Yleissairaudet ja suun terveysLaajuus (10 op)
Tunnus: 7051066
Laajuus
10 op
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa
- selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
- kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
- tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Sisältö
- terveyden ja sairauksien muutosprosessit ja yhteys suuterveyteen
- yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
- ravitsemusohjaus asiakkaan eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
Esitietovaatimukset
Osia ammatti ja perusopinnoista
Ilmoittautumisaika
14.09.2024 - 03.11.2024
Ajoitus
28.10.2024 - 31.05.2025
Opintopistemäärä
10 op
Virtuaaliosuus
5 op
Toteutustapa
50 % Lähiopetus, 50 % Etäopetus
Yksikkö
Terveys ja hyvinvointi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 25
Koulutus
- Suuhygienistikoulutus
Opettaja
- Johanna Kurtti
- Päivi Pietikäinen
- Sini Kieksi
- Jaana Manneros
- Riikka Hellman
Ryhmät
-
PSUUNS23Suuhygienisti (AMK), S23
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
- kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
- tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Sisältö
- terveyden ja sairauksien muutosprosessit ja yhteys suuterveyteen
- yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
- ravitsemusohjaus asiakkaan eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
Oppimateriaalit
Its-alustalla, Teams-luennot ja PBL oppaassa on esitetty jaksoon liittyvä oppimateriaali. Lisäksi opiskelija hakee aiheeseen liittyen eri tiedonhakumenetelmiä hyödyntäen tieteellisiä julkaisuja, artikkeleita, käypä hoito suosituksia, potilasjärjestöjen ja virallisten tahojen verkkosivuilta saatua tietoa, jotka tuodaan tutoriaaleihin.
Ravitsemus: Oppimateriaali käsitellään tarkemmin ensimmäisellä tunnilla
Tiedonhankinnan perusteet: Tiedonhakijan oppaat http://libguides.turkuamk.fi/etusivu
Teoria/Kieksi: Sydän- ja verisuonisairaudet, AB-profylaksia, Anamneesi.
Opetusmenetelmät
Keskusteleva luento-opetus
Tentti
Oppimista edistävät tehtävät
Pienryhmätyöskentely, PBL
Verkko-opinnot
Tiedonhankinnan perusteet -opintojakso 1op: Etäluento-opetus sekä itsenäisesti tehtävät tiedonhakutehtävät verkossa olevaan oppimateriaaliin pohjautuen.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Suomeksi
Opintojaksolla opitaan yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin työelämätarpeiden pohjalta.
Opintojaksolla toteutetaan yhteisopettajuutta.
Tiimioppiminen PBL opiskelun yhteydessä
Ravitsemuksen osalta keskeisenä sisältönä ravitsemuksen merkitys ja ravitsemusohjaus erilaisissa terveystilanteissa. Toteutetaan keskustelevana opetuksena ja pienryhmätyöskentelynä sekä oppimistehtävinä.
Verkko-oppiminen, itsenäinen oppiminen, tiedonhankintataidot, oman oppimisen reflektointi
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 27 h opiskelijan työtä
Yleissairaudet ja suun terveys:
Syksyllä 2024
-Teorialuennot (1 op) syksyllä 2024 ja keväällä lukujärjestyksen mukaisesti
- PBL-osuus 4 op
Keväällä 2025
- Tiedonhaku 1 op
- PBL- 1 op
- Teoria keväällä 1 op
- Ravitsemus 1 op
- Verkkokurssi (Its) 1 op
-Tentit 1 ja 2 Itsissä 27.11.2024 klo 8.15-9.45
- PBL reflektioiden ja tiedonhaun tehtävien palautukset 20.11., 2.12., 10.12. ja 5.5.2025
-EA-rastipäivä 5.2.2025 klo 8.15-11.30 Simuden
- Suun terveyden edistämisen tilaisuus EH-opiskelijoille 26.2.2025 klo 8.15-11.30 Simudent.
Päivän suunnitelman palautus 22.1.2025
-Seminaari 5.5.2025 klo 12.30-15.45. Seminaaripäivän esityksen palautus 5.5.2025
-PBL: Alku- ja loppututoriaalit syksyllä 2024 ja keväällä 2025 lukujärjestyksen mukaisesti
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Hyväksytyn suorituksen edellytykset esitellään opintojakson alussa.
Hyväksytty suoritus edellyttää läsnäoloa ja aktiivista osallistumista tunneilta sekä opintojakson suorituksien (esitetty edellisessä kohdassa) suorittamista tehtävänannon mukaisesti ja annetussa aikataulussa.
Poissaolo PBL-tunneilta korvataan itsenäisellä tehtävällä.
Sisällön jaksotus
Ajoitus syksyllä 2024 viikko 44-48 ja keväällä 2025 viikoilla 3-9 sekä 17-19
Opiskelija osaa
•selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
•kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
•työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
•tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Yleissairaudet ja suun terveys:
-Teorialuennot syksyllä 2024/Kieksi ja Hellman, keväällä 2025 Hellman ja Kurtti
- Ravitsemus tammi-helmikuussa 2025
- Verkkokurssi suun terveyteen ja ravitsemukseen liittyen itsenäisesti (Its) keväällä 2025 viikot 4-7.
-EH-opiskelijoiden pitämä ea-rastipäivä shg-opiskelijoille 5.2.klo 8.15-11.30 Simudent
-Tiedonhankinta integroitu case-tehtäviin
-Suun terveyden edistämisen tilaisuuden suunnittelu ja toteutus EH-opiskelijoille 26.2.2025 klo 8.15-11.30 Simudent
-Seminaaripäivä 5.5. klo 12.30-15.45
-PBL: Alku- ja loppututoriaalit syksyllä 2024 vko 44-48, keväällä 17-19
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen
Tentit 1 ja 2
PBL-tutoriaalityöskentely
Oppimisen välilehti ja tiedonhaun tehtävät (4 kpl)
Ensihoitajaopiskelijoille suunniteltavan suun terveyden edistämisen päivän suunnitelman laatiminen ja päivän toteutus
Seminaaripäivään valmistautuminen ja esityksen laatiminen sekä esittäminen seminaaripäivässä
Opettaja-, vertais- ja itsearviointi
Verkkokurssi: hyväksytty/hylätty
Ravitsemus: hyväksytty/hylätty
Esitietovaatimukset
Osia ammatti ja perusopinnoista
Ilmoittautumisaika
02.12.2023 - 17.01.2024
Ajoitus
01.01.2024 - 31.05.2024
Opintopistemäärä
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveys ja hyvinvointi
Toimipiste
Kupittaan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 25
Koulutus
- Suuhygienistikoulutus
Opettaja
- Johanna Kurtti
- Päivi Pietikäinen
- Jaana Manneros
- Riikka Hellman
Ryhmät
-
PSUUNS22Suuhygienisti (AMK), S22
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
- kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
- tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Sisältö
- terveyden ja sairauksien muutosprosessit ja yhteys suuterveyteen
- yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
- ravitsemusohjaus asiakkaan eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
Oppimateriaalit
PBL oppaassa on esitetty jaksoon liittyvä oppimateriaali. Lisäksi opiskelija hakee aiheeseen liittyen eri tiedonhakumenetelmiä hyödyntäen tieteellisiä julkaisuja, artikkeleita, käypä hoito suosituksia, potilasjärjestöjen ja virallisten tahojen verkkosivuilta saatua tietoa, jotka tuodaan tutoriaaleihin.
Ravitsemus: Oppimateriaali käsitellään tarkemmin ensimmäisellä tunnilla
Tiedonhankinnan perusteet -kurssi: Tiedonhakijan oppaat http://libguides.turkuamk.fi/etusivu
Opetusmenetelmät
Keskusteleva luento-opetus
Tentti
Oppimista edistävät tehtävät
Pienryhmätyöskentely, PBL
Verkko-opinnot
Tiedonhankinnan perusteet -opintojakso 1op: Etäluento-opetus sekä itsenäisesti tehtävät tiedonhakutehtävät verkossa olevaan oppimateriaaliin pohjautuen.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Suomeksi
Opintojaksolla opitaan yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin työelämätarpeiden pohjalta.
Opintojaksolla toteutetaan yhteisopettajuutta.
Tiimioppiminen PBL opiskelun yhteydessä
Ravitsemuksen osalta keskeisenä sisältönä ravitsemuksen merkitys ja ravitsemusohjaus erilaisissa terveystilanteissa. Toteutetaan keskustelevana opetuksena ja pienryhmätyöskentelynä sekä oppimistehtävinä.
Verkko-oppiminen, itsenäinen oppiminen, tiedonhankintataidot, oman oppimisen reflektointi
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 27 h opiskelijan työtä
Yleissairaudet ja suun terveys:
-Teorialuennot
- Ravitsemus 1 op
- Verkkokurssi (Its) 1 op
-EA-rastipäivä
-Tiedonhankinta
-Tentti vko 19 ke 8.5. klo 14.15.
-Suun terveyden edistämisen tilaisuus EH-opiskelijoille
-Seminaari vko 21
-PBL: Alku- ja loppututoriaalit
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Hyväksytyn suorituksen edellytykset esitellään opintojakson alussa
Sisällön jaksotus
Ajoitus vko 3 - 21
Opiskelija osaa
•selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
•kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
•työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
•tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Yleissairaudet ja suun terveys:
-Teorialuennot
- Ravitsemus tammi-helmikuussa 2024
- Verkkokurssi suun terveyteen ja ravitsemukseen liittyen itsenäisesti (Its) keväällä 2024 viikot 10-13.
-EA-rastipäivä
-Tiedonhankinta
-Tentti toukokuussa
-Suun terveyden edistämisen tilaisuus EH-opiskelijoille
-Seminaari
-PBL: Alku- ja loppututoriaalit
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen
Tentti
Tutoriaalityöskentely
Oppimisen välilehti
Opettaja-, vertais- ja itsearviointi
Verkkokurssi: hyväksytty/hylätty
Ravitsemus: hyväksytty/hylätty
Esitietovaatimukset
Osia ammatti ja perusopinnoista
Ilmoittautumisaika
02.12.2022 - 12.01.2023
Ajoitus
01.01.2023 - 31.07.2023
Opintopistemäärä
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveys ja hyvinvointi
Toimipiste
Kupittaan kampus
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
0 - 25
Koulutus
- Suuhygienistikoulutus
Opettaja
- Johanna Kurtti
- Jaana Manneros
- Riikka Hellman
Ryhmät
-
PSUUNS21Suuhygienisti (AMK), S21
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
- kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
- tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Sisältö
- terveyden ja sairauksien muutosprosessit ja yhteys suuterveyteen
- yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
- ravitsemusohjaus asiakkaan eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
Oppimateriaalit
PBL oppaassa on esitetty jaksoon liittyvä oppimateriaali. Lisäksi opiskelija hakee aiheeseen liittyen eri tiedonhakumenetelmiä hyödyntäen tieteellisiä julkaisuja, artikkeleita, käypä hoito suosituksia, potilasjärjestöjen ja virallisten tahojen verkkosivuilta saatua tietoa, jotka tuodaan tutoriaaleihin.
Ravitsemus: Oppimateriaali käsitellään tarkemmin ensimmäisellä tunnilla
Tiedonhankinnan perusteet -kurssi: Tiedonhakijan oppaat http://libguides.turkuamk.fi/etusivu
Opetusmenetelmät
Keskusteleva luento-opetus
Tentti
Oppimista edistävät tehtävät
Pienryhmätyöskentely, PBL
Verkko-opinnot
Tiedonhankinnan perusteet -opintojakso 1op: Etäluento-opetus sekä itsenäisesti tehtävät tiedonhakutehtävät verkossa olevaan oppimateriaaliin pohjautuen.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Suomeksi
Opintojaksolla opitaan yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin työelämätarpeiden pohjalta.
Opintojaksolla toteutetaan yhteisopettajuutta.
Tiimioppiminen PBL opiskelun yhteydessä
Ravitsemuksen osalta keskeisenä sisältönä ravitsemuksen merkitys ja ravitsemusohjaus erilaisissa terveystilanteissa. Toteutetaan keskustelevana opetuksena ja pienryhmätyöskentelynä sekä oppimistehtävinä.
Verkko-oppiminen, itsenäinen oppiminen, tiedonhankintataidot, oman oppimisen reflektointi
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 27 h opiskelijan työtä
Yleissairaudet ja suun terveys:
-Teorialuennot
- Ravitsemus 1 op
- Verkkokurssi (Its) 1 op
-EA-rastipäivä
-Tiedonhankinta
-Tentti viikolla 21
-Suun terveyden edistämisen tilaisuus EH-opiskelijoille
-Seminaari vko 21
-PBL: Alku- ja loppututoriaalit
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Hyväksytyn suorituksen edellytykset esitellään opintojakson alussa
Sisällön jaksotus
Ajoitus vko 2 - 21
Opiskelija osaa
•selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
•kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
•työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
•tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Yleissairaudet ja suun terveys:
-Teorialuennot
- Ravitsemus tammi-helmikuussa 2023
- Verkkokurssi suun terveyteen ja ravitsemukseen liittyen itsenäisesti (Its) keväällä 2023 viikot 10-13.
-EA-rastipäivä
-Tiedonhankinta
-Tentti viikolla
-Suun terveyden edistämisen tilaisuus EH-opiskelijoille
-Seminaari
-PBL: Alku- ja loppututoriaalit
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen
Tentti
Tutoriaalityöskentely
Oppimisen välilehti
Opettaja-, vertais- ja itsearviointi
Verkkokurssi: hyväksytty/hylätty
Ravitsemus: hyväksytty/hylätty
Esitietovaatimukset
Osia ammatti ja perusopinnoista
Ilmoittautumisaika
02.12.2021 - 28.02.2022
Ajoitus
01.01.2022 - 31.07.2022
Opintopistemäärä
10 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Yksikkö
Terveys ja hyvinvointi
Opetuskielet
- Suomi
Paikat
1 - 25
Koulutus
- Suuhygienistikoulutus
Opettaja
- Johanna Kurtti
- Riikka Karhuvaara
- Riikka Hellman
Ryhmät
-
PSUUNS20Suuhygienisti (AMK), S20
Tavoitteet
Opiskelija osaa
- selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
- kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
- tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Sisältö
- terveyden ja sairauksien muutosprosessit ja yhteys suuterveyteen
- yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
- yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
- ravitsemusohjaus asiakkaan eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
Oppimateriaalit
PBL oppaassa on esitetty jaksoon liittyvä oppimateriaali. Lisäksi opiskelija hakee aiheeseen liittyen eri tiedonhakumenetelmiä hyödyntäen tieteellisiä julkaisuja, artikkeleita, käypä hoito suosituksia, potilasjärjestöjen ja virallisten tahojen verkkosivuilta saatua tietoa, jotka tuodaan tutoriaaleihin.
Ravitsemus: Oppimateriaali käsitellään tarkemmin ensimmäisellä tunnilla
Tiedonhankinnan perusteet -kurssi: Tiedonhakijan oppaat http://libguides.turkuamk.fi/etusivu
Opetusmenetelmät
Keskusteleva luento-opetus
Tentti
Oppimista edistävät tehtävät
Pienryhmätyöskentely, PBL
Verkko-opinnot
Tiedonhankinnan perusteet -opintojakso 1op: Etäluento-opetus sekä itsenäisesti tehtävät tiedonhakutehtävät verkossa olevaan oppimateriaaliin pohjautuen.
Pedagogiset toimintatavat ja kestävä kehitys
Suomeksi
Opintojaksolla opitaan yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin työelämätarpeiden pohjalta.
Opintojaksolla toteutetaan yhteisopettajuutta.
Tiimioppiminen PBL opiskelun yhteydessä
Ravitsemuksen osalta keskeisenä sisältönä ravitsemuksen merkitys ja ravitsemusohjaus erilaisissa terveystilanteissa. Toteutetaan keskustelevana opetuksena ja pienryhmätyöskentelynä sekä oppimistehtävinä.
Verkko-oppiminen, itsenäinen oppiminen, tiedonhankintataidot, oman oppimisen reflektointi
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
1 op = 27 h opiskelijan työtä
Yleissairaudet ja suun terveys:
-Teorialuennot
-EA-rastipäivä 11.2.22
-Tiedonhankinta
-Tentti viikolla 12
-Suun terveyden edistämisen tilaisuus EH-opiskelijoille 8.4.22
-Seminaari 16.5.22
-PBL: Alku- ja loppututoriaalit
Arviointikriteerit, hyväksytty/hylätty
Hyväksytyn suorituksen edellytykset esitellään opintojakson alussa
Sisällön jaksotus
Ajoitus vko 2 - 21
Opiskelija osaa
•selittää ja erotella terveyteen ja sairauteen liittyviä muutosprosesseja
•kuvata yleissairauksien vaikutuksia ihmisen terveyteen ja suun terveyteen sekä päinvastoin
•työssään huomioida ravitsemusohjauksen asiakkaiden eri elämän vaiheissa ja muuttuvissa terveystilanteissa
•tehdä johtopäätöksiä ja ratkaista yleisterveyden ja suun terveyden välisiä yhteyksiä hoitotyön keinoin suuhygienistin vastuualueella
Yleissairaudet ja suun terveys:
-Teorialuennot
-EA-rastipäivä 11.2.22
-Tiedonhankinta
-Tentti viikolla 20
-Suun terveyden edistämisen tilaisuus EH-opiskelijoille 8.4.22
-Seminaari 16.5.22
-PBL: Alku- ja loppututoriaalit
Arviointiasteikko
Hyväksytty/Hylätty
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Aktiivinen osallistuminen lähiopetukseen
Tentti
Tutoriaalityöskentely
Oppimisen välilehti
Opettaja-, vertais- ja itsearviointi
Ravitsemus: hyväksytty/hylätty
Esitietovaatimukset
Osia ammatti ja perusopinnoista