Siirry suoraan sisältöön

Insinööri (ylempi AMK), hajautettu energiantuotanto: YHAETS20

Tunnus: YHAETS20

Tutkinto:
Tekniikan ylempi ammattikorkeakoulututkinto

Tutkintonimike:
Insinööri (ylempi AMK)

Laajuus:
60 op

Kesto:
1.5 vuotta (60 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2020

Opetuskieli:
suomi

Koulutuksen kuvaus

Tavoite:

Turun ammattikorkeakoulun Master Schoolista valmistuu asiantuntijoita ja johtajia oman alansa kehittäjiksi ja työelämän uudistajiksi. Master-tutkinto avaa ovia uudenlaiseen ammatilliseen urakehitykseen. Master-tason asiantuntijoista Suomi saa lisää kilpailukykyistä osaamista. Master Schoolin koulutukset on jaettu kahteen polkuun: Leadership Excellence -polun koulutuksissa kehitytään esimiehenä tai johtajana ja Professional Excellence -polun koulutuksissa kehitetään osaamista vaativalle asiantuntijatasolle.

Hajautettu energiantuotanto -koulutus on osa professional-polun tarjontaa, Koulutus on insinööreille (AMK) suunnattu työelämälähtöinen ylempi AMK-koulutus (90 op), jonka tavoitteena on parantaa työelämässä pätevöityneen insinöörin valmiuksia ottaa vastaan uusia haasteita muuttuvassa toimintaympäristössä. Koulutus antaa myös valmiudet kehittyä hyvää asiantuntemusta vaativissa asiantuntija- ja esimiestehtävissä sekä edistää kriittistä ajattelua, luovaa ongelmanratkaisua, aloitekykyä, yhteistyötaitoja, projektinhallintaosaamista sekä tiimityö- ja verkostoitumistaitoja. Koulutuksessa keskitytään oman ammattialan osaamisen syventämiseen ja teknologiaorganisaation johtamiseen. Tämä koulutus antaa vankan pohjan oman työn ja työyhteisön kehittämiseen ja tukee uralla etenemistä entistä haastavampiin tehtäviin.

Lisätietoa opetuskielistä:

Koulutuksen ensisijainen opetuskieli on suomi, mutta osa opinnoista toteutetaan englannin kielellä. Toimintaympäristö on kansainvälinen ja monille opintojaksoille ja projekteihin osallistuu myös englanninkielisen koulutuksen opiskelijoita sekä vaihto-opiskelijoita.

Koulutuksen sisältö:

Koulutus toteutetaan yhteistyössä elinkeinoelämän sekä muiden tekniikan Master-koulutusten kanssa. Koulutuksen pedagogisena perustana on innopeda®-pohjainen oppimisjatkumo, jossa yhdistyvät tekemällä oppiminen ja soveltava tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminta työelämän kehittämistarpeisiin.

Syventävät ammattiopinnot liittyvät tutkimusryhmien osaamisalueisiin. Uusi Energia –tutkimusryhmän osalta painopisteinä ovat kestävä energiatuotanto, hajautetut energiajärjestelmät ja älykäs sähköverkko. Opiskelija voi edelleen syventää tai laajentaa osaamistaan valitsemalla vapaasti valittaviksi opinnoiksi esimerkiksi kiertotalouden tai tietoturvallisuuden vaihtoehtoisia moduuleita tai muiden tekniikan alan Master-koulutusten opintoja.

Opintojen suunniteltu kesto on 1,5 vuotta ja opinnot on tarkoitettu suoritettavaksi työn ohessa. Opiskelu toteutetaan monimuoto-opintoina. Lähiopetusta on kerran kuukaudessa 2 lähipäivää. Opiskelussa korostuvat yhteisöllisyys ja tiimityö.

Pääaineen tai erikoistumisalan valinta:

Syventävät opinnot keskittyvät Uusi energia –tutkimusryhmän teemoihin, joita ovat älykkäät energiajärjestelmät ja uusiutuvat energiat.

Erikoistuminen tapahtuu ennen kaikkea opinnäytetyön aihevalinnan kautta. Laajentaviin opintoihin kuuluu 10 op vapaasti valittavia opintoja. Tarjolla on esimerkiksi. Kiertotalouden liiketoimintamallit -tutkimusryhmä, jonka toiminta painottuu palveluiden tuottamisen ja jakamistalouden kehittämisprojekteihin. Myös tietoturvallisuudesta voi valita opintoja.

Opintojen rakenne:

Hajautettu energiantuotanto -koulutuksen laajuus on 60 op ja kesto työn ohessa suoritettuna on 1,5 vuotta. Tutkintonimike on Insinööri (YAMK).

Opinnot koostuvat:
• syventävistä opinnoista (yhteiset ja ammattiopinnot) 20 op
• vapaasti valittavista opinnoista (laajentava osaaminen) 10 op
• opinnäytetyöstä 30 op.

Syventävät opinnot koostuvat menetelmäopinnoista sekä aiempia opintoja laajentavista ammatillisista opinnoista. Syventävien opintojen opintojaksojen laajuus on 5 op, ja niihin liittyy tyypillisesti kaksi lähiopetuspäivää.

Vapaasti valittavilla opinnoilla opiskelija voi laajentaa osaamistaan sisällyttämällä opintoja Liiketoiminnan kehittämisen, Projektijohtamisen tai Teknologiaosaamisen johtamisen koulutuksista tai muiden korkeakoulujen tarjonnasta. Vapaasti valittavia opintoja on tarjolla runsaasti myös täysin virtuaalisena verkko-opetuksena.

Opinnäytetyö:

Opinnäytetyön tavoitteena on kehittää opiskelijan kykyä soveltaa tutkimustietoa ja käyttää erilaisia menetelmiä työelämän ongelmien ratkaisuun sekä antaa valmiuksia itsenäiseen asiantuntijatyöskentelyyn.

Opinnäytetyö toteutetaan kehittämishankkeena, jossa on selkeä tutkimuksellinen ote ja tiivis kytkentä käytännön työhön. Opinnäytetyö suoritetaan useimmiten opiskelijan omassa organisaatiossa tehtävänä kehittämis- tai tutkimustyönä. Mikäli opiskelija ei saa varsinaiselta työpaikaltaan koulutuksen tarpeiden mukaista kehittämistehtävää tai hänellä ei ole työsuhdetta, tarjoavat Turun ammattikorkeakoulun tutkimusryhmät opinnäytetyöksi soveltuvia aiheita.

Uramahdollisuudet:

Insinöörit sijoittuvat ammattikorkeakoulusta valmistumisensa jälkeen työelämässä usein tehtäviin, joissa pääpaino on teknisessä osaamisessa, sen kehittämisessä ja soveltamisessa. Työuran edetessä osa insinööreistä kehittyy teknisissä asiantuntijatehtävissä, osa suuntautuu esimerkiksi esimies-, projektinjohto-, markkinointi- ja asiantuntijatehtäviin sekä organisaatioiden kehittämistoimintoihin.

Valmistumisen jälkeen työtehtävät voivat olla mm. vaativia esimies-, asiantuntija-, opetus-, kehittämis-, tutkimus- ja tuotekehitystehtäviä prosessi- ja kemianteollisuudessa, lääketeollisuudessa, tutkimuslaitoksissa tai viranomaistehtävissä.

Pätevyys:

Ylempi AMK -tutkinto on korkeakoulututkinto, joka antaa saman kelpoisuuden julkisiin virkoihin ja tehtäviin kuin esimerkiksi yliopistossa suoritettu ylempi korkeakoulututkinto.

Kansainvälistyminen:

Kansainvälistyminen lähtee opiskelijan omista tarpeista tehtäväkuvan mukaan. Opinnäytetyöhön voidaan kytkeä kansainvälinen näkökulma esimerkiksi osallistumalla oman alan kansainväliseen konferenssiin tai seminaariin. Kansainvälisellä näkökulmalla tuetaan osaltaan myös kielitaidon kehittymistä. Suuri osa opintojaksojen ja oppimistehtävien lähdemateriaalista on kansainvälisistä ammatti- ja tiedeaineistoa.

Koulutuksella on hanketoiminnan kautta laaja ja tiivis kansainvälinen yhteistyö

Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa:
Koulutuksella on laaja ja tiivis kansainvälinen yhteistyö hanketoiminnan kautta koulutuksen toteuttavan yksikön osaamisalueilla (kiertotalous, uudet materiaalit ja prosessit, uusi energia, vesi- ja ympäristötekniikka). Koulutusta suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä työelämän kanssa. Työelämäyhteys muodostuu ensisijaisesti opiskelijan, opiskelijan työpaikan ja koulutuksen välille. Erilaisissa tehtävissä työskentelevien opiskelijoiden keskinäisellä vuorovaikutuksella on merkittävä osuus ammattitaidon kehittymisessä ja yhteistyöverkostojen luomisessa.
Tutkinnon keskeisin elementti on työelämää palveleva kehittämistehtävä, josta syntyy varsinainen opinnäytetyö. Opinnäytetyö lisää opiskelijan ammattitaitoa ja osaamista sekä palvelee työelämän kehittämistarpeita. Myös tutkimus- ja kehitystoiminnassa on mukana useita paikallisia ja kansainvälisiä kumppaneita. Joustavan opinto-oikeuden puitteissa opiskelija voi osallistua mm. Turun yliopiston ja Åbo Akademin opintojaksoille ja sisällyttää näitä suorituksia omaan tutkintoonsa. Opiskelija voi hyödyntää myös Suomen ammattikorkeakoulujen yhteistä verkko-opintotarjontaa CampusOnlinea: CampusOnline .

Tutkimukselliset painopisteet:

Syventävät ja vapaasti valittavat opinnot liittyvät Turun AMK:n tutkimusryhmien osaamisalueisiin. Näiden kautta kehittämistoiminta ja työelämäyhteydet ovat sekä laajoja että kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäviä.

Jatko-opintomahdollisuudet:

Ylemmän AMK-tutkinnon jälkeen on mahdollista hakeutua yliopistoon tutkijakoulutukseen (lisensiaatti, tohtori). Vastaanottava tiedekunta kuitenkin määrittelee aina omat sisäänoton kriteerinsä edellyttäen toisinaan siltaopintoja. Siltaopintojen tarkoituksena on varmistaa opiskelijan lähtötiedot nimenomaan tieteellisen tutkimustyön kannalta.

Tutkinto antaa kelpoisuuden hakeutua ammatilliseen opettajankoulutukseen.

Osaamistavoitteet

Koulutuksen suoritettuaan opiskelija:
• osaa kehittää osaamistaan asiantuntija- ja esimiestehtävissä
• osaa edistää kriittistä ajattelua, luovaa ongelmanratkaisua
• osaa toimia aloitteellisesti tiimityössä ja verkostoissa
• osaa ottaa vastaan uusia haasteita muuttuvassa toimintaympäristössä
• on syventänyt osaamistaan hakukohteen tutkimusryhmien aihealueisiin profiloivilla syventävillä opinnoilla
• opinnäytetyön/kehittämistehtävän tehtyään omaa valmiuksia itsenäiseen asiantuntijatyöskentelyyn
• osaa soveltaa tutkimustietoa ja käyttää tarkoituksenmukaisia menetelmiä työelämän ongelmien ratkaisuun.

Pedagogiset toimintatavat

Opinnot on mahdollista suorittaa työn ohessa. Opiskelu on monimuoto-opiskelua sisältäen sekä lähi- että etäjaksoja. Itsenäisen työskentelyn lisäksi yhteisöllisesti tiimeissä tapahtuvalla työelämälähtöisillä oppimis- ja kehittämistehtävillä on merkittävä rooli opinnoissa. Koulutuksessa sovelletaan aikuispedagogiikkaa. Työskentely tapahtuu osittain verkossa verkkopedagogiikan menetelmiä hyödyntäen ja monialaisissa toimintaympäristöissä. Lähiopetuspäiviä on keksimäärin kaksi peräkkäistä arkipäivää kuukaudessa, jotka toteutetaan innovatiivisia opetus- ja oppimismenetelmiä hyödyntäen, kuten työskentely monialaisissa ryhmissä ja erilaiset arviointimenetelmät

Arviointi

Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon osaamistasotavoitteet perustuvat ammattikorkeakoululainsäädäntöön ja eurooppalaisen tutkintojen viitekehyksen ylemmän korkeakoulututkinnon tasoon EQF 7. Kunkin opintojakson arviointiperusteet on kuvattu opintojakson toteutussuunnitelmassa. Suoritusvaatimukset vaihtelevat tavoitteiden, sisällön ja toteutustavan mukaan.

Opintojaksoissa ja opinnäytetyössä käytetään numeroarviointia asteikolla 0 – 5, jossa arvosana 1 on alin hyväksytty ja 5 korkein arvosana. Opintojaksojen arviointimenetelmät vaihtelevat opintokokonaisuuden tavoitteiden perusteella. Arviointi voi kohdistua joko tuotokseen (esim. raportti tai seminaariesitys) tai prosessiin (oma aktiivisuus ja toiminta opintojakson aikana) tai molempiin. Opettajan arvioinnin lisäksi arviointimenetelminä käytetään vertais- ja itsearviointia sekä saadaan toimeksiantajilta palautetta.

Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2020-2021 2021-2022 Syksy 2020 Kevät 2021 Syksy 2021 1. / 2020 2. / 2020 3. / 2021 4. / 2021 5. / 2021 1. / 2021 2. / 2021
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

20
YHAETS20-1001
Tulevaisuuden tekijät

(Valitaan kaikki)

10
MS00BP40 Tulevaisuuden toimintaympäristöt 5 5 5 2.5 2.5
MS00BP16 Tutkimus- ja kehittämismenetelmät 5 5 5 1.7 1.7 1.7
YHAETS20-1002
Uusiutuva energia

(Valitaan kaikki)

10
MS00BR01 Renewable Energy Project Development 5 5 5 2.5 2.5
MS00BR02 Smart Grids 5 5 5 1.7 1.7 1.7
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 10)

10
YHAETS20-1005
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10 10 5 5 2.5 2.5 1.7 1.7 1.7
YHAETS20-1003
Kiertotalous

(Valitaan opintopisteitä: 10)

0 - 10
MS00BR03 Kiertotalouden liiketoiminta 5 5 5 2.5 2.5
MS00BR04 Kiertotalouden liiketoiminnan projekti 5 5 5 1.7 1.7 1.7
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

30
MS00BP41 Opinnäytetyö 30 10 20 5 5 20 2.5 2.5 1.7 1.7 1.7 10 10
Yhteensä 60 40 20 20 20 20 10 10 6.77 6.77 6.77 10 10

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
YDINOSAAMINEN

(Valitaan kaikki)

20
YHAETS20-1001
Tulevaisuuden tekijät

(Valitaan kaikki)

10
MS00BP40 Tulevaisuuden toimintaympäristöt 5
MS00BP16 Tutkimus- ja kehittämismenetelmät 5
YHAETS20-1002
Uusiutuva energia

(Valitaan kaikki)

10
MS00BR01 Renewable Energy Project Development 5
MS00BR02 Smart Grids 5
LAAJENTAVA OSAAMINEN

(Valitaan erillisten kriteerien mukaan: 10)

10
YHAETS20-1005
Vapaasti valittavat opinnot

(Valitaan opintopisteitä: 10)

10
YHAETS20-1003
Kiertotalous

(Valitaan opintopisteitä: 10)

0 - 10
MS00BR03 Kiertotalouden liiketoiminta 5
MS00BR04 Kiertotalouden liiketoiminnan projekti 5
OPINNÄYTETYÖ

(Valitaan kaikki)

30
MS00BP41 Opinnäytetyö 30