän hallitsee ajoneuvon dynaamisen käyttäytymisen lainalaisuudet ja sen rajat eri ajotilanteissa. Hän tuntee elektroniikan, diagnostiikan ja tietoliikenteen sovellutukset autoissa. Hän hallitsee pääkohdat ajoneuvoihin ja kuljetuksiin liittyvästä lainsäädännöstä.


Kuljetustekniikan osaamispolku:

Opiskelija tuntee lähi- ja kaukokuljetusten eri muodot sekä osaa suunnitella kuljetuksia ja jakelua. Hän osaa valita kuljetuskalustoa sekä suunnitella sen operointia. Hän tuntee kuljetusteknologiat ja pystyy kehittämään niitä sekä osaa kehittää yrityksen logistisia prosesseja. Hän tuntee sisäisten kuljetusten järjestelyt, käytettävät kuljetusvälineet sekä kustannusten muodostumisen. Hän osaa suunnitella ulkoista logistiikkaa sekä toimitusketjun hallintaa. Hän hallitsee tilaus-toimitusprosessin sekä osaa käyttää logistiikan informaatiojärjestelmiä, tuntee kuljetusmarkkinat sekä alan toimintatavat.

Osaamispolkujen lisäksi opiskelija osaa toimia korjaamoympäristössä sekä asiakkaita palvelevan huoltoneuvojan että asentajien kanssa toimivan työnjohtajan tehtävissä. Hän myös hallitsee korjaamon liiketoiminnan kehittämisen, korjaamon taloussuunnittelun sekä sen johtamisen. Yritysyhteistyö sekä yhteistyö muiden alan kouluttajien kanssa mahdollistavat ajantasaisen, käytännönläheisen sekä todenmukaisen oppimisympäristön.

Opiskelija voi myös halutessaan valita lisäksi katsastusosaamisen moduulin. Tällöin hän
osaa ajoneuvokatsastukseen liittyvät säännökset, tuntee katsastusjärjestelmät sekä katsastajan työhön liittyvät oikeudet ja velvollisuudet. Hän hallitsee ajoneuvojen käyttöön, katsastukseen sekä ajoneuvotekniikkaan liittyvän säädöshierarkian rakenteen. Hän osaa etsiä tietoa sekä soveltaa säädöskokoelman sisältöä käytännön tilanteisiin. Opiskelija tuntee kevyen ajoneuvokaluston katsastusohjeet, katsastusmenetelmät, laitteiden käytön sekä katsastuksen arvosteluperusteet.

Niille opiskelijoille, joilla on 6 kk:n korjaamokokemus tai autoalan perustutkinto (esim. ajoneuvoasentaja), katsastusopintojen suorittaminen mahdollistaa osallistumisen viranomaiskokeeseen. Kokeen hyväksytty suorittaminen oikeuttaa määräaikaiskatsastajana toimimiseen.

Pedagogiset toimintatavat

Pedagogiset toimintatavat

Toimimme CDIO- periaatteiden mukaisesti. Oppiminen on prosessi, jonka avulla ihminen valikoi, tulkitsee ja työstää aistiensa avulla vastaanottamaansa tietoa. Oppijalla on aktiivinen rooli oppimisprosessissa, hän esimerkiksi saa tehtävän hakea ja jalostaa tietoa sekä jakaa sitä opiskelutovereilleen. Oppiminen ei ole passiivista tiedon vastaanottamista vaan se on opiskelijan omaa aktiivista tiedon rakentamista ja liittämistä aikaisemmin opittuun.

Oppimisessa korostetaan vuorovaikutusta ja sosiaalisia suhteita, ja oppiminen rakennetaan yhdessä muiden oppijoiden kanssa. Tämä tarkoittaa, että opettajan lisäksi myös opiskelijat jakavat toisilleen sekä opettajalle hankkimaansa tietoa ja osaamista. Oppimisen elementtejä ovat myös itseohjautuvuus, yhteistyö ja ammatillinen kasvu. Opettajan rooli on tarjota oppimiseen näkökulmia, tukea sekä toimia tutorina.

Opetusmenetelmiin kuuluvat aktivoivat oppimis- ja opetusmenetelmät, monialaisuus, tutkimus- ja kehitystoiminnan integroituminen opintoihin, työelämälähtöisyys, oppimissuunnitelmien joustavuus, yrittäjyys ja kansainvälisyys. Monialaisuus toteutuu esim. yhteisprojekteissa muiden kuin insinööriopiskelijoiden kanssa, esim. kuljetusten opiskelu tradenomiopiskelijoiden kanssa. Työelämälähtöisyydestä hyvä esimerkki on opiskelijoiden harjoittelujakso talvisin Ivalossa toimivassa kansainvälisessä huipputason ajoneuvo- ja rengastestausyrityksessä.

Toimintaperiaatteisiin kuuluu myös opintojen joustavuus. Perusopintojen suorittamisen jälkeisissä ammattiainevalinnoissa opiskelijalla on laajat mahdollisuudet suunnata opintonsa omien tavoitteidensa mukaisiksi. Opiskelija voi valita opintoja myös muista koulutuksista. Esim. yrittäjiksi ryhtymistä suunnittelevat opiskelijat voivat valita tutkintoonsa talouspainotteisia opintoja. Myös kesäaikaan voi opiskella esim. verkkokurssien muodossa.

Kansainvälisyyteen kannustetaan vaihto-opiskelujaksojen sekä ulkomaisen harjoittelun muodossa. Näiden hyödyntämiseen tarjotaan opiskelijoille valmiit puitteet. Myös "kotikansainvälistyminen" eli toiminta ulkomailta tulleiden vaihto-opiskelijoiden kanssa sekä englanninkieliseen opetukseen osallistuminen tukevat kansainvälistymistavoitteita.

Olennainen osa pedagogisia toimintatapoja on välitön vuorovaikutus opiskelijoiden ja opettajien välillä. Keräämme opiskelijoilta palautetta sekä keskustellen että tietojärjestelmän anonyymin palautekanavan kautta. Noudatamme jatkuvan palautteen periaatetta sekä opettajalta opiskelijalle että opiskelijalta opettajalle. Lisäksi määrävälein järjestetään palautekeskustelutilaisuuksia, joiden tarkoituksena on luoda oppimista edistävää ilmapiiriä.

Arviointi

Arviointi

Osaamisperusteisessa oppimissuunnitelmassa arvioinnin kohteena on osaaminen ja sen kehittyminen. Käytössä on erilaisia arviointimenetelmiä ja -kriteereitä. Arviointi on realistista ja yhdenmukaista opintojakson tavoitteiden kanssa.

Osa opintojaksoista arvioidaan kirjallisilla tenteillä, jotka arvioidaan asteikolla 0-5. Hyväksytty suoritus edellyttää vähintään ykkösen saavuttamista. Joitakin opintojaksoja arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Kirjallisen arvioinnin lisäksi opetushenkilöstö on perehtynyt arvioimaan opiskelijan edistystä myös suullisesti. Kannustavan palautteen avulla opiskelija saadaan kiinnittämään huomiota oppimisen kannalta oikeisiin asioihin. Koska innovaatiokompetenssien kehittyminen on kaikkien tutkintojen tavoitteena, myös niiden kehittymistä voidaan arvioida käyttämällä Turun AMK:ssa tähän tarkoitukseen kehitettyä arviointityökalua.

Ulkoisen arvioinnin lisäksi myös itse- ja vertaisarviointimenettelyjä käytetään. Opiskelijoita haastetaan arvioimaan omaa kehittymistään esim. vertaamalla osaamista ennen ja jälkeen tietyn opintojakson. Vertaisarviointia käytetään esim. opiskelijaryhmien arvioidessa toinen toistensa seminaariesitelmien sisältöä sekä esiintymistaitoja.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2024-2025 2025-2026 2026-2027 2027-2028 Syksy 2024 Kevät 2025 Syksy 2025 Kevät 2026 Syksy 2026 Kevät 2027 Syksy 2027 Kevät 2028 1. / 2024 2. / 2024 3. / 2025 4. / 2025 5. / 2025 1. / 2025 2. / 2025 3. / 2026 4. / 2026 5. / 2026 1. / 2026 2. / 2026 3. / 2027 4. / 2027 5. / 2027 1. / 2027 2. / 2027 3. / 2028 4. / 2028 5. / 2028
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 103)

103
PAUTOS24-1020
Johdatus insinööriopintoihin

(Valitaan kaikki)

43
TE00CK98 Intro ajoneuvo- ja kuljetustekniikan opiskeluun 2 2 2 1 1
5011082 Autotekniikan Perusrakenteet 5 5 5 2.5 2.5
TE00CQ16 Insinöörimatematiikan perusteet 5 5 5 2.5 2.5
TE00CL49 Yritystoiminnan perusteet 3 3 3 1.5 1.5
TE00CK03 Tietotekniikka 5 5 5 2.5 2.5
1001004 English Professional Skills, B2 3 3 3 1.5 1.5
KH00BY85 Työyhteisöviestintä 3 3 3 1 1 1
TE00CL51 Työturvallisuus työpaikoilla 1 1 1 0.3 0.3 0.3
TE00CL47 Insinöörifysiikka 1 3 3 3 1 1 1
TE00CL50 Fysikaalinen tutkimus 3 3 3 1 1 1
5011104 Lujuusopin perusteet 2 2 2 0.7 0.7 0.7
TE00CS74 Virtausmekaniikan ja termodynamiikan perusteet 3 3 3 1 1 1
TE00CS23 Calculus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PAUTOS24-1005
Valmennus ammattiopintoihin I

(Valitaan kaikki)

15 15 15 7.5 7.5
TE00CR88 Työelämätietous 2 1 1 1 1 0.5 0.5 0.5 0.5
5011147 Statiikka 5 5 5 2.5 2.5
TE00CL48 Insinöörifysiikka 2 3 3 3 1.5 1.5
TE00BR47 Tekninen piirtäminen 5 5 5 2.5 2.5
PAUTOS24-1006
Valmennus ammattiopintoihin II

(Valitaan kaikki)

15 15 15 7.5 7.5
TE00CQ24 SUSTIS Kestävän kehityksen projekti 3 3 3 1.5 1.5
TE00BQ13 Autolaboraatiot 3 3 3 1.5 1.5
TE00CK05 Fysikaaliset projektityöt 4 4 4 2 2
TE00BQ45 Sähkötekniikan perusteet 5 5 5 2.5 2.5
PAUTOS24-1023
Ajoneuvojen jälkimarkkinointi

(Valitaan kaikki)

15 15 15 5 5 5
TE00CR91 Asiakaspalvelu ja asiakkuuksien hoito 3 3 3 1 1 1
TE00CL53 Korjaamoliiketoiminta 4 4 4 1.3 1.3 1.3
TE00CR92 Esihenkilötaidot ja talousosaaminen 5 5 5 1.7 1.7 1.7
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2 2 2 0.7 0.7 0.7
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1 1 1 0.3 0.3 0.3
PAUTOS24-1028
Soveltavat insinööritaidot I

(Valitaan kaikki)

15 15 15 5 5 5
5011118 Auton ajotilan perusteet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BQ38 Auton alustarakenteet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5011119 Moottoritekniikka ja päästöjen hallinta 5 5 5 1.7 1.7 1.7
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 137)

137
TE00BL66 Innovaatioprojekti 10 10 10 3.3 3.3 3.3
TE00BQ46 Autosähkötekniikka 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BL82 Materiaali- ja valmistustekniikka 4 4 4 1.3 1.3 1.3
TE00BR98 Fuel and Lubrication Technology 5 5 5 2.5 2.5
TE00CL59 Sähkö- ja hybridiautot 3 3 3 1 1 1
AJONEUVOTEKNIIKKA

(Valitaan opintopisteitä: 28)

28
TE00CP77 Autokoritekniikka 3 3 3 1.5 1.5
5011157 Korjaamotekniikka ja -laboraatiot 5 5 5 2.5 2.5
5011058 Moottorimittaukset 2 2 2 1 1
TE00BQ47 Autoelektroniikka 5 5 5 2.5 2.5
TE00CL55 3D CAD 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00CL56 Voimansiirto 3 3 3 1 1 1
TE00CL54 Alustarakenteiden jatkokurssi 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KULJETUSTEKNIIKKA

(Valitaan opintopisteitä: 29)

29
5011121 Raskaat ajoneuvot 5 5 5 2.5 2.5
TE00CD44 Raskaiden ajoneuvojen kuormatilat 5 5 5 2.5 2.5
TE00BQ75 Autotekniset erikoislaboraatiot 1 - 5 5 5 2.5 2.5
7010281 Hydrauliikka ja pneumatiikka 5 5 5 2.5 2.5
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
TE00CQ15 Matemaattisten aineiden perustaidot 5 5 5 2.5 2.5
TE00BQ48 Kilpa-autotekniikka 5 5 5 2.5 2.5
TE00CL58 Ajoneuvon energiankulutus 5 5 5 2.5 2.5
1000322 Saksa 1 5 5 5 1.7 1.7 1.7
1000323 Saksa 2 5 5 5 2.5 2.5
1000414 Projekti 5 5 5 2.5 2.5
PAUTOS24-1017
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
3101194 Perusharjoittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
5091105 Ammattiharjoittelu 1 10 10 10 3.3 3.3 3.3
5091106 Ammattiharjoittelu 2 10 10 10 3.3 3.3 3.3
PAUTOS24-1018
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

17
KH00BY70 Tutkimusmenetelmien perusteet 2
5011001 Opinnäytetyö 15 15 15 5 5 5
Yhteensä 240 67 74 62 50 28 39 34 40 21 41 35 15 14 14 13 13 13 17 17 13.4 13.4 13.4 10.5 10.5 13.7 13.7 13.7 17.5 17.5 5 5 5

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely AMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.

Ammattiopinnot
Autotekniikan Perusrakenteet
Virtausmekaniikan ja termodynamiikan perusteet
Tekninen piirtäminen
Autolaboraatiot
Fysikaaliset projektityöt
Sähkötekniikan perusteet
Asiakaspalvelu ja asiakkuuksien hoito
Korjaamoliiketoiminta
Esihenkilötaidot ja talousosaaminen
Auton ajotilan perusteet
Auton alustarakenteet
Moottoritekniikka ja päästöjen hallinta
Innovaatioprojekti
Autosähkötekniikka
Materiaali- ja valmistustekniikka
Fuel and Lubrication Technology
Sähkö- ja hybridiautot
Autokoritekniikka
Korjaamotekniikka ja -laboraatiot
Moottorimittaukset
Autoelektroniikka
3D CAD
Voimansiirto
Alustarakenteiden jatkokurssi
Logistiikan ja teollisen hankinnan perusteet
Logistiikan ohjaus ja informaatio
Kuljetusmuodot
Green Logistics
Kuljetusten suunnittelu
Kuljetustalous
Kuljetusteknologia
Raskaat ajoneuvot
Raskaiden ajoneuvojen kuormatilat
Autotekniset erikoislaboraatiot
Hydrauliikka ja pneumatiikka
Katsastuksen yleisjakso
Katsastuslaboraatiot
Kevyt määräaikaiskatsastus ja laboraatiot
Katsastusharjoittelu
Harjoittelu
Perusharjoittelu
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Opinnäytetyö
Tutkimusmenetelmien perusteet
Opinnäytetyö
Perusopinnot
Intro ajoneuvo- ja kuljetustekniikan opiskeluun
Insinöörimatematiikan perusteet
Yritystoiminnan perusteet
Tietotekniikka
English Professional Skills, B2
Työyhteisöviestintä
Työturvallisuus työpaikoilla
Insinöörifysiikka 1
Fysikaalinen tutkimus
Lujuusopin perusteet
Calculus
Työelämätietous
Statiikka
Insinöörifysiikka 2
SUSTIS Kestävän kehityksen projekti
Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation
Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation
Vapaasti valittavat
Matemaattisten aineiden perustaidot
Fräscha upp din svenska
Tuotekehitys ja suunnittelumenetelmät
Kilpa-autotekniikka
Kuljetustekniikan projekti
Ajoneuvon energiankulutus
Varastoteknologiat ja materiaalinohjaus
Saksa 1
Saksa 2
Työelämäopinnot I
Työelämäopinnot II
Projekti
Luokittelemattomat

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 103)

103
PAUTOS24-1020
Johdatus insinööriopintoihin

(Valitaan kaikki)

43
TE00CK98 Intro ajoneuvo- ja kuljetustekniikan opiskeluun 2
5011082 Autotekniikan Perusrakenteet 5
TE00CQ16 Insinöörimatematiikan perusteet 5
TE00CL49 Yritystoiminnan perusteet 3
TE00CK03 Tietotekniikka 5
1001004 English Professional Skills, B2 3
KH00BY85 Työyhteisöviestintä 3
TE00CL51 Työturvallisuus työpaikoilla 1
TE00CL47 Insinöörifysiikka 1 3
TE00CL50 Fysikaalinen tutkimus 3
5011104 Lujuusopin perusteet 2
TE00CS74 Virtausmekaniikan ja termodynamiikan perusteet 3
TE00CS23 Calculus 5
PAUTOS24-1005
Valmennus ammattiopintoihin I

(Valitaan kaikki)

15
TE00CR88 Työelämätietous 2
5011147 Statiikka 5
TE00CL48 Insinöörifysiikka 2 3
TE00BR47 Tekninen piirtäminen 5
PAUTOS24-1006
Valmennus ammattiopintoihin II

(Valitaan kaikki)

15
TE00CQ24 SUSTIS Kestävän kehityksen projekti 3
TE00BQ13 Autolaboraatiot 3
TE00CK05 Fysikaaliset projektityöt 4
TE00BQ45 Sähkötekniikan perusteet 5
PAUTOS24-1023
Ajoneuvojen jälkimarkkinointi

(Valitaan kaikki)

15
TE00CR91 Asiakaspalvelu ja asiakkuuksien hoito 3
TE00CL53 Korjaamoliiketoiminta 4
TE00CR92 Esihenkilötaidot ja talousosaaminen 5
100115 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
100114 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
PAUTOS24-1028
Soveltavat insinööritaidot I

(Valitaan kaikki)

15
5011118 Auton ajotilan perusteet 5
TE00BQ38 Auton alustarakenteet 5
5011119 Moottoritekniikka ja päästöjen hallinta 5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 137)

137
PAUTOS24-1024
Soveltavat insinööritaidot II

(Valitaan kaikki)

15
TE00BL66 Innovaatioprojekti 10
TE00BQ46 Autosähkötekniikka 5
PAUTOS24-1025
Soveltavat insinööritaidot III

(Valitaan kaikki)

12
TE00BL82 Materiaali- ja valmistustekniikka 4
TE00BR98 Fuel and Lubrication Technology 5
TE00CL59 Sähkö- ja hybridiautot 3
AJONEUVOTEKNIIKKA

(Valitaan opintopisteitä: 28)

28
TE00CP77 Autokoritekniikka 3
5011157 Korjaamotekniikka ja -laboraatiot 5
5011058 Moottorimittaukset 2
TE00BQ47 Autoelektroniikka 5
TE00CL55 3D CAD 5
TE00CL56 Voimansiirto 3
TE00CL54 Alustarakenteiden jatkokurssi 5
KULJETUSTEKNIIKKA

(Valitaan opintopisteitä: 29)

29
TE00BQ19 Logistiikan ja teollisen hankinnan perusteet 4
KH00BZ42 Logistiikan ohjaus ja informaatio 4
5011163 Kuljetusmuodot 5
TE00BQ67 Green Logistics 5
KH00BT75 Kuljetusten suunnittelu 5
KH00BS86 Kuljetustalous 3
KH00BT76 Kuljetusteknologia 3
AJONEUVO- JA KULJETUSTEKNIIKKA

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 20)

5 - 20
5011121 Raskaat ajoneuvot 5
TE00CD44 Raskaiden ajoneuvojen kuormatilat 5
TE00BQ75 Autotekniset erikoislaboraatiot 1 - 5
7010281 Hydrauliikka ja pneumatiikka 5
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
TE00CQ15 Matemaattisten aineiden perustaidot 5
TE00CS04 Fräscha upp din svenska 3
3101223 Tuotekehitys ja suunnittelumenetelmät 5
TE00BQ48 Kilpa-autotekniikka 5
TE00CL57 Kuljetustekniikan projekti 1 - 3
TE00CL58 Ajoneuvon energiankulutus 5
KH00BS87 Varastoteknologiat ja materiaalinohjaus 4
1000322 Saksa 1 5
1000323 Saksa 2 5
5011068 Työelämäopinnot I 7
5011069 Työelämäopinnot II 8
1000414 Projekti 5
PAUTOS24-1016
KATSASTUS

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 15)

15
TE00BZ76 Katsastuksen yleisjakso 3
TE00BZ77 Katsastuslaboraatiot 2
TE00BP70 Kevyt määräaikaiskatsastus ja laboraatiot 5
TE00BP73 Katsastusharjoittelu 5
PAUTOS24-1017
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
3101194 Perusharjoittelu 10
5091105 Ammattiharjoittelu 1 10
5091106 Ammattiharjoittelu 2 10
PAUTOS24-1018
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

17
KH00BY70 Tutkimusmenetelmien perusteet 2
5011001 Opinnäytetyö 15