Siirry suoraan sisältöön

Tradenomi (ylempi AMK), Liiketoiminnan kehittäminen: YLIKES19_KOPIO

Opetussuunitelman tunnus: YLIKES19

Tutkintonimike
Tradenomi (ylempi AMK)
Laajuus
90 op
Kesto
2 vuotta (90 op)
Aloituslukukausi
Syksy 2019
Opetuskieli
suomi

Koulutuksen kuvaus

Liiketoiminnan kehittämisen koulutus on työelämälähtöinen ylempi AMK-koulutus (90 op), jonka tavoitteena on antaa valmiudet kehittyä hyvää asiantuntemusta vaativissa johtamis- ja asiantuntijatehtävissä sekä edistää kriittistä ajattelua, luovaa ongelmanratkaisua, aloitekykyä sekä tiimityö- ja verkostoitumistaitoja.

Liiketoiminnan kehittämisen koulutuksen kokoavina teemoina liiketalouden organisaatioissa ovat johtamisosaaminen ja liiketoiminnan kehittämisosaaminen. Tavoitteena on oppia ennakoimaan toimintaympäristön muutoksia ja pystyä luomaan kokonaiskuvaa toiminnan muutostarpeista sekä toteuttaa tarvittavia kehittämistoimia.

Opintoihin kuuluu ydinosaamiseen liittyviä sekä laajentavia ja vapaasti valittavia opintoja
- ydin- ja laajentava osaaminen (50 op),
- vapaasti valittavat opinnot (10 op),
- opinnäytetyö (30 op).

Opiskelija voi erikoistua laajentavan osaamisen opinnoissa ja opinnäytetyöskentelyssä valitsemalla opintoja esimerkiksi seuraavilta vaihtoehtoisilta aihealueilta: henkilöstöjohtaminen ja esimiestyö, markkinointi sekä asiakas- ja verkostosuhteet sekä talousjohtaminen. Vapaasti valittavia opintoja voit valita myös muista saman tasoisista koulutuksista.

Liiketoiminnan kehittämisen koulutuksessa esimies- ja johtamistoimintaa tukeva liiketoimintaosaaminen yhdistyy tutkimus- ja kehittämistaitoihin. Erikoistumista tapahtuu laajentavan osaamisen opintojen ja vapaasti valittavien opintojen kautta sekä 30 opintopisteen laajuisessa opinnäytetyössä Työelämäyhteys rakentuu ensisijaisesti opiskelijan, opiskelijan työpaikan ja koulutuksen välille. Erilaisissa tehtävissä työskentelevien opiskelijoiden keskinäisellä vuorovaikutuksella on merkittävä osuus ammattitaidon kehittymisessä ja yhteistyöverkostojen luomisessa.

Liiketoiminnan kehittämisen koulutuksen tärkeänä osana on työn tai työyhteisön kehittämistyönä toteutettava opinnäytetyö, jossa yhdistyvät teoria, käytäntö ja uuden tietämyksen tuottaminen ja soveltaminen. Opinnäytetyö lisää opiskelijan ammattitaitoa, osaamista ja asiantuntijuutta sekä mahdollistaa samalla työnantajaorganisaation toimintojen kehittämisen. Opinnäytetyössä korostuu työelämän, työn tai työyhteisön kehittäminen sekä valmius itsenäiseen vaativaan asiantuntijatyöhön. Opinnäytetyössä opiskelija osoittaa hallitsevansa tiedonhankinta-, tutkimus- ja kehittämismenetelmiä sekä soveltavansa tutkimustietoutta analyyttisesti ja kriittisesti.

Opintojen suunniteltu kesto on 2,0 vuotta ja opinnot on tarkoitettu suoritettavaksi työn ohessa. Opiskelu toteutetaan monimuotoisena. Lähiopetusta on keskimäärin kahtena arkipäivänä kuukaudessa. Opiskelussa korostuvat yhteisöllisyys ja tiimityö. Koulutus toteutetaan ja opintosuoritukset tehdään pääosin suomen kielellä, mutta opinnoissa käytetään runsaasti myös kansainvälisiä aineistoja. Opetussuunnitelmassa on mukana joitakin englanninkielisiä opintojaksoja ja opiskelija voi osallistua Turun ammattikorkeakoulussa tai partneriyliopistoissa järjestettäviin intensiivi- ja vaihto-opiskeluohjelmiin.

Tutkinto antaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin ja tehtäviin kuin esimerkiksi yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto. Koulutus antaa hakukelpoisuuden tieteellisiin jatko-opintoihin. Jatkotutkinto-oikeuden myöntämiselle yliopistot voivat asettaa ehtoja esimerkiksi täydentävien siltaopintojen muodossa.

Liiketoiminnan kehittämisen koulutuksen suorittanut toimii yleensä joko asiantuntija-, kehittämis- tai johtamistason tehtävissä eri alojen yrityksissä tai julkissektorilla. Sijoittumistutkimukset (esimerkiksi Tradenomiliiton tekemät) osoittavat, että tutkinnolla on vaikutusta urien ja työnkuvien kehitykseen.

Osaamistavoitteet

Opiskelija käy henkilökohtaiset oppimissuunnitelmakeskustelut (HOPS) tutoropettajan kanssa heti opintojen alettua ja silloin sovitaan opintojen aihekohtaisista painotuksista ja henkilökohtaisista osaamistavoitteista.

Liiketoiminnan kehittämisen koulutuksen johtamisopintojen moduulin tavoitteena on luoda teoreettinen ja käytäntöön soveltava ymmärrys liiketoimintalähtöisistä johtamisopinnoista,
- joissa korostuu innovaatio ja strategisen johtamisen merkitys lisäarvona yritykselle
- jotka luovat pohjan ymmärtää, analysoida, soveltaa ja kehittää työyhteisöä yrityksessä tai
organisaatiossa
- joissa tuotetaan käytännön valmiuksien ohella osaamista tehdä ja tuottaa kehittämistehtävissä soveltavaa tutkimusta

Tutkimus- ja kehittämismenetelmät moduulin tavoitteena on, että opiskelija oppii käytännön kautta sekä tulkitsemaan erilaisilla tutkimusmenetelmillä tuotettuja tutkimusten tuloksia että analysoimaan itse laadullisia ja määrällisiä tutkimusaineistoja. Opintojaksojen suorittamisen jälkeen opiskelijalla on metodologiset valmiudet suorittaa itsenäisesti opinnäytetyön tasoinen tutkielmatyö valitsemiaan menetelmiä soveltaen. Lisäksi opiskelijalla on valmiudet kriittisesti arvioida erilaisia tutkimuksia ja julkaisuja, joissa on käytetty erilaisia tutkimusmenetelmiä.

Tutkimus- ja kehittämismenetelmät- moduulin suoritettuaan opiskelijan odotetaan pystyvän: ymmärtämään tieteellisen tutkimuksen ja tieteellisen kirjoittamisen kriteerit, kirjoittamaan tutkimussuunnitelman, luomaan teoreettisen viitekehyksen työllensä, ymmärtämään opinnäytetyön kriteerit. Opiskelijan tulee pystyä etsimään itsenäisesti oman tieteenalansa julkaisuja alansa keskeisistä tietokannoista, suorittamaan tutkimusaiheen aineistonhankintaa sekä arvioimaan kriittisesti lähteiden luotettavuutta ja noudattamaan tiedon eettisen käytön periaatteita. Työelämävalmiuksina kehittyvät: Tutkimustiedon hyväksikäyttö, analyyttinen ja kriittinen ajattelu.

Liiketoiminnan kehittämisen moduulin vaihtoehtoisilla yksittäisillä opintojaksoilla syvennetään ja laajennetaan tiedollisia valmiuksia ja ymmärrystä liiketoiminnan tehtäväkentästä erilaisissa yrityksissä ja eri toimintaympäristöissä. Monipuolisten opiskelumuotojen kautta tuetaan opiskelijan taidollisten valmiuksien, tiimityön ja verkostoitumisen kehittymistä. Näin vahvistetaan ongelmanratkaisu- ja päätöksentekokykyä, analyyttistä ja luovaa ajattelua, johtamisen ja viestinnän taitoja sekä markkinoinnin- ja talouden osaamisen toimintamalleja. Tavoitteena on, että opiskelijat osaavat analysoida, soveltaa ja reflektoida liiketoiminnan kehittämisen keskeisiä sisältöjä, prosesseja, rooleja ja haasteita sekä liiketoiminnan kehittämisen mahdollisuuksia vaikuttaa yrityksen tai organisaation tuloksellisuuteen.

Virtuaalisesti toteutettavien opintojen moduulissa 30 op jokainen opiskelija voi vahvistaa omaa eritysosaamistaan ja näin profiloida tutkintoaan. Monipuolisten virtuaalisesti toteutettavilla opiskelumenetelmillä tuetaan opiskelijan taidollisten valmiuksien kehittymistä, joilla vahvistetaan ongelmanratkaisu- ja päätöksentekokykyä, analyyttistä, kriittistä ja luovaa ajattelua sekä mahdollistetaan joustavat opintopolut.

Opinnäytetyö tehdään työelämäläheisenä kehittämishankkeena, jonka toimeksianto nousee esimerkiksi omasta työnantajaorganisaatiosta tai projektista. Turun ammattikorkeakoulun TKI-hankkeet tarjoavat myös hyvän mahdollisuuden opinnäytetyön toimeksiantoon. Opinnäytetyö antaa opiskelijalle valmiudet laajan kehittämishankkeen ideointiin, suunnitteluun ja toteutukseen. Lisäksi siihen yhdistyvät tutkimusmenetelmien ja -tiedon hyödyntäminen sekä tutkimusraportoinnin menetelmien harjaannuttaminen. Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää ja uudistaa paitsi opiskelijaa henkilökohtaisesti, myös opinnäytetyön toimeksiantajaorganisaatiota sekä työelämää yleisesti. Opinnäytetyö lisää opiskelijan asiantuntijuutta ja palvelee työelämän kehittämistarpeita. Opinnäytetyössä korostuu työelämän, työn tai työyhteisön kehittäminen sekä valmius itsenäiseen vaativaan asiantuntijatyöhön. Opinnäytetyössä opiskelija osoittaa hallitsevansa tiedonhankinta-, tutkimus- ja kehittämismenetelmiä sekä soveltavansa tutkimustietoutta analyyttisesti ja kriittisesti.

Kansainvälistyminen toteutuu Liiketoiminnan kehittämisen koulutuksessa muun muassa vierailijaluennoilla ja vaihto-opiskelussa. Esimerkiksi englanninkieliset opintojaksot, vierailevat luennoitsijat ja opiskelumateriaalit vahvistavat käytännön kielitaitoa ja kulttuurien ymmärtämistä.
Kansainvälistyminen toteutuu Liiketoiminnan kehittämisen koulutuksessa myös osallistumalla Euroopassa sekä Euroopan ulkopuolella olevien yhteistyöyliopistojen YAMK- opiskelijoille tarkoitettuihin kansainvälisiin vaihto-ohjelmiin ja muuhun kansainväliseen opiskelutarjontaan. YAMK- opiskelijoilla on myös mahdollisuus päästä mukaan kansainvälisiin tutkimus- ja kehittämisprojekteihin.

Pedagogiset toimintatavat

Opinnot on mahdollista suorittaa työn ohessa. Opiskelu on monimuoto-opiskelua sisältäen sekä lähi- että etäjaksoja. Itsenäisen työskentelyn lisäksi yhteisöllisesti tiimeissä tapahtuvalla työelämälähtöisten oppimis- ja kehittämistehtävien ratkaisemisella on merkittävä rooli opinnoissa.

Koulutuksessa sovelletaan aikuispedagogiikkaa. Työskentely tapahtuu osittain verkossa verkkopedagogiikan menetelmiä hyödyntäen ja monialaisissa toimintaympäristöissä. Lähiopetuspäiviä on keksimäärin kaksi peräkkäistä arkipäivää kuukaudessa, jotka toteutetaan innovatiivisia opetus- ja oppimismenetelmiä hyödyntäen, kuten työskentely monialaisissa ryhmissä ja erilaiset arviointimenetelmät.

Opiskelija laatii opiskelun alkuvaiheessa henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS), jossa hänellä on mahdollisuus joustavasti valita opintoja koulutusten tarjonnasta, jotka liittyvät esimerkiksi henkilökohtaiseen ammatilliseen kehittymiseen. Liiketoiminnan kehittämisen koulutuksen tärkeänä osana on työn tai työyhteisön kehittämistyönä toteutettava opinnäytetyö, jossa yhdistyvät teoria, käytäntö ja uuden tietämyksen tuottaminen ja soveltaminen.

Arviointi

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon osaamistasotavoitteet perustuvat ammattikorkeakoululain-säädäntöön ja European Qualification Framework'iin (EQF). Ylempää ammattikorkeakoulututkintoa vastaava taso on 7. Kunkin opintojakson arviointiperusteet on kuvattu opintojakson toteutussuunnitelmassa. Suoritusvaatimukset vaihtelevat tavoitteista, sisällöstä ja toteutustavasta riippuen.

Opintojaksot ja opinnäytetyö arvostellaan asteikolla 0-5. Arvioinnin kohteena on osaaminen ja sen kehittyminen. Opintojaksojen arviointimenetelmät vaihtelevat opintokokonaisuuden tavoitteiden perusteella. Arviointi voi kohdistua joko tuotokseen (esim. raportti tai seminaariesitys) tai prosessiin (oma aktiivisuus ja toiminta opintojakson aikana) tai molempiin. Opiskelija saa suorituksistaan säännöllistä palautetta opettajilta. Lisäksi käytetään myös vertais- ja itsearviointia sekä saadaan toimeksiantajien palautetta suorituksen onnistumisesta. Arvioinnin pohjana käytetään tutkinnon arviointikehikkoa.

Koulutuksen toimintaa kehitetään jatkuvan parantamisen periaatteen mukaisesti. Kehittämistyössä ovat keskeisessä asemassa elinkeinoelämän edustajilta ja opiskelijoilta saatu palaute ja aloitteet. Palautetta toiminnasta kerätään mm. opiskelijakyselyjen ja ryhmäkohtaisten kehityskeskustelujen avulla. Opintojakson opettaja antaa opiskelijoille palautetta opintojen aikana ja lopussa. Opiskelijat voivat antaa palautetta opintojaksosta muun muassa Optimaan. Vuosittain pidettävään palautepäivään kerätään opiskelijoiden palautteet etukäteen kyselylomakkeella. Palautetilaisuudessa KT- päällikkö käy palautteiden perusteella keskustelua opiskelijoiden kanssa koulutuksen vahvuuksista ja kehitettävistä asioista. Palautetiedot tallennetaan niin, että ne ovat kaikkien saatavilla.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2019-2020 2020-2021 Syksy 2019 Kevät 2020 Syksy 2020 Kevät 2021 1. / 2019 2. / 2019 3. / 2020 4. / 2020 5. / 2020 1. / 2020 2. / 2020 3. / 2021 4. / 2021 5. / 2021
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 15)

15
3191040 Innovaatiojohtaminen 5 5 5 2.5 2.5
3191041 Innostava työyhteisö 5 5 5 2.5 2.5
3191042 Strateginen johtaminen 5 5 5 2.5 2.5
3191044 Data Analysis 1 5 5 5 1.7 1.7 1.7
KH00BJ40 Tutkimus- ja kehittämismenetelmät 5 5 5 1.7 1.7 1.7
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 35)

35
YLIKES19-1005
Laajentavat menetelmäopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

0 - 10
KH00BJ42 Action Research 5 5 5 2.5 2.5
KH00BJ41 Tulevaisuuden tutkimus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
YLIKES19-1001
Liiketoimintaosaamisen kehittäminen

(Valitaan opintopisteitä: 55)

0 - 55
3191048 Osaamisen johtaminen 5 5 5 2.5 2.5
3191047 Julkisorganisaation johtaminen 5 5 5 1.7 1.7 1.7
3191049 Johtamisviestintä 5 5 5 2.5 2.5
3191050 Vaikuttajaviestintä 5 5 5 1.7 1.7 1.7
3191051 Asiakas- ja verkostosuhteiden johtaminen 5 5 5 1.7 1.7 1.7
3191052 Taloushallinto johtamisen tukena 5 5 5 1.7 1.7 1.7
3191053 Talouden ja rahoituksen hallinta 5 5 5 2.5 2.5
3191054 Sopimusosaaminen ja yksityinen sääntely johtamisessa 5 5 5 2.5 2.5
3191057 Syventävä kirjallisuus 5 5 5 2.5 2.5
3191006 Kirjastotiede ja informaatiotutkimus 5 5 5 1.7 1.7 1.7
3071052 Kirjastopalvelujen muotoilu 5 5 5 2.5 2.5
KH00BJ43 Vaikuttavuuden ja laadun mittaaminen 5 5 5 2.5 2.5
YLIKES19-1002
Virtuaalisesti toteutettavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30)

0 - 30
3191058 Projektinhallinta 5 5 5 1.7 1.7 1.7
3191059 Social Marketing Management 5 5 5 1.7 1.7 1.7
3191060 Emotions in Business and Social Media 5 5 5 2.5 2.5
3191061 Communication Competence in Virtual Work 5 5 5 1.7 1.7 1.7
3191062 Knowledge and Competence Management in Virtual Teams 5 5 5 1.7 1.7 1.7
YLIKES19-1004
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10 5 5 5 5 1.7 1.7 1.7 2.5 2.5
YLIKES19-1003
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki )

30
3191063 Opinnäytetyö 30 30 30 15 15
Yhteensä 90 80 70 25 55 65 5 12.5 12.5 18.7 18.7 18.7 32.5 32.5 1.7 1.7 1.7

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely YAMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne 1) syventäviä ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) opinnäytetyö.

Vapaasti valittavat
Innostava työyhteisö
Strateginen johtaminen
Julkisorganisaation johtaminen
Johtamisviestintä
Vaikuttajaviestintä
Asiakas- ja verkostosuhteiden johtaminen
Sopimusosaaminen ja yksityinen sääntely johtamisessa
Syventävä kirjallisuus
Projektinhallinta
Social Marketing Management
Emotions in Business and Social Media
Communication Competence in Virtual Work
Knowledge and Competence Management in Virtual Teams
Vapaasti valittavat
Innostava työyhteisö
Strateginen johtaminen
Julkisorganisaation johtaminen
Johtamisviestintä
Vaikuttajaviestintä
Asiakas- ja verkostosuhteiden johtaminen
Sopimusosaaminen ja yksityinen sääntely johtamisessa
Syventävä kirjallisuus
Projektinhallinta
Social Marketing Management
Emotions in Business and Social Media
Communication Competence in Virtual Work
Knowledge and Competence Management in Virtual Teams
Vapaasti valittavat
Innostava työyhteisö
Strateginen johtaminen
Julkisorganisaation johtaminen
Johtamisviestintä
Vaikuttajaviestintä
Asiakas- ja verkostosuhteiden johtaminen
Sopimusosaaminen ja yksityinen sääntely johtamisessa
Syventävä kirjallisuus
Projektinhallinta
Social Marketing Management
Emotions in Business and Social Media
Communication Competence in Virtual Work
Knowledge and Competence Management in Virtual Teams
Luokittelemattomat
Action Research
Tulevaisuuden tutkimus
Kirjastotiede ja informaatiotutkimus
Kirjastopalvelujen muotoilu
Vaikuttavuuden ja laadun mittaaminen

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 15 )

15
3191040 Innovaatiojohtaminen 5
3191041 Innostava työyhteisö 5
3191042 Strateginen johtaminen 5
3191044 Data Analysis 1 5
KH00BJ40 Tutkimus- ja kehittämismenetelmät 5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan opintopisteitä: 35 )

35
YLIKES19-1005
Laajentavat menetelmäopinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10 )

0 - 10
KH00BJ42 Action Research 5
KH00BJ41 Tulevaisuuden tutkimus 5
YLIKES19-1001
Liiketoimintaosaamisen kehittäminen

(Valitaan opintopisteitä: 55 )

0 - 55
3191048 Osaamisen johtaminen 5
3191047 Julkisorganisaation johtaminen 5
3191049 Johtamisviestintä 5
3191050 Vaikuttajaviestintä 5
3191051 Asiakas- ja verkostosuhteiden johtaminen 5
3191052 Taloushallinto johtamisen tukena 5
3191053 Talouden ja rahoituksen hallinta 5
3191054 Sopimusosaaminen ja yksityinen sääntely johtamisessa 5
3191057 Syventävä kirjallisuus 5
3191006 Kirjastotiede ja informaatiotutkimus 5
3071052 Kirjastopalvelujen muotoilu 5
KH00BJ43 Vaikuttavuuden ja laadun mittaaminen 5
YLIKES19-1002
Virtuaalisesti toteutettavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 30 )

0 - 30
3191058 Projektinhallinta 5
3191059 Social Marketing Management 5
3191060 Emotions in Business and Social Media 5
3191061 Communication Competence in Virtual Work 5
3191062 Knowledge and Competence Management in Virtual Teams 5
YLIKES19-1004
VAPAASTI VALITTAVAT OPINNOT

(Valitaan opintopisteitä: 10 )

10
YLIKES19-1003
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki )

30
3191063 Opinnäytetyö 30
Siirry alkuun