Siirry suoraan sisältöön

Tuotantotalous: Tuotanto

Tunnus: PTUTAS23

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (AMK)

Laajuus:
240 op

Kesto:
4 vuotta (240 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2023

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

KOULUTUKSEN KUVAUS
Tuotantotalouden koulutus Turun ammattikorkeakoulussa on laaja-alainen teknis-taloudellinen koulutus, joka tarjoaa monimuotoisen ja kehittyvän opiskeluympäristön opiskelijoilleen. Opetus tapahtuu elinkeinoelämän kanssa kiinteässä yhteistyössä.

Opiskelijoista kasvaa yrittäjähenkisiä, itsenäiseen ja tiimityöhön kykeneviä ammattilaisia, jotka ovat haluttuja työntekijöitä alueen yritysten piirissä. Soveltava tutkimus- ja kehitystoiminta kytkeytyy kiinteästi koulutuksen opetukseen opiskelijoiden tekemien yritysprojektien, opinnäytetöiden ja työharjoittelujen kautta. Koulutus on lähtökohdiltaan kansainvälinen ja kaikki opiskelijat suorittavat tutkinnossaan myös kansainvälistymisen osuuden, joko vaihto-opiskelujaksolla tai kansainvälisessä työharjoittelussa. Koulutus tarjoaa myös mahdollisuuden kaksoistutkinnon suorittamiselle Saksassa tai Ranskassa. Kaksoistutkinto tarkoittaa, että valmistuessaan opiskelija saa molemmat, sekä suomalaisen että vaihtomaan tutkinnot.

Perusopintojen tavoitteena on antaa opiskelijalle laaja-alainen yleiskuva tuotantotalouden keskeisistä tehtäväalueista sekä sen asemasta yhteiskunnassa ja yrityksissä. Opiskelija oppii pohtimaan, millaisilla ratkaisuilla voidaan edistää kestävää kehitystä tuotantotalouden näkökulmasta. Perusopinnot antavat myös asetusten edellyttämän kielitaidon.

Ammattiopintojen tavoitteena on syventää opiskelijan osaamista valitsemallaan tuotantotalouden ammatillisella osaamispolulla, joita ovat tuotannon suunnittelu sekä myyntityö.

KOULUTUKSEN RAKENNE JA SISÄLTÖ JA OSAAMISPOLUT

Ydinosaaminen (perusopinnot) 100 op
Laajentava osaaminen (ammattiopinnot) 90 op:
-Tuotantotalouden suuntaavat moduulit min 30 op
-Teknisesti suuntaavat moduulit min 30 op.
-Vapaasti valittavat opinnot 30 op.
Harjoittelu 30 op.
Opinnäytetyö 20 op. (15 op varsinainen työ ja 5 op tilastomatematiikka ja tutkimusmenetelmät)

Ammattiaineita tukevat perusaineet ajoitetaan ja räätälöidään sisällöiltään ja laajuudeltaan elinkeinoelämän tarpeiden mukaan.
• Ensimmäisen opiskeluvuoden osaamisteemoina ovat yritystoiminta, teollinen tuote ja tuotanto, tuotantotalouden perusteet ja kestävä kehitys
• Toisena vuonna opiskelija perehtyy tuotantotalouden organisaatio-osaamisen näkökulmaan, tekniseen kauppaan sekä toimitusketjunhallintaan ja syventää osaamistaan valitsemallaan osaamispolulla.
• Kolmantena vuonna keskitytään tekniseen kaupallistamiseen sekä kansainväliseen liiketoimintaan ja kansainvälisissä verkostoissa toimimiseen sekä monikulttuurisiin ryhmätyö- ja vuorovaikutustaitoihin. Tähän ajanjaksoon liittyy joko harjoittelu tai opiskelu ulkomailla.
• Neljännen vuoden opinnot syventävät yritystoiminnan hallinnan ja johtamisen osaamista. Opinnot suoritetaan soveltaen ja syventäen osaamista haastavissa innovatiivisuutta ja oma-aloitteisuutta vaativissa yritysten kehitystehtävissä. Viimeisenä vuonna suoritetaan loppuun tuotantotalouden osaamispolkuopinnot sekä viimeistellään tutkinto opinnäytteellä.

URA JA JATKO-OPINTOMAHDOLLISUUDET
Tuotantotalouden koulutuksesta valmistuvilla insinööreillä on valmiudet toimia vaativissa elinkeinoelämän asiantuntija- ja kehittämistehtävissä. Työtehtävät voivat liittyä esim. tekniseen myyntiin, tekniseen hankintatoimeen, toimitusketjun hallintaan, tuotekehityksen johtamiseen palveluliiketoimintaan, tuotannon ja prosessien kehittämiseen ja johtamiseen tai kansainvälisiin tehtäviin. Koulutus antaa myös eväitä oman yrityksen perustamiseen, kehittämiseen ja johtamiseen.

ESIMERKKEJÄ TEHTÄVÄNIMIKKEISTÄ
Tehtävänimikkeitä voivat olla esim. osto- tai vienti-insinööri/päällikkö, myyntipäällikkö, tuotanto- tai projekti-insinööri/päällikkö, tuotannonsuunnittelija, kehittämispäällikkö, laatupäällikkö, tuotepäällikkö, tehdaspäällikkö jne.

Tuotantotalouden insinööreillä on loistavat mahdollisuudet jatkaa opintojaan sekä kotimaisissa, että ulkomaisissa korkeakouluissa ja yliopistoissa.
Jatkokoulutusta tarjoavat mm.
Ylempi ammattikorkeakoulututkinto: (Insinööri YAMK)
• Teknologiaosaamisen johtamisen koulutus (Turku AMK)
• MBA, Sales Management (Turku AMK)
Diplomi-insinööritutkinto
• Teknilliset yliopistot
o Tampereen Teknillinen Yliopisto, Porin yksikkö
o Tampereen Teknillinen Yliopisto, Tampere
o Lappeenrannan Teknillinen yliopisto
o Aalto Yliopisto
• Åbo Akademi Johtamisen, talouden ja tekniikan opinnot
• Vaasan yliopisto tuotantotalouden yksikkö

Osaamistavoitteet

Valmistuttuaan opiskelija kykenee itsenäisesti työskentelemään osaamispolun mahdollistamissa asiantuntijatehtävissä, esimiehenä, yrittäjänä sekä yrityksen ja organisaatioiden kehitystehtävissä, myös kansainvälisesti. Opiskelijat valmistuvat aloitekykyisiksi ammattilaisiksi, jotka ”saavat asiat tapahtumaan”. Tämä mahdollistuu koulutuksessa saatujen kriittisen ajattelukyvyn, kokonaisuuksien hallinnan ja luovan otteen ansiosta.

Tuotantotalouden koulutuksen ydinosaaminen muodostuu luonnontieteiden ja matematiikan soveltamisesta teknistaloudellisten kokonaisuuksien kanssa. Ydinosaamista ovat tekninen hankinta, tuotekehitys, toimitusketjunhallinta, laatuosaaminen sekä tuotannon ja prosessien johtaminen ja kehittäminen. Ydinosaamiseen lukeutuvat myös yritystalouden perus- ja syventävät opinnot.

Tuotantotalouden koulutuksesta valmistuu insinöörejä, jotka kykenevät työskentelemään globaaleilla työmarkkinoilla ammateissa, joissa tarvitaan sekä tekniikan että liiketalouden osaamista. Koulutuksesta valmistuvien insinöörien keskeistä osaamista ovat projektiosaaminen, prosessien hallinta ja kehittäminen, liiketoimintaosaaminen ja kansainvälisyys yhdistyneenä hyvään kielitaitoon, innovatiivisuuteen ja vuorovaikutustaitoihin. Verkosto-osaamistaan ja tiimityöskentelytaitojaan sekä tunneälyään opiskelijat harjoittavat useissa yritysten ja tutkimusryhmien kanssa tehtävissä projekteissa sekä kotimaisesti että kansainvälisesti. Kansainvälisyyttä ja kielitaitoa vahvistaa osaltaan myös se, että opiskelija sitoutuu suorittamaan osan opinnoistaan tai harjoittelustaan ulkomailla ja että opetus on osittain englanninkielistä.

Pedagogiset toimintatavat

Tuotantotalouden koulutuksessa hyödynnetään Innovaatiopedagogiikkaa soveltaen Innopeda®- pohjaista oppimisjatkumoa. Opiskelussa osaamisen laajentumista, kriittistä ajattelua ja tiimityöskentelyä opiskelun edetessä ohjaavat vuositason teemat ja monipuoliset oppimismenetelmät. Toimintatapana on projektiperusteinen, tiimityöskentelyä kehittävä, uutta luova oppimistapa yritysyhteistyöhön ja TKI-toimintaan integroituna. Projektit ovat ensimmäisen vuoden jälkeen pääosin yritysten toimeksiantoja, jolloin opiskelu tuntuu mielekkäältä ja käytännönläheiseltä sekä luovat perustan opiskelijan verkostoitumiselle elinkeinoelämän kanssa. Opetustapana on kollegiaalinen yhdessä oppiminen tutkimus- ja kehitystoiminnassa jatkuvasti asiantuntemustaan kehittävän opetushenkilöstön ja yritysten edustajien kanssa.

Tuotantotalouden opiskelija suorittaa osan opiskelusta ulkomailla. Opiskelijan kansainvälisyysosaaminen vahvistuu myös kotimaassa järjestettävällä englanninkielisellä opetuksella. Monipuolinen kieli- ja kulttuurikoulutustarjonta luo opiskelijalle mahdollisuuksia myös kotikansainvälistymiseen. Kaksoistutkintojen ja vaihto-opiskelun lisäksi opiskelijoilla on mahdollisuus toteuttaa kansainvälisiä projekteja ja opinnäytetöitä yritysten ja muiden organisaatioiden toimeksiannosta kansainvälisen ja alueellisen verkostoitumisen kautta. Turun ammattikorkeakoulussa opiskelevien ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden sekä vaihto-opiskelijoiden luoma monikulttuurinen opiskeluympäristö tarjoaa omalta osaltaan kansainvälistymismahdollisuuksia tuotantotalouden opiskelijoille.

Arviointi

Tavoitteena on, että opiskelijat löytävät itselleen soveltuvat oppimiskeinot tutkinnon edellyttämien riittävien valmiuksien saavuttamiseksi ja oppivat arvioimaan omia kehittymistarpeitaan sekä asettamaan itselleen tavoitteita. Opiskelijoiden omien tavoitteiden asettamista ja sisäisen motivaation kehittymistä tuetaan ottamalla opiskelijat mukaan opintojaksojen suunnitteluun. Tavoitteena on löytää ratkaisuja, joissa kaikkien osapuolten tarpeet huomioidaan. Opiskelijat osoittavat osaamisensa erilaisin näytöin, jotka kerätään henkilökohtaiseen opintosuunnitelmaan. Numeroarviointi perustuu yleensä kirjallisiin kokeisiin, projektitöihin, harjoituksiin ja muihin näyttöihin. Arvosteluasteikko on normaalisti 1...5. Vaihtoehtona numeroarvioinnille käytetään sanallista, laadullista arviointia. Arvioinnin tehtävänä on tukea oppimista ja kannustaa opiskelijoita. Itsearvioinnilla on keskeinen sija arvioinnissa. Arviointiin voivat osallistua opiskelijan itsensä ja opettajien lisäksi myös toiset opiskelijat sekä työelämän edustajat.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2023-2024 2024-2025 2025-2026 2026-2027 Syksy 2023 Kevät 2024 Syksy 2024 Kevät 2025 Syksy 2025 Kevät 2026 Syksy 2026 Kevät 2027 1. / 2023 2. / 2023 3. / 2024 4. / 2024 5. / 2024 1. / 2024 2. / 2024 3. / 2025 4. / 2025 5. / 2025 1. / 2025 2. / 2025 3. / 2026 4. / 2026 5. / 2026 1. / 2026 2. / 2026 3. / 2027 4. / 2027 5. / 2027
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 100)

100
TE00CJ47 Intro tuotantotalouden opiskeluun 2 2 2 1 1
5000BH71 Projektipaja 5 5 5 2.5 2.5
TE00CP64 Yritystoiminta ja myynti 4 4 4 2 2
5011142 Insinöörimatematiikka I 5 5 5 2.5 2.5
5011079 Insinöörifysiikka 1 3 3 3 1 1 1
TE00BY86 Tietotekniikka 2 2 2 1 1
5051111 Ohjelmoinnin perusteet 5 5 5 2.5 2.5
5091138 Insinöörifysiikka 2 3 3 3 1 1 1
5091107 Teollisuustalous 3 3 3 1.5 1.5
KH00BY85 Työyhteisöviestintä 3 3 3 1 1 1
5011144 Insinöörimatematiikka II 5 5 5 1.7 1.7 1.7
1001004 English Professional Skills, B2 3 3 3 1 1 1
TE00CB20 Työturvallisuus 1 1 1 0.3 0.3 0.3
PTUTAS23-1001
Yrityksen toiminnanohjaus

(Valitaan kaikki)

15 15 15 5 5 5
TE00BL87 Toiminnanohjaus ja logistiikka 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BR47 Tekninen piirtäminen 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BL88 Kustannuslaskenta ja ulkoisen laskentatoimen perusteet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BM01 Johtaminen ja johtamisjärjestelmät 5 5 5 2.5 2.5
TE00CP63 Data Management and Analysis 2 2 2 1 1
TE00BS94 Talousmatematiikka ja Excel 4 4 4 2 2
5011098 Fysikaalinen tutkimus 3 3 3 1.5 1.5
PTUTAS23-1003
Supply Chain Management

(Valitaan kaikki)

9 14 14 7 7
TE00BJ20 Product Data Management 3 3 3 1.5 1.5
TE00BS97 ERP systems 3 3 3 1.5 1.5
TE00CJ50 Supply Chain Management 3 3 3 1.5 1.5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 140)

140
TE00BL66 Innovaatioprojekti 10 10 10 5 5
PTUTAS23-1004
Technical Procurement Management

(Valitaan kaikki)

10 15 15 5 5 5
5091183 Strategic Sourcing 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5091182 Materials Management 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PTUTAS23-1020
Tekniset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10 10 10 5 5
PTUTAS23-1018
TUOTANTO

(Valitaan kaikki)

30
PTUTAS23-1017
Product Development

(Valitaan kaikki)

15 15 15 5 5 5
TE00CP48 Product Development Management 10 10 10 3.3 3.3 3.3
5091173 International Business and Cultures 5 5 5 2.5 2.5
PTUTAS23-1019
Production Management and LEAN

(Valitaan kaikki)

15 30 30 10 10 10
5091171 Production Management with ERP 5 5 5 1.7 1.7 1.7
TE00BX97 Capacity planning and control 5 5 5 1.7 1.7 1.7
5091172 Process and Quality Management 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PTUTAS23-1010
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30 15 15 15 15 7.5 7.5 5 5 5
TE00CK68 Matematiikan kertauskurssi 3 3 3 1.5 1.5
1000322 Saksa 1 5 5 5 2.5 2.5
1000323 Saksa 2 5 5 5 1.7 1.7 1.7
PTUTAS23-1011
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
3101194 Perusharjoittelu 10 10 10 3.3 3.3 3.3
5091105 Ammattiharjoittelu 1 10 10 10 3.3 3.3 3.3
5091106 Ammattiharjoittelu 2 10 10 10 3.3 3.3 3.3
PTUTAS23-1012
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

0
Yhteensä 240 82 58 35 0 34 48 23 35 15 20 0 0 17 17 16.1 16.1 16.1 11.5 11.5 11.7 11.7 11.7 7.5 7.5 6.73 6.73 6.73 0 0 0 0 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely AMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.

Ammattiopinnot
Toiminnanohjaus ja logistiikka
Tekninen piirtäminen
Kustannuslaskenta ja ulkoisen laskentatoimen perusteet
Johtaminen ja johtamisjärjestelmät
Data Management and Analysis
Talousmatematiikka ja Excel
Product Data Management
ERP systems
Supply Chain Management
Johdon laskentatoimi
Innovaatioprojekti
Toimittajasuhteiden hallinta
Strategic Sourcing
Materials Management
Product Development Management
International Business and Cultures
Production Management with ERP
Capacity planning and control
Process and Quality Management
Technical Sales Skills and Processes
Sales Workshops
Creativity and Innovativeness
Myynnin ohjausjärjestelmät
Sustainable Development
International Business and Cultures
Projektityö
Harjoittelu
Perusharjoittelu
Ammattiharjoittelu 1
Ammattiharjoittelu 2
Opinnäytetyö
Kehittämismenetelmät
Tutkimusviestintä
Opinnäytetyön ideointi, suunnittelu ja aloitus (5 op)
Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte (10 op)
Perusopinnot
Intro tuotantotalouden opiskeluun
Projektipaja
Yritystoiminta ja myynti
Insinöörimatematiikka I
Insinöörifysiikka 1
Tietotekniikka
Ohjelmoinnin perusteet
Ryhmänohjaus
Insinöörifysiikka 2
Teollisuustalous
Työyhteisöviestintä
Insinöörimatematiikka II
English Professional Skills, B2
Työturvallisuus
Fysikaalinen tutkimus
Vapaasti valittavat
Matematiikan kertauskurssi
Tilastomatematiikka
Saksa 1
Saksa 2
Luokittelemattomat

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 100)

100
TE00CJ47 Intro tuotantotalouden opiskeluun 2
5000BH71 Projektipaja 5
TE00CP64 Yritystoiminta ja myynti 4
5011142 Insinöörimatematiikka I 5
5011079 Insinöörifysiikka 1 3
TE00BY86 Tietotekniikka 2
5051111 Ohjelmoinnin perusteet 5
KH00CC18 Ryhmänohjaus 5
5091138 Insinöörifysiikka 2 3
RUOTSI3
Toinen kotimainen kieli, ruotsi
3
YO00BF11 Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
YO00BF12 Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
PTUTAS23-1026
Insinöörin perustaidot

(Valitaan kaikki)

15
5091107 Teollisuustalous 3
KH00BY85 Työyhteisöviestintä 3
5011144 Insinöörimatematiikka II 5
1001004 English Professional Skills, B2 3
TE00CB20 Työturvallisuus 1
PTUTAS23-1001
Yrityksen toiminnanohjaus

(Valitaan kaikki)

15
TE00BL87 Toiminnanohjaus ja logistiikka 5
TE00BR47 Tekninen piirtäminen 5
TE00BL88 Kustannuslaskenta ja ulkoisen laskentatoimen perusteet 5
PTUTAS23-1027
Insinöörin soveltavat taidot

(Valitaan kaikki)

14
TE00BM01 Johtaminen ja johtamisjärjestelmät 5
TE00CP63 Data Management and Analysis 2
TE00BS94 Talousmatematiikka ja Excel 4
5011098 Fysikaalinen tutkimus 3
PTUTAS23-1003
Supply Chain Management

(Valitaan kaikki)

14
TE00BJ20 Product Data Management 3
TE00BS97 ERP systems 3
TE00CJ50 Supply Chain Management 3
TE00CR79 Johdon laskentatoimi 5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 140)

140
TE00BL66 Innovaatioprojekti 10
PTUTAS23-1004
Technical Procurement Management

(Valitaan kaikki)

15
TE00CR95 Toimittajasuhteiden hallinta 5
5091183 Strategic Sourcing 5
5091182 Materials Management 5
PTUTAS23-1020
Tekniset opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
PTUTAS23-1018
TUOTANTO

(Valitaan kaikki)

30
PTUTAS23-1017
Product Development

(Valitaan kaikki)

15
TE00CP48 Product Development Management 10
5091173 International Business and Cultures 5
PTUTAS23-1019
Production Management and LEAN

(Valitaan kaikki)

15
5091171 Production Management with ERP 5
TE00BX97 Capacity planning and control 5
5091172 Process and Quality Management 5
PTUTAS23-1021
MYYNTI

(Valitaan kaikki)

30
PTUTAS23-1022
Technical Sales Management

(Valitaan kaikki)

15
5091180 Technical Sales Skills and Processes 5
5091167 Sales Workshops 5
3041234 Creativity and Innovativeness 5
PTUTAS23-1023
Liiketoiminnan kehittäminen

(Valitaan kaikki)

15
3101108 Myynnin ohjausjärjestelmät 5
TE00CP61 Sustainable Development 3
5091173 International Business and Cultures 5
3101252 Projektityö 2
PTUTAS23-1010
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 30)

30
TE00CK68 Matematiikan kertauskurssi 3
TE00CS09 Tilastomatematiikka 3
1000322 Saksa 1 5
1000323 Saksa 2 5
PTUTAS23-1011
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

30
3101194 Perusharjoittelu 10
5091105 Ammattiharjoittelu 1 10
5091106 Ammattiharjoittelu 2 10
PTUTAS23-1012
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

20
KH00CS17 Kehittämismenetelmät 3
TE00CS18 Tutkimusviestintä 2
TE00CS19 Opinnäytetyön ideointi, suunnittelu ja aloitus (5 op) 5
TE00CS20 Opinnäytetyön raportointi ja kypsyysnäyte (10 op) 10