Siirry suoraan sisältöön

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus, rakennusmestari S21: PRAKMS21

Tunnus: PRAKMS21

Tutkinto:
Tekniikan ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Rakennusmestari (AMK)

Laajuus:
210 op

Kesto:
3.5 vuotta (210 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2021

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Koulutuksen tavoitteena on kouluttaa rakennusalalle motivoituneita, osaavia ja kustannustietoisia tulevia ammattilaisia. Rakennusmestarin tulee hallita rakennusalan yleinen tietous siten, että hän sopeutuu nopeasti alan tehtäviin ja kykenee myöhemmin toimimaan itsenäisesti rakennusteollisuuden eri tehtävissä. Lisäksi hänellä tulee olla riittävä kielitaito ja valmiudet suulliseen ja kirjalliseen alan asioiden hoitoon.

Koulutuksen keskeisenä tavoitteena on huomioida rakennusalan kelpoisuusvaatimukset Ympäristöministeriön ohjeen YM4/601/2015 mukaisesti. Koulutus tarjoaa tutkinnon lisäksi vaaditut kelpoisuuden edellyttämät opinnot työnjohdon erilaisiin tehtäviin.

Koulutuksen rakenne ja sisältö
Rakennusmestarin tutkintoon johtavassa koulutuksessa opiskellaan ammatillisia perusvalmiuksia työnjohtotehtäviä varten. Tehtävissä painottuvat etenkin ammatillinen perus- ja erityisosaaminen, taloudellinen ajattelu ja projektien kokonaishallinta.

Koulutus ja opiskelu koostuvat ydinosaamisesta ja laajentavasta osaamisesta. Ydinosaamiseen sisältyy pakolliset perus- ja aineopinnot. Laajentavan osaamisen koriin sisältyy 25 opintopisteen laajuiset vapaasti valittavat opinnot ja opinnäytetyö 15 op. Koulutuksen kokonaislaajuus on 210 opintopistettä ja ohjeellinen opiskeluaika 3,5 vuotta.

Perusopinnot koostuvat mm. kieli- ja viestintäopinnoista, matemaattisista aineista ja alan perusopinnoista. Opinnot painottuvat kahdelle ensimmäiselle vuodelle ja tukevat koulutuksen kokonaistavoitteiden saavuttamista. Opinnot ovat ammatillisesti eriytyneitä ja suuntautuneita, sekä luovat pohjaa ammatillisten valmiuksien omaksumiselle.
Ammattiopinnot alkavat jo ensimmäisenä opiskeluvuonna alan peruskursseilla. Ammattiopinnot edesauttavat tiedollisen osaamisen lisäksi opiskelijan oman ammattikuvan ja motivaation sekä työelämässä tarpeellisten innovaatiokompetenssien kehittymistä.

Perus- ja ammattiopintojen lisäksi opiskelijan tulee valita 25 opintopistettä korkeakoulutasoisia vapaasti valittavia opintoja. Opintojen tulee ensi sijassa tukea ja edesauttaa muita opintoja ja parantaa ammatissa suoriutumista valmistumisen jälkeen. Opinnot tulee valita ensisijaisesti Turun Ammattikorkeakoulun koulutustarjonnasta.

Ohjatun työharjoittelun ja työpaikkaopintojen tavoitteena on soveltaa käytäntöön opittua teoriaa. Tavoitteena on lisäksi oman ammattikuvan kehittämien ja siinä toimiminen. Harjoittelu mahdollistaa tutustumisen rakennusalan yrityksiin ja henkilöstöön. Ohjattu työharjoittelu suoritetaan koulutuksen aikana kolmessa jaksossa keväisin. Työharjoittelun ja työpaikkaopintojen laajuus on yhteensä 45 op. Ensimmäisen ja toisen opintovuoden jälkeen suoritettava työharjoittelu on suorittavaa rakennusalaan liittyvää suorittavaa rakennustyötä (pl. pitkän alakohtaisen työkokemuksen omaavat). Muut jaksot ovat työnjohto- ja esimiesharjoittelua.

Koulutuksen aikana opiskelijat toteuttavat ammattikorkeakoulun palvelu- tai tutkimustoimintaan liittyviä tai yritysten tilaamia projektitöitä.

Uramahdollisuudet
Rakennusmestarin työpaikat yksityissektorilla ovat tyypillisesti rakennusliikkeissä tai rakennustuoteteollisuudessa. Julkinen sektori tarjoaa monenlaisia urapolkuja, mm. kuntien sekä valtion teknisissä virastoissa, laitoksissa ja yhtiöissä. Jossain määrin työpaikkoja on tarjolla myös kaupan alalla. Koulutus antaa hyvän pohjan myös kiinteistöjohtamisen jatko-opiskeluille, jonka kautta voi kouluttautua esim. tekniseksi isännöitsijäksi. Rakennustyömailla työtehtävät yleensä alkavat työmaan työnjohtotehtävistä ja jatkuvat kokemuksen lisääntyessä työ- tai projektipäällikön tehtävinä. Tehtävät voivat olla myös määrä- ja kustannuslaskentaa, hankintatoimeen liittyviä tai työnsuunnittelua. Kokemuksen ja taitojen karttuessa on myös mahdollista toimia itsenäisenä yrittäjänä.

Jatko-opiskelumahdollisuudet
Jatko-opintomahdollisuutena on lähinnä insinööri (AMK), joka on edellytyksenä ylempään AMK-tutkintoon ja diplomi-insinööritutkintoihin.

Opiskelijoiden vaikutusmahdollisuudet
Opiskelijoilla on mahdollisuus vaikuttaa oman tutkintonsa sisältöön vapaasti valittavien opintojen ja opinnäytetyön sekä harjoittelupaikkojen valinnan muodossa. Opiskelijoilla on mahdollisuus antaa opintojaksokohtaista palautetta sekä osallistua vuosittain tehtävään opiskelijatyytyväisyyskyselyyn ja siihen liittyvään palautepäivään.

Kansainvälistyminen
Rakennustekniikan koulutuksella on laaja kansainvälinen verkosto, johon kuuluu eurooppalaisia korkeakouluja. Näistä korkeakouluista on vuosittain vaihdossa rakennusalan opiskelijoita, joille tarjottavaan englanninkieliseen opetukseen myös rakennusmestariopiskelijat voivat osallistua. Vaihtokorkeakoulujen opettajavaihdon kautta meillä tarjotaan myös englanninkielisiä vierailijaluentoja. Tämä vieraskielinen opetus kuuluu kansainvälisiin opintoihin. Lisäksi kannustetaan opiskelijoita hakemaan vaihto-opiskeluun, kesätöihin ja työharjoitteluun ulkomaille.

Osaamistavoitteet

Rakennusmestarikoulutuksen lähtökohta on maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen vastaavan työnjohtajan ja siitä erikseen Ympäristöministeriön asetuksella YM4/601/2015 säädettyjen muodollisten työnjohtopätevyyksien tuottaminen opiskelijoille.

Innovaatiopedagogiikan mukaisen oppimisjatkumon keskeisenä tarkoituksena on tuottaa opiskelijoille työelämässä vaadittavia taitoja, kuten vuorovaikutus-, tiimityö- ja verkostoitumistaitoja. Opiskelijan on opittava järjestelykyiseksi, itsenäisiin päätöksiin pystyväksi, vastuuntuntoiseksi ja täsmälliseksi. Luovan toiminnan ohella hänen on mukauduttava myös ryhmätyöhön kykeneväksi ja kokonaisuuksia hallitsevaksi työyhteisön jäseneksi. Rakennusmestari koulutuksen tavoitteena on lisäksi perehdyttää opiskelija käytännön tuotantotoiminnan esimies-, suunnittelu-, organisointi-, laadunohjaus-, kustannustenhallinta ja kehittämistehtäviin.

Ammatilliset painopistealueet ovat rakennustyön tuotannon johdolle välttämättömiä projektien ja henkilöiden johtamisen välineitä sekä rakenteiden ja rakennusmateriaalien toiminnan sekä mitoituksen perusteita.

Pedagogiset toimintatavat

Koulutuksessa toimitaan Turun ammattikorkeakoulun innovaatiopedagogiikan periaatteiden mukaisesti. Tämän periaatteen mukaisesti opettajat valitsevat kullakin opintojaksolla käytettävät menetelmät mm. vuosikurssin, opetettavan aiheen, ryhmäkoon, omien ja opiskelijoiden näkemysten, käytettävissä olevien tilojen ja resurssien, käynnissä olevien tutkimushankkeiden ja yritysyhteistyötoimeksiantojen mukaan. Rakennustekniikan koulutuksessa tehdään tiivistä yhteistyötä useiden rakennusalan toimijoiden kanssa, mikä mahdollistaa erilaiset työelämälähtöiset oppimistehtävät, projektit, yritysvierailut ja vierailevat luennoitsijat.

Opiskelijoita kannustetaan omaehtoiseen ja osallistuvaan opiskeluun sekä yksilö että ryhmätasolla, tämä voi näkyä myös arviointiperusteissa. Kursseilla voi olla myös vaihtoehtoisia toteutustapoja opiskelijan mieltymyksen ja elämäntilanteen mukaan valittavaksi, kuten aktiivinen lähiopetustilanteisiin ja harjoitustehtäväpalautuksiin osallistuminen tai itsenäisen opiskelun toteen näyttäminen kirjallisessa kuulustelussa.

Viimeiselle opintovuodelle ajoittuva opinnäytetyö pyritään tekemään opiskelijan hankkiman työelämätoimeksiannon pohjalta. Opinnäytetyössä opiskelijan tulee osoittaa oman ammattialan osaaminen, kirjallinen raportointi ja esitystekniikka sekä tilaajan tahtotilan täyttäminen perustellulla ratkaisulla.

Arviointi

Koulutusten arvioinnin kohteena on osaaminen. Osaaminen perustuu sekä yksityiskohtien että kokonaisuuksien hallinnasta. Arviointitavat ovat monimuotoisia ja korostavat myös opiskelijan omaa kykyä arvioida niin omaa kuin kanssaopiskelevien osaamista. Arvioinnissa käytetään myös vuorovaikutteisia menetelmiä (itsearviointia, vertaisarviointia ja ulkoista arviointia). Arviointi on luonteeltaan kehittävää ja sillä tuetaan oppimista.

Opintojaksot arvioidaan pääsääntöisesti numeerisella asteikolla 0-5. Numeerisessa arvioinnissa hyväksytty suoritus edellyttää vähintään arvosanan yksi saavuttamista. Perinteisen kirjallisen arvioinnin lisäksi opetushenkilöstö voi arvioida opiskelijan edistymistä myös suullisesti ja antamalla tarvittaessa palautetta esim. harjoitustyöstä, jonka avulla opiskelija saadaan kiinnittämään huomiota keskeisiin asioihin (ns. formatiivinen arviointi). Palautekeskustelujen tarkoituksena on myös luoda oppimista edistävää ilmapiiriä.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2021-2022 2022-2023 2023-2024 2024-2025
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

125
PRAKMS21-1001
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

84
PRAKMS21-1002
Johdatus Rakennusalaan

(Valitaan kaikki)

2
TE00BO93 Johdatus Rakennusalaan 1 1
TE00BO85 Johdatus Rakennusalaan 1 1
PRAKMS21-1003
Rakennusmestarin matemaattiset työvälineet 1

(Valitaan kaikki)

15
5101034 Matematiikka I 3 3
7040251 Tietotekniikan perusteet 3 3
1001006 Suomen kieli ja viestintä 3 3
5041179 Johtaminen 3 3
5101044 Työturvallisuus 3 3
PRAKMS21-1004
Talonrakennuksen perusteet

(Valitaan kaikki)

9
5101064 Talonrakennuksen perusteet 4 4
5000BH71 Projektipaja 5
PRAKMS21-1005
Rakennusmestarin matemaattiset työvälineet 2

(Valitaan kaikki)

14
5101035 Matematiikka II 3 3
5101074 Statiikka (rkm) 5 5
5101037 CAD-suunnittelu 3 3
5041180 Rakennusfysiikka 3 3
PRAKMS21-1006
Tuotanto- ja menetelmätekniikka

(Valitaan kaikki)

15
PRAKMS21-1007
Svenska i arbetslivet

(Valitaan kaikki)

15
5101067 Tuotanto- ja menetelmätekniikka 4 4
5000CD98 Korjausrakentaminen 5
5101038 Mittaustekniikan perusteet 3 3
1001019A Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1 1
1001019B Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2 2
PRAKMS21-1008
Betonirakenteet

(Valitaan kaikki)

13
5101045 Betonitekniikka (rkm) 4 4
5101059 Hankintatoimi ja sopimukset 3 3
5101022 Määrä- ja kustannuslaskenta 3 3
7100008 Teräsbetonirakenteet 3 3
PRAKMS21-1009
Geotekniikka ja puurakenteet

(Valitaan kaikki)

16
5101036 Geotekniikka 4 4
5101078 Lujuusoppi (rkm) 5 5
5101039 Puurakenteet 4 4
5101049 Pien- ja kerrostalorakentaminen 3 3
PRAKMS21-1010
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

41
PRAKMS21-1011
Teräs- ja pohjarakenteet

(Valitaan kaikki)

10
5101068 Teräsrakenteet 3 3
5041181 Pohjarakenteet 4 4
1001004 English Professional Skills, B2 3 3
PRAKMS21-1012
Hankesuunnittelu

(Valitaan kaikki)

15
5041184 Liike- ja teollisuusrakentaminen 3 3
5101046 Työ- ja rakennuslainsäädäntö 3 3
5041182 Aikataulusuunnittelu 3 3
5101047 Työmaasuunnittelu 3 3
5101048 Tehtäväsuunnittelu 3 3
PRAKMS21-1013
Talo- ja maarakentaminen

(Valitaan kaikki)

6
5101075 Betonirakentaminen 3 3
TE00BQ81 Aluerakentaminen 3
PRAKMS21-1014
Talotekniikka ja kustannustenhallinta

(Valitaan kaikki)

6
5101051 Talotekniset järjestelmät 3 3
5101052 Työmaakustannusten ohjaus ja valvonta 3 3
PRAKMS21-1015
Innovaatioprojekti

(Valitaan kaikki)

4
TE00CD99 Projektityöt 1 2
TE00CE01 Projektityöt 2 2
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 85)

85
PRAKMS21-1016
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan kaikki)

35
5131122 Fysiikan perusteet 3
5041039 Venäjä1 5
5101072 Rakennustyömaan olosuhteiden hallinta 2
TE00BO94 Sopimusoikeus 5
TY00BR38 Työmaatuotanto 10
TE00BF89 Rakennusakustiikka 5
0100CP34 Rakennusalan sopimukset 5
PRAKMS21-1017
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

45
5101053 Harjoittelu I 5 5
5041185 Harjoittelu II 10 10
5101058 Työpaikkaopinnot 15 15
5101054 Harjoittelu III 15 15
PRAKMS21-1018
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

15
5101056 Opinnäytetyö 15 15
Yhteensä 210 50 64 39 15

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely AMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne Ammattikorkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin kuuluu: 1) perus- ja ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) ammattitaitoa edistävää harjoittelua; 4) opinnäytetyö.

Ammattiopinnot
Teräsrakenteet
Pohjarakenteet
English Professional Skills, B2
Liike- ja teollisuusrakentaminen
Työ- ja rakennuslainsäädäntö
Aikataulusuunnittelu
Työmaasuunnittelu
Tehtäväsuunnittelu
Betonirakentaminen
Talotekniset järjestelmät
Työmaakustannusten ohjaus ja valvonta
Harjoittelu
Harjoittelu I
Harjoittelu II
Työpaikkaopinnot
Harjoittelu III
Opinnäytetyö
Opinnäytetyö
Perusopinnot
Matematiikka I
Tietotekniikan perusteet
Suomen kieli ja viestintä
Johtaminen
Työturvallisuus
Talonrakennuksen perusteet
Matematiikka II
Statiikka (rkm)
CAD-suunnittelu
Rakennusfysiikka
Tuotanto- ja menetelmätekniikka
Mittaustekniikan perusteet
Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation
Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation
Betonitekniikka (rkm)
Hankintatoimi ja sopimukset
Määrä- ja kustannuslaskenta
Teräsbetonirakenteet
Geotekniikka
Lujuusoppi (rkm)
Puurakenteet
Pien- ja kerrostalorakentaminen
Vapaasti valittavat
Fysiikan perusteet
Venäjä1
Luokittelemattomat
Johdatus Rakennusalaan
Johdatus Rakennusalaan
Projektipaja
Korjausrakentaminen
Aluerakentaminen
Projektityöt 1
Projektityöt 2
Rakennustyömaan olosuhteiden hallinta
Sopimusoikeus
Työmaatuotanto
Rakennusakustiikka
Rakennusalan sopimukset

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

125
PRAKMS21-1001
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

84
PRAKMS21-1002
Johdatus Rakennusalaan

(Valitaan kaikki)

2
TE00BO93 Johdatus Rakennusalaan 1
TE00BO85 Johdatus Rakennusalaan 1
PRAKMS21-1003
Rakennusmestarin matemaattiset työvälineet 1

(Valitaan kaikki)

15
5101034 Matematiikka I 3
7040251 Tietotekniikan perusteet 3
1001006 Suomen kieli ja viestintä 3
5041179 Johtaminen 3
5101044 Työturvallisuus 3
PRAKMS21-1004
Talonrakennuksen perusteet

(Valitaan kaikki)

9
5101064 Talonrakennuksen perusteet 4
5000BH71 Projektipaja 5
PRAKMS21-1005
Rakennusmestarin matemaattiset työvälineet 2

(Valitaan kaikki)

14
5101035 Matematiikka II 3
5101074 Statiikka (rkm) 5
5101037 CAD-suunnittelu 3
5041180 Rakennusfysiikka 3
PRAKMS21-1006
Tuotanto- ja menetelmätekniikka

(Valitaan kaikki)

15
PRAKMS21-1007
Svenska i arbetslivet

(Valitaan kaikki)

15
5101067 Tuotanto- ja menetelmätekniikka 4
5000CD98 Korjausrakentaminen 5
5101038 Mittaustekniikan perusteet 3
1001019A Svenska i arbetslivet, muntlig kommunikation 1
1001019B Svenska i arbetslivet, skriftlig kommunikation 2
PRAKMS21-1008
Betonirakenteet

(Valitaan kaikki)

13
5101045 Betonitekniikka (rkm) 4
5101059 Hankintatoimi ja sopimukset 3
5101022 Määrä- ja kustannuslaskenta 3
7100008 Teräsbetonirakenteet 3
PRAKMS21-1009
Geotekniikka ja puurakenteet

(Valitaan kaikki)

16
5101036 Geotekniikka 4
5101078 Lujuusoppi (rkm) 5
5101039 Puurakenteet 4
5101049 Pien- ja kerrostalorakentaminen 3
PRAKMS21-1010
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

41
PRAKMS21-1011
Teräs- ja pohjarakenteet

(Valitaan kaikki)

10
5101068 Teräsrakenteet 3
5041181 Pohjarakenteet 4
1001004 English Professional Skills, B2 3
PRAKMS21-1012
Hankesuunnittelu

(Valitaan kaikki)

15
5041184 Liike- ja teollisuusrakentaminen 3
5101046 Työ- ja rakennuslainsäädäntö 3
5041182 Aikataulusuunnittelu 3
5101047 Työmaasuunnittelu 3
5101048 Tehtäväsuunnittelu 3
PRAKMS21-1013
Talo- ja maarakentaminen

(Valitaan kaikki)

6
5101075 Betonirakentaminen 3
TE00BQ81 Aluerakentaminen 3
PRAKMS21-1014
Talotekniikka ja kustannustenhallinta

(Valitaan kaikki)

6
5101051 Talotekniset järjestelmät 3
5101052 Työmaakustannusten ohjaus ja valvonta 3
PRAKMS21-1015
Innovaatioprojekti

(Valitaan kaikki)

4
TE00CD99 Projektityöt 1 2
TE00CE01 Projektityöt 2 2
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 85)

85
PRAKMS21-1016
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan kaikki)

35
5131122 Fysiikan perusteet 3
5041039 Venäjä1 5
5101072 Rakennustyömaan olosuhteiden hallinta 2
TE00BO94 Sopimusoikeus 5
TY00BR38 Työmaatuotanto 10
TE00BF89 Rakennusakustiikka 5
0100CP34 Rakennusalan sopimukset 5
PRAKMS21-1017
HARJOITTELU

(Valitaan kaikki)

45
5101053 Harjoittelu I 5
5041185 Harjoittelu II 10
5101058 Työpaikkaopinnot 15
5101054 Harjoittelu III 15
PRAKMS21-1018
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

15
5101056 Opinnäytetyö 15