Siirry suoraan sisältöön

Insinööri (ylempi AMK), kone- ja meritekniikka: YKOMEK22

Tunnus: YKOMEK22

Tutkinto:
Tekniikan ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (ylempi AMK)

Laajuus:
60 op

Kesto:
1.5 vuotta (60 op)

Aloituslukukausi:
Kevät 2022

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Koulutuksen kuvaus:

Kone- ja meritekniikan koulutus on suunnattu työelämässä pätevöityneille konetekniikan, tuotantoautomaation tai meritekniikan insinööreille, jotka haluavat syventää osaamistaan ja asiantuntemustaan alalta. Koulutuksesta valmistut ylempään AMK-tutkintoon, eli Master-tutkintoon.

Kone- ja meritekniikan koulutus on osa Turun AMK:n Master Schoolia ja sen Professional-polun tarjontaa. Koulutuksen jälkeen pystyt toimimaan tuotantoautomaation, meritekniikan tai tuotesuunnittelun asiantuntijana, kehittäjänä ja projektipäällikkönä. Kykenet toimimaan itsenäisesti vaativissa kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä sekä arvioimaan omaa asiantuntijuuttasi. Koulutus antaa sinulle myös valmiuden soveltaa tutkimustietoa ja -menetelmiä uusissa ja muuttuvissa työelämän tilanteissa.

Turun AMK:n Master Schoolissa opiskelet joustavasti työn ohessa, mistä päin Suomea tahansa. Opiskelu on käytännönläheistä ja perinteistä luentopainotteista opiskelua on vähän. Oppiminen tapahtuu erilaisten kehittämistehtävien kautta. Lähiopetusta on keskimäärin kaksi päivää kuukaudessa. Lähiopetuksen lisäksi opiskelu koostuu verkko-opinnoista, itsenäisestä työskentelystä ja erilaisista ryhmä- ja projektitöistä.

Opinnot koostuvat aiempaa osaamista laajentavista syventävistä ammattiopinnoista, vapaasti valittavista opinnoista sekä opinnäytetyöstä. Syventävissä opinnoissa keskitytään tulevaisuuden tuomiin haasteisiin niin tuotantoautomaatiossa, meritekniikassa kuin tuotesuunnittelussa. Vapaasti valittavat opinnot antavat mahdollisuuden laajentaa tai syventää osaamista omien oppimistavoitteiden mukaiseksi.

Opintojen rakenne:

Kone- ja meritekniikan koulutuksen laajuus on 60 op ja kesto työn ohessa suoritettuna on 1,5 vuotta. Tutkintonimike on insinööri (ylempi AMK). Opinnot koostuvat:
• syventävistä opinnoista (ydinosaaminen) 20 op
• vapaasti valittavista opinnoista (laajentava osaaminen) 10 op
• opinnäytetyöstä 30 op.

Syventävät opinnot koostuvat menetelmäopinnoista sekä aiempia opintoja laajentavista ammatillisista opinnoista. Koulutuksessa sovelletaan aktiivisia oppimismenetelmiä, jotka edellyttävät opiskelijalta vastuunottoa opinnoistaan. Monimuoto-opetukseen kuuluu vaihtelevasti teoriaopetusta, verkko-opintoja, harjoitustöitä, projekteja ja laboratoriotyöskentelyä. Syventävien opintojen opintojaksojen laajuus on 5 op, ja niihin liittyy tyypillisesti kaksi lähiopetuspäivää.
Vapaasti valittavilla opinnoilla voi laajentaa osaamistaan sisällyttämällä opintoja omasta tai muista koulutuksista tai muiden korkeakoulujen tarjonnasta. Vapaasti valittavia opintoja on tarjolla runsaasti myös täysin virtuaalisena verkko-opetuksena.

Opinnäytetyö toteutetaan kehittämishankkeena, jossa on selkeä tutkimuksellinen ote ja tiivis kytkentä käytännön työhön. Opinnäytetyö suoritetaan useimmiten opiskelijan omassa organisaatiossa tehtävänä kehittämis- tai tutkimustyönä. Mikäli opiskelija ei saa varsinaiselta työpaikaltaan koulutuksen tarpeiden mukaista kehittämistehtävää tai hänellä ei ole työsuhdetta, tarjoavat Turun ammattikorkeakoulun tutkimusryhmät opinnäytetyöksi soveltuvia aiheita.

Kansainvälistyminen:
Kansainvälistyminen lähtee opiskelijan omista tarpeista tehtäväkuvan mukaan. Opinnäytetyöhön voidaan kytkeä kansainvälinen näkökulma esimerkiksi osallistumalla oman alan kansainväliseen konferenssiin tai seminaariin. Kansainvälisellä näkökulmalla tuetaan osaltaan myös kielitaiton kehittymistä. Suuri osa opintojaksojen ja oppimistehtävien lähdemateriaalista on kansainvälistä ammatti- ja tiedeaineistoa. YAMK-opiskelijoilla on mahdollisuus päästä mukaan kansainvälisiin tutkimus- ja kehittämisprojekteihin. Myös kansainvälinen opiskelijavaihto on mahdollista.

Koulutuksen antama pätevyys:

Ylempi AMK -tutkinto on korkeakoulututkinto, joka antaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin ja tehtäviin kuin esimerkiksi yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.

Koulutus noudattaa eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen (EQF) mukaisia osaamisen tasokuvauksia sekä tutkintojen ja muun osaamisen kansallisen viitekehyksen osaamiskuvauksia. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon osaamista vastaava taso on 7 eli sama kuin yliopiston maisteri-ja DI-tutkinnoissa.

Uramahdollisuudet:

Ylemmän AMK-tutkinnon suorittaneet insinöörit sijoittuvat ammattikorkeakoulusta valmistumisensa jälkeen työelämässä usein tehtäviin, joissa pääpaino on teknisessä osaamisessa, sen kehittämisessä ja soveltamisessa. Tässä koulutuksessa opiskelijoille pyritään tarjoamaan läpileikkaus teollisuuden uusimmista tuotantoteknologioista siten, että jokainen opiskelija pääsee vähintään jollain tasolla soveltamaan näitä tekniikoita omassa organisaatiossaan. Tämän jälkeen opiskelijoiden mahdollisuudet työllistyä alan yrityksiin kansallisesti ja kansainvälisesti kasvavat merkittävästi.

Tyypillisiä tehtävänimikkeitä ovat projektipäällikkö, automaatioinsinööri ja suunnittelupäällikkö.

Jatko-opintomahdollisuudet:

Ylemmän AMK tutkinnon ammattikorkeakoulututkinnon suoritettuasi sinulla on samat jatko-opintomahdollisuudet kuin yliopistossa suoritetun ylemmän korkeakoulututkinnon jälkeen. Yliopistot voivat asettaa ehtoja jatkotutkinto oikeuden myöntämiselle esimerkiksi täydentävien siltaopintojen muodossa.
Ylempi AMK tutkinto antaa myös kelpoisuuden hakeutua ammatilliseen opettajankoulutukseen.

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa:

Kone- ja meritekniikan koulutusta suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä työelämän kanssa. Työelämäyhteys muodostuu ensisijaisesti opiskelijan, opiskelijan työpaikan ja koulutuksen välille. Erilaisissa tehtävissä työskentelevien opiskelijoiden keskinäisellä vuorovaikutuksella on merkittävä osuus ammattitaidon kehittymisessä ja yhteistyöverkostojen luomisessa.

Tutkinnon keskeisin elementti on työelämää palveleva kehittämistehtävä, josta syntyy varsinainen opinnäytetyö. Opinnäytetyö lisää opiskelijan ammattitaitoa ja osaamista sekä palvelee työelämän kehittämistarpeita. Myös tutkimus- ja kehitystoiminnassa on mukana useita paikallisia ja kansainvälisiä kumppaneita.

Joustavan opinto-oikeuden puitteissa opiskelija voi osallistua mm. Turun yliopiston ja Åbo Akademin opintojaksoille ja sisällyttää näitä suorituksia omaan tutkintoonsa. Myös Suomen ammattikorkeakoulujen yhteistä verkko-opintotarjontaa CampusOnlinea voi hyödyntää: http://campusonline.fi/

Tutkimuksen painopisteet:

Opetuksen ja koulutuksen ohella Turun ammattikorkeakoulussa tehdään soveltavaa tutkimusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa. Tutkimus- ja kehitystyö tarkoittaa esimerkiksi erilaisten EU-rahoitteisten hankkeiden toteuttamista. Hankkeissa tavoitteena on usein tuottaa uutta tietoa, uusia palveluita tai toimintamalleja kyseiselle alalle. Opiskelijoilla on mahdollisuus päästä mukaan näihin hankkeisiin suorittamalla esimerkiksi projektiopintoja. Hankkeisiin liittyviä sisältöjä saattaa myös olla mukana opintojaksoilla.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen suoritettuaan opiskelija osaa:

• toimia oman alansa asiantuntijana, kehittäjänä ja projektipäällikkönä
• tunnistaa oman ammatillisen osaamisensa ja vastuualueensa
• soveltaa tutkimustietoa ja -menetelmiä uusissa ja muuttuvissa työelämän tilanteissa
• työskennellä itsenäisesti toimialan vaativissa kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä
• asettaa työnsä merkityksen ja aseman teollisuudessa sekä nykyaikaisessa jatkuvasti muuttuvassa yhteiskunnassa ja suhtautua kriittisesti alan uusiin sovellutuksiin
• vastata työelämän tulokselliseen kehittämistyöhön ja tutkimustiedon käyttöön tuotteiden ja toimintojen kehittämisessä tuntemalla mm. teoreettiset käsitteet, työ-, tutkimus- ja kehittämismenetelmät.
• syventää osaamistaan hakukohteen profiloivissa erikoistumismoduuleissa, joita ovat tuotantoautomaatio, tuotesuunnittelu sekä energia- ja meritekniikka

Tuotantoautomaatio: Koulutuksen suoritettuaan opiskelija osaa analysoida tuotantojärjestelmiä ja simuloida tuotantoa sekä tehdastasolla että yksittäisen robottisolun tasolla, ohjelmoida teollisuusrobotteja ja arvioida robottijärjestelmän riskit turvastandardien perusteella

Tuotesuunnittelu: Koulutuksen suoritettuaan opiskelija osaa käyttää projektinhallinnan ohjelmistoja ja osaa soveltaa projektijohtamisen taitoja yritysten nimeämissä tuotekehityskehityshankkeissa. Hän pystyy tuottamaan ratkaisuja, asiakirjoja ja raportteja, jotka vaaditaan yritysten kehityshankkeissa.

Energia- ja meritekniikka: Koulutuksen suoritettuaan opiskelija tuntee laivojen koneistojärjestelmien toimintaa ja suunnittelua sekä osaa tuottaa näihin liittyviä teknisiä dokumentteja ja laskelmia voimassa olevia luokituslaitoksen sääntöjä ja muita määräyksiä noudattaen.

Pedagogiset toimintatavat

Opinnot on mahdollista suorittaa työn ohessa. Opiskelu on monimuoto-opiskelua ja sisältää sekä lähi- että etäjaksoja. Itsenäisen työskentelyn lisäksi yhteisöllisesti tiimeissä tapahtuvalla työelämälähtöisten oppimis- ja kehittämistehtävien ratkaisemisella on merkittävä rooli opinnoissa.

Koulutuksessa sovelletaan aikuispedagogiikkaa. Työskentely tapahtuu osittain verkossa verkkopedagogiikan menetelmiä hyödyntäen ja monialaisissa toimintaympäristöissä. Lähiopetuspäiviä on keskimäärin kaksi peräkkäistä arkipäivää kuukaudessa, jotka toteutetaan innovatiivisia opetus- ja oppimismenetelmiä hyödyntäen. Näitä ovat esim. työskentely monialaisissa ryhmissä ja erilaiset arviointimenetelmät.

Arviointi

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon osaamistasotavoitteet perustuvat ammattikorkeakoululainsäädäntöön ja eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen ylemmän korkeakoulututkinnon tasoon EQF 7. Kunkin opintojakson arviointiperusteet on kuvattu opintojakson toteutussuunnitelmassa. Suoritusvaatimukset vaihtelevat tavoitteiden, sisällön ja toteutustavan mukaan.

Opintojaksoissa ja opinnäytetyössä käytetään numeroarviointia asteikolla 0 – 5, jossa arvosana 1 on alin hyväksytty ja 5 korkein arvosana. Opintojaksojen arviointimenetelmät vaihtelevat opintokokonaisuuden tavoitteiden perusteella. Arviointi voi kohdistua joko tuotokseen (esim. raportti tai seminaariesitys) tai prosessiin (oma aktiivisuus ja toiminta opintojakson aikana) tai molempiin. Opettajan arvioinnin lisäksi arviointimenetelminä käytetään vertais- ja itsearviointia sekä saadaan toimeksiantajilta palautetta.

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2021-2022 2022-2023 Kevät 2022 Syksy 2022 Kevät 2023 3. / 2022 4. / 2022 5. / 2022 1. / 2022 2. / 2022 3. / 2023 4. / 2023 5. / 2023
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

20
YKOMEK22-1001
Tulevaisuuden tekijät

(Valitaan kaikki)

10
MS00BP40 Tulevaisuuden toimintaympäristöt 5 5 5 1.7 1.7 1.7
MS00BP16 Tutkimus- ja kehittämismenetelmät 5 5 5 2.5 2.5
YKOMEK22-1002
Tuotantoautomaatio

(Valitaan kaikki)

10
MS00BP23 Teollisuusrobotiikka 5 5 5 1.7 1.7 1.7
MS00BP24 Tuotannon simulointi ja analysointi 5 5 5 1.7 1.7 1.7
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 10)

10
YKOMEK22-1003
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10 10 10 5 5
YKOMEK22-1004
Tuotesuunnittelu

(Valitaan opintopisteitä: 10)

0 - 10
MS00BP25 Tuotekehitysprojektityö 1 5 5 5 2.5 2.5
MS00BP26 Tuotekehitysprojektityö 2 5 5 5 2.5 2.5
YKOMEK22-1005
Energia- ja meritekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 10)

0 - 10
MS00BP27 Ship Diesel Electric Power Plants 5 5 5 1.7 1.7 1.7
MS00BP28 Laivadieselmoottorien putkistojärjestelmät 5 5 5 2.5 2.5
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

30
MS00BP41 Opinnäytetyö 30 25 15 10 7.5 7.5 5 5
Yhteensä 60 20 45 20 35 10 6.8 6.8 6.8 17.5 17.5 5 5 0

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Asetuksen mukainen jäsentely YAMK

Valtioneuvoston asetus ammattikorkeakouluista 1129/2014 2 § Opintojen rakenne 1) syventäviä ammattiopintoja; 2) vapaasti valittavia opintoja; 3) opinnäytetyö.

Opinnäytetyö

Ei liitettyjä opintojaksoja

Syventävät ammattiopinnot

Ei liitettyjä opintojaksoja

Vapaasti valittavat

Ei liitettyjä opintojaksoja

Luokittelemattomat
Tulevaisuuden toimintaympäristöt
Tutkimus- ja kehittämismenetelmät
Teollisuusrobotiikka
Tuotannon simulointi ja analysointi
Tuotekehitysprojektityö 1
Tuotekehitysprojektityö 2
Ship Diesel Electric Power Plants
Laivadieselmoottorien putkistojärjestelmät
Opinnäytetyö

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

20
YKOMEK22-1001
Tulevaisuuden tekijät

(Valitaan kaikki)

10
MS00BP40 Tulevaisuuden toimintaympäristöt 5
MS00BP16 Tutkimus- ja kehittämismenetelmät 5
YKOMEK22-1002
Tuotantoautomaatio

(Valitaan kaikki)

10
MS00BP23 Teollisuusrobotiikka 5
MS00BP24 Tuotannon simulointi ja analysointi 5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 10)

10
YKOMEK22-1003
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
YKOMEK22-1004
Tuotesuunnittelu

(Valitaan opintopisteitä: 10)

0 - 10
MS00BP25 Tuotekehitysprojektityö 1 5
MS00BP26 Tuotekehitysprojektityö 2 5
YKOMEK22-1005
Energia- ja meritekniikka

(Valitaan opintopisteitä: 10)

0 - 10
MS00BP27 Ship Diesel Electric Power Plants 5
MS00BP28 Laivadieselmoottorien putkistojärjestelmät 5
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

30
MS00BP41 Opinnäytetyö 30